Κυριακή 31 Αυγούστου 2008

Τρικόκαστρο


Κατά άλλους, Τουρκόκαστρο, αλλά η πρώτη εκδοχή είναι η σωστή, νομίζω... Τα περί Τρικόκαστρου, προσεχώς στην ".com". Για την ώρα, μετά 3 μέρες περπάτημα πάνω κάτω, κοντέυω να συνδέσω την Βόρεια με την Νότια Τήνο, από το βουνό, με το καινούργιο παιχνιδάκι, το GPS και την βοήθεια του ΓΘΣ που έχει την υπομονή να μου δείχνει τον δρόμο για να βρω το ...μονοπάτι.

Η πάνω κίτρινη γραμμή είναι ο δρόμος που συνδέει τα Κελιά (πάνω δεξιά), από την Αγία Υπακοή, τα Μπαγκαλάκια, "τ' Καβάσ'", την Βαθειά Λίμνο και "τ' Φακίνα τσ' σγκούρες", με τα Ιστέρνια και την Καρδιανή. Πρόκειται για απλό μονοπάτι, χωρίς τις ξερολιθιές, δεξιά αριστερά.

Η κάτω κίτρινη γραμμή συνδέει τα Κελιά με την Πάνω Στράτα (και από εκεί με οποιονδήποτε προορισμό στην Νότια Τήνο, αλλά μάλλον Καρδιανή και Ιστέρνια), από τις Μάντρες και σε συνέχεια κάτω από το Τρικόκαστρο ("Τρ" στην εικόνα). Το μονοπάτι αυτό είναι "δρόμος" με ξερολιθιές δεξιά αριστερά, αν και τα φρύγανα έχουν υπερισχύσει.

Και οι δύο δρόμοι περνάνε από μέρη που και στον άσχετο περαστικό μοιάζουν με "παλιές" οχυρώσεις. Υπομονή, θυμηθείτε αυτά τα μονοπάτια, θα τα χρειαστούμε σύντομα.

Και καλό μήνα!

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Καποδίστριας ΙΙ (1)

Διάβασα την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Εξωμβούργου και μπαίνω στον πειρασμό να σχολιάσω...

Συμφωνώ να μείνει ο Δήμος ως έχει. Δεν είναι τέλειος ο Δήμος, αλλά τον προτιμώ από άλλες εναλλακτικές λύσεις που ψυχανεμίζομαι στον αέρα.

Δεν ξέρω για άλλα Τοπικά, το δικό μου σηκώνει βελτίωση, αλλά ο θεσμός είναι καλούτσικος.

Περιφερειάρχες , Νομάρχες και Έπαρχοι, μπορεί να είναι καλά παιδιά, αλλά μαζεύεται πολλή ιεραρχία και είμαι κατά της ιεραρχίας. Τα του Επαρχείου μπορεί να τα κάνουν κάλλιστα οι Δήμοι. Είμαι υπέρ των αιρετών και όχι των διορισμένων, Δημοκρατία!

Μου άρεσε ένας σύμβουλος: Θέλει ενιαίο Δήμο αλλά ανεξάρτητο Πάνορμο, Καρδιανή και Υστέρνια. Μαζί σου Φίλιππα (αν αυτό είπες), έναν Δήμο θέλω και εγώ, αλλά ανεξάρτητα όλα τα αγροτικά χωριά, από Ξινάρα, Κάμπο και κάτω, με την Καρδιανή 50-50. Πως σου φαίνεται;

Από που κι ως που παραδοσιακός ο Πάνορμος; Παραδοσιακά είναι τα Κάτω και τα Πάνω Μέρη. Τουλάχιστον είναι οι παλαιοί κάτοικοι. Οι Οξωμερίτες είναι οι πιο καλοί άνθρωποι αλλά και οι πιο πρόσφατοι μετανάστες, ρωτήστε τους!

Ακόμα καλύτερα, προτιμώ έναν Δήμο με ξεχωριστή την Χώρα και τις παραλίες δεξιά και αριστερά, και ένα συρματόπλεγμα γύρω γύρω με προειδοποιητικές πινακίδες. Άντε, Χώρα και Υστέρνια μαζί, και όλοι οι άλλοι ένας Δήμος.

Καταλαβαίνω ότι παίζονται συμφέροντα και καρέκλες και δόξες και τσέπες, και ντρέπομαι να πω, κομματικά: Οι σεμνοί και ταπεινοί Ζαχόπουλοι και οι πάλαι ποτέ Τσουκάτοι. Παίζονται και άλλα: H Νότια Τήνος έχει τον αέρα, την ξεραΐλα, τους τουρίστες και τον βιολογικό καθαρισμό, ενώ η Βόρεια Τήνος είναι σχετικά εύφορη, έχει τα νερά, και καθολικούς ...βιομήχανους (αλλά χωρίς βιολογικό καθαρισμό)

Προβλέπω μπερδέματα...

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

www.ophioussa.com

Το 1997, δεν ήξερα τι είναι email, και αμυδρά ήξερα τι είναι internet... Τον Δεκέμβριο του 2007, ανακάλυψα το blogging όταν, στην προσ-πάθειά μου να αποκρυπτογρα-φήσω τις ιστορίες του Mega με το περιβόητο DVD του Ζαχόπουλου, του Θέμου κλπ., έπαψα να βλέπω τηλεόραση, χάζευα blogs, και κόλλησα στο http://www.antinews.gr/ (το "αντί" στα links μου). Τον Απρίλιο του 2008 ξεκίνησα αυτό εδώ το blog, και μου πέρασε η ιδέα να φτιάξω site για μπορώ να ανεβάζω μεγάλα αρχεία.

Και τέλη Αυγούστου 2008 voila! www.ophioussa.com

Πρώτο θέμα στην .com ήθελα να είναι το Οδοιπορικό στα Κάτω Μέρη του παπα Αντώνη Φόνσου, αλλά επειδή έπρεπε να πειραματιστώ (και πειραματίζομαι ακόμα), ξεκίνησα με τα Μονοπάτια. Αν επισκεφτείτε, ελπίζω να έχετε γρήγορη σύνδεση, π.χ. ADSL γιατί έχει κάτι αρχειάκια 10 και 20 και 30 ΜΒ. Καλό εικονικό περπάτημα.

Τρίτη 26 Αυγούστου 2008

Ντίνος Σιώτης


ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΗΜΟΥ ΕΞΩΜΒΟΥΡΓΟΥ – ΤΗΝΟΣ 2008

Την Πέμπτη 28 Αυγούστου στις 8:30 το βράδυ
ελάτε στην Ξινάρα στην εκδήλωση

«Συζητώντας με τους συγγραφείς μας»

Ντίνος Σιώτης, ο ποιητής της Τήνου

Κρατικό Bραβείο Ποίησης 2007

Από τη νέα του συλλογή Εισοδηματίες ανέμου διαβάζει η

Στέβη Φόρτωμα

Για το έργο του ποιητή που αφορά την Τήνο ομιλεί ο

Παντελής Απέργης

Συντονίζει o

Αλέκος Φλωράκης

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης έχει καθιερωθεί σαν το ετήσιο προσκύνημα των κυβερνητικών και των παρατρεχάμενων να πάνε για ούζα στα Λαδάδικα και ύπνο με θέα τον Θερμαϊκό. Έχει και κάτι ομιλίες που σηματοδοτούν την οικονομική πολιτική του χρόνου που έρχεται. Με μία εξαίρεση, νομίζω, οι περισσότερες ομιλίες ήταν, στο παρελθόν, αρλούμπες.

Φέτος τα πράγματα είναι δύσκολα, και αυτοί που γράφουν την ομιλία του Πρωθυπουργού, θα παιδευτούν. Σκέφτηκα να τους βοηθήσω λέγοντάς τους λίγα λόγια για δύο ηγέτες του παρελθόντος που παρέλαβαν την χώρα τους σε κρίση και την παρέδωσαν Μεγάλη Δύναμη, έτσι για να τους δώσω καμία ιδέα.

Ο ένας ήταν ο Franklin D. Roosevelt: Έφτιαξε δουλειά για τους άνεργους, έδωσε βοήθεια στους φτωχούς… Έφτιαξε τον οργανισμό που ασφαλίζει τις τραπεζικές καταθέσεις, την επιτροπή κεφαλαιαγοράς (πραγματική όχι γιαλαντζή σαν την δική μας), μεγάλα ηλεκτροπαραγωγικά έργα...

Ο άλλος ήταν ο Ronald W. Reagan. Μπορεί να μην τον συμπαθούν στην Ευρώπη, αλλά έβγαλε τις ΗΠΑ από το τέλμα της ύφεσης και του πληθωρισμού και είπε το περιβόητο “Mr. Gorbachev, open this gate! Mr. Gorbachev, tear down this wall!”

Κύριοι συγγραφείς ομιλιών, διαβάστε τα βιογραφικά των ανθρώπων και θα εμπνευστείτε, είμαι σίγουρος. Ή διαβάστε Θουκυδίδη, εκεί στους λόγους του Περικλή. Βέβαια αυτά δεν κολλάνε με τον αγιασμό και τα εγκαίνια του περίπτερου του Δήμου Αθηναίων (ποιος το πληρώνει αυτό άραγε;)

Παπαγαλάκια

Να, κυρίες και κύριοι, πως σας κοροϊδεύουν, χρόνια τώρα, τα παπαγαλάκια στις Ελληνικές οικονομικές εφημερίδες:

Ο τίτλος αναφέρεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το κυρίως άρθρο μιλάει για τους κεντρικούς τραπεζίτες στο Jackson Hole του Ουαόμινγκ, τι είπε ο Αμερικάνος και τι είπε ο Ευρωπαίος και πως η εξαγορά της Lehman από τους Κορεάτες θα σηματοδοτήσει την ανάκαμψη αλλά υπάρχει ανησυχία για την Fannie Mae και την Freddie Mac και testicula Carabellae για να μην πω τίποτα χειρότερο.

Βρε παπαγαλάκια, τι σχέση έχουν όλα αυτά με την Ελληνική κακομοιριά, αγκύλωση και ανικανότητα; Θα σας πω εγώ τι σχέση έχουν. Ο κάθε μεροκαματιάρης καταλαβαίνει ότι είμαστε σε ύφεση, και εν όψει ΔΕΘ, προσπαθούν να μας πουν ότι φταίνε οι …Αγγλοσάξωνες.

Παπαγαλάκια άξια ενδόξου παρελθόντος... Λες και ξέρουν που είναι το Ουαϊόμινγκ...

Κυριακή 24 Αυγούστου 2008

Κάποτε...

Κάποτε περπα-τούσες στα μονοπάτια της ενδοχώρας. Περνούσες από λαγκάδια και παρα-γκεριές. Κρατούσες και ένα καλάμι γιατί υποτίθεται έδιωχνε τα φίδια. Συναντούσες ανθρώπους που ήταν στα χωράφια τους ή στις αγροικίες τους. Ο κώδικας συμπεριφοράς στην ερημιά ήταν να χαιρετήσεις, να καθίσεις να πιεις νερό και ένα ρακί για το δρόμο. Δεν υπήρχαν αλαζόνες και επήλυδες. Μόνο αυτάρκεις, περήφανοι, λεπτοί και λιγομίλητοι άνθρωποι.

Σάββατο 23 Αυγούστου 2008

Αύγουστος ο πέτρινος


Ναοί στο σχήμα τ'ουρανού
και κορίτσια ωραία
με το σταφύλι στα δόντια που μας πρέπατε !
Πουλιά το βάρος της καρδιάς μας ψηλά μηδενίζοντας
και πολύ γαλάζιο που αγαπήσαμε !
Φύγανε φύγανε
ο Ιούλιος με το φωτεινό πουκάμισο
και ο Αύγουστος ο πέτρινος με τα μικρά του ανώμαλα σκαλιά.


Οδ. Ελύτης, "Άξιον Εστί"

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008

Δημόσιο χρέος


Λίγο το καλοκαίρι, λίγο η αναισθησία, αλλά κανείς δεν δίνει πια σημασία στα μακροοικονομικά. Ή ο κόσμος είναι πλούσιος, ή δεν καταλαβαίνουμε κάτι που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, και εμπιστευόμαστε, στον κ. Αλογοσκούφη, την μοίρα μας.

Το δημόσιο χρέος είναι €252 δισεκ., ή €23.000 για κάθε έναν από εμάς, ή €92.000 για κάθε οικογένεια 4 ατόμων. Πόσοι από εσάς έχετε να το ξεπληρώσετε; Γιατί αστείο όσο και αν φαίνεται εσείς το πληρώνετε (και εγώ).

Τι μπορεί να κάνει το Δημόσιο; Οι ιδιωτικοποιήσεις μας τέλειωσαν. Δημόσιες εκτάσεις υπάρχουν, μπορεί να πουληθούν. Νέοι φόροι σίγουρα θα μπουν, πέρα από αυτούς που ακούγονται Αυγουστιάτικα.

Το Δημόσιο χρέος, σε συνδυασμό με την ύφεση στην οποία μπαίνουμε ή είμαστε, και σε συνδυασμό με το ύψος των προσωπικών χρεών ή μειωμένων αποταμιεύσεων δημιουργεί εκρηκτική εικόνα.

Και δεν βλέπω ούτε στους κυβερνώντες, ούτε στην αντιπολίτευση, ούτε πουθενά, κάποιον ή κάτι που να μου εμπνέει εμπιστοσύνη… Οι ξεφωνημένοι, οι μαύρες Mercedes, και τα κοστούμια, δεν μου εμπνέουν εμπιστοσύνη.

Η φωτογραφία είναι της Dorothea Lange, από την περίοδο της ύφεσης του 1930, στις ΗΠΑ.

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008

Ευάλωτη γη

Στη γραφική πλατεία του χωριού Κώμη της Τήνου μια βραδιά αφιερωμένη στο περιβάλλον και την «Ευάλωτη γη» μας.

Είναι μια πρωτοβουλία της Επιτροπής Τήνου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού σε συνεργασία με τον Ενωτικό Σύλλογο Κώμης – Περάστρας - Μοναστηρίων Τήνου.

Με επίκεντρο την «Ευάλωτη γη», μία έκδοση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ για τα καυτά θέματα περιβάλλοντος και πολιτισμού του τόπου και του πλανήτη μας, διακεκριμένοι ομιλητές θα ξεδιπλώσουν τους προβληματισμούς, τους φόβους και τις ελπίδες τους για το περιβάλλον.

Σάββατο, 23 Αυγούστου
Ώρα 20.30

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κωνσταντίνος Αλαβάνος, Διευθυντής του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής.
«Παρουσίαση της Ευάλωτης γης».

Γεώργιος Γραμματικάκης, καθηγητής πανεπιστημίου Κρήτης, συγγραφέας.
«Επτά υπαινιγμοί -και ένα υστερόγραφο- για το περιβάλλον».

Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά και παραδοσιακό κέρασμα από τις γυναίκες του χωριού.

svchost.exe πονοκέφαλος

Ε, τώρα, αυτό είναι άσχετο, αλλά όλοι εσείς που έχετε PC με Windows XP, ίσως το περάσατε: να κολλάει το μηχάνημα όταν πάει να κλείσει, με μηνύματα λάθους ότι δεν μπορεί να δει αυτήν ή την άλλη μνήμη, ή να μην μπορείτε να αλλάξετε εύκολα από ελληνικούς σε ξένους χαρακτήρες...

Μετά 2-3 μήνες πονοκέφαλο, το έλυσα! Corrupted Windows Updates files! Η λύση είναι εδώ: http://www.pchell.com/support/svchosterror.shtml. Ο πονοκέφαλος πέρασε!

Νεότερη εξέλιξη: αφού δούλεψε κανονικά το μηχάνημα, όταν πήγα να το ανοίξω, ξανά, αρνήθηκε, κατέβασε ρολά, και τώρα πάει για σετάρισμα, από την αρχή, του XP SP3 (το SP2 είναι ήδη παλιό...). Μάλλον το svchost.exe, το ίδιο, ή κάτι αντίστοιχο έχει "πάθει"...

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008

Νεμρώδ

Ο Νεμρώδ ήταν ιδρυτής της δυναστείας των Βαβυλωνίων και απόγονος (δισέγγονο;) του Νώε, ένας από τους αρχικούς χτίστες του πύργου της Βαβέλ και δεινός κυνηγός. Τον θυμήθηκα γιατί από σήμερα, όταν κυκλοφορείτε στην Τήνο (και αλλού) σε δρόμους που είναι "πράσινοι" στον χάρτη, καλό είναι να φοράτε κράνος και γιλέκο από κέβλαρ, καλού κακού, γιατί οι μάγκες είναι αγριεμένοι και πυροβολούν.

Τρέμετε λαγοί, κουνέλια, πέρδικες, μπεκάτσες και ό,τι άλλο κινείται και πετάει. Από σήμερα, είσαστε νόμιμος στόχος πυροβόλων, συμβατικών και μάγκνουμ, και όλοι αυτοί έχουν δώσει από 100 ευρώ σε δασαρχεία κλπ, και θέλουν αίμα.

Το αστείο είναι ότι δεν υπάρχουν θηράματα άλλα, εκτός από τα ελάχιστα λαγουδάκια που άφησαν ελεύθερα πριν λίγους μήνες και όταν τα δείτε στο δρόμο, περίπου έρχονται για το μεσημεριανό τους... Άντε και λίγα πουλιά, που θα φτάσουν εξουθενωμένα από την Βόρεια Ευρώπη, καθ' οδόν για Αφρική.

Τι κρίμα, θα έπρεπε να επιτρέπεται το κυνήγι των κατσικιών, να γλυτώσει το νησί από την δεύτερη μεγαλύτερη μάστιγα των αιώνων. Θα έπρεπε επίσης να υπάρχει ένα σκοπευτήριο να πηγαίνουν εκεί οι κυνηγοί να σπάνε πιατάκια, και να αφήνουν εκεί τις γόπες τους αντί να τις πετάνε στα χωράφια των ανθρώπων...

Τρίτη 19 Αυγούστου 2008

Μονοπάτια ξεχασμένα


Μεγάλη μου τιμή που με διαβάζουν αναγνώστες του www.antinews.gr και ευχαριστώ τον factorx για τα καλά του λόγια. Πέσαμε σε φάση όμως που ασχολούμαι με περίεργα...

Ζητώ συγνώμη από τους μη Τηνιακούς επισκέπτες μου, αλλά με βρήκατε να απεικονίζω μονοπάτια, και, συγκεκριμένα, ξεχασμένα μονοπάτια, στην ενδοχώρα της Τήνου, που καμία σχέση δεν έχει με προσκυνητές ή πρωθυπουργούς, αλλά κατοικείται από λίγους και όλο και πιο ηλικιωμένους ήρωες που ανεβοκατεβαίνουν βουνά για να αρμέξουν λίγα κατσίκια, ή να δουν αν το χωράφι τους, στο βουνό, είναι ακόμα εκεί.

Το μονοπάτι της εικόνας το απεικόνισα με ένα φορητό GPS. Συνδέει το εξωκλήσι της Αγίας Υπακοής (ή Ανυπακοής για μένα), το ανατολικό ή δεξί βέλος, με το "βουνό", ή "β'νί", στα Τηνιακά. Το βέλος αριστερά είναι μια παλιά πηγή που φέτος στέρεψε.

Έχω σκάσει με τον φίλο μου τον Μ να περάσουμε τα στοιχεία απ'ευθείας σε Autocad... Που θα πάει; Θα τα καταφέρουμε.

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2008

Καμένη Σπηλιά (3)

Αφού φτάσεις πάνω από την σπηλιά (πάνω δεξιά) κατεβαίνεις ένα μάλλον επικίνδυνο «μονοπάτι» φτάνεις σε ένα προαύλιο, και από εκεί, μπουσουλώντας, μπαίνεις μέσα, όπου μπορείς να σταθείς όρθιος, παρέα με μύγες που μένουν εκεί λόγω δροσιάς, υποθέτω, και νυχτερίδες που τρώνε τις ...μύγες. Παλαιότερα, εύρισκες κανένα ανθρώπινο κόκκαλο στο χώμα που έχει σκεπάσει το πάτωμα, τώρα θέλει ψάξιμο αφού έχουν ή πεταχτεί, από κάτω, στη θάλασσα, ή μαζευτεί από επισκέπτες.

Καμένη Σπηλιά (2)

Έχω ξαναγράψει πως, πριν 30 περίπου χρόνια, με είχε πάει ο «Πεταλούδας» στην Καμένη Σπηλιά. Σπάνια έχει απόλυτη νηνεμία στην Βόρεια Τήνο, και τότε, μόνο τότε, τολμάει κανείς να πάει κάτω από την Σπηλιά, με βάρκα. Τότε φαίνεται (πάνω δεξιά στην φωτογραφία) αλλά είναι αδύνατο να την επισκεφτείς αφού είναι σε απόκρημνο βράχο. Η επίσκεψη χρειάζεται ποδαρόδρομο...

Εκτός από την βίαιη παράδοση για γυναικόπαιδα που κρύφτηκαν εκεί, και για Τούρκους ή αντίστοιχους καλούς ανθρώπους που τους βρήκαν και τους έκαψαν, η περιοχή δείχνει και το βίαιο γεωλογικό παρελθόν, με την κεκλιμένη στρώση μαρμάρου και τα απόκρημνα βράχια που παραπέμπουν στον καταποντισμό της Αιγηίδος πριν κάτι εκατομμύρια χρόνια. Σήμερα, με τα φουσκωτά και τα τζετ σκι, ποιός θυμάται τέτοιες ιστορίες...

Κυριακή 17 Αυγούστου 2008

Αυγουστιάτικο Φεγγάρι

Δεν ξέρω γιατί όλοι ασχολούνται με το Αυγουστιάτικο φεγγάρι, ίσως επειδή όλοι είναι διακοπές, και έχουν καιρό να το δουν, ρομαντικά και ωραία. Για όσους από σας είσαστε κολλημένοι σε κίνηση με το αυτοκίνητό σας, ψάχνοντας να παρκάρετε για να πάτε να δείτε το φεγγάρι, χτες το βράδυ, εγώ το είδα στο βουνό και το φωτογράφισα για σας.

Σάββατο 16 Αυγούστου 2008

Μπήτς Πάρτυ


Η ιδέα ότι ο "πολιτιστικός σύλλογος" ενός χωριού, σε συνεργασία με την "τοπική αυτοδιοίκηση", μαντρώνουν μία, κατά τα άλλα δημόσια, παραλία και πουλάνε αλκοολικά ποτά όλη νύχτα σε νεολαία, γενικώς και αορίστως, μου θυμίζει λίγο τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου μια παρέα Ισπανών νέμεται διαφήμιση, τηλεοπτικά δικαιώματα και δεν ξέρω τι άλλο. Κανείς δεν διαμαρτύρεται για τους "Ισπανούς" των Ολυμπιακών, γιατί να διαμαρτυρηθεί για το Μπήτς Πάρτυ;

Λίγο με ενοχλεί αυτό που θεωρώ (παράνομο;) αποκλεισμό της παραλίας. Αν τα παιδάκια μου ήθελαν να πάνε, δεν θα τα άφηνα, γιατί θεωρώ τα οινοπνευματώδη και τα καπνίσματα λίγο ανεξέλεγκτα. Δεν μου αρέσει αυτό που θεωρώ θόρυβο και μεταμεσονύχτια διατάραξη κοινής ησυχίας. Από που κι ως που πολιτιστικός σύλλογος, εμπορεύεται αλκοόλ; (με ή χωρίς την τοπική αυτοδιοίκηση)... ή κόβει εισιτήρια για παραλίες; σίγουρα ψιλά γράμματα
. Καμιά λοταρία; κανένα καζίνο ίσως;

Από μακρυά όλα ωστόσο φαίνονται όμορφα... και για να μην αφήσω λάθος εντυπώσεις, οι άνθρωποι του συλλόγου είναι μια χαρά παιδιά.

Προσθέτω, στις 10:50, ότι δεν ακούγεται το σύνηθες ντούμπου-ντούμπου, αλλά βλέπω και μπλε φώτα να αναβοσβήνουν σαν από περιπολικό... Αλήθεια παιδιά, αν κάτι συμβεί, ποιος έχει την ευθύνη; ο «πολιτιστικός σύλλογος»; ο Δήμος; η Αστυνομία; το Λιμενικό; «κανένας»; Υπάρχουν «έξοδοι ασφαλείας»; πρώτες βοήθειες»;

Προσθέτω επίσης, ότι εδώ, δεν είναι τι αρέσει ή δεν αρέσει σε μένα, (εγώ ούτως ή άλλως αποφεύγω την κατοικημένη Τήνο αυτές τις μέρες), αλλά μήπως χρειάζεται λίγη σκέψη και περισυλλογή, για να μην μας βλεπουμε σε κανένα CNN... Πολύ θέλει;

Παρασκευή 15 Αυγούστου 2008

Μονοπάτια!


Άσχετα με την παρέλαση, ο φίλος μου ο Μ με βοήθησε λίγο με την ιδέα του ηλεκτρονικού χάρτη της Τήνου που να δείχνει όλα τα μονοπάτια. Ένα από τα πράγματα που έκανε, ήταν να μεταφράσει την εικόνα από «εικόνα» σε format TIFF, σε raster ή vector, ώστε να διαβάζεται από προγράμματα χαρτογράφησης, ή από το AUTOCAD, ώστε αφ' ενός να συμπληρώσουμε τα κενά και αφ' ετέρου να βάλω με πραγματικές συντεταγμένες, λεπτομέρειες όπως ερειπωμένα βυζαντινά εκκλησάκια, ίχνη αρχαιολογικών χώρων που δεν αναφέρονται πουθενά, πηγές, και τέτοια.

Σε όλο του τους μεγαλείο (και σε υπερβολική σμίκρυνση) η εικόνα δείχνει τα 1.000 χιλιόμετρα μονοπατιών που φαίνονται από τον αέρα (χωρίς το νησί). Το νευρικό και κυκλοφοριακό σύστημα της Τήνου. Ελπίζω να είναι από τα πρώτα πράγματα που θα αναρτήσω στο www.ophioussa.com, που ελπίζω να λειτουργεί σύντομα. (Μην την δοκιμάστε τώρα, δεν έχω φτιάξει ακόμα κάτι που λέγεται index page και θα βγάλει error message).

Φαντασίωση


Η φαντασίωσή μου ότι σήμερα θα φυσούσε 12 μποφόρ, με χαλάζι, ανεμοστρόβιλους και τέτοια, δεν υλοποιήθηκε, έτσι για άλλη μια φορά είχαμε την εθνικοθρησκευτική οπερέτα με την φουκαριάρα την Παναγία αφ' ενός και με ένα σωρό άχρηστους, αργόσχολους κοιλαράδες, δήθεν επίσημους, που, με λεφτά φορολογουμένων, ήρθαν στο νησί για να βγουν στην τηλεόραση. Σίγουρα η παρέλαση αυτή είναι πιο ευχάριστη για αυτούς από το DVD του Ζαχόπουλου, και το σκάνδαλο με τα κλεμμένα λεφτά από τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω ομολόγων, και τους Ινδούς του Μαγγίνα, και τα δωράκια της Siemens. A!, και μην ξεχνάμε και τις υποκλοπές. Το «σκύψε ευλογημένη» τουλάχιστον δεν ακουμπά το γκουβέρνο.

Πληρώσαμε είλωτες, δούλοι και λοιποί φορολογούμενοι, περίπου 900.000 ευρώ για να έρθουν εδώ τα κλιμάκια, δήθεν να προσκυνήσουν, με πολεμικά, ελικόπτερα, μάσες και καλή χαρά.

Η νέα μου φαντασίωση είναι ότι όλοι αυτοί, μπήκαν προσκαλεσμένοι σε ένα πολυτελές ιστιοπλοϊκό και έφυγαν ταξίδι χωρίς επιστροφή προς Τασμανία, καλό κατευόδιο!

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008

Αγάπη


Το χωριό Αγάπη (ή γράφεται Αγάπι;) είναι μόνο του, ανατολικά της Κώμης, κοντά στο Σκλαβοχωριό, στην αρχή μιας λαγκαδιάς γεμάτης βελανιδιές και παλιά πέτρινα κτίσματα. Το χωριό πρέπει να είναι παλιό, αν κρίνω από την φρουριακή του διάταξη, αλλά δεν ξέρω περισσότερες λεπτομέρειες...τώρα.

Θυμάμαι, πιτσιρικάς, ότι εάν η Κώμη ήταν κάτι πολύ απομακρυσμένο από τα Κελιά, το Αγάπι ήταν κάτι σαν άλλη ήπειρος. Φυσικά πριν από τον αμαξωτό δρόμο. Θυμάμαι επίσης ότι το Αγάπι είχε την φήμη ότι είχε τα ομορφότερα κορίτσια, και ότι οι Αγαπιανοί είχαν διαφορετική προφορά από τους υπόλοιπους Κατωμερίτες.

Την ερχόμενη Κυριακή, 17 Αυγούστου, στις 7:30 το απόγευμα εγκαινιάζεται μόνιμη έκθεση κειμηλίων και ιστορικών εγγράφων στην εκκλησία του χωριού. Θα πάω πρώτον για τους ακαδημαϊκούς και πολιτιστικούς λόγους και δεύτερον για να δω αν ισχύουν ακόμα οι παλιές φήμες.

Στην εικόνα φαίνεται το Αγάπι με τα μονοπάτια που οδηγούν στην Κώμη, την Βωλάξ, και το Ξώμπουργο, μέσω Κουμάρου.

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008

Φωσφορίζον πορτοκαλί

Να τι θυμάμαι από την κυνηγετική νομοθεσία:

Απαγορεύεται το κυνήγι των κεφαλάδων

Απαγορεύεται το κυνήγι των συκοφάγων

Απαγορεύεται το κυνήγι σε ακτίνα 100 μέτρων από μεμονωμένα σπίτια

Απαγορεύεται το κυνήγι σε απόσταση 250 μέτρων από το τελευταίο σπίτι οικισμού

Απαγορεύεται το κυνήγι σε αμπελώνες πριν τον τρύγο (περίπου 20 Σεπτεμβρίου στην Τήνο)

Απαγορεύεται η μπεκάτσα το πρωί και το βράδυ

Απαγορεύεται το κυνήγι σε απόσταση 300 μέτρων από τις ακτές

Απαγορεύεται το κυνήγι σε περιφραγμένες εκτάσεις με φράχτη ύψους 1,5 μέτρων (υποθέτω ότι ο νομοθέτης δεν εξαιρεί τις ξερολιθιές)


Από φέτος είναι υποχρεωτικό «φωσφορίζον ένδυμα χρώματος πορτοκαλί στον κορμό του σώματος»

Τρίτη 12 Αυγούστου 2008

Μαραγκούδικο


Ο μπάρμπα Πέτρος ήταν ο μαραγκός του χωριού. Μέχρι το 1972 δεν νοείτο να κάνεις ξυλουργικές εργασίες στην Χώρα ή στην ...Αθήνα. Κάθε χωριό είχε τον μαραγκό του και τα Κελιά τον δικό τους. Το μαραγκού'δκο ήταν μετά την καμάρα, δεξιά. Εκεί δούλευε μέρα νύχτα, τις πόρτες, τα παράθυρα, τα τραπέζια, τους παραδοσιακούς καναπέδες.

Πίσω από το άνοιγμα, πάνω από την καμάρα, καθόταν καμιά φορά ο Αργύρης, με παρατσούκλι "βασιλιάς". Ο Αργύρης, ο Θεός να τον συγχωρέσει, ήταν λίγο ιδιόρρυθμος, λένε αποτέλεσμα ερωτικής απογοήτευσης στα νιάτα του. Στα γεράματά του, είχα ακούσει ότι το μυαλό του ήταν μια χαρά...

Το σπίτι, αριστερά, δυστυχώς γκρέμισε, λίγα χρόνια αφού έφυγαν οι κάτοικοί του. Λίγο πιο κάτω, δεξιά, είχε μια βρύση με μαρμάρινη γούρνα, που για κάποιο λόγο άρεσε στον γάϊδαρο της γιαγιάς μου και σταματούσε για νερό. Αριστερά, ο δρόμος κατέβαινε μπροστά απ' του Λάνη τον καφενέ. Τι καφενές; Παντοπωλείο, τηλεφωνείο, και, καμιά φορά, κέντρο διασκέδασης και χορού.

Τώρα το καλοκαίρι, τα παιδιά και τα εγγόνια των ανθρώπων εκείνης της εποχής, έρχονται στο χωριό, που ξαναζωντανεύει. Τον χειμώνα, όταν περπατάω, θαρρώ πως ακούω και βλέπω όλους εκείνους που δεν είναι πια εδώ. Ίσως μαζέψω τις φωτογραφίες τους και τις αναρτήσω, να πάρουμε μια μικρή παράταση μνήμης.

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2008

Αετοφωλιά


Να ένα χωριό που δεν έχει αλλάξει πολύ από το 1972 (που τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία). Από τα αρχεία της Καθολικής Εκκλησίας, είδα ότι είναι σχετικά νέο χωριό, αφού πριν το 1850 οι περισσότερες γεννήσεις, γάμοι και θάνατοι δεν ανέφεραν "Αετοφωλιά" αλλά "Γκουναριά", ένα ταπεινό χωριό 100 μέτρα πιο πάνω, με μοναδικό ίχνος λίγα ερειπωμένα κελιά και φυσικά την εκκλησία της Αγίας Τριάδας (που είναι και εκκλησία της Παναγίας) και πρέπει να χρονολογείται πριν το 1700.

Ενώ οι Κωμ'τιανοί και οι Κατωκλεισματιανοί έχουν χωράφια στο Λιβάδι και γενικά σε σχετικά προσιτά μέρη, οι Αετοφωλιανοί έχουν ιδιοκτησίες στα κατσάβραχα, άγονες παραγγεριές, απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες, προς την Αγία Άννα και της Κόρης τον Πύργο.

Έχω τάξει να δημοσιεύσω εδώ το "Οδοιπορικό στα Κάτω Μέρη" του παπα-Αντώνη. Σας ενημερώνω ότι έχω κάνει πρόοδο και δεν θα αργήσει.
(κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση)

Σοφία

Απορώ γιατί μπορούσαν οι προηγούμενες γενιές να φτιάχνουν έργα τέχνης, σχήματα που τα βλέπεις και απορείς πως μπορεί να υπάρχει τόση σοφία σε παντελή έλλειψη ευθειών, και οι απόγονοί τους να κατασκευάζουν κτίσματα που να σε προτρέπουν να φύγεις και να πας κάπου αλλού.

Καταλήγω ότι φταίνε οι εύκολες μεταλλικές σκαλωσιές, τα αλφάδια και η απώλεια του ανθρώπινου μεγέθους που επιβάλει η οικοδομική ξυλεία.

Η φωτογραφία είναι από την έκθεση της Ευγενίας Κουμαντάρου, "Ταπεινός Παράδεισος", στα Λουτρά.

Κυριακή 10 Αυγούστου 2008

Vox clamantis (2)

Η πηγή αυτή έχει στερέψει. Κάποτε δρόσιζε τους διαβάτες στον κεντρικό δρόμο από την Περάστρα και τα Κάτω Μέρη προς τον Λάζαρο, την Ξινάρα και την Χώρα. Μου είπε κάποιος ντόπιος ότι στέρεψε λίγο αφού ανοίχτηκε μια γεώτρηση.

Το ότι το λέω και το ξαναλέω δεν έχει σημασία, vox clamantis in deserto. Οι γεωτρήσεις είναι απελπισμένες προσπάθειες επίλυσης προβλήματος που τελειώνουν το νησί μια ώρα αρχύτερα

Ο τόπος μας είναι κλειστός, όλο βουνά
που έχουν σκεπή το χαμηλό ουρανό μέρα και νύχτα.
Δεν έχουμε ποτάμια δεν έχουμε πηγάδια δεν έχουμε πηγές,
μονάχα λίγες στέρνες, άδειες κι αυτές,
που ηχούν και πού τις προσκυνούμε.
Ήχος στεκάμενος κούφιος, ίδιος με τη μοναξιά μας
ίδιος με την αγάπη μας, ίδιος με τα σώματά μας.
Μας φαίνεται παράξενο που κάποτε μπορέσαμε να χτίσουμε
τα σπίτια τα καλύβια και τις στάνες μας.
Κι οι γάμοι μας, τα δροσερά στεφάνια και τα δάχτυλα
γίνουνται αινίγματα ανεξήγητα για την ψυχή μας.
Πώς γεννήθηκαν πώς δυναμώσανε τα παιδιά μας;

Ο τόπος μας είναι κλειστός. Τον κλείνουν
οι δυο μαύρες Συμπληγάδες. Στα λιμάνια
την Κυριακή σαν κατεβούμε ν' ανασάνουμε
βλέπουμε να φωτίζουνται στο ηλιόγερμα
σπασμένα ξύλα από ταξίδια που δεν τέλειωσαν
σώματα που δεν ξέρουν πια πώς ν' αγαπήσουν.

Από το "Μυθιστόρημα" του Γιώργου Σεφέρη, Ίκαρος, 1989

Σάββατο 9 Αυγούστου 2008

Ώρα παγωτού

Περιμένω να πάει 1 η ώρα να πάω για παγωτό. Παρ' όλο τον αέρα που ξαναδυνάμωσε, έχει ζέστη ακόμα. Δεν το συζητάω να πάω στην Χώρα και να παρκάρω στην άκρη του κόσμου για να περπατήσω στην «πλατεία». Τώρα θα πάω σαν «κύριος νεοέλληνας», θα παρκάρω απέναντι από το ζαχαροπλαστείο, και θα το απολαύσω. Καληνύχτα.

Λαϊκή αγορά (συνέχεια)


Να μην σας καληνυχτίσω με βαρετές ιστορίες διετίας...

Ποιος σας είπε ότι δεν διασκεδάζουν, που και που, στην λαϊκή, εκεί κατά το μεσημεράκι, που τα μαζεύουν και φεύγουν; (Ιδίως όταν εμφανιστεί χαζοχαρούμενος φωτογράφος...)

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

Νταμάρι Αετοφωλιάς (2)


Τελικά ο από μηχανής θεός, εδώ, ήταν το ...Υπουργείο Ανάπτυξης (η Επιθεώρηση Μεταλλείων). Αν ήμουν κακός θα είχα πει, τότε, ότι η ΔΟΥ θα ήταν πιο δεινός ex machina deus. Είπα στο προηγούμενο, ότι οι καλοί αυτοί άνθρωποι δούλευαν ασταμάτητα, κάθε μέρα. Όχι ακριβώς... Σταματούσαν και εξαφανιζόταν από προσώπου νησιού, έλεγαν οι ντόπιοι, όταν μάθαιναν ότι θα ερχόταν το ΣΔΟΕ στο νησί. Φορολογικό, φαίνεται, είναι το παράπτωμα (εξ άλλου και ο Αλ Καπόνε από φορολογικό πήγε μέσα!). Τώρα, πως μάθαιναν ότι θα ερχόταν το ΣΔΟΕ;

Κάθε ιστορία έχει ένα επιμύθιο. Το επιμύθιο εδώ είναι ότι το λιμάνι μάλλον σταμάτησε για άλλους λόγους... Μάλλον έγιναν αλλαγές σε αυτόν τον έρημο τον μόλο (που ήρθε 16 μέτρα πιο κοντά στην ακτή), που δεν άρεσαν στην ....Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και, άκου κακία, έκοψε το χρήμα, αν είναι δυνατόν! Βέβαια μου μετέφεραν και άλλη εκδοχή, ότι ο εργολάβος απεχώρησε διαφωνών, αλλά, ποιός ξέρει;

Μερικοί από τους φουκαράδες που έσκαβαν δεν πληρώθηκαν και οι τράπεζες πήραν πίσω τα μηχανήματα (έτσι κυκλοφόρησε). Οι «όγκοι» έφυγαν και το χωράφι είναι τώρα πεντακάθαρο. Ανεμομαζώματα, ανεμοσκορπίσματα. Το θέμα έχει ξεχαστεί, και ίσως είναι καλύτερα έτσι.

Νταμάρι Αετοφωλιάς (1)


Αυτό είναι παλιά (περυσινή) ιστορία, για την οποία υπάρχει εκκρεμοδικία σε βάρος του εργολάβου του λιμανιού, αν δεν κάνω λάθος. Ένα ωραίο πρωί εμφανίστηκαν 3-4 τσάπες (ναι αυτές που δεν έχουν αλλού δουλειά μετά τους Ολυμπιακούς του 2004), και 2-3 φορτηγά, και άρχισαν να χτυπάνε και να σκάβουν.

Μέχρι τις 12 το μεσημέρι είχαν γίνει 3-4 τηλεφωνήματα από κατοίκους του χωριού στην αστυνομία. Κατά τις 1, το περιπολικό τους σταμάτησε. Λίγες μέρες αργότερα ξανάρχισαν, τους ξανασταμάτησαν, να μην πολυλογώ, δούλεψαν ασταμάτητα για 4 μήνες κουβαλώντας 3-4 φορτηγά μαρμαρόπετρα την ώρα στο λιμάνι.

Ακούστηκε (και γράφτηκε και στην Ελευθεροτυπία, νομίζω) ότι είχαν την κάλυψη της ...Εκκλησίας (στην οποία ανήκει ο χώρος). Ακούστηκε επίσης ότι είχαν την στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ένας είπε χαρακτηριστικά όταν του παραπονέθηκαν: «Ε! και τι μ' αυτό; οικολόγος είσαι;» ενώ άλλος είπε: «τι θέλετε τώρα; πως θα τελειώσει το λιμάνι;» Η νομιμοφάνεια ήταν ότι δεν έκαναν εξόρυξη πέτρας, αλλά «καθάριζαν παλιούς όγκους».

Η φωτογραφία είναι αφού σταμάτησαν οριστικά μετά από αγωγή που υπεβλήθη από τοπικό σύλλογο (τα άτομα φοβούνται τα αντίποινα!) Εάν κανείς ενδιαφέρεται, τα 3/4 (για να μην πω τα 4/5) του σκάμματος είναι «φρέσκα». Εξ άλλου, 3 φορτηγά την ώρα, επί 12 ώρες, επί 110 ή 120 μέρες, επί 14 κυβικά το φορτηγό, είναι πολλά κυβικά.

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008

Πληγές

Από όλες τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, τα νταμάρια είναι οι πιο "τρυφερές". Ιδίως τα νταμάρια με "ελληνικές προδιαγραφές". Είτε είναι τα νόμιμα, είτε τα παράνομα. Είτε είναι αυτά που φαίνονται, είτε είναι στον δρόμο για την Κολυμπήθρα. Σε κάθε περίπτωση,κάτι περίεργοι σκάβουν, σκάβουν, είτε επειδή κάποια ωραία κυρία θέλει πέτρινη επένδυση στο παραδοσιακό ημιτριόροφο, είτε επειδή η Νομαρχία και το Επαρχείο θέλουν να εξοικονομήσουν λεφτά για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου μπαζώνοντας τον αιγιαλό μπροστά στην Χώρα, για να φτιάξουν ...λιμάνι (ναι, το λιμάνι με τον μόλο που κάπως μετακινήθηκε 16 μέτρα πιο κοντά στην ακτή).

Τρία πιθανά τινά συμβαίνουν με τα νταμάρια της φωτογραφίας: (1) Ή είναι παράνομα, και επομένως η Νομαρχία και το Λιμενικό Ταμείο υποθάλπουν και ενθαρρύνουν παρανομίες, ή (2) είναι νόμιμα και επομένως υπάρχουν άδειες και θα γίνει αποκατάσταση του περιβάλλοντος, ή (3) αυτά που βλέπουμε είναι "παλιά" νταμάρια και απλά έγινε "αποκομιδή όγκων", με την ίδια πατέντα που σκάφτηκε το βουνό πίσω από την Αετοφωλιά.

Εγώ εικάζω ότι, εάν υπάρχει κάποια τυπική άδεια είναι για άλλον πλανήτη, δεν πρόκειται να γίνει αποκατάσταση περιβάλλοντος και, μαζί με εσάς, χαιρετίζω τα μεγαλόπνοα αναπτυξιακά έργα.

Αειφόρος παραγωγή

Επειδή έχω κάνει κουβέντα για πρωτογενή παραγωγή, και επειδή η "αειφόρος ανάπτυξη" είναι κουβέντα της μόδας, ο φίλος μου στην φωτογραφία, και πρωτογενή παραγωγή κάνει, και είναι μέρος της αειφόρου ανάπτυξης. Το να πουλάς πλακάκια ή κεράκια είναι παρεπόμενο.

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008

Η πραγματική Τήνος


Η πραγματικότητα είναι ίσως υποκειμενική, γιατί κάθε ένας από εμάς βλέπει τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, και με βάση τα δικά του βιώματα και τις δικές του παραστάσεις. Για μένα, η πραγματική Τήνος είναι τα παιδιά που βλέπετε κάθε πρωί στην λαϊκή αγορά, στην Παλλάδα, μπροστά από τα «επισκευασμένα» Βενετσιάνικα κτίρια.

Τα παιδιά αυτά δεν έρχονται από τα μονοπάτια με τα γαϊδουράκια τους, όπως οι γονείς τους και οι προπαππούδες τους παλιότερα. Ούτε φεύγουν από το χωριό στις 2 την νύχτα για να είναι στην αγορά στις 7 το πρωί.

Αλλά η ζωή τους είναι η ίδια. Δουλεύουν από την άνοιξη, σκάβουν, φυτεύουν, μεταφυτεύουν, ποτίζουν, σκαλίζουν, ξεχορταριάζουν, πετάνε τα χαλασμένα, μαζεύουν και κάθονται στην αγορά, περιμένοντας να πουλήσουν το λίγο αγροτικό πλεόνασμα. Και μεθαύριο, ξανά. Κι αν αρρώστησαν τα φυτά, ή αν στέρεψε το πηγάδι, δεν θα έχει, ούτε θα ακούσετε παράπονο.

Τρίτη 5 Αυγούστου 2008

Καλοκαιριάτικα...

Συνεργασία με Ελλάδα ζητούν Ελβετία και Γερμανία για τη Siemens

«Συνεργασία με τις ελληνικές δικαστικές αρχές για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης της Siemens ζητούν οι αρχές της Γερμανίας και της Ελβετίας.

Με έγγραφο που απέστειλαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών οι δικαστικές αρχές των δύο χωρών ζητούν συνάντηση με τον 4ο ειδικό ανακριτή, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση της Siemens, προκειμένου να γίνει ανταλλαγή στοιχείων και πληροφοριών.

Παράλληλα, με έγγραφό της η Εισαγγελία του Μονάχου θέτει επί της ουσίας, στη διάθεση του Έλληνα ανακριτή το πρώην στέλεχος της Siemens Ράινχαρτ Σίκατσεκ και ζητεί να της γνωστοποιηθεί πότε και υπό ποιες συνθήκες ο δικαστικός λειτουργός επιθυμεί να τον εξετάσει.»

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.cyclades-tour.gr


Λοιπόν να μια καλή προσπάθεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων. Φιλόδοξο, και καλαίσθητο site που αρχίζει να καλύπτει όλες τις Κυκλάδες. Λέω «φιλόδοξο» γιατί όπως σε όλες τις ιστοσελίδες, ακόμη και σε ένα μοναχικό blog, το δυσκολότερο είναι η πρώτη ύλη, δηλαδή η εικόνα, η πληροφορία και το κείμενο.

Η πληρότητα μιας τέτοιας ιστοσελίδας χρειάζεται συνεργάτες σε κάθε νησί, που να τροφοδοτούν την ιστοσελίδα με υλικό, που πρέπει να είναι «ζωντανό» και επίκαιρο. Δύσκολο εγχείρημα όπως γνωρίζει κάθε επίδοξος εκδότης e-περιοδικού. Από όσο ξέρω ο μόνος που έχει καταφέρει τέτοιο εγχείρημα είναι ο webmaster του http://eyploia.aigaio-net.gr

Ένας τρόπος να πετύχετε είναι να έχετε συνεργάτες σε κάθε νησί που να τροφοδοτούν με τα αντικειμενικά στοιχεία, αλλά και άλλους συνεργάτες για ελεύθερο πρωτογενές υλικό. Θέλει σκέψη, δεν θα πρέπει να φανεί σαν ανατύπωση των καταχωρήσεων των Δήμων στις «εφημερίδες» τους.

Το site έχει και μια πολύ ενδιαφέρουσα σελίδα που μπορεί οποιοσδήποτε (επώνυμα και με email) να ζητήσει οποιαδήποτε πληροφορία! Μα θα μπω στον πειρασμό να ρωτήσω επίσημες λεπτομέρειες για την πρόοδο (ή μη) των εργασιών του λιμανιού της Τήνου…

http://www.cyclades-tour.gr/page/default.asp?id=1109&la=1

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2008

Θα πάτε Μύκονο;

Αυτή ήταν κάποτε φτωχογειτονιά σε σχέση με τα βενετσιάνικα αρχοντικά στην Χώρα της Τήνου. Μικρά σπιτάκια, πάνω στο κύμα και την αρμύρα, στην φτωχή Μύκονο, καταφύγιο πειρατών, πάντα στον ίσκιο της Γαληνότατης και του Αγίου Μάρκου που ανέμιζε στο Ξώμπουργο.

Πως τα κατάφερε η Μύκονος και η «Βενετία» της να είναι σήμερα ένας από τους πιο δημοφιλείς και ρομαντικούς προορισμούς; Πως συγκρίνεται αυτή η «Βενετία» με τα Μικρά Τίρανα;

Γούστα είναι αυτά κύριοι. Από την μία τα γούστα του κόσμου, και από την άλλη της Τήνου. Και να δεις ότι τα μαγαζάκια αυτά, εισπράττουν περισσότερα σε ένα μήνα, από όλα τα εστιατόρια και τις καφετέριες της Τήνου, όλο τον χρόνο.

Ή θα πάτε Τήνο;

Ένας επισκέπτης μου έστειλε δύο φωτογραφίες. Μία από το λιμάνι της Τήνου και η άλλη από το λιμάνι της Μυκόνου. Και οι δύο φωτογραφίες είναι από site που απευθύνεται σε ξένους τουρίστες. Το ερώτημα είναι που θα προτιμήσετε να πάτε, αν είστε τουρίστας; Στην Τήνο ή την Μύκονο;

Η πρώτη φωτογραφία είναι από το λιμάνι της Τήνου, με ηλιοβασίλεμα. Ωραία ρομαντικά χρώματα, βραχάκια στο προσκήνιο... Είναι τα ίδια βραχάκια που φιλοξενούσαν τους κορμοράνους, εκεί που θα μπαζωθεί για να γίνει parking. Στο βάθος ένα φορτηγό ξεφορτώνει αμμοχάλικο. Τα μπλόκια δεξιά, και η εικαστική παρέμβαση που πρέπει να πάει 16 μέτρα πιο ανοιχτά, αριστερά, ευτυχώς δεν φαίνονται.

Αν θυμάστε

Αν θυμάστε, η Νέα Δημοκρατία εξελέγη με σημαία την μάχη κατά της διαφθοράς. Τα τελευταία 4 χρόνια η Ελλάδα έπεσε ακόμα πιο χαμηλά στην διεθνή κατάταξη των χωρών που θεωρούνται διεφθαρμένες.

Ο κύριος Ζορμπάς ήταν καταλυτικός στο να εκλεγεί η Νέα Δημοκρατία αφού στις δικές του έρευνες βασίστηκαν και θεωρήθηκε τότε ότι ήταν στενός συνεργάτης και υποστηρικτής του αδιάφθορου κυρίου Καραμανλή.

Τέσσερα χρόνια αργότερα και αφού έσκασαν σκάνδαλα με συνομωσία κλοπής από ασφαλιστικά ταμεία, η εξαγορά της Γερμανός ΑΕ από τον ΟΤΕ, και το σκάνδαλο της Siemens, που όσο σίγουρα ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ, άλλο τόσο σίγουρα συνέχισε επί ΝΔ, ο κύριος Ζορμπάς απομακρύνθηκε με μία κίνηση που το φτωχό μου μυαλό χαρακτηρίζει σαν κουκούλωμα.

Θα ξεχαστούν τα θέματα, όπως συνηθίζεται πια στην Ελλάδα, ή…

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=89439536,2532848

Ξεχασμένα λαγκάδια

Το μελτέμι συνεχίζει ακούραστο, για να διορθώσει τις διαφορές θερμοκρασίας και βαρομετρικής πίεσης ανάμεσα στην Κεντρική Ευρώπη και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Στα ξεχασμένα λαγκάδια, που δεν πάει δρόμος, και τα μονοπάτια δεν είναι υποψήφια για ανάδειξη από γραφειοκράτες και μελετητές, η Τήνος συνεχίζει στην ξεχασμένη ερημιά της, με τα τζιτζίκια να φωνάζουν, κρυμμένα μέσα σε πικροδάφνες και σε πλατάνια.

Κυριακή 3 Αυγούστου 2008

...από Αύγουστο χειμώνα


Φαίνεται ότι η ρήση του Ελύτη πιάνει τόπο. Τα βόρεια παράλια, όπου μέχρι πριν 10 μέρες υπήρχε πρόβλημα ...parking έχουν αδειάσει, με μόνο λίγους τολμηρούς να κάνουν surfing και ελάχιστες οικογένειες να πηγαίνουν για μπάνιο. Οι νότιες παραλίες προσφέρονται για αμμοβολή. Τα σύννεφα καθαρίζουν μετά τις 9:30-10 το πρωί. Όσοι δεν έχουν συνηθίσει αναρωτιούνται «μα πως είναι δυνατόν να φυσάει τόσες μέρες;». Απ' την άλλη μεριά, οι νύχτες είναι δροσερές και ο ύπνος ευχάριστος, αφού και αεράκι έχει και τα κουνούπια κάπως εξαφανίζονται όταν φυσάει.

Όπως έλεγε και η γιαγιά, «από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα».

Σάββατο 2 Αυγούστου 2008

Μελτέμι

...μου’ρχεται ν’ ανοίξω το παράθυρο και να καλέσω σε βοήθεια τον φίλο μου τον Βορρέα. Θέλει μελτέμι γερό, γεννημένο στην Τήνο, που να’ ρθει με την ευχή της Παναγίας και να καθαρίσει τον τόπο απ’ όλων των λογιώ της Τουρκιάς και της γηραιάς Ευρώπης τ’ απομεινάρια.

Οδυσσέας Ελύτης, Πρόσω ήρεμα, Ιδιωτική Οδός

Καμάρες


Το 1970, το σπίτι που, εικάζω, ήταν πάνω από τις καμάρες αυτές είχε ήδη χαθεί. Ο δρόμος είχε στρωθεί με τσιμέντο, που τότε είχε θεωρηθεί βελτίωση από το πέτρινο καλντερίμι που πρέπει να υπήρχε πριν.

Αυτός ήταν ο κεντρικός δρόμος του χωριού. Ξεκινούσε από κάτω κάτω, εκεί που τέλειωνε ο αμαξωτός (στ' Καρβαζή), ανέβαινε μέσα από τον Καλοζάδο, στην Κουλ'μπαριά και από εκεί στο Πάνω Χωριό. Όλο κάτω από καμάρες, με περίεργες μυρωδιές, που την νύχτα προξενούσαν κάποιο φόβο, αφού χανόταν και το ελάχιστο φως από το φεγγάρι ή την ξαστεριά.

Η διάταξη του δρόμου υπάρχει και σήμερα. Ο δρόμος έχει ξαναστρωθεί, αυτή την φορά με μαρμαρόπλακες (περισσεύματα από σχιστήρια μαρμάρου). Οι καμάρες της φωτογραφίας δεν υπάρχουν, αλλά άλλες καμάρες, με αυλές, ή δωμάτια από πάνω έχουν μείνει. Φυσικά ο δρόμος σήμερα φωτίζεται.

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008

Νέο Φεγγάρι


Σήμερα, 1η Αυγούστου, έχουμε νέο φεγγάρι. Δηλαδή καλή βραδιά για να χαζεύετε τα άστρα. Ο Σκορπιός, νότια (νοτιοδυτικά αυτή την ώρα), μας λέει ότι έχουμε, ακόμη, καλοκαίρι. Ανατολικά του Σκορπιού, νότια, και πάνω από τον ορίζοντα, είναι ο Τοξότης. Το λαμπρό αντικείμενο είναι ο Δίας. Σε 18 μέρες έχουμε πανσέληνο.