Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Παλιοκκλησιά (1)


Όσοι πηγαίνετε στο πάλαι ποτέ μονοπάτι από τα Κάτω Μέρη προς Πύργο, θα την έχετε δει. Μοναδικό κτίριο, τουλάχιστον στην Τήνο, γιατί σκεπή με κεκλιμένους σχιστόλιθους τέτοιου όγκου δεν είχα ξαναδεί (μέχρι που μου είδα τα Δρακόσπιτα της Νότιας Εύβοιας στην τηλεόραση).

Η Παλιοκκλησιά είναι κομμάτι μεγαλύτερου συγκροτήματος, αφού υπάρχει περίβολος, ίχνη τοίχων ή τειχών, τάφοι (ψαγμένοι επιμελώς, νομίζω, όσοι τουλάχιστον φαίνονται), περίεργες ξερολιθιές, και κτίσματα σε κορυφή λόφου που η ίδια είναι ένας μεγάλος επίπεδος βράχος με αγνώστου χρήσης εγκοπές και σκαλίσματα (μερικά σίγουρα για νερό).

Ένα μεγαλοπρεπές μονοπάτι κατεβαίνει από την θέση Πράσα (εκεί που φημολογούνται αναπτυξιακά έργα) που μάλλον πάει στα Ιστέρνια.

Ο π. Αντώνης Φ. μου ανέφερε για πρώτη φορά την Παλιοκκλησιά... Δύσκολο να καταλάβω εγώ ο άσχετος εποχή. Αλλά είναι παλιά αν κρίνω από το μέγεθος και την ποιότητα των πέτρινων κατασκευών.

Στην φωτό, κάτι που μοιάζει με πάτο γούρνας μόνο που είναι θεόρατος. Πατητήρι μάλλον δύσκολο, εκεί στην είσοδο της Παλιοκκλησιάς. Πετρωτήρι για μυζήθρα; κι αυτό χλωμό, το σχήμα μοιάζει αλλά το μέγεθος είναι υπερβολικό. Βωμός; χμμ... οργιάζει η φαντασία μου.

Άφησα ένα ζευγάρι παλιά παπούτσια πάνω στην πέτρα αυτή, μπας και καταλάβει κανένας επιστήμονας το μέγεθός της και πάει να ρίξει μια ματιά. Μην βάζετε πονηρές ιδέες, η πέτρα είναι και βαριά, και μακριά από τον δρόμο...(και τα παπούτσια τα πήρα φεύγοντας).

Δρακόσπιτα


Ήμουν λίγο άρρωστος αυτές τις μέρες και έτσι έτυχε να δω τηλεόραση…Δεν θυμάμαι σε ποιο κανάλι, νομίζω την ΕΤ3, είδα τυχαία μια εκπομπή με πέτρινα κτίσματα στην Νότια Εύβοια που μου θύμισαν του Πολέμου τον Κάμπο και τα μεγαλιθικά κτίσματα με την «εκφορική στέγαση» που έχει η ευρύτερη περιοχή, τα Ελληνικάρια, τις φρυκτωρίες και την Παλιοκκλησιά. Κακώς προτρέχω, γιατί κοντεύω με το άρθρο του π. Αντώνη Φ. «Αρχαιολογικές και Άλλες Διαδρομές» και ο π. Αντώνης Φ., τα λέει πιο καλά από μένα, και θα τα δείτε εκεί.

Η ομοιότητα ωστόσο μου κέντρισε την περιέργεια, το συζήτησα με φίλο του blog, και μου έστειλε τα παρακάτω links:

http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=5521

http://www.dirfys.gr/drakospita.html

100π.Χ. με 700 π.Χ. για τα Δρακόσπιτα, λένε οι αρχαιολόγοι Χιδίρογλου και Μυλωνάς, του Υπουργείου Πολιτισμού.

Κατά τα άλλα κάτι «οδηγοί» που πωλούνται σε τουρίστες στην Χώρα, λένε ότι η περιοχή έχει άγρια ερημιά. Ανθρώπους πολλούς δεν έχει φίλε μου, έχει όμως σπιζαετούς, γερακίνες, βαρβακίνες (το καλοκαίρι), αζίδες (ασβούς), λαφίτες, οχιές, λαγούς, μέλισσες και άλλα συμπαθή ζωύφια.

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Επιλογών συνέχεια


Οι αγελάδες της εικόνας στηρίζουν μια οικογένεια 4 ατόμων. Δεν είναι η αποκλειστική τους απασχόληση, αλλά είναι σημαντικό κομμάτι των μετρητών τους. Στηρίζουν επίσης άλλα δύο άτομα που «διαμεσολαβούν» μεταξύ αγρότη και του φιλέτου σας, ή άλλα 3-5 άτομα, αν το προϊόν πηγαίνει στο τυροκομείο.

Οι αγελάδες αυτές ηχορυπαίνουν, που και που, αλλά δεν ενοχλούν τους τουρίστες. Ο ιδιοκτήτης τους μοιάζει με αγρότη, και οι τουρίστες τον φωτογραφίζουν. Ακόμα, ο ιδιοκτήτης τους καθαρίζει τα μονοπάτια προς τα διάφορα χωράφια που χρησιμοποιεί. Με τις τιμές να ανεβαίνουν, δεν αγοράζει πια τριφύλλι ή άχυρα, αλλά περιποιείται τα χωράφια του και τα καλλιεργεί. Τώρα που θα γίνει σφαγείο, δεν θα χρειάζεται να τρέχει στην ...Μύκονο!

Τα νταμάρια, σε αντίθεση, εξυπηρετούν τον διαχειριστή τους, άντε και 2-3 χειριστές μηχανημάτων και μετατρέπουν την Τήνο σε σεληνιακό τοπίο. Το μόνο συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουν από τα νταμάρια στην Βοιωτία, ή όπου αλλού έχει νταμάρια, είναι ότι στην Τήνο, όλα είναι πιο χαλαρά, η φοροδιαφυγή πιο εύκολη και η «αποκατάσταση περιβάλλοντος» ανέκδοτο.

Διαλέξτε καλοί μου άνθρωποι, εσείς, με το χέρι στην καρδιά, ποια Τήνο θέλετε;

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

Κάπαρη


Οι εικόνες αυτές δεν είναι καπαριές απο την Βωλάξ, αλλά από την Παντελλερία. Η Παντελλερία είναι ένα μικρό άνυδρο ηφαιστειογενές νησί, νότια-νοτιοδυτικά της Σικελίας. Ο κόσμος εκεί ζει από την κάπαρη την οποία πολλαπλασιάζει και καλλιεργεί. Η κάπαρη, όπως θα ξέρετε και οι περισσότεροι, είναι αρκετά ακριβό προϊόν...

Γιατί δεν οργανώνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός κανένα μάθημα; Τα χωράφια μας πρέπει να προσφέρονται για τέτοιες καλλιέργειες.

Μονοπάτια Βωλάξ


Τα μονοπάτια από τη Βωλάξ χτισμένα με γρανίτη, αφού όλη η περιοχή από το Ξώμπουργο μέχρι τον Τσικνιά έχει γρανίτη. Και επειδή η αρχιτεκτονική αντανακλά τα υλικά που χρησιμοποιούνται, τα κτίσματα εκεί, έχουν τα δικά τους σχήματα και τις δικές τους διαστάσεις. Οι βελανιδιές έχουν δασώσει, (μερικές θυμίζουν ...Βόρεια Καλιφόρνια) και είναι διαφορετική ποικιλία από αυτές που είναι στον Κρόκο και τον Λάζαρο.

Η Βωλάξ συνδέεται με το Αγάπι, τα Πάνω Μέρη, τον Σκαλάδο, τον Κουμάρο και το Ξώμπουργο, και έχει ένα συμπαθητικό τοπικό δίκτυο στα χωράφια και τα περιβόλια των ανθρώπων.

Ευχαριστώ για τις φωτογραφίες!

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών


Διαβάζω καμιά φορά τις ημερήσιες διατάξεις ή τις αποφάσεις συμβουλίων της Αυτοδιοίκησης και κουρδίζομαι. Να όμως και θέματα που χειροκροτώ:

ΘΕΜΑ 13ο: Λήψη απόφασης κατάθεσης στο ΟΠΑΑΧ του Υπουργείου της δημιουργίας «Κέντρου Τεκμηρίωσης της πρόσφατης Ιστορίας της Τήνου», με επίκεντρο το Κάστρο του Εξωμβούργου.

ΘΕΜΑ 14ο: Λήψη απόφασης ένταξης στο ΟΠΑΑΧ του Υπουργείου της δράσης: «Δημιουργία Διαδραστικού ηλεκτρονικού χάρτη της Τήνου με εφαρμογή τεχνολογίας γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών».


Η ιστορία και ο πολιτισμός του νησιού μας είναι το πιο δυνατό μας σημείο. Και δεν αναφέρομαι στα "προσκυνηματικά", καλά είναι και αυτά, αλλά λίγα. Υπάρχει πιο δυνατό σύμβολο από το Κάστρο; Αρχαίο, βυζαντινό, βενετσιάνικο. Μην περιοριστείτε στην τεκμηρίωση, να πάτε για πλήρη ανάδειξη. Με σημαίες στην κορυφή, όπως σε κάθε Ευρωπαϊκή πόλη.

Όσον αφορά το σύστημα GIS, μην περιμένετε από τρίτους και από ξένους. Εμείς! Με κρατική βοήθεια ή χωρίς. Να καταγράψουμε τις πηγές, τους οικισμούς, τα βυζαντινά ξωκκλήσια, τα μονοπάτια.

Στην φωτογραφία, η θέα από τον δορυφόρο, από το Google Earth.

Ο παπα-Αντώνης έχει ήδη απεικονίσει όσα ξέρει για τα Κάτω Μέρη, και είπαμε, ένα layer του αρχείου GIS, τα μονοπάτια, εγώ και κάτι αφανείς εθελοντές, σας το χαρίζουμε.

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Χαρτογραφήσεις (2)

Ιδού: Η διαδρομή για την Καμένη Σπηλιά , σωστή, στην αεροφωτογραφία της Τήνου, σε Autocad. Μέχρι την διακλάδωση με την πράσινη γραμμή, και την γωνία 90 μοιρών της πράσινη γραμμής, υπάρχει βατός, σαφής δρόμος. Η πράσινη γραμμή είναι ο «σωστός» δρόμος, η κίτρινη περνάει μέσα από ιδιοκτησία.

Οι κόκκινες κουκκίδες στην γαλάζια γραμμή δείχνουν ότι χαθήκαμε, και στο πήγαινε και στο έλα, αλλά «ανακαλύψαμε» μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν για μεταφορά άξαχα (οξείδιο του πυριτίου;) σε αυτοσχέδιο λιμανάκι, ανατολικά.

Η αθώα κίτρινη γραμμή στο τέλος (πάνω-πάνω) είναι τα τελευταία 70 μέτρα που όμως είναι απότομα, ολισθηρά, επικίνδυνα και να μην πάτε χωρίς συνοδεία, γιατί, ακόμα και με τον χάρτη, θα παιδευτείτε με όχι μικρό κίνδυνο να βρεθείτε στα βράχια ή την θάλασσα, 40-50 μέτρα πιο κάτω.

Φωτογραφίες και λεπτομέρειες των 11-12 χλμ. διαδρομής, προσεχώς, στην “ophioussa.com”

Έφαγα τουλάχιστον 2 εβδομάδες για να καταλάβω ότι στο Autocad δεν αρέσουν τα αρχεία dxf που περιέχουν «:» και ότι πρέπει να αντικαταστήσω τα «:» με «_». Αυτό μου το έδειξε τελικά η συνοδοιπόρος, που δεν ήξερε που είναι η Καμένη Σπηλιά αλλά ξέρει από αρχεία dxf και Autocad.

Χαρτογραφήσεις (1)


Για να απεικονίσεις μια διαδρομή σε έναν χάρτη, έχει φασαρία:

Πρώτα από όλα πρέπει να ξέρεις που θες να πας…Δηλαδή να ξέρεις τα αξιοθέατα και να βρεις κάποιον να σου δείξει τον δρόμο. Μετά πρέπει να έχεις όρεξη για περπάτημα. Μετά πρέπει να έχεις ένα GPS να καταγράφει τις συντεταγμένες του δρόμου (με κάποια ακρίβεια), και που θα ρυθμιστεί να τις δίνει σαν EGSA 87. Μετά χρειάζεσαι ένα πρόγραμμα να μετατρέπει αυτές τις συντεταγμένες σε κάτι που να μπαίνει σε χάρτη της Τήνου

Στην εικόνα, οι συντεταγμένες EGSA 87, από ένα Garmin 76CSx, όπως τις βλέπει το πρόγραμμα της Ανάβασης «Topoview 3» που περιλαμβάνει, στον χάρτη της Ελλάδας και, μικρό μεν, ικανοποιητικό δε, ψηφιακό χάρτη της Τήνου, δίνει μήκη, εμβαδά κλπ.

Η διαδρομή είναι από τον Άγιο Παντελεήμονα (στο τέλος χωματόδρομου, που είναι διακλάδωση στον δρόμο Αετοφωλιά-Πλατειά, κάτω αριστερά), προς την Καμένη Σπηλιά.

Έχω πάει αρκετές φορές στην Καμένη Σπηλιά, αλλά, όπως φαίνεται, χάθηκα, πάλι.

Τεχνικές και εμπορικές λεπτομέρειες για όλα τα παραπάνω, με google στις καίριες λέξεις (EGSA 87, Topoview 3, 76CSx)

Από # 44, σε # 57




Ο Ιθαγενής Says: September 24th, 2008 at 11:43 pm

"Προσωπικά αν είχαμε εκλογές, όπως είναι τώρα η πολιτική κατάσταση δεν θα ψήφιζα κανένα από τα 5 κοινοβουλευτικά κόμματα (όπως έχω ξαναγράψει):

η ΝΔ είναι η ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΗ Β

το ΠΑΣΟΚ είναι ΚΑΛΥΤΕΡΟ Α με Υπουργούς του καταλληλότερου Α

το ΚΚΕ ασχολείται με το 1920

ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται να γίνει ΠΑΣΟΚ

ο ΛΑΟΣ να τρουπώσει σε καμία κυβέρνηση συνεργασίας.

Ορίστε ο πολιτικός μας κόσμος:

Ήταν κάποτε ένας αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος κατακεραύνωνε την κυβέρνηση κουνώντας επιδεικτικά τις εκθέσεις της Διεθνούς Διαφάνειας μέσα στη Βουλή, λέγοντας:

«Εδώ μιλούμε, λοιπόν, για την «Transparency International».Ακούστε, λοιπόν, τα αποτελέσματα της δικής σας πολιτικής, κύριε Σημίτη, των δικών σας κυβερνήσεων και θαυμάστε τα. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 44η θέση!» (Κ. Καραμανλής, ομιλία στη Βουλή, 4 Φεβρουαρίου 2003).

Χθες ανακοινώθηκε η νέα ετήσια έκθεση του οργανισμού «Διεθνής Διαφάνεια».Η Ελλάδα βρίσκεται στην 57η θέση.Και ο Υπουργός Εσωτερικών, μετά από τη σημερινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, έχει το θράσος να μιλάει για βελτίωση στον τομέα της διαφάνειας…

από το Ελληνικό καφενείο"

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Άρτσι, μπούρτσι και λουλάς


Για όσους από εσάς παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα, είναι σαφές ότι «κάτι» γίνεται, πιο σημαντικό από την απεργία των τελωνειακών. Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να ζορίζεται, τόσο από τα συνεχόμενα επεισόδια σκανδάλων που τριγυρίζουν τους ανθρώπους του αρχηγού, όσο και από τις δυσκολίες της οικονομίας που σφίγγουν αμείλικτα.

Πιο πολύ γελάω με τα μέτρα θωράκισης της οικονομίας. Τα είδατε; Δύο τύποι με φανταχτερές γραβάτες, ο ένας διορισμένος, ο άλλος εκλεγμένος, βρέθηκαν σε επίσημα γραφεία (που δεν έχουν πια λόγο ύπαρξης) και, βαρύγδουπα, είπαν ότι θα μας θωρακίσουν, και θα κάνουν συστάσεις, και θα παρακολουθούν με προσοχή… Καλά, τα σκεφτήκατε πολλή ώρα αυτά;

Να σας πω εγώ για τα μέτρα θωράκισης; Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα που είναι «καθ’ όλα ανταγωνιστικό», θα βεβαιωθεί ότι δεν θα γίνει καμία στραβή και μας σκάσει καμία τράπεζα και άντε να τρέχει η Εθνικάρα να την μαζεύει. Τα άλλα, δεν βαριέσαι…

Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους άρχοντες που μας θωρακίζουν (και έβαλα την φωτό τους για να εμπνέεστε)

Κοινωνία, Φορείς κλπ.

Διάβασα στο tinos.biz, http://www.tinos.biz/08sep/synedrio.html:

Έγινε “προγραμ-ματισμένη συνάντηση των υπευθύνων για το Συνέδριο Τήνου, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού για την προετοιμασία της ενότητας «Οικιστικά», θέμα το οποίο θα παρουσιαστεί σε επόμενη συνεδρίαση του Συνεδρίου «Τήνος Ποιότητα Ζωής - Πορεία στο αύριο Κοινωνίας και Φορέων».

Κατά την συνάντηση αυτή η καθηγήτρια κ. Μάχη Καραλή παρουσίασε οικιστική μελέτη για την Τήνο που έχει κάνει ομάδα καθηγητών και άλλων πολιτών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αιγαίου και του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και θέσεων από του συμμετέχοντες”.

Δεν ξέρω ποια «Κοινωνία» και ποιοι «Φορείς» και ποιοι άλλοι πολίτες αποφασίζουν για την ποιότητα ζωής στην Τήνο, ωστόσο, σκέφτομαι, ότι αν με την Μονή Βατοπεδίου επιχειρήθηκε δουλειά με ακίνητα, οι πρωτεργάτες του μάλλον έμαθαν το κόλπο από την Τήνο, όπου κάποιοι «άγνωστοι» μετονόμασαν το ¼ της Τήνου σε «βιομηχανική ζώνη» για να πάρουν αξία τα «άλλα», τα «δικά τους», χωράφια.

Για να δούμε, θα συνεχιστεί η «Πορεία στο Αύριο»; Μήπως να δούνε, και οι κοινοί θνητοί, την «οικιστική μελέτη καθηγητών και πολιτών»; Ελπίζω να μην συμμετέχει κανένας Εφραίμ στους «καθηγητές» και τους «πολίτες».

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Ξαλειμμένα αμπέλια


Αν μπορούσατε να θυμηθείτε την μυρουδιά από τα βρεγμένα φρύγανα του καλοκαιριού, τα τραγούδια των κορυδαλλών στην ερημιά των ξαλειμμένων αμπελιών, και την φθινοπωρινή υγρασία του Αιγαίου...


εξαλείφω, εξήλειψα - εξηλείφθην, εξηλειμμένος: σβήνω το γεγραμμένον, διαγράφω, αφανίζω.


Μην σας πιάνει νοσταλγία... Φυτέψτε αμπέλια.

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Κλειστό λόγω ...βλάστησης


Μην δώσετε ποτέ Garmin GPS σε ντόπιο, που ξέρει λίγο την περιοχή του, ή καταλαβαίνει από αρχεία dxf, γιατί θα σας πάρει την δουλειά και δεν θα έχετε τίποτα να αναδείξετε...

Σκέφτομαι να πάω στον Υπουργό Οικονομίας και να του προτείνω την ιδιωτικοποίηση της ανάδειξης των μονοπατιών (πακέτο με την καταγραφή των παράνομων και νόμιμων γεωτρήσεων)!

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

Equinox


Μετά από ένα απόγευμα και μισή νύχτα ψιλοβροχής, το νησί είναι αλλιώτικο, οι θερμοκρασίες πεσμένες, το χώμα βρεγμένο και τα βουνά στα ...σύννεφα. Και όπου νά 'ναι θα σταματήσουν και τα δρομολόγια των ταχύπλοων...

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

Τέλος καλοκαιριού (3)

Και ξαφνικά, όπως έλεγαν και τα δελτία, έπεσε η θερμοκρασία, άρχισε να ψιχαλίζει, οι ψιχάλες έγιναν βροχή, οι γούρνες στα λαγκάδια γέμισαν και άρχισαν να ξεχειλίζουν, η σκόνη έφυγε από τα φρύγανα και φάνηκε το χρώμα τους… Θα πάμε από το χρυσοκίτρινο καφέ σε κιτρινοπράσινο, σε 5-6 μέρες.

Στην ενδοχώρα της Τήνου, τέτοια εποχή, οι κυβερνήσεις και η ανοησία των ανθρώπων γίνονται ασήμαντες.

Τέλος καλοκαιριού (2)

Όλοι περιμένουν τις βροχές που έρχονται "σταδιακά από το Ιόνιο". Στο νησί, για αυτούς που είναι μόνιμα εδώ, αυτό έχει σημασία. Πριν μια βδομάδα είχαμε καύσωνα αλλά τα σημάδια του φθινοπώρου, οι κρίνοι (άγριος και σπάνιος αυτός της φωτογραφίας) μας έλεγαν ότι αλλάζει ο καιρός.

Τέλος καλοκαιριού (1)

Αιώνες τώρα πάνω από τα γαλάζια ηφαίστεια. Μακριά στο σώμα και μακριά στο χώμα που πατώ πήγα να βρω ποιος είμαι. Τις μικρές ευτυχίες και τ’ αδόκητα συναπαντήματα θησαύρισα, και να με: ανήμπορος να μάθω τι δίνω, τι μου δίνουν και περισσεύει το άδικο

Χρυσέ ζωής αέρα…


Οδυσσέα Ελύτη, "Ο Μικρός Ναυτίλος", Ίκαρος Εκδοτική Εταιρία

Ελεγχος γεωτρήσεων;


"Σε διαρκή κατάσταση λειψυδρίας θα βρίσκεται στο εξής η Ελλάδα, ανεξάρτητα αν τα αποθέματα νερού κρίνονται επαρκή για τα επόμενα δύο ή τρία έτη. Αυτό επισημαίνουν οι επιστήμονες υδρογεωλόγοι, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ελεγχθούν άμεσα οι 200.000 νόμιμες και παράνομες γεωτρήσεις σε όλη τη χώρα".

"Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα νησιά έχουν γίνει «σουρωτήρια», αλλά ειδικά στις Κυκλάδες είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι ιδιωτικές γεωτρήσεις είναι πολλαπλάσιες των δημοτικών. Συγκεκριμένα, στην Πάρο έχουν καταμετρηθεί 50 δημοτικές και 250 ιδιωτικές γεωτρήσεις. Στην Τήνο 30 δημοτικές και 150 ιδιωτικές. Στη Σύρο οι 40 δημοτικές και τα τρία εργοστάσια αφαλάτωσης... ανταγωνίζονται τις 300 και πλέον ιδιωτικές γεωτρήσεις."

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_15/04/2007_223229

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100067_18/09/2008_285166

Δεν λένε τα αποκόμματα αν οι ιδιωτικές γεωτρήσεις είναι νόμιμες ή παράνομες. Αλλά μπορεί να μας πει ο Παρατηρητής της προηγούμενης ανάρτησης (για την Τήνο). Ευχαριστώ την «Λουκρητία» για την επισήμανση.

Μονοπάτια (συνέχεια)

Οι πολίτες (κάτοικοι Τήνου) δεν έχουν κάποιο επαγγελματικό κίνητρο να θέλουν να αναδείξουν τον χώρο και το τοπίο γύρω από τα χωριά τους, απλά αγάπη, νοσταλγία και ...περιέργεια: «εί-ναι αυτός ο δρόμος που βγάζει στον Τζάδο;». Ο συγκεκριμένος, απεικονίζει, εκτός από μονοπάτια, κτίσματα, πηγές (γεωτρήσεις;) και ιστορίες. Βέβαια η μικρή Τήνος είναι μεγάλη και έχει χώρο για πολλές απεικονίσεις (και είναι και ...δύσκολες).

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Διαφθορά (2)


Πιο πολύ από την φτώχεια, πιο πολύ από την λειψυδρία, πιο πολύ από όλα τα στραβά που νομίζουμε ότι έχουμε, αυτό που είναι δείγμα της καθημερινής μιζέριας είναι η ταπείνωση του να πρέπει να κάνεις, κάτι «κατ' ιδίαν», για να σου δώσουν σημασία, φακελάκι για να πάρεις σειρά, γρηγορόσημο για να τελειώνεις. Τίποτα δεν είναι πιο εξευτελιστικό από το δωράκι που σου δίνουν επειδή διεκπεραίωσες, ο διορισμός που σου έκαναν επειδή ψήφισες.

Δεν είμαστε η πιο διεφθαρμένη χώρα στην ΕΕ, αλλά είμαστε εκεί κοντά. Μην αφήσετε το ίδιο χρώμα που έχουμε με την Βουλγαρία να σας ξεγελάει. Έχουν βελτιωθεί και ξαναβρήκαν την παραδοσιακή τους αξιοπρέπεια.

Σκεφτείτε το. Τι χρώμα θέλετε να έχει η Ελλάδα;

Διαφθορά (1)


Η Τήνος είναι στην φθινοπωρινή της ησυχία με λίγη κίνηση τα Σαββατοκύριακα και πανηγυράκια για να αγιάζουν οι άρχοντες. Οι διεθνείς κεφαλαιαγορές τρώνε ταρακούνημα 9 και 10 μποφόρ. Απληστίας το ανάγνωσμα, ας πρόσεχαν (αλλά θα πάρει και μας η μπόρα). Το Άγιον Όρος μας έδειξε ένα νέο πρόσωπο διαμεσολαβητή σε κτηματικές συναλλαγές όπου κάποιοι άγνωστοι παραλήπτες στην ουσία θα αποκτήσουν, ή απέκτησαν προνομιούχες εκτάσεις του Δημοσίου, με την ευλογία και διαμεσολάβηση της Ιεράς Μονής και μεσιτείες από εδώ και από εκεί. Δεν το έχω καταλάβει πλήρως αλλά αυτό μου μυρίζει. Βέβαια, πριν το καταλάβω, κάτι άλλο θα σκάσει, και θα το ξεχάσω, και αυτό.

Μα δεν σας κάνει εντύπωση; Το ένα σκάνδαλο μετά από το άλλο; Και το ένα μετά από το άλλο ψιλοξεχνιέται; Ποια δομημένα ομόλογα έφαγαν λεφτά από συνταξιοδοτικά ταμεία; Ποια Ζήμενς; Ποιος Ζαχόπουλος; Σκηνοθεσία είναι, ή η εξαιρετικά φαύλη και διεφθαρμένη Πολιτεία αδυνατεί να μοιράσει την πίττα στους εξαιρετικά πονηρούς διαπλεκόμενους και τσακώνονται στην μοιρασιά;

Και κάτι έχει αλλάξει! Με φρίκη ακούγαμε κάποτε ότι οι πολιτικοί τα πιάνουν ή κάνουν δωράκια στον εαυτό τους. Τώρα δεν τα πιάνουν, ευκαιριακά, τώρα είναι συστηματική και επαγγελματική ληστρική επιχείρηση. Για πάρτη τους είναι ή για αόρατα χέρια που δεν φαίνονται; Πως φτάσαμε ως εδώ;

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

Φορολόγηση γεωτρήσεων;

Νόμιμες ή παράνομες, κομματικές ή οικονομικές οι γεωτρήσεις, κακό κάνουν στο νησιωτικό τοπίο, και αν με πείσει κάποιος περί του αντιθέτου, υπόσχομαι να κλείσω το blog και να ασχολούμαι με άλλα.

Ωστόσο υπάρχει ζήτηση. Για αυτό υπάρχει μόνιμος γεωτρυπανάς στην Τήνο. Για αυτό έφυγε η αρμοδιότητα από τους ντόπιους και πήγε στους διορισμένους. Και για αυτό η υπηρεσία πνίγεται στην δουλειά και "τι μπορεί να κάνει ένα άτομο μόνο του".

Η λύση είναι φορολογική. Αντί να υπάρχουν υπόγειες συναλλαγές, ή πιέσεις ή πειρασμοί για υπόγειες συναλλαγές, προτείνω να φορολογηθούν οι γεωτρήσεις στα νησιά (ο ...Θεσσαλικός κάμπος είναι άλλη περίπτωση).

€12.000 τον χρόνο για νόμιμες γεωτρήσεις. Για να έχεις, πάει να πει ότι είσαι οικονομημένος, άρα πλήρωνε. €120.000 τον χρόνο για παράνομες ή ημιπαράνομες, για να κοπεί ο βήχας. Γιατί να τα παίρνει ο ιδιώτης; Να τα παίρνει το Κράτος, που έχει ανάγκη.

Να έσοδο κύριε Αλογοσκούφη, δίκαιο, καλό για το περιβάλλον και καλό για τον προϋπολογισμό. Από 1 παράνομη γεώτρηση, θα πάρεις ό,τι θα πάρεις από 120 ελεύθερους επαγγελματίες. Θα κερδίσεις 120 ψήφους ελευθέρων επαγγελματιών, 1.200 ψήφους οικολόγων και θα χάσεις 3 ή 4 πονηρούς.

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Κομματικές γεωτρήσεις;

Κάποτε οι γεωτρήσεις ήταν ακριβές και ο κόσμος φτωχός. Τώρα ο κόσμος φαίνεται έχει λεφτά και οι γεωτρήσεις φτήνυναν. Ιδίως αυτές που γίνονται χωρίς πολλά πολλά. Κάποτε την αρμοδιότητα αδειών την είχε ο Δήμος. Τώρα την έχει ο Περιφερειάρχης, ο κύριος Κόκκινος, διορισμένος από την Νέα Δημοκρατία.

Έγινε μια γεώτρηση πριν λίγες μέρες. Την έκανε ένας φίλος μου. Η γεώτρηση στέρεψε το πηγάδι ενός άλλου φίλου μου. Το πηγάδι ήταν το μόνο νερό που είχε να ποτίζει ο εν λόγω φίλος, για να έχει κανένα ζαρζαβατικό για το σπίτι. Ο άλλος φίλος άνοιξε την τρύπα είτε για να πουλάει νερό ή να φτιάχνει ασβέστη (κατά κουτσομπολίστικη δήλωση των χωριανών). Και οι δυο, τονίζω, καλά παιδιά.

Αυτός που έπαθε την ζημιά πήγε στην αστυνομία, και δεν ξέρω, ούτε θέλω να ξέρω, τι άλλο έκανε. Τώρα περιμένει να έρθει ο κύριος Υδρολόγος από την Σύρο. Ο κύριος Υδρολόγος είναι αυτός που σε πρόσφατο συνέδριο είπε ότι (1) οι γεωτρήσεις δεν στερεύουν αναγκαστικά τις πηγές και (2) "τι να προλάβει να κάνει ένας άνθρωπος μόνος του". Δεν είναι σχεδόν προβλέψιμος ο συνδυασμός των δύο δηλώσεων;

Εν πάσει περιπτώσει, κύριε Περιφερειάρχη: Εφ' όσον είστε πλέον αρμόδιος φροντίστε να βοηθηθεί το στέλεχός σας, γιατί μπορεί το μέρος να είναι φτωχό, αλλά όπως είπε κάποιος, ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος θα γίνει για τα νερά. Μπορεί το θέμα να μην έχει την εμβέλεια του ...Βατοπεδίου, αλλά, στην Τήνο, αυτά είναι τα θέματα.

Δείτε και εδώ http://eyploia.aigaio-net.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2175

Είχα αναφέρει ότι ο Υδρολόγος (ή Γεωλόγος) ήταν στην Νομαρχία αλλά το διόρθωσα μετά απο παρέμβαση από ανώνυμο. Δεν έχει σημασία για ποιόν δουλεύει, σημασία έχει τι κάνει με το θέμα, και αν πραγματικά πιστέυει ότι οι γεωτρήσεις δεν κάνουν κακό.

Ροζ κρίνοι

Από τους παλιούς που έφυγαν, έμειναν παλιά πέτρινα σπιτάκια με τον ασβέστη να ξεφτίζει, μονοπάτια που άδειασαν, χωράφια που ερήμωσαν και περιβόλια που επιμένουν να μου θυμίζουν ότι εδώ ήταν κάποια γιαγιά που κάθε φθινόπωρο μάζευε τους κρίνους που προμήνυαν χειμώνα και είτε στο δωμάτιο είτε στην εκκλησία μετέφερε αρώματα.

Όσοι από εσάς φοβάστε την ύφεση, περιμένετε να κάνουν σπόρια αυτοί οι κρίνοι σε 1-2 μήνες, φυτέψτε τα, και σε δυο τρία χρόνια θα έχετε και εσείς.

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

Falco Eleonorae

Ήξερα ότι η περιοχή από την Βαθιά Λίμνο μέχρι τα Σέλινα, την Καμένη Σπηλιά και τον Πλατύ Γιαλό έχει αρπακτικά πουλιά, μερικά από τα οποία είναι σπάνια και αυστηρά προστατευμένα.

Πέρυσι έβλεπα, ψηλά στο βουνό ένα ζευγάρι σπιζαετών, νομίζω σπάνια πουλιά. Φέτος βλέπω μόνο ένα. Οι «γαβνέλοι» (βραχοκιρκίνεζα ή falco tinnunculus) είναι σχεδόν παντού. Οι γερακίνες (buteo buteo), έχω καμιά φορά την εντύπωση ότι μου κάνουν παρέα.

Η μεγάλη μου αδυναμία είναι η βαρβακίνα ή μαυροπετρίτης: falco eleonorae. Το γεράκι αυτό έχει το όνομα μια ηρωίδας της Σαρδηνίας. Η βαρβακίνα πολλαπλασιάζεται σχεδόν αποκλειστικά στην Ελλάδα. Η Βόρεια Τήνος θεωρείται από τα ελάχιστα μέρα που το φιλοξενούν το καλοκαίρι. Τρώει έντομα και μικρά αποδημητικά πουλιά.

Σήμερα είχα την ευτυχία να δω περίπου 45 ή 50 πουλιά στις μαρμαριές και τα απότομα βράχια στην Καμένη Σπηλιά, βόρεια και δυτικά από τ’ Αφλαρέντ. Πρέπει να φωλιάζουν εκεί, είδα πούπουλα σε εσοχές βράχων, και δεν τους άρεσε καθόλου, μα καθόλου, που πήγα μέχρι εκεί, αλλά ήθελα φωτογραφίες και μετρήσεις GPS για την Καμένη Σπηλιά και την περιοχή της (για την ophioussa.com, το φθινόπωρο). Βαρβακίνες έχω δει και στην Λειβάδα και τον Τσικνιά, 10-15 πουλιά, πριν δύο εβδομάδες.

Στην φωτό, μερικά από τα εκπληκτικά αυτά σπάνια πουλιά, που μου «επιτίθενται» και φωνάζουν, για να βιαστώ να φύγω. Καταπληκτική μέρα!

Επισκεφτείτε την Ορνιθολογική Εταιρία, και δείτε περισσότερες πληροφορίες στο site τους,
http://www.ornithologiki.gr/life/falcoel/gr/mavropetritis/index.htm. Αν νομίζετε ότι τα μονοπάτια τραβάνε κόσμο, ή προγράμματα της ΕΕ, που να δείτε τι γίνεται με τα αρπακτικά πτηνά...

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

Σμαρδάκιον ΚΑΙ Smardaito

Smardaito, η πιο πιθανή προέλευση της ονομασίας του όμορφου αυτού χωριού είναι η εξής:

Smarrire (ρήμα ιτ)+ dall'(πρόθ)+ alto (επίρρ.)

Smarrito + da[(ll'al)-συναιρούνται ίσως και προς χάριν κάποιας διαλέκτου με το]+ i + to =Smardaito

Μετάφραση: "Χαμένο από ψηλά).

Νομίζω δε ότι αυτό επιβεβαιώνεται περισσότερο, από το ελληνικό όνομα πλέον, Σμαρδάκιον το οποίο εν συντομία αναλύεται:

smar + da (συν ll'oc) + chio

smarrire dall'occhio, με μετάφραση:"χαμένο από το μάτι"

Smardaito, χάνεται ψηλά

Σμαρδάκιον, "εκεί, που χάνεται απ' το βλέμμα ..."

από τα σχόλια του "γάϊδαρου" στην προηγούμενη ανάρτηση. Είμαι ευγνώμων για την πιθανή και όλο και πιο πιστευτή ετυμολογία της ονομασίας. Το Σμαρδάκιον και Smardaito χάνεται και κρύβεται, πάνω από την ρεματιά, εκεί ψηλά.

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

Σμαρδάκιον ή Smardaito?


Κάποιος φίλος μου είπε ότι έχω ωραίες φωτογραφίες. Δεν έχω ωραίες φωτογραφίες, η Τήνος είναι (ως επί το πλείστον) όμορφη. Έ, καμιά φορά κάνω ζαβολιές. Από το καταπληκτικό αυτό σπίτι, αφαίρεσα τα καλώδια της ΔΕΗ και τις κεραίες της τηλεόρασης.

Πάντως, για τους επίδοξους εργολάβους, αυτό είναι παραδοσιακό σπίτι. Με κρεβατίνα από αμπέλι, ροδακινιές και γιασεμιά.

Όλο το Σμαρδάκιτο είναι όμορφο χωριό. Έχω φαγωθεί να καταλάβω την προέλευση του ονόματος. Νόμιζα ότι το «Σμαρδάκιον» είναι Βυζαντινό. Το Smardaito που ανέφερα στην προηγούμενη ανάρτηση το μπερδεύει το θέμα. Κάποιος μου είπε ότι ο Αλέκος Φλωράκης είχε εκφέρει άποψη ότι το όνομα μπορεί να έχει σχέση με «σμάρια», σμήνη μελισσών...

Το Φρούριο της Τήνου


«Με το τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας, το περιοδικό «Το Φρούριο της Τήνου» ολοκληρώνει την τελευταία περίοδο της ζωής του και κλείνει οριστικά.

Όλοι γνωρίζουμε ότι στα ανθρώπινα πράγματα υπάρχει πάντοτε μια αρχή και ένα τέλος. Στον εφήμερο ετούτο κόσμο όπου ζούμε, τίποτε δεν είναι αιώνιο, τα πάντα είναι προσωρινά και εφήμερα».


Οι ιδέες, ωστόσο, έχουν ένα περίεργο τρόπο να μεταφέρονται, τυχαία, καμιά φορά. Και να περνάνε σε νέες διαστάσεις και να πολλαπλασιάζονται, το νοητικό αντίστοιχο των γονιδίων.

Φωτογραφίες του π. Α. Φ. κοιτούσα, βρήκα τον Γιάννη Ζ., τον ονόμασα, για μια μέρα, Fra Angelico, από εκεί βρέθηκα σε Ιησουίτες (εγώ που νόμιζα ότι είμαι με τους Μινορίτες Φραγκισκανούς) και από εκεί στην ιστοσελίδα για τον Άγιο Ιωσήφ, και τυχαία στο Φρούριο της Τήνου που ανακοίνωνε το τελευταίο του τεύχος.

Τα λόγια του π.Σ.Φ. μου μπήκαν στο κεφάλι και όλη μέρα δεν με άφηναν ήσυχο. Και το Κάστρο θέλω να αναδείξω και το Φρούριο θα ήθελα να συνεχίζεται. Που ξέρεις που θα οδηγήσει αυτή η σκέψη. Σκέψη που διατυπώνεται μπορεί να πάρει άλλη διάσταση…

Το Φρούριο της Τήνου είναι εδώ:
http://www.catholic.gr/ierikardia/SELIDES_173.pdf
Η έννοια του πολλαπλασιασμού των ιδεών είναι στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου “The Selfish Gene” του Richard Dawkins. Η σύμπτωση είναι ότι το link μου το έστειλε φίλος που δηλώνει… άθεος και πολέμιος της Εκκλησίας!

Η θέα είναι από το Σμαρδάκιτο, ή Σμαρδάκιον ή Smardaito? (βλέπε και
http://www.catholic.gr/episkopi.htm, εδώ είδα για πρώτη φορά το Smardaito, κοντά στην Cattomerea).

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

Ad Memoriam


Χίος ή Τήνος;

Μπορεί να γκρινιάζω, αλλά η Τήνος έχει βυζαντινό-βενετσιάνικο κάστρο, 3-4 παρατημένους μεσαιωνικούς οικισμούς μεταξύ Αετοφωλιάς και Πύργου, βίγλες, ελληνιστικά, εκκλησίες αιώνων, της Παναγιάς τα μάτια! Η Περάστρα ολόκληρη είναι «οχυρωματική διάταξη»... Η Πάνω Καρδιανή; Γιατί η Χίος και όχι η Τήνος; Όλη η Τήνος (και ιδίως η «Βιομηχανική Ζώνη») είναι μεσαιωνικός αρχαιολογικός χώρος.

Ή βασίζουμε την ανάπτυξη στους προσκυνητές, τα τάματα, ρούμς, ύποπτους μεζέδες, αρχιτεκτονική Χώρας, μπαζώματα και νταμαράκια;

Χίος 26-28 Σεπτεμβρίου, 2008

Το Συνέδριο οργανώνεται από το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων (Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε.) του Υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με την 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Θεματικές ενότητες:
● Ο Ανάβατος της Χίου: ιστορική, αρχαιολογική (αρχαιολογικές διερευνήσεις, ευρήματα, νομισματικές μαρτυρίες κ.λ.π), αρχιτεκτονική και κατασκευαστική εξέλιξη. Το αναστηλωτικό έργο σήμερα.
● Οχυρωμένοι οικισμοί του αιγαιακού χώρου της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου (θέματα ιστορίας, αρχαιολογίας, πολεοδομικής, αρχιτεκτονικής και κατασκευαστικής εξέλιξης).
● Οχυρώσεις (κάστρα, πύργοι, περίβολοι, βίγλες) της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου στον ευρύτερο μεσογειακό χώρο (θέματα ιστορίας, αρχαιολογίας, πολεοδομικής, αρχιτεκτονικής και κατασκευαστικής εξέλιξης).
● Μέθοδοι, τεχνικές και υλικά αναστύλωσης. Διάγνωση και θεραπεία.
● Ανάδειξη ιστορικού και αρχιτεκτονικού χαρακτήρα


Δείτε και εδώ: http://alalazontatopia.blogspot.com/2008/09/blog-post_6814.html

Κάποτε, όλη η παραλία της Χώρας ήταν μεσαιωνικό έργο τέχνης. Εμείς (εννοώ εμάς τα άτομα, όχι τον Δήμο) την κάναμε τα χάλια που είναι.

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Άγιος Ιωσήφ στα Λουτρά


Πώς από τον Γιάννη Ζ, στον Άγιο Ζαχαρία, στα Κελιά, βρεθήκαμε στον Άγιο Ιωσήφ, στα Λουτρά, δεν το κατάλαβα. Ωστόσο, το blogging έχει τέτοιες τυχαίες περιπλανήσεις. Πολύ πριν εμείς οι υπόλοιποι «ανακαλύψουμε» τα μονοπάτια και τα σταυροδρόμια, τα ήξεραν οι Ιησουίτες της Τήνου.

Στην προσπάθεια επισκευής της εκκλησίας συμμετέχουν αρκετοί ικανοί Τηνιακοί. Φίλος του blog μου έστειλε link στο site της Καθολικής εκκλησίας στην Ελλάδα, με πληροφορίες και φωτογραφίες από τον π. Σεβαστιανό Φρέρη

http://www.catholic.gr/st.iosif.html.

σημ: στα δύο links που έχει η ιστοσελίδα, το πρώτο έχει μάλλον χαθεί, αλλά το δεύτερο έχει τις φωτογραφίες

Fra Angelico

Αφού τον ανέφερα, ας πω ότι ο Fra Angelico (1395-1455) γνωστός στην εποχή του ως "Il Beato" (όσιος ή ευλογημενος) ήταν δομινικανός μοναχός, φημισμένος και πρωτοποριακός ζωγράφος της πρώιμης Ιταλικής αναγέννησης, από την Τοσκάνη.

Αυτό για να μην μας κατηγορήσουν ότι είμαστε άσχετοι από ιστορία της Τέχνης. Αλήθεια, τι γινόταν στην Τήνο στις αρχές του 15ου αιώνα;

Γιάννης "Fra Angelico" Z.


Πριν 15 χρόνια, ο παπα Αντώνης Φ ήταν εφημέριος στα 4 χωριά (Κελιά, Καρκάδος, Κάτω Κλείσμα και Αετοφωλιά). Μάζεψε υλικό για τις εκκλησίες, τα τοπωνύμια, και τους χώρους πιθανού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Αυτές τις μέρες σκανάρουμε τις από 15ετίας και 20ετίας φωτογραφίες του για τις «Αρχαιολογικές και Άλλες Διαδρομές» που επιτέλους θα αναρτήσουμε στην ophioussa.com. Έτσι, για να δείξουμε ότι τα μέρη μας υπάρχουν και έχουν πλούσια πολιτιστική ιστορία (και άπειρα μονοπάτια), άσχετα με το ότι «δεν φαινόμαστε».

Στους πολλούς φακέλους βρήκα και φωτογραφίες από την συντήρηση που έκανε ο παπα Αντώνης στον Άγιο Ζαχαρία (αν σας αρέσουν οι βοτσαλωτές αυλές σε εκκλησίες του 19ου αιώνα, να πάτε στα Κελιά να την δείτε)

Στην φωτό, ο Γιάννης Z, όταν ήταν μικρός, στο τέλος καθαρίσματος τοιχογραφίας.

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Σεπτέμβρης (2)


Λίγα πανηγύρια έμειναν μέχρι το τέλος του μήνα, και μετά, τα ρακιζιά, νόμιμα και παράνομα, πριν μπούμε στα γκρίζα-καφέ χρώματα του φθινοπώρου, που σιγά σιγά θα γίνουν πράσινα του χειμώνα.

Στην φωτογραφία, μεσαιωνικό χωριό, που νομίζω το Γκουβέρνο θα ανακαλύψει στις εξερευνήσεις και αναδείξεις μονοπατιών και ιθαγενών που έχει αναλάβει. Μερικά άλλα χωριά είναι κρυμμένα, είτε επειδή "δεν υπάρχουν", ή δεν έχουν καλούς εκπροσώπους στην Αυτοδιοίκηση. Ανοίξτε έναν χάρτη της Τήνου (όχι τον κλασσικό που έχει ανατυπωθεί από τις αρχές του 20ου αιώνα, πιο πρόσφατο). Θα δείτε ότι η Τήνος "υπάρχει" μόνο κατά 2/3. Το 1/3 που "δεν φαίνεται", ωστόσο υπάρχει και αυτό, με πηγές, αρχαία, μεσαιωνικά, μονοπάτια, όλα επιμελώς ξεχασμένα.

Σεπτέμβρης (1)


Τα σχολεία ανοίγουν οσονούπω, η Αθήνα βρήκε τον συνήθη πηγμένο της ρυθμό. Τέρμα οι άδειοι δρόμοι, ξανά το άγχος των νέων φορολογικών μέτρων και της ύφεσης που αρχίζει να στριμώχνει τους πιο αδύναμους.

Οι υπουργοί, όπως και ο προϊστάμενός τους, δεν ευθύνονται πλέον για τις πράξεις τους ή τις υπογραφές τους. "Φταίει ο κακός υφιστάμενος που μας παραπλάνησε", ή στην περίπτωση του άλλου απερίγραπτου, που έκανε κάτι εξυπηρετήσεις, ο βοηθός του που χρηματίστηκε.

Οι καλοκαιρινοί επισκέπτες φύγανε, με εξαίρεση τους ημιμόνιμους συνταξιούχους, τους αναζητητές "χαμένων" μονοπατιών και τους λάτρεις των χρωμάτων του Σεπτέμβρη. Ο ήλιος δεν είναι πια κατακόρυφος και τα χρώματα είναι πιο ζεστά. Με ελάχιστη προσπάθεια όλη η ανθρώπινη ανοησία εξαφανίζεται και μένουν μόνο τα χρώματα, οι μυρουδιές και τα θροΐσματα.

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Δεν παραδέχομαι τίποτα!


Με τις πολιτικές γκρίνιες και την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αμφιβάλλω αν κάποιος «νομοθέτης» αισθανθεί την ανάγκη να ενδιαφερθεί για την Τήνο. Που θα πάει; Θα ξανάρθουν στις βουλευτικές εκλογές στα καφενεία με χαμόγελα και αισιοδοξία. Εγώ μπορεί να έχω ξεχάσει τις βιομηχανικές ζώνες, τα έργα πνοής και το λιμάνι, αλλά το PC μου έχει μνήμη ελέφαντα.

«Δεν ακούω, δεν βλέπω, δεν μιλάω και δεν παραδέχομαι τίποτα»! Την γελοιογραφία την προσέθεσα εγώ, και ευχαριστώ το Παρόν της Κυριακής που μας είδε.

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2008

Ξεκαθάρισε το τοπίο


Με την βαρυσήμαντη ομιλία του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη, ξεκαθάρισε το τοπίο. Οι υπουργοί και οι σύζυγοί τους δεν θα πλουτίζουν από τις καρέκλες τους. Οι προϊστάμενοι δεν θα βάζουν χέρι στις υφιστάμενές τους προκειμένου να μην τις απολύσουν. Η φορολογία θα γίνει αναπτυξιακή. Η χώρα θα ανακτήσει το χαμένο κύρος. Θα λυθεί το ενεργειακό. Δεν θα φταίει το Πασοκ, το 2009, για πράγματα που έγιναν το 2008.

Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2008

Θέατρα σκιών

Το θέατρο σκιών των κυβερνητικών δηλώσεων και εξαγγελιών συνεχίζεται σε βάρος μας. Θέλουμε εμείς να παραιτηθείτε; Ή ψάχνετε για δικαιολογία ότι σας έριξαν ξένα συμφέροντα ή εσωτερικοί αντάρτες;

Η οικονομία είναι σε πρόθυρα ύφεσης, και κανείς δεν έχει όρεξη για εκλογές. Ούτε έχουμε όρεξη να αλλάξει ο Μανωλιός και να βάλει τα ρούχα του αλλιώς.

Τέσσερα χρόνια κάνετε την μία πατάτα μετά την άλλη: Τσιτουρίδης, Μαγγίνας, Βουλγαράκης, Ζαχόπουλος, Κλαδάς, δομημένα ομόλογα, C4i, Ζήμενς, βασικός μέτοχος, πυρόπληκτοι, ακρίβεια, φοροεπιδρομές, νταβατζήδες, παχιά λόγια και «ύφος» από κυβερνητικούς εκπροσώπους που θίγουν την νοημοσύνη της γάτας μου.

Κύριε Πρωθυπουργέ, πες μας τα λόγια της αλήθειας, χωρίς στόμφο και κορώνες. Ξεφορτώσου δύο τρεις που προσβάλλουν με μόνη την παρουσία τους. Κόψε τις Μερσεντές και τα πεταμένα λεφτά σε κυβερνητικούς, βουλευτές, και όλα τα διορισμένα τρωκτικά Αθήνας και επαρχίας. Μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές να ανασάνει η οικονομία. Και ίσως ξεπεράσουμε την κρίση.

Στην φωτό ο Γιάννης Χατζής με τον «Καραγκιόζη Δασοφύλακα»

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

Λιμάνι Τήνου (πάλαι ποτέ)


Ούτε οι φαντασιώσεις μου για έναν ωραίο κόσμο, αγγελικά πλασμένο, ούτε η αδικαιολόγητη νοσταλγία μου για άλλους καιρούς, με παίρνουν μακριά από την πραγματικότητα.


Ωστόσο, χαζεύουμε παλιές γκραβούρες της Αττικής, γύρω από την Ακρόπολη, με εξοχή τους πρόποδες του Λυκαβηττού. Ή θυμούνται, οι παλαιότεροι, την Λεωφόρο Μεσογείων, χωματόδρομο, με περιβόλια και αμπέλια και την Βίλα Μαργαρίτα εκεί που αργότερα έγινε η Κτηματική Τράπεζα ή ο Πύργος των Αθηνών. Και λέμε, πως έγινε έτσι η Αθήνα;


Η γκραβούρα δείχνει το λιμάνι της Τήνου πριν 400 χρόνια. Για μας, που μας έχουν πει ότι η ιστορία μας ξεκινάει πριν 4.000 χρόνια είναι "προχτές", το πρόσφατο παρελθόν μας. Πόσοι Τηνιακοί, σήμερα, θυμούνται το πλοίο αγκυροβολημένο στο λιμάνι, και να βγαίνουν με βάρκες σε μια μη ηλεκτροφωτισμένη Χώρα;

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

Επερώτηση για το Λιμάνι της Τήνου;


Την φωτογραφία αυτή, του αγαπημένου σας λιμανιού την βρήκα στο internet, σε μία διαφημιστική ιστοσελίδα της Μηχανικής ή του Θόλου.

Εδώ και μήνες έχω καταλάβει ότι έχει κολλήσει το έργο, και από μισόλογα στην Χώρα, καθαρές κουβέντες στο καράβι, και κουτσομπολιά σε τράπεζες που ασχολούνται με συγχρηματοδοτούμενα έργα, έχω συμπεράνει ότι έγινε μονομερής αλλαγή στα σχέδια που ίσως μπλόκαραν την χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μία από τις αλλαγές, ήταν ότι ο νέος μόλος που φτιάχνεται με μπλόκια είναι κατά 16 μέτρα πιο κοντά στον παλιό μόλο. Ψιλά γράμματα; Το έργο ωστόσο είναι σταματημένο…

Θυμάστε τις πομπώδεις επιστολές προς την Blue Star από τους δικούς μας; Πήραν απάντηση πρόσφατα: Το λιμάνι της Τήνου ήταν κατάλληλο, αλλά με τα έργα έχει γίνει ακατάλληλο και χαιρετίσματα. Και ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό;

Ποιος ενέκρινε το αρχικό σχέδιο με μόλο στα 30+ μέτρα βάθος; Ποιος ενέκρινε την μετακίνησή του κατά 16 μέτρα; Τι γίνεται με την χρηματοδότηση;

Δεν θα πάρω απάντηση από τους εμπλεκόμενους εδώ, αλλά κύριοι Βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων είτε είστε της ΝΔ είτε του ΠαΣοΚ είτε του Συνασπισμού είτε του ΚΚΕ είτε του ΛΑΟΣ, να μια καλή επερώτηση να εντυπωσιάσετε τους ψηφοφόρους σας.

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

Φοροεισπρακτικά μέτρα

Φυσικό είναι, όταν υπάρχει έλλειμμα, να καλύπτεται από φόρους... Φυσικό; Απόλυτα όταν οι κυβερνώντες μας είναι λίγο ζαλισμένοι και αυτοί, και λίγο άσχετοι μαθητευόμενοι μάγοι, και εμείς άβουλα, φοβισμένα ανθρωπάκια που οδηγούμε ακριβά αυτοκίνητα με δανεικά λεφτά.

Οι μαθητευόμενοι μάγοι αποφάσισαν ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι πλούσιοι, και τους κατήργησαν το αφορολόγητο που έχουν όλοι οι άλλοι μισθωτοί. Γιατί δεν φορολογείτε τους bloggers βρε άσχετοι; για να έχουν καιρό να γράφουν, σίγουρα έχουν χρήματα.

Αν δεν μειώσετε τα έξοδα, την παρασιτολογία και το δημόσιο χρέος, θα το κλείσετε το μαγαζί. Δεν το λέω εγώ, μόνο, σας το λένε και αυτοί που αξιολογούν την οικονομική σας διαχείριση:

Λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση των έκτακτων φοροεισπρακτικών μέτρων από τον υπουργό Oικονομίας κ. Γ. Aλογοσκούφη, Standard & Poor’s και Fitch δηλώνουν στο Reuters πως εκείνο που χρειάζεται είναι η περικοπή των δαπανών και προειδοποιούν για το ενδεχόμενο υποβάθμισης εάν η κυβέρνηση αποτύχει να μειώσει το δημόσιο χρέος μεσοπρόθεσμα. Το πλήρες άρθρο στο http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9462&pubid=3045102 και σε όλες τις εφημερίδες.

Κι άλλος βιολογικός...

Άκουσα την "είδηση" από έναν φίλο που αγόραζε ζωοτροφές: "Βρή-καν θέση για τον βιολογικό καθαρισμό στο Λιβάδι, στο χωράφι της εκκλησίας, αυτό με τα βούρλα, δίπλα στον δρόμο", σχετικά μακριά από την Κώμη και σχετικά μακριά από την θάλασσα Τουλάχιστον η εκκλησία προσφέρει πότε το ένα, πότε το άλλο.

Μου είπε ο άνθρωπος, ωστόσο, ότι υπήρχαν αντιδράσεις γιατί ήταν πολύ κοντά στον δρόμο και θα φαινόταν άσχημα. Για σταθείτε βρε παιδιά! Τον θέλετε και μακρυά από το χωριό και από τον δρόμο; Μα αν πάει πιο "μέσα" θα αντιδρούν αυτοί που θα δώσουν χωράφι για να περάσει δρόμος!

Το είδα το χωράφι. Είναι μεγάλο. Σχεδόν σίγουρα θα μπορούν να αγοραστούν ένα δύο γειτονικά, αν επιμένουν οι αντιρρησίες. Έχει άπλετο χώρο να φυτευτεί με δέντρα ώστε να μην φαίνεται... Φοβάστε ότι θα μυρίζει; Δηλαδή τι κάνει τώρα 200 ή 300 μέτρα πιο πάνω; Δεν μυρίζει;

Βλέπω να πηγαίνουμε σε δημοτικές εκλογές, όπως είμαστε τώρα. Το είχα πει πριν λίγο καιρό και το ξαναλέω. Με τα μυαλά που κουβαλάμε, κάθε χωριό να κάνει τον δικό του, ή να κόψουμε το φαΐ και τις σωματικές ανάγκες. Πως φέραμε το νερό από την Ζωδεμένη στα Κάτω Μέρη; Μόνοι μας. Έτσι και τώρα.

Δεν ξέρω πως δένει η φωτό με το θέμα, αλλά και ο "Αθανασάκης" είναι στον δρόμο για Κολυμπήθρα. Όχι, δεν προτείνω να πάει εκεί ο βιολογικός...

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

Καποδίστριας ΙΙ (2)

Το σχόλιο του "παράξενου" ήταν καλύτερο από την δική μου ανάρτηση, γι αυτό το έφερα εδώ...

Τον χαρακτηρισμό πολιτική πόρ.. τον έχεις ακούσει. Στην Τήνο, σε ποιόν να απευθύνεται άραγε; Ξέρεις δραστηριοποιείται και με εκτάσεις κοντά στα μονοπάτια που περνοδιαβαίνεις (μιλάει και πολύ για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας). Αναμεταδότες κεραίες κινητής τηλεφωνίας με την μορφή καπνοδόχου βλέπουμε πολύ τακτικά στην Αθήνα, στην Τήνο υπάρχει σε κανένα κτίριο; και αν ναι σε πιο μισό θα πάει μάλλον του Πύργου.

Για τα τοπικά συμβούλια που αναφέρεις δεν ξέρω καν αν έχουν θεσμικό η διακοσμητικό ρόλο αφού όλες τους οι αρμοδιότητες απορρέουν από τον Δήμαρχο, παλαιός κώδικας, η από τα 2/3 του συμβουλίου με το νέο κώδικα.

Ένας συγγραφέας βιβλίων για την τοπική αυτοδιοίκηση (Καραναστάσης δημοτικοί και κοινοτικοί κώδικες) αναφέρει για τα τοπικά συμβούλια το σκεπτικό του νομοθέτη, ότι δηλαδή η δημιουργία τους αφορά μόνο των περιορισμό των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών, και λειτουργούν ως γνωμοδοτικά όργανα του Δημάρχου.

Ο Δήμος Εξωμβούργου είναι οικονομικά βιώσιμος;

Επειδή ο τρόπος διοίκησης δεν έχει καμιά σχέση με την παραδοσιακότητα του κάθε μέρους: Έναν Δήμο σε όλη την Τήνο, για ενιαία αντιμετώπιση όλων των μεγάλων προβλημάτων και για ένα ενιαίο σχεδιασμό.

Άραγε, θυμάται κανείς τις αποφάσεις των κοινοτικών συμβουλίων, την άνοιξη του 1997 (θα σας βοηθήσει να τις συγκρίνετε με την σημερινή του Δήμου Εξωμβούργου).

Και ποιους υπουργούς και παράγοντες είχε το ελικόπτερο μέσα όταν τριχοτομούσαν την Τήνο σε φιλέτα και σε κόκαλο;

Θα έχει και συνέχεια το πράγμα θα τα ξαναπούμε.


«παράξενος»