Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Κάτσε βρε Μανωλάκη να τα λιμάρουμε


"Πανηγυρίζουν στην κυβέρνηση, πανηγυρίζουν τα κρατικοδίαιτα παράσιτα, πανηγυρίζουν και τα καθεστωτικά ΜΜΕ, γιατί επιτύχαμε λέει επιμήκυνση αποπληρωμής των 110 δις ΕΥΡΩ. Και καλά να πανηγυρίζουν τα αφεντικά των ΜΜΕ, αλλά να πανηγυρίζουν και τα μισθοδοτούμενα παπαγαλάκια; Αυτό και αν είναι.

Γιατί όμως πανηγυρίζετε;..."

Η συνέχεια στο: http://hassapis-peter.blogspot.com/2010/11/blog-post_295.html

"Τα «μούτρα» όταν «στήνουν» το παιχνίδι για να μαζέψουν τα ρέστα από τα «κορόιδα» στο μπαρμπούτι, χρησιμοποιούν τον «καραγκιόζη» που στην καθομιλουμένη σημαίνει λιμαρισμένα- πειραγμένα ζάρια. ...Πειραγμένους μηχανισμούς (επιμήκυνση) μαζί με αβανταδόρους καραγκιόζηδες- φερέφωνα (που δουλειά τους είναι το παραμύθιασμά μας) χρησιμοποιούν και οι εντιμότατοι πιστωτές μας...

Η μηχανή (κομπίνα) που στήνουν τα παιδιά της πιάτσας είναι απλή, και την περιγράφει το παρακάτω ρεμπέτικο στιχάκι:

«Κάτσε βρε Μανωλάκη να τα λιμάρουμε
Να στρώσουμε κουβέρτα να τους τα πάρουμε»..."

Η συνέχεια εδώ:
http://kafeneio-gr.blogspot.com/2010/11/blog-post_3143.html

Και μην πείτε ότι φτιάχνω κλίμα... Προφανώς δεν το βλέπετε το κλίμα... Αλλά, άντε, κουράγιο, το Χρηματιστήριο κρατιέται πάνω από τις 1.400 μονάδες και το ευρώ χαλαρώνει. Αν είχαμε παραγωγή να εξάγουμε κάτι, θα κάναμε περισσότερες εξαγωγές... στην Κίνα ή την Αμερική. Ίσως θα έρθει πολύς τουρισμός... Ίσως βρέξει κιόλας. Τα πλοία πάντως ταξιδεύουν από σήμερα.

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Διαλέγετε και παίρνετε


Οι λίγοι από εσάς που ξέρω προσωπικά και μεγάλα παιδιά είστε, και ξέρετε τι σας συμφέρει. Να λοιπόν η επιλογή που έγινε (όχι από εσάς, αλλά για εσάς, είτε σας αρέσει και συμφωνείτε είτε όχι): Πήραμε παράταση στις δόσεις αποπληρωμής του δανείου (και λογικό ήταν, δεν υπήρχε μία στο εκατομμύριο να αποπληρώσουμε στα χρονοδιαγράμματα που υπήρχαν, και πάλι δεν υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει ΑΕΠ που θε ξεπληρώσει τέτοιο χρέος - αλλά αυτό είναι άλλο θέμα). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα είμαστε σε καθεστώς ΔΝΤ, ΕΚΤ πείτε το ό,τι θέλετε για παραπάνω χρόνια. "Καλό" θα πείτε μερικοί, "με τα λαμόγια που έχουμε για πολιτικούς".


Για αυτό σας θυμίζω το αγενές ερώτημα που έθεσα στην προηγούμενη ανάρτηση: Αν αναλάμβανα τους λογαριασμούς σας, θα σας άρεσε να σας λέω και τι θα κάνετε στο σπίτι σας; Για τον μπακλαβά δηλαδή... Θέλω να μου κρατήσετε την γωνία. Αυτήν θέλω. Δεν με νοιάζει αν αρέσει και στα παιδάκια σας.


Δεν έχει πλάκα πόσες εκδοχές της "είδησης" υπάρχουν; Ποιοί λέτε θέλουν ΔΝΤ, αντί για αυτοδιοίκηση; Και, το ξέρετε, η τηλεόρασή σας ανήκει στην μία πλευρά. Ίσως για αυτό θέλετε αυτό που θέλετε.


Και να μια (αληθινή) παρατήρηση:

Ο Ιθαγενής είπε:

(
http://www.antinews.gr/?p=73683#comment-577794)

-δεν θα έχουμε αναδιάρθρωση
-δεν θα μειωθούν οι μισθοί
-δεν θα κοπούν οι συντάξεις
-δεν θα επιμηκυνθεί ο χρόνος εργασίας
-δεν θα καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις
-δεν θα μπουν νέοι φόροι
-δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ
-δεν θα πάμε στο ΔΝΤ
-δεν θα πάρουμε νέα μέτρα (Απρίλιος 2010)
-δεν θα πάρουμε νέα μέτρα (Οκτώβριος 2010)

..ή ο δεκάλογος της κυβίστησης …καθώς και οι γύφτοι έχουν μπέσα.


Και είμαι σίγουρος δεν σας αρέσει να παίζετε χαρτιά με κάποιον που έχει σημαδεμένη τράπουλα. Τι ακριβώς ψήφισε ο κυρίαρχος λαός με ποσοστό 30 ή 35% ή όσο ήταν η συμμετοχή; Ψήφισε εκχώρηση κυριαρχίας. Αυτό λέμε. Ψήφισε να είμαστε ραγιάδες αφού επί 30 χρόνια τώρα, δεν ξέρουμε ότι 100 - 240 = -140 . Ψήφισε προτίμηση στο ψέμα. Μα δείτε τι μας λένε 13 μήνες τώρα! Σε λίγους μήνες, όταν τα λεφτά δεν θα φτάνουν για τον καπουτσίνο ή το φροντιστήριο (ή ο 25άχρονος δεν θα έχει τι να κάνει), μόνο ανώνυμα θα τολμάει κανείς να θυμάται την ψήφο του κυρίαρχου λαού. (Και φυσικά, αυτά είναι άσχετα με την ψήφο για Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά περιμένετε, και θα δείτε. Όσο κυκλοφορούν οι Κυβερνητικοί στην Αθήνα, άλλο τόσο θα κυκλοφορούν και οι Τοπικοί εκτός Αθηνών. Τα λεφτά... τα λεφτά...)

Τα πρωτοσέλιδα είναι από το
http://online-pressblog.blogspot.com/

Ο μπακλαβάς


Δεν γράφω, δεν μιλάω, γιατί αυτά που είπα στις 15 Νοεμβρίου (http://ophioussa.blogspot.com/2010/11/blog-post_15.html), δυστυχώς ισχύουν. Σας έχω δώσει και την δικιά μου εκδοχή του "γιατί" είμαστε εδώ που είμαστε, οι εκδοχές είναι ατομικές και όλοι έχουμε τις απόψεις μας. Επειδή κάποιος μίλησε για μπακλαβά και τέτοια, θα το πω λίγο πιο χύμα:



H ανικανότητα ή το βραχυκύκλωμα του Καραμανλή τέλειωσε. Τον Παπανδρέου τον θέλετε ή τον θέλουν γιατί πιστεύουν ότι είτε είναι πιο βολικός σε εθνικά θέματα, ή θα ξεσηκωθεί λιγότερο ο κόσμος με το Πασόκ στα πράγματα. Αν αυτά που γίνονται τους τελευταίους μήνες είχαν γίνει με τον Αλογοσκούφη, η Αθήνα θα είχε μάλλον καεί, και θα είχαμε ησυχάσει. Πιστεύω, και το λέω, ότι αυτή η Κυβέρνηση μας δουλεύει λιγάκι, από την ημέρα που βγήκε, αλλά φαίνεται ότι αυτό θέλει ο λαός. Να τον δουλεύουν και να λένε φταίει ο "άλλος", το ΔΝΤ, ο Γερμανός ο προηγούμενος.

Το πως βγήκαμε, οικονομικά και εθνικά από την Χούντα, οι παλιοί το θυμούνται. Οι νεώτεροι δεν ξέρουν τι ήταν η Χούντα. Το χρέος σαν ποσοστό του ΑΕΠ με όποια λάθη ατέλειες ερμηνείες και επεξηγήσεις είναι αμείλικτο ως προς την αποτύπωση του ποιός έκανε τι. Και ακόμη, τώρα που τα γράφω αυτά μεγαλώνει. Και κάτι βουτιές που έκανε η καμπύλη που και που και αυτές, δανεικά ήταν.

Και δεν λέει την όλη την σκληρή αλήθεια το σχεδιάγραμμα του χρέους σαν ποσοστού του ΑΕΠ. Από το 1990 και μετά με επιδοτήσεις, ευρωπαϊκά προγράμματα, και πολλά δανεικά, χτίσαμε, καταναλώσαμε, φάγαμε, νομίσαμε ότι είμαστε και σπουδαίοι, και ακόμα κανείς δεν σας κοιτάει στα μάτια να σας πει την αλήθεια, ούτε καν εγώ, γιατί η αλήθεια προσβάλει και πονάει όσο τίποτα (με εξαίρεση κακά προσωπικά προβλήματα). Το ΑΕΠ των περασμένων ετών το χρωστάμε, και ας αναρωτηθεί ο καθένας μας, με τ,ι και από πού, θα το ξεπληρώσουμε. Και έχετε, καημένα παιδιά, εμπιστοσύνη στον ξένο που θα μας σώσει. Και οι Βυζαντινοί αυτό πίστευαν το 1453. Ο κάθε ξένος φροντίζει το σπίτι του. Άντε και τον γείτονά του.

Για αυτό και δεν λέω τίποτα άλλο. Όσοι είναι στο νησί και παιδεύονται με χώματα, έχουν σχετική ανοσία. Αυτούς ούτε η προσβολή τους πιάνει, και μάλλον θα είναι οι προνομιούχοι των επομένων ετών, όχι επειδή κουτσά στραβά θα έχουν τρόπο επιβίωσης, αλλά επειδή δεν θα έχουν ανώμαλη αναγκαστική προσγείωση.

Και, συμπληρώνω, όταν λέω τέτοια πράγματα, θα είμαι ευτυχής να κάνω λάθος, και όλα αυτά να είναι απλά ένα περαστικό κακό όνειρο. Μην προς στιγμή σας περάσει η ιδέα ότι η σχετική ησυχία των τελευταίων μηνών είναι "ικανή διαχείριση". Αναβολή και προσπάθεια να χρεωθούν άλλοι την ζημιά. Ανακατάταξη χαρτοφυλακίων ομολόγων σε τράπεζες. Και εκχώρηση διαχειριστικής και ίσως εθνικής κυριαρχίας.

Για ένα να είστε σίγουροι. Αν εγώ, πλήρωνα όλους τους ανεξόφλητους λογαριασμούς, που υποθετικά μου φέρνατε, θα σας έλεγα εγώ τι θα κάνετε, και τι άλλους όρους βάζω. Δεν θα σας άρεσε καθόλου, μα καθόλου.

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Τα ίδια και τα ίδια

Στις μέρες που έρχονται, όλο και περισσότεροι, και όλο και περισσότερο, θα αισθανόμαστε απορία, ανασφάλεια, και φόβο. Πιστεύω ότι σκόπιμα και μεθοδευμένα επί 13 μήνες τώρα μας καλλιεργείται η ψευδαίσθηση «διαχείρισης», «χειρισμού» και «όλα υπό έλεγχον».

Τίποτα δεν είναι «υπό έλεγχον». Έχουμε μπει σε ένα σπιράλ «τέλους», που δεν ξέρω που θα καταλήξει, αλλά, αν η Ιστορία επαναλαμβάνεται, θα καταλήξει σε φτώχεια, πείνα, και εθνικές απώλειες. Δεν σας το λέω, ούτε για να με πιστέψετε, ούτε για να σας μαυρίσω την καρδιά.

Αυτό που γίνεται είναι ανώμαλο. Θυμάστε, τις φιέστες των Ολυμπιακών; Θυμάστε την παραίτηση Σημίτη; Θυμάστε ότι με το που βγήκε ο Καραμανλής άρχισαν κάθε μήνα να βγαίνουν καινούργια «σκάνδαλα»; Υποκλοπές, Ζήμενς, Ζαχόπουλος, ομόλογα… και δεν θυμάμαι τι άλλο… (Tότε ξεκίνησαν και τα πολλά blogs). Ο Καραμανλής έφαγε ξύλο επειδή 1) πήγε να πειράξει τους διαπλεκόμενους – που έχει αρχίσει και βρωμάει πια, είναι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού κεφαλαίου, και 2) πήγε να διευρύνει τις προσβάσεις μας κοιτώντας Ρωσικούς αγωγούς. Τουλάχιστον αυτά βλέπω εγώ. Το τέλος του ήταν προδιαγραμμένο, και, δεν ξεχνώ, έκανα και εγώ «κριτική», χα χα χα.

Ο Παπανδρέου βγήκε για να αποκοιμίσει, να μας βάλει στην Τρόϊκα (λένε για ΔΝΤ... το ΔΝΤ είναι σάλτσα, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνουν κουμάντο) και είτε συνειδητά, είτε μεθοδευμένα, να κάνει 2-3 δουλειές. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα πράγματα.

Πίσω από όλα αυτά είναι σαφώς η δικιά μας ανικανότητα να διαχειριστούμε την ελευθερία μας (και αδυναμία δημοσιονομικής διαχείρισης αυτό σημαίνει) και οι προδοτικές ή ξεπουλητικές τάσεις που υπάρχουν ή καλλιεργούνται στους πολιτικούς μας, είτε σε κομμάτια του δήθεν Ελληνικού κεφαλαίου, σίγουρα στα ΜΜΕ, και όλο και πιο ξεδιάντροπα στο ξένο κεφάλαιο, που σκυλεύεται τα απομεινάρια, και που οι πολιτικοί μας το κοιτάνε σαν …σωτήρα.


Ειλικρινά δεν ξέρω πώς τελειώνει αυτό που γίνεται, σας είπα στην αρχή, λίγο αφοριστικά και απαισιόδοξα. Ωστόσο, επειδή έχουμε την τάση να ρωτάμε «μα πώς» και «γιατί» και «ποιος φταίει», το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι τα έχω ήδη πει, να μην λέω τα ίδια και τα ίδια.

Αυτό το πολιτικό σύστημα τέλειωσε
Πώς φτάσαμε ως εδώ (3)
Τα έργα και η χρηματοδότησή τους
Ο Καπετάν Ένας και η Ψωροκώσταινα
Πού πήγαν τα λεφτά
Πώς φτάσαμε ως εδώ (2)
Πώς φτάσαμε ως εδώ (1)

Η γελοιογραφία είναι από το http://kafeneio-gr.blogspot.com/2010/11/blog-post_1215.html

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Είμαστε καλύτερα σήμερα;


Όταν έβγαλα αυτές τις φωτογραφίες, η Ελλάδα δεν χρωστούσε, όλοι είμαστε σε καλύτερη φόρμα, η Τήνος ήταν περίπου αυτάρκης σε αγροτικά (εν τάξει, αγόραζες τον καφέ), η Κολυμπήθρα ήταν όπως την βλέπετε, και καμπάνα στους freres κτυπούσε τον angelus το απόγευμα. Βέβαια, αυτοί που ζούσαν τότε, μάλλον δεν βλέπουν διαδίκτυο, και οι υπόλοιποι μάλλον δεν έχετε ιδέα τι εννοώ...

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Λεωντίδες διάττοντες


Δεν ξέρω πώς το έχουν δει οι κυβερνώντες μας, αλλά τα παραμύθια και τα θέατρα συνεχίζονται. Μία δύο μέρες μετά τις εκλογές, να το έλλειμμα στα ύψη, να οι δήθεν καυγάδες του Πρωθυπουργού με την κα Μέρκελ, να και η δήθεν άρνηση της Αυστρίας να πληρώσει για τα δικά μας σπασμένα… Και επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, είναι για να φτιάξει το ηγετικό προφίλ του ο Πρωθυπουργός μας εν όψει επικείμενης χρεοκοπίας.

Δεν ξέρω αν το πήρατε χαμπάρι, αλλά μετά 6 μήνες που βρίζουν όποιον τολμούσε να πει ότι η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη, τώρα περίπου ανακοινώθηκε σαν επίτευγμα ότι επιμηκύνθηκαν τα δάνεια (αντί να τα εξοφλήσουμε σε 10 χρόνια θα τα εξοφλήσουμε σε …110 – χαριτολογώ) και συνεχίζουν να λένε ότι η αναδιάρθρωση αποκλείεται, δεν θα μπούνε νέοι φόροι, δεν θα υπάρξουν απολύσεις... Νομίζω ότι έχω αρχίσει να χάνω επαφή με την Ελληνική γλώσσα.

Σαν την θεία Λένα έχουμε γίνει… Καλημέρα στον μπαμπά, μου καλημέρα στην μαμά και σε σας καλά παιδάκι, να’ χετ’ όνειρα γλυκά.

Απόψε και αύριο, αν βγείτε έξω και αράξετε να κοιτάτε ανατολικά, προς τον αστερισμό του Λέοντα, θα δείτε μετεωρίτες να εξατμίζονται στην ατμόσφαιρα. Ωραίο θέαμα, θέλει λίγη υπομονή.


Οι εικόνες του νοτιοανατολικού και του ανατολικού ουρανού είναι από προχτές, δεν έχουν αλλάξει… Δείτε και το http://www.greekastronomy.gr/amateur/amateur_meteor01.htm

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Αυτό το πολιτικό σύστημα, τέλειωσε


Το να πεις ότι ο κόσμος είναι χαζός και ψηφίζει άλλα αντ΄ άλλων, δεν είναι σωστό. Η συλλογική επιλογή είναι εξ ορισμού η καλύτερη, άσχετα αν εγώ, ή εσείς, διαφωνούμε ή συμφωνούμε (βέβαια με τα ΜΜΕ που έχουμε...)

Κατ’ αρχάς, απορώ πώς οι εκλογές για Τοπική Αυτοδιοίκηση έγιναν «δημοψήφισμα για το αν θέλουμε το Μνημόνιο ή όχι». Το φτωχό μου μυαλό είναι ότι πέρασε στους δεξιούς και τους αριστερούς η ιδέα να ψηφίσουν «αντιμνημονιακά» και πήρε το λάβαρο το Πασόκ – συγγνώμη, το Mega και το Βήμα, και τα Νέα – και από εκλογές για Τοπική Αυτοδιοίκηση είχαμε …δημοψήφισμα. Δημοψήφισμα με νικητή την …αποχή, άσχετα αν βγήκαν πασόκοι ή δεξιοί, όπου βγήκαν.

Να σας πω τι κατάλαβα εγώ (αφού έγινε «δημοψήφισμα» η χθεσινή Κυριακή). Κατάλαβα τα εξής:


1) Ανεχόμαστε και μάλλον προτιμάμε τα ψέματα. Αυτό, από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού πριν 14 μήνες και την μετέπειτα εξέλιξη, μέχρι σήμερα. Και δεν μιλάω για ψεματάκια και ελαφρά παραποίηση, μιλάω για το άσπρο να γίνεται μαύρο, το πάνω να γίνεται κάτω, και το αφεντικό της Ντόϋτσε Μπανκ δίνει το Γερμανικό Βραβείο Αλήθειας στον μεγαλύτερο παραμυθά που έχει περάσει στην Ελλάδα (από την εποχή του μπαμπά του, δηλαδή)...

2) Ανεχόμαστε και μάλλον προτιμάμε την δικτατορία – φτάνει να έχει δημοκρατική μάσκα. Όταν οι επιλογές σου είναι πλασματικές, όταν άλλος αποφασίζει, όταν αυτό που αποφασίζεις ή ψηφίζεις δεν έχει σχέση με το τι γίνεται, όταν η «Βουλή» είναι ακριβό ανέκδοτο, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι ούτε Πρόεδρος, ούτε Δημοκρατίας.

3) Είναι σαφές ότι εδώ και καιρό ΔΕΝ κάνουμε εμείς (δηλαδή οι Κυβερνήσεις μας) κουμάντο. Άλλοι κάνουν κουμάντο. Από τον καιρό του Μητσοτάκη. Μπορώ να πω σχεδόν με βεβαιότητα, ότι από την εποχή του Μητσοτάκη κουμάντο κάνουν ξένοι, με ντόπιους εκπροσώπους, νταβατζήδες, πλασιέ (πείτε τους ότι θέλετε) 2-3 επιχειρήσεις, 3-4 άτομα και 2-3 Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης (τον όρο τον πήρα από το αλλενάκι).

4) Είναι σαφές, ότι η γενιά που μορφώθηκε μεταξύ 1981 και 1989 έχει ενηλικιωθεί. Δεν ξέρω τι έμαθαν αυτά τα παιδιά, τότε, προφανώς δεν έμαθαν αυτά που μάθαινε η δικιά μου γενιά περί Έθνους, Πατρίδας κλπ. Και δεν αναφέρομαι σε παρελάσεις και σημαίες, αναφέρομαι στο ότι οι παππούδες και οι προ-παππούδες μας πέθαναν για τα σημερινά σύνορα, και κούτσου κούτσου, η Θράκη πάει να γίνει Κόσοβο, η Κύπρος πάει για διχοτόμηση, και η Τήνος θα γίνει …παραμεθόριος, αν αληθεύουν τα περί μειωμένης εθνικής κυριαρχίας ανατολικά του 25ου μεσημβρινού. Και κανείς δεν άγχεται εκτός από 3-4 … «φανατικούς».

5) Το άθλιο πολιτικό σύστημα που ξεκίνησε με την Αποστασία του 1965, αυτό που λέμε πελατειακό κράτος, ή διαπλεκόμενη επιχειρηματικότητα, ή δεν ξέρω τι το λέμε, νομίζω τελείωσε. Τελείωσε με το που εκχώρησε την εξουσία σε τρίτους (την «τρόϊκα» αν καταλαβαίνετε τι είναι … εγώ δεν καταλαβαίνω) τον περασμένο Απρίλιο, και τελείωσε από ότι μιλάνε για αποτελέσματα εκλογών με … 35 ή 40% συμμετοχή!


Η σημερινή Κυβέρνηση είναι μία πλαστική μπογιά πάνω από μία περίεργη πραγματικότητα, που δεν πολυκαταλαβαίνω, γιατί δεν έχω ξαναδεί τέτοια πράγματα… Η Χούντα ήταν πολύ πιο ξεκάθαρη. Και αν τέλειωσε το άθλιο πολιτικό σύστημα, αναρωτιέμαι τι θα ξημερώσει όταν βγούμε από αυτόν τον γύψο.



Την γελοιογραφία του Ιωάννου την είδα στην ζάχαρη. Τον τίτλο της ανάρτησης και την εικόνα, την βρήκα στην Προεδρική Δημοκρατία.

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Αυτοδιοίκηση ή Ετεροδιοίκηση;

Κάποτε, όχι τόσο παλιά που μα να μην το θυμάστε, ο Πρόεδρος της Κοινότητας, ήταν ένας από εμάς. Χωριανός, με τις ίδια δουλειά και την ίδια εμφάνιση που είχαν οι υπόλοιποι, και είτε τον συμπαθούσες είτε όχι, ήταν εκεί, πρωί βράδυ, και τον έβλεπες είτε στον δρόμο, είτε στα χωράφια είτε στο καφενείο, είτε στο μαγαζί του, αν είχε μαγαζί.

Το χωριό ήταν μία περίπου αυτόνομη και περίπου αυτάρκης μονάδα, και αν εξαιρέσεις ότι η περίθαλψη σε περίπτωση αρρώστιας, ή τα σχολεία για τα πιτσιρίκια, δεν ήταν απλά πράγματα. Ωστόσο, τα έργα, ήταν τοπικά έργα .Η χρηματοδότησή τους ήταν τοπική, σε λιγοστό χρήμα, και πολύ εθελοντική εργασία, ή αγγαρείες. Σπάνια υπήρχαν λεφτά από το «Κράτος». Αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρχαν τόσοι φόροι. Ούτε, φυσικά, εξάρτηση από «επιδοτήσεις» -- μεγάλη καταστροφή οι επιδοτήσεις που έχουμε πάρει, και θα το καταλάβουμε πόσο πολύ κατέστρεψαν την Εθνική ανεξαρτησία και την πολιτισμική μας ταυτότητα.

Οι Δήμαρχοι σήμερα δεν έχουν πλέον καμία σχέση με τους Προέδρους του χτες. Κατ’ αρχάς γίνονται όλο και πιο απόμακροι. Αρχικά, η ύπαρξή τους δικαιολογείται από τα κρατικά λεφτά που παίρνουν και διαχειρίζονται, αλλά, πιο γρήγορα από ότι φανταζόμαστε, ΔΕΝ θα έχουν κρατικά λεφτά. Τα λεφτά που θα τους στέλνουν θα είναι για εξυπηρετήσεις ξένων συμφερόντων, όχι ντόπιων συμφερόντων. Τα έξοδα που έχουν δημιουργήσει δεν θα καλύπτονται. Θα ψάχνουν για λεφτά μέσα από τους Δήμους τους. Αρχικά θα ψάχνουν για λεφτά από παραχωρήσεις. Τις παραχωρήσεις, θα τις ονομάζουν «αξιοποίηση». Αλλά σας το υπογράφω, θα είναι μία σειρά από τοπικές καταστροφές, μικρής ή μεγάλης κλίμακας. Και οι παραχωρήσεις δεν θα φτάνουν, και θα γίνουν τέλη και φόροι. Και δεν θα γίνονται για τα χωριά ή για την Χώρα, θα γίνονται για να συντηρούνται άνθρωποι, που πριν 50 χρόνια θα έπρεπε να δουλεύουν στα χωράφια τους ή σε κάποια εμπορική ή επαγγελματική δραστηριότητα για να ζουν, ενώ τώρα θα ζουν από αυτούς που θα δουλεύουν. Το καλό σε μία τοπική κοινωνία είναι ότι αυτά ίσως φαίνονται και ίσως ελέγχονται. Ίσως.

Στην φάση που βρίσκεται η Ελλάδα, είναι αξιοπερίεργο αν υπάρχει «εξελικτική» προοπτική (αν, δηλαδή, μπορούμε με μεθοδευμένες διαδικασίες να βγούμε από την σημερινή κρίση) ή αν μόνο με «επανάσταση» ξαναβρίσκουμε την ισορροπία μας, ότι κι αν σημαίνει η λέξη «επανάσταση». Εγώ, απλά φοβάμαι ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα πριν γίνουν καλύτερα.

Αυτά τα σκέφτηκα και τα έγραψα όταν διάβασα το την παρακάτω επιστολή που μου έστειλαν, και που παραθέτω:

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ Ή ΕΤΕΡΟΔΙΟΙΚΗΣΗ;

Εδώ και καιρό το χρήμα μαζεύεται σε λίγα χέρια. Σε τράπεζες, βιομήχανους, εφοπλιστές. Από την άλλη, εργάτες, αγρότες, χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι λεηλατούνται.

Μια που οικονομική και πολιτική εξουσία είναι αλληλένδετες, το κράτος φροντίζει στην συγκεντροποίηση του οικονομικού μοντέλου να ταιριάξει και η συγκεντροποίηση της πολιτικής δομής.

Από τον πρόεδρο της κοινότητας, αγρότη σχεδόν πάντα, που με τους χωριανούς του μαζί μεγαλώσανε τρέχοντας ξυπόλυτοι στα χωράφια, στήσανε καποδιστροδήμαρχους, κατά κανόνα μεσαίους αστούς κάτοικους της πόλης.

Τώρα στήνουν ακόμα μεγαλύτερα δημαρχιλίκια με κάποιον απρόσιτο γραβατάκια πάντα “απασχολημένο” “κύριο δήμαρχο” και ο αγρότης ή ο εργάτης θα μπορεί να μιλήσει μόνο με τον τρίτο γραμματέα του, που θα έχει καβαλήσει και αυτός το ανάλογο καλάμι. Όσο για τα μικρά απομακρυσμένα χωριά, μπαίνει η ταφόπλακα. Σιγά μην νοιαστεί ο δήμαρχος στα Χανιά για την Δρακώνα ή το Τσιχλοπήγαδο (“πόσους ψήφους έχουν είπαμε;”)

Με δυό λόγια: Η πυραμίδα της τοπικής εξουσίας ψηλώνει, η δυνατότητα άσκησης πίεσης στον τοπικό “άρχοντα” από τους από κάτω μειώνεται, οι πελατειακές σχέσεις ευνοούνται, η εξάρτηση του δήμαρχου από το κράτος μεγαλώνει, μια που το εκλογικό παιχνίδι χοντραίνει και χρειάζεται απαραίτητα χρίσμα και κάλυψη από την Αθήνα, που φυσικά παρέχονται μόνο με πίστη και υπακοή.

Θα ακολουθήσει ίδρυση δημοτόμπατσων ή όπου ήδη υπάρχουν η αναβάθμισή τους, η διπλή φορολογία (μια από το κράτος και μια από τον δήμο) και το ξεπούλημα γης και πλουτοπαραγωγικών πόρων της περιοχής σε εταιρείες, καθ’ υπόδειξιν της κεντρικής εξουσίας, με τη διευκόλυνση του νόμου fast track και το πρόσχημα της αυτοχρηματοδότησης του δήμου-επιχείρηση κατά το πανεπιστήμιο-επιχείρηση. Και στάδιον δόξης λαμπρόν βεβαίως για κάθε είδους λαμόγια.

ΘΟΛΑ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΣΑΠΙΛΑ

Σε μια εποχή που τα αλλεπάλληλα πακέτα “οικονομικών μέτρων”, η ελληνική αστική τάξη μας τα εκσφενδονίζει με ρυθμό βολών κατά ριπάς, εποχή που αυτοί που πρέπει να ελπίζουν στην κοινωνική επανάσταση, ελπίζουν στην κοινωνική επανάσταση (αλλά δυστυχώς δε φροντίζουν να την προετοιμάσουν) ενώ αυτοί που πρέπει να την φοβούνται την φοβούνται (και δυστυχώς παίρνουν τα μέτρα τους), σ’αυτή την εποχή ταιράζουν μια χαρά οι εκλογές στις ανάγκες της εξουσίας: Εισάγουν μια συζήτηση εκτός θέματος, αποπροσανατολίζουν, εγκλωβίζουν (με μέτρια επιτυχία ευτυχώς) σε εκλογικές λογικές, σε λογικές αντιπροσώπευσης και όχι αυτενέργειας, εκχώρησης δικαιωμάτων και όχι άσκησης δικαιωμάτων, διαμεσολάβησης και όχι αδιαμεσολάβητης δράσης, ψεύτικης από τα πάνω συσπείρωσης γύρω από σωτήρες και όχι αληθινής γύρω από ταξικές ανάγκες.

Οι σωτήρες βγήκαν από τους κομματικούς στάβλους και παίρνουν πόζες σε κανάλια και εφημερίδες. Τα ίδια φθαρμένα πρόσωπα που κουβαλούν αμαρτίες τετραετιών και κάποιοι καινούργιοι που λες και βγήκαν από το ίδιο δημαρχοκάλουπο με τους πρώτους, από γελοίοι μέχρι απατεώνες και από ηλίθιοι μέχρι ξετεχνεμένοι δολοπλόκοι των παρασκηνίων, γράφουν απελπιστικά πληκτικές διακηρύξεις, μιλούν για να μην πουν τίποτα, κενολογούν, αερολογούν, βερμπαλίζουν, βατταλαλούν, ψεύδονται ασυστόλως, υπόσχονται αδιάντροπα, κλείνουν κρυφά το μάτι για ανταλλάγματα, κάνουν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.

Τα πολιτικά αλαξοκώλια δίνουν και παίρνουν. Συνδυασμοί ανασυνδυάζονται, παλιότεροι συνεργάτες αλληλοκαταγγέλονται μετά βδελυγμίας, χθεσινοί αλληλοϋβριζόμενοι συνεργάζονται “αναγνωρίζοντας το ήθος και την κοινωνική προσφορά” του μέχρι χθες αντιπάλου και όλοι είναι φυσικά “αδέσμευτοι”, “ακκομάτιστοι” και “ανεξάρτητοι”.

Καμιά έκπληξη βέβαια. Η σαπίλα της αστικής τάξης και των δεξιών και αριστερών κομμάτων του κρατισμού και του κεφαλαίου είναι γνωστή. Σ’ότι αφορά την άκρα αριστερά του κρατισμού, τα εξωκοινοβουλευτικά γκρουπούσκουλα, τρέχουν κι αυτά - δώσε και μένα μπάρμπα - να φάνε από την πίτα, να στηθούνε στο ταμείο για να εξαργυρώσουνε σε ψήφους την όποια συμμετοχή τους σε κοινωνικούς αγώνες (αγωνιστήκαμε, ψηφίστε μας) χωρίς να καταλαβαίνουν ή κάνοντας πως δεν καταλαβαίνουν ότι το στήσιμό τους στο ταμείο των ψήφων ακυρώνει αυτή την όποια συμμετοχή.

ΤΟ ΨΕΜΑ ΤΟΥΣ

Μικρή σημασία έχουν τα διάφορα ψέμματα που αραδιάζει ο συρφετός των υποψηφίων δημάρχων. Ένα είναι το κυρίαρχο ψέμμα, το προπέτασμα καπνού που σκοπό έχει να κάνει δυσδιάκριτες τις σχέσεις εξουσίας και που το επαναλαμβάνουν αδελφικά όλοι, από την άκρα δεξιά μέχρι την άκρα αριστερά του κεφαλαίου: ΤΟ ΨΕΜΜΑ ΝΑ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΑΥΤΟΔΙΟΊΚΗΣΗ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. Αυτοδιοίκηση δεν νοείται χωρίς αυτοοργάνωση, αυτοδιαχείρηση, αυτενέργεια, αυτοθέσμιση. Αυτοδιοίκηση υποταγμένη σ’ένα δήμαρχο υποταγμένο σε μια κεντρική κυβέρνηση, είναι λέξη κενή νοήματος. ΕΙΝΑΙ ΕΤΕΡΟΔΙΟΙΚΗΣΗ. Πληθυσμός αυτοδιοικούμενος δεν ανέχεται καμμία εντολή, διαταγή, νόμο, διάταγμα από καμμία εξωτερική ή ανώτερη εξουσία. Αλλά αυτό δεν κατακτιέται με εκλογές, προϋποθέτει επαναστατική ανατροπή του πολιτικού και οικονομικού συστήματος.

Η ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Είναι αξιοθαύμαστο που σ’όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, σ’όλους τους χρόνους και σ’όλους τους τόπους, είτε σε επαναστατικές περιόδους είτε σε περιόδους αδύναμης κεντρικής εξουσίας, αυθόρμητα, τα λαϊκά στρώματα δημιούργησαν το ίδιο εξισωτικό μοντέλο αυτοδιοίκησης.

Στις πρώιμες κοινωνίες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών τις αποφάσεις τις έπαιρνε η συνέλευση της φυλής (και τις παίρνει ακόμα στις λίγες που γλίτωσαν από τους “πολιτισμένους”).

Σε μια σειρά αρχαίες ελληνικές πόλεις, μετά τις νικηφόρες επαναστάσεις εναντίων των αριστοκρατών-βασιλέων, τις αποφάσεις έπαιρνε η συνέλευση των πολιτών (δυστυχώς πλην γυναικών και δούλων) με ψηφοφορία για όλα τα ζητήματα. Ήταν αδιανόητη τότε η σκέψη να ψηφίσουν κάποιον άλλο για να αποφασίζει γι’αυτούς. Αν χρειαζόταν να εκλεγούν κάποιοι για να υλοποιήσουν τις αποφάσεις τις συνέλευσης έβγαιναν με κλήρωση, έπρεπε να εφαρμόσουν τις αποφάσεις και μόνο αυτές, έδιναν λόγο μετά και πληρώνονταν με το βασικό μεροκάματο. Και η συνέλευση επίγραφε περήφανα τις αποφάσεις της. “Έδοξε τώ δήμω” : Έτσι αποφάσισε οι λαός.

Στις μεσαιωνικές εξεγέρσεις των χωρικών στην ευρώπη και γενικά όπου κατελύετο η εξουσία των φεουδαρχών, πάλι οι γενικές συνελεύσεις ήταν κυρίαρχες.

Στη Γαλλική επανάσταση του 1789 και για κάμποσα χρόνια μέχρι την Θερμιδωριανή αντεπανάσταση, αποφάσιζαν οι συνελεύσεις των συνοικιών του Παρισιού που έστελναν (προσωρινούς) αντιπροσώπους στη συνέλευση όλης της πόλης.

Στην τουρκοκρατία σε πολλές ορεινές περιοχές που δεν έφτανε η σουλτανική εξουσία, συνελεύσεις αγροτών ρύθμιζαν τα ζητήματα του χωριού και σε γενικότερα θέματα γενικές συνελεύσεις της επαρχίας, του καζά ή του βιλαετιού. Το τραγούδι του Αληδάκη έχει διασώσει μια πολύτιμη περιγραφή γενικής συνέλευσης των Σφακιανών το 1773 στ’Ασκύφου:

“… στο σόχωρο εις το δροσιό του πρίνου
καλοί κακοί μονομεριούν να δουν είντα θα γίνουν
γυναίκες γέροντες και νιοί ούλοι μικροί μεγάλοι
εκεί μονομεριάζουσι να κάμουν ένα χάλι
Και λέ’ο ένας το μακρύ κι’ο άλλος το κοντό του
Κι’ο κάθε γεις τη γνώμη ντου, ‘σα φτάνει το μυαλό ντου".

(χάλι=απόφαση, από το αράβικο χαλ)

Στην Ρώσικη επανάσταση του 1905 εμφανίζονται τα σοβιέτ (συμβούλια αγροτών, εργατών, φαντάρων). Επανεμφανίζονται το 1917 και γκρεμίζουν Τσάρο, τσιφλικάδες και ιδιωτικό καπιταλισμό. Οι λενινιστές όμως όταν ισχυροποιήθηκαν επέβαλαν τον κρατικό καπιταλισμό μέσω της δικτατορίας του κόμματος, κατέλυσαν την αυτονομία των σοβιέτ μετατρέποντάς τα σε βιτρίνα, σε όνομα χωρίς περιεχόμενο.

Ταυτόχρονα στη βόρειο Ιταλία, σε πόλεις της Γερμανίας και διάσπαρτα αλλού στην Ευρώπη, δημιουργούνται και καταλύουν τις αρχές τα εργατικά συμβούλια, με πρόγραμμα την οργάνωση της κοινωνίας μέσω της οριζόντιας σύνδεσής τους. Ηττήθηκαν μετά από σκληρή πάλη.

Από το ’36 μέχρι το ’39 στη μισή Ισπανία οι συνελεύσεις αγροτών στα χωριά και εργατών στις πόλεις παίρνουν τις τύχες τους στα χέρια τους, οργανώνουν την παραγωγή, πολεμούν τον Φράνκο και εφοδιάζουν το μέτωπο, αλλά δέχονται πισώπλατη επίθεση από τους σταλινικούς.

Στα ενδότερα της ηπειρωτικής Ελλάδας, στη Γερμανική κατοχή, σε μεγάλες περιοχές που δεν υπήρχε χιτλερικός στρατός και με διαλυμένο το ελληνικό κράτος, οι κάτοικοι αυτοδιοικούνται με επιτυχία μέσα από τις συνελεύσεις τους. Το ’44 όμως δυναμώνουν οι σταλινικοί και νοθεύουν την αυτονομία τους επιβάλλοντας την γραμμή του κόμματος. Στη συνέχεια ότι απόμεινε ισοπεδώνεται από το επανιδρυμένο κράτος της αστικής τάξης.

Αφήσαμε τελευταία, σαν πιο χαρακτηριστική, τη μορφή αυτοδιοίκησης που δημιουργήθηκε από τους επαναστατημένους εργάτες και εργάτριες του Παρισιού στην κομμούνα του 1871. Μόνες αρμόδιες να αποφασίζουν ήταν οι (συχνές) συνελεύσεις κάθε συνοικίας που ήταν ισότιμα και οριζόντια οργανωμένες σε επίπεδο πόλης. Εξέλεγαν αντιπροσώπους με αυστηρά μικρή θητεία για να εφαρμόσουν συγκεκριμένες αποφάσεις και να τις μεταφέρουν στη συνέλευση πόλης. Οι αντιπρόσωποι εναλλάσσονταν κυκλικά ώστε όλοι να συμμετέχουν με τη σειρά τους. Ήταν υπόλογοι μπροστά στη συνέλευση αν εφάρμοσαν ή όχι με ακρίβεια τις εντολές. Ήταν ανακλητοί ανά πάσα στιγμή-αν κάνανε στραβοτιμονιά επιτόπου καθαίρεση. Και πληρώνονταν με μεροκάματο εργάτη-δεκάρα παραπάνω.
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ;

Δε ξέρουμε τι οργανωτικές μορφές για την κοινωνία θα επινοήσουν οι επαναστάτες του μέλλοντος, κοντινού ή μακρινού. Ίσως μια παραλλαγή ή εξέλιξη των κατακτήσεων των καλύτερων στιγμών της ιστορίας.

Αυτό που ξέρουμε είναι πως το μόνο που αξίζει (και που συμφέρει) να ασχοληθεί κανείς, είναι να αγωνιστεί για να είναι το μέλλον αυτό κοντινό και όχι μακρινό και να κρατηθεί καθαρό από τυχόν νέου τύπου εξουσιαστές, που μπορεί και να λένε λόγια που να μοιάζουν μ’αυτά που μόλις διαβάσατε.

www.rosanera.squat.gr


Όχι, δεν φαντάζομαι ...σοβιέτ, στην Τήνο, ή στην Ελλάδα. Η Δημοκρατία υποτίθεται είναι Ελληνική εφεύρεση. Μας την έχει χαλάσει ο συνδυασμός των ΜΜΕ με τους ντόπιους εκπροσώπους ξένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Rosa Nera είναι το μάυρο τριαντάφυλλο. Σύμβολο για μερικούς του Ιρλανδικού εθνικισμού και για άλλους της Αναρχίας. Φυσικά και δεν είμαι Ιρλανδός, και ούτε, νομίζω, αναρχικός. Ωστόσο, όσο ο Λαός αισθάνεται παγιδευμένος σε τεχνητά και αδιέξοδα διλήμματα, θα φυτρώνουν πολλά τέτοια μαύρα τριαντάφυλλα, που και αυτά με την σειρά τους θα έχουν μαύρες αντιδράσεις από την άλλη πλευρά.

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Πορτοκαλιά


Νομίζω, ότι υποσυνείδητα, ή συνειδητά, προσπαθώ να πω σε όλους εσάς που έχετε κάποια σχέση με το νησί, και που, κάπου, έχετε από κανένα παππού κάποιο περιβόλι, ότι ωραία τα πλούτη και τα μεγαλεία της πόλης (χα χα χα), αλλά θα υπάρχουν μέρες που η πορτοκαλιά, πίσω από μια πόρτα φτιαγμένη από ξύλα από την θάλασσα, και μια απλή ξερολιθιά, εκτός από έργο τέχνης, θα είναι όλα τα λεφτά.

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Μία συμβουλή και μία πρόβλεψη


To 2010 πληρώσαμε 1,25 δις παραπάνω από ΦΠΑ, και φόρο σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα. Είχαμε περικοπές 4,55 δις από μειώσεις συντάξεων, μισθών και επιδομάτων. Συνολική «βελτίωση» 5,8 δις, ή 2,5% του ΑΕΠ

Το 2011 θα πληρώσουμε παραπάνω ότι και το 2010, συν άλλα 5 δις, κυρίως από ΦΠΑ, φορολόγηση αυθαιρέτων, αύξηση αντικειμενικών αξιών και τεκμηρίων, και τζόγο. Οι περικοπές θα είναι 1,65 δις κυρίως από τον Καλλικράτη και μείωση δημοσίων επενδύσεων (ποιες δημόσιες επενδύσεις;!). Το 2011 θα είναι φορομπηχτικό, και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα καταλάβουν αυτοί που έχασαν γιατί αυτοί που κέρδισαν ήθελαν να κερδίσουν τόσο πολύ…

Το 2012 θα πληρώσουμε 1,53 δις παραπάνω, από τζόγο, ΦΠΑ και άλλους φόρους. Οι περικοπές θα είναι 4,05 δις από μείωση πληρωμών σε ΔΕΚΟ (μισθοί), τον …Καλλικράτη, μείωση επιδομάτων ανεργίας, μείωση προσλήψεων στο Δημόσιο, πάγωμα συντάξεων κλπ.

Και συνεχίζει, 2013 και 2014, αν και δεν πιστεύω τίποτα πέρα από 6μηνο και βαριέμαι να αντιγράφω μελλοντολογίες. Ωστόσο και το 2013 έχουν περικοπές κι άλλα 500 εκατ. από τον Καλλικράτη, αυξημένες φορολογίες και τέτοια.


Και αυτά, που τα πήρα από το
http://www.antinews.gr/?p=71110, είναι σταγόνες στον ωκεανό αν σκεφτούμε ότι μάλλον υποτιμούν την ανεργία και την ανέχεια, αγνοούν ότι όποιος έχει μετρητά τα βγάζει ακόμα έξω, αγνοούν ότι οι αξίες των ακινήτων θα πέφτουν και θα οδηγήσουν ιδιοκτήτες και τράπεζες σε απόγνωση. Μόνο για τόκους στο εξωτερικό χρέος πληρώνουμε περίπου 15 δις τον χρόνο, και έχουμε ακόμα πρωτογενές έλλειμμα, δηλαδή, το Κράτος ξοδεύει περισσότερα από όσα εισπράττει, πριν καν αρχίσει να πληρώνει τόκους.

Να το κάνω απλό για τους φίλους μου; Θα αραιώσει πολύ ο κόσμος και τα έργα στους Δήμους και θα κυνηγάνε αυθαίρετα σαν τρελοί.

Μία συμβουλή: Μην παίρνετε λαχεία, μην παίζετε φρουτάκια ή άλλες τέτοιες κλοπές, τα καζίνο και οι κουλοχέρηδες είναι για θύματα γκάγκστερ… Και δεν το λέω για να χαλάσω τον Κατοχικό προϋπολογισμό, το λέω γιατί ο τζόγος δεν είναι διασκέδαση, είναι συστηματοποιημένη κλοπή, παιχνίδι με χαρτιά σημαδεμένα σε βάρος αυτού που παίζει. Και σε μικρές κοινωνίες, τραγικά εξευτελιστικό.


Και μία πρόβλεψη: Τα αστικά κέντρα θα γίνουν αφόρητα. Βρώμικα και επικίνδυνα. Το νησί είναι μικρό μέρος και, αν βάλουμε όλοι πλάτες, και θα ταΐσει τα παιδιά του και θα έχει καλύτερη ποιότητα ζωής από την Αθήνα.

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Μαντάτα


Από το
http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/07/blog-post_10.html (από τον περασμένο Ιούλιο)

"Διαβάστε τι προβλέπει το "πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα"

Η έκθεση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει επισκόπηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, των συζητήσεων με τις αρχές, καθώς και των στόχων και του σχεδιασμού του οικονομικού και χρηματοδοτικού προγράμματος.
Για τη σύνταξη της παρούσας έκθεσης τον συντονισμό ανέλαβε ο Servaas Deroose, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης ECFIN της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συνεργάτες:
Giuseppe Carone, Declan Costello, Leila Fernandez Stembridge, Anton Jevcak, Filip Keereman, Luis Garcia Lombardero, Peter Lohmus, Γεώργιος Μοσχόβης, Laurent Moulin, João Nogueira Martins, Elena Pavlova, Matteo Salto και Alessandro Turrini.

Δείτε λοιπόν τι μας περιμένει την επόμενη τριετία 2011-13.

Το 2011 έρχονται τα
παίγνια (φρουτάκια), ειδική εισφορά σε επικερδείς επιχειρήσεις, πράσινοι φόροι ...
Ενώ για το 2012, μείωση δημοσίων υπαλλήλων, πάγωμα συντάξεων ...
Δείτε τον πίνακα (κλικ για μεγέθυνση)


Για το 2011
Εισπρακτικά μέτρα
Φορολογία σε μη αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις 0.4%
Δικαιώματα παιγνίων 0.1%
Άδειες παιγνίων 0.2%
Ειδική εισφορά σε επικερδείς εταιρείες 0.3%

Εισφορές σε παράνομα κτίρια 0.2%
ΦΠΑ - αλλαγές στις κατηγορίες, ευρύτερη βάση 0.4%
Πράσινος φόρος 0.1%
Πιθανή φορολογία 0.2%
Αύξηση της νομικής αξίας των ακινήτων 0.2%
Φορολογία μισθού ανά είδος (αυτοκίνητα) 0.1%

Για το 2012
Μειώσεις δημοσίων επενδύσεων 0.2%
Μείωση Δημοσίων υπαλλήλων 0.3%
Δοκιμαστικό επίδομα ανεργίας 0.2%
Πάγωμα συντάξεων 0.1%
Εξοικονομήσεις εκ του προγράμματος Καλλικράτης 0.2%
Αποκοπή μεταβιβάσεων σε δημόσιες οντότητες 0.4%


Βρήκα στο antinews, πιο επικαιροποιημένα μαντάτα, θα τα ανεβάσω σε λίγο για να χαρείτε όσοι δεν βγήκατε (αλλά θα στενοχωρηθούν οι "δικοί σας"), και να αγχωθείτε όσοι βγήκατε...

Καταργούν το μάθημα της αστρονομίας;


Όχι για να αλλάξω θέμα, αλλά δεν έχει φεγγάρι, κι αν καθαρίσει που και που η συννεφιά, ο φθινοπωρινός ουρανός έχει λαμπρούς και σχετικά γνώριμους αστερισμούς. Τον Ορίωνα και την Πούλια (τις Πλειάδες) μου τις πρωτοέδειχνε η γιαγιά μου, πριν από χρόνια, που δεν είχε ηλεκτρικό, ή λάμπες στο δρόμο, και κάθε αυλή ήταν μέρος να χαζεύεις τα άστρα, ή να λές μυστικά τραγουδάκια στο Νέο Φεγγάρι για να σου πάει καλά ο μήνας. Δεν θα τα θυμάστε αυτά, αλλά είχε σημασία εάν γέμιζε ή άδειαζε το φεγγάρι, για κλάδεμα, ή αγροτικές δουλειές... ρωτήστε κανέναν γέρο, είναι κρίμα να μην τα μάθουν αυτά τα παιδάκια σας.

Στην εικόνα (κλικ για μεγέθυνση) που είναι ο ουρανός Α, ΝΑ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα φαίνονται το Λιοντάρι οι Δίδυμοι, ο Ορίων (και η ζώνη του) και ο Σείριος.

Αν η γιαγιά μου μου πρωτοέδειξε τον νυχτερινό ουρανό της Τήνου, κάναμε και ένα μάθημα αστρονομίας στην 2α ή 3η Γυμνασίου και τότε τα τριγωνομετρικά μου φαινόταν βουνό, αλλά χρειάζονται, αν τύχει να βρεις τηλεσκόπιο.

Διαβάζω (http://www.antinews.gr/?p=70930) ότι πάνε να καταργήσουν το μάθημα της αστρονομίας, ίσως λόγω λιτότητας. Θα είναι κρίμα. Θα καταργούσα πολλά πράγματα πριν καταργήσω την αστρονομία στο Γυμνάσιο... Έχω περάσει πολλές ώρες χαζεύοντας προς τα πάνω, την νύχτα.

Μαζεύουν υπογραφές κατά αυτής της κατάργησης, εάν ενδιαφέρεστε, στο http://www.gopetition.com/petition/40538.html.

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Παλιές φωτογραφίες


Δυστυχώς, οι παλιές φωτογραφίες δεν κρατάνε (ούτε οι ψηφιακές, αν είναι jpeg και τις ανοιγοκλείνετε… tiff και σε αρχειακά cd’s ). Ωστόσο, έχω αρκετές εικόνες της Τήνου από την 10ετία του ’80 και ’90 που είναι σχετικά πρόσφατα, και όσοι από εσάς είστε πάνω από 35-40, θα θυμάστε. Δυστυχώς, τα χρώματα έχουν αλλοιωθεί, αλλιώς αλλάζει το Kodachrome, αλλιώς το Ektachrome, αλλιώς τα αρνητικά... και επομένως αν τα χρώματα σας φαίνονται περίεργα, φταίνε οι δεκαετίες.


Η Τήνος άλλαξε πολύ την 10ετία του ’90, κυρίως μετά το 1997-99 και την άνοδο του Χρηματιστηρίου. Τότε η Μύκονος έγινε άπιαστη (15 και 20 εκατομμύρια δρχ. το στρέμμα σε περιοχές σαν την Χαλακιά ή τ’ Αφλαρέντ…) και οι φυσιολογικοί άνθρωποι που έβγαλαν λεφτά με την σύγκλιση, και την ένταξη στο ευρώ, ήρθαν στην Τήνο.


Αν η Τήνος είχε τοποθετηθεί στην «ακριβή» αγορά, σήμερα θα είχε λιγότερα προβλήματα. Σε ύφεση, οι φτωχοί παραμένουν φτωχοί, οι μικροαστοί φτωχαίνουν και οι πολύ πλούσιοι ή κρύβονται, ή ψάχνουν για ευκαιρίες. Αλλά αυτό είναι άλλο πάλι θέμα.


Τέλη 10ετίας ’80, αρχές δεκαετίας ’90, η Τήνος ήταν περίπου έρημη, αν και αυτό που θα λέγαμε σήμερα «ωραίο τοπίο» ήταν ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Εσείς και εγώ δεν το βλέπουμε (γιατί το έχουμε συνηθίσει) αλλά μεγάλο τμήμα του νησιού έχει χαλάσει. Μπορεί να αρέσει σε εσάς ή σε εμένα, αλλά δεν αρέσει σε τρίτους. Ή μάλλον δεν αρέσει σε αυτούς που αγοράζουν και ειδικά αυτούς που αγοράζουν τέτοιες εποχές.


Δεν είμαι κτηματομεσίτης για να το ξέρω, αλλά μου το λέει η φωτογραφική μου μηχανή. Παιδεύεται να βρει τοπία απείραχτα, τα ομορφότερα αναπαλαιωμένα σπίτια της Καρδιανής χωλαίνουν μπροστά στα ερειπωμένα παραδοσιακά – από αισθητική άποψη, και κάτι έργα τέχνης στην Χώρα έχουν χαθεί προ πολλού… Άσε πια τους στύλους της ΔΕΗ που είναι παντού και παιδεύομαι να τους …σβήνω


Αλλά αυτά είναι υποκειμενικά γούστα… Δεν είναι η Μύκονος το ζητούμενο, η "αειφορία" (χαχαχα) είναι το ζητούμενο. Στις Κυκλάδες, η προφανής "αειφορία" είναι ο τουρισμός. Ο τουρισμός που αφήνει λεφτά, είναι ο ...πλούσιος τουρισμός, που έρχεται από έξω από το νησί. Η Παναγία -- μεγάλη η χάρη Της -- φέρνει ένα είδος τουρισμού. Η Τήνος δεν φημίζεται για την κουζίνα της, η τις μαρίνες της, φημίζεται για τα μεσαιωνικά χωριά της, τα μονοπάτια της, το αγροτικό της υπόβαθρο... απλά πράγματα, ακόμα και σε καιρό ύφεσης. Ο ρομαντικός περιπατητής, κάποια στιγμή τα ακουμπάει και παίρνει σπίτι... Ή φτιάχνει τον ..Ζυγό



Το έχω ξαναγράψει, και δεν αστειευόμουν, η παραλία του λιμανιού είναι μια χαμένη ευκαιρία. Τα Χανιά είναι ίσως παράδειγμα μεσαιωνικού λιμανιού... Πάνε τώρα αυτά, δεν υπάρχουν λεφτά... Άσε το Ξώμπουργο... Όνειρα. Οι φωτογραφίες είναι λίγο μεγαλύτερες από ότι συνήθως, ίσως αργούνε να ανέβουν.

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Μαθήματα μικροπολιτικής


Τα αποτελέσματα θα τα ξέρετε (τα έχει και η Τηνιακή (http://www.tiniaki.gr/2010/11/7112010.html) . Άσχετα από τον ενθουσιασμό ή την απογοήτευση των εμπλεκομένων, είδα με ευχαρίστηση ότι άτομα που άξιζε, 100%, να έχουν στήριξη, την είχαν (κι ας φοβόταν προεκλογικά). Είδα ότι άτομα που δούλεψαν πολύ προεκλογικά, έμειναν πίσω. Είδα άτομα που δεν είχε νόημα να είναι σε αυτήν την άσκηση, δεν τα κατάφεραν. Όχι ότι λατρεύω ό,τι βλέπω, αλλά βασικά βλέπω λογική και ότι το σύστημα δουλεύει, με τα καλά του και με τα κακά του.

Να λίγα μαθήματα μικροπολιτικής: 1) Αν δεν σου αρέσει αυτό που κάνεις, μην το κάνεις γιατί γίνεσαι ρεζίλι. 2) Η έλλειψη εύκολου χρήματος θα δυσκολεψει τις πελατειακές σχέσεις -- όσοι βγήκαν πελατειακά, θα είναι η τελευταία τους. 3) Ο βήχας, η ιπποδύναμη και άλλα κουσούρια δεν κρύβονται. Και 4) Η δύναμη του τοπικού παράγοντα. Μην έχετε τοπικούς που τσαντίζουν τον κόσμο, υποτίθεται ότι εξυπηρετούν τον κόσμο. Οι χωροφύλακες και οι ζαπτιέδες τέλειωσαν.

Τι είπα; Τέλειωσαν οι χωροφύλακες; Λάθος κάνω... Σιγά σιγά θα μαθευτεί και στο πιο μικρό καφενείο. Είμαστε λιγάκι σε κατάσταση ... οικονομικής Κατοχής. Ήδη, αυτοί που μας έλεγαν μπράβο και συγχαρητήρια πριν τις Δημοτικές εκλογές (για να μην πολυμαυρίσουμε τον ΓΑΠ). τώρα μας λένε ότι χρειάζονται και άλλα μέτρα, και ότι δεν γλυτώνουμε την χρεοκοπία.. Και ενώ το πρόβλημα υπήρχε, τουλάχιστον από την κυβέρνηση του Αντρέα, τώρα έχει γίνει σοβαρό -- το ποιός φταίει δεν είναι του παρόντος. Φταίνε. Αυτά τα πράγματα δεν φτάνουν, εδώ που έφτασαν, μόνα τους.

Για τον Δήμο και τις Κοινότητες, θα μάθουμε την λέξη "δημοσιονομική πειθαρχία" (ακούγεται πολύ καλύτερο από ότι είναι) και Τοπική πρωτοβουλία. Αυτό, οι παλιοί το ξέρουν...

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Μιλάει για ...Αλλαγή! Ξανά. Μετά 30 χρόνια...


Είτε είστε ενθουσιασμένοι, είτε είστε σκασμένοι, δυστυχώς, ...άκυρον. Δηλαδή, θα περιμένουν καμιά 10αριά μέρες να μας πούνε το 2ο ...Μνημόνιο, αν και για επικοινωνιακούς λόγους θα μας το πουν, ίσως, με άλλη λέξη.


Τα ομόλογα λένε ότι είτε λόγω ...εκλογών,, είτε λόγω πραγματικότητας (πιστεύω το δεύτερο), δεν πάμε καλά. Και πιστεύω ότι πάμε χειρότερα από όσο μας λένε. Με ξενίζει η υποτιθέμενη διάσταση απόψεων μεταξύ των αφεντικών μας των Γερμανών, και του ΔΝΤ, που έβαλαν σαν λαγό ή αλεξικέραυνο μπροστά μας. Οι Γερμανοί μιλάνε για ελεγχόμενη χρεωκοπία, το ΔΝΤ "δεν συμφωνεί". Εμένα εξακολουθεί και με ενοχλεί και με προσβάλει που έχουμε εκχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα σε ξένους (και κατά τα λοιπά έχουμε εκλογές). Ο νέος Δήμαρχος θα ζητάει κονδύλια από την ...Μέρκελ.


Το είπα και το ξαναλέω, ΜΗΝ ΥΠΟΤΙΜΑΤΕ πόσο ο νέος Δήμος, και κάθε νέος Δήμος ΔΕΝ θα έχει κονδύλια. Όταν κλείνουν νοσοκομεία, και αυξάνει η ανεργία, μην περιμένετε πολλά...

Υποθέτω, ως το πρωί, θα ξέρουμε τι έγινε στην Τήνο. Η Ναυτεμπορική έχει ένα σύνδεσμο (http://www.naftemporiki.gr/election/). Με κλικ στην Τήνο βγάζει τους αριθμούς για την περιφέρεια και με επιλογή στον Δήμο βγάζει τους ψήφους μέχρι την τελευταία επίσημη αποτύπωση.

Νικητές είναι, η αποχή και το ...ΚΚΕ. Ο Κουβέλης είπε: «Ο μεγάλος νικητής των εκλογών είναι η αποχή, αυτό καταδεικνύει με τον πιο σαφή τρόπο την απαξίωση των πολιτών και την απόσταση των πολιτών από το πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης του τόπου. Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να θέσει το δίλημμα σταθερότητα ή εκλογές, ένα δίλημμα αποπροσανατολιστικό για τα προβλήματα της χώρας. Το πολιτικό σύστημα το οποίο αποσυντίθεται πρέπει να ανασυντεθεί με όρους κοινωνίας. Το μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι πολυσήμαντο και κυρίως αφορά την ασκούμενη πολιτική. Μια πολιτική η οποία σωρεύει βάρη στις πλάτες των οικονομικών ασθενέστερων αυτού του τόπου. Ένα πολιτικό σύστημα το οποίο δείχνει να είναι αμήχανο να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση με την παρουσία του ΔΝΤ και του Μνημονίου το οποίο έχει προσθέσει αφόρητες επιβαρύνσεις στην ελληνική κοινωνία». Και ακόμα, κε Κουβέλη, δεν έχεις δει τίποτα -- και μακάρι να κάνω λάθος.


Το ότι ο Γιωργάκης μιλάει για συνέχιση δουλειάς και ...Αλλαγή(!), ξανά, 30 χρόνια αργότερα, το θεωρώ, αστείο... δηλαδή θλιβερό. Το ότι αναφέρει την λέξη "Πατρίδα" με κάνει εξαιρετικά καχύποτπο.

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Τοπικές εκλογες 2010


Οι τοπικές εκλογές, λοιπόν, είναι πιο ενδιαφέρουσες από τις βουλευτικές. Και είναι ενδιαφέρουσες, γιατί βλέπεις, ξέρεις, και, με λίγη επαφή, καταλαβαίνεις τους υποψήφιους.

Δεν με ενοχλεί καθόλου που οι τοπικές εκλογές εκφράζουν συμφέροντα, ή φιλίες ή γνωριμίες, ή, έστω, και ταξίματα (τοπικού επιπέδου), ή αντιπάθειες, για οποιοδήποτε λόγο, αυτή είναι η έννοια της τοπικής κοινωνίας. Έχει και την πλάκα του, βέβαια η στενή επαφή αφήνει αντιπάθειες, που και στο μικρό χωριό που κυκλοφορώ, γράφουν …Ιστορία.

Δεν έχω ιδέα τι γίνεται σε άλλα χωριά, ή στην Χώρα, (πέρα από μία αρνητική, γενικά, προδιάθεση). Ο κόσμος δεν είναι χαζός, καταλαβαίνει τι γίνεται και τι τον συμφέρει. Σε τοπικό επίπεδο έχουμε καφενεία και αυλές εκκλησιών, δόξα τω Θεώ, δεν μας επηρεάζουν ούτε τα Αθηναϊκά κανάλια ούτε οι εφημερίδες. Και η κομματική σύνδεση, ή ο εκβιασμός του Πρωθυπουργού μας δεν νομίζω «παίζει» πολύ, τουλάχιστον όχι σε αυτόν τον μικρόκοσμο.

Αυτό που θα ήθελα να πω σε όποιους κερδίσουν, είναι ότι μπαίνουμε σε καινούργιο κόσμο που τα κρατικά λεφτά θα είναι από ανύπαρκτα έως πολύ περιορισμένα. Όσοι είναι κάτω από 40 χρονών, μπορεί να μην καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό. Όσοι θυμούνται τα παλιά, μα πριν καν έρθει το ρεύμα, θα θυμούνται πώς ήταν να μην έχεις φράγκο από το Κράτος (αλλά πολλές συμβουλές από την ...Βασίλισσα Φρειδερίκη). Και αν ήθελες «υνταγό», ή ύδρευση, ήταν καθαρά τοπικό θέμα και λυνόταν είτε με «αγγαριές» είτε με εθελοντικά λεφτά και εργασία. Μπορεί να ήταν πιο φτωχό το μέρος, αλλά ήταν πιο ξεκάθαρο, και πιο «ελεύθερο». Σε ελάχιστους θα αρέσει αυτό το σκηνικό, εάν επικρατήσει, αλλά ρωτήστε κανένα παππού πώς ήταν το ’70 και το ’60.

Καλή επιτυχία σε όσους έχουν άγχος, και καλό κουράγιο στους υπόλοιπους.

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Καραμανλής: «Εγώ δεν ξεπούλησα την Πατρίδα μου»

Μεγάλη αποκάλυψη έκανε πριν από λίγο στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και στην εκπομπή MEGA ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ, ο δημοσιογράφος Γιάννης Σαραντάκος.

Συγκεκριμένα, ο πιο πάνω δημοσιογράφος αποκάλυψε ότι ο κ. Καραμανλής στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με το προεδρείο της ΕΣΕΕ, αναφέρθηκε και στα εθνικά θέματα και μεταξύ άλλων είπε ότι η κυβέρνηση θα δεχτεί έντονες πιέσεις στα εθνικά θέματα και ότι θα πρέπει να μείνει σταθερή στις θέσεις. Εκείνο όμως που τόνισε με σημασία ήταν ότι «εγώ δεν ξεπούλησα την πατρίδα μου».

Αυτό είναι πλέον ισχυρό μήνυμα προς....την κυβέρνηση. Ουσιαστικά ο πρώην πρωθυπουργός καλεί τον νυν πρωθυπουργό να μην προχωρήσει σε αποφάσεις και κινήσεις ξεπουλήματος της Ελλάδας.

http://hassapis-peter.blogspot.com/2010/11/blog-post_06.html

(και δεν ήμουν κανένας φανατικός ...οπαδός της κυβέρνησής του)

Εκλογές


http://yannis-ioannou.com/

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Το θέατρο τελειώνει


Δεν θυμάμαι πως ήταν οι εκλογές για Προέδρους και Κοινοτάρχες όταν η Τήνος ήταν ανεξάρτητη, οικονομικά, από τις αποφάσεις της Κεντρικής Διοίκησης. Πιστεύω όπως και τώρα, δηλαδή ποιόν συμπαθείς, ποιος είναι φίλος, ποιος μοιάζει να έχει όρεξη, και τέτοια. Θυμάμαι ωστόσο ότι μπορούσαν να υπάρξουν ομηρικοί καυγάδες ανάμεσα στον Χ και τον Ψ υποψήφιο που ήταν σχεδόν προσωπικοί, και δεν είχαν καν σχέση με κομματικά.

Από τότε που έγιναν «κομματικά» τα πράγματα, και από τότε που ανακαλύφθηκαν οι επιδοτήσεις και τα δάνεια, πήγαινες με όποιον σου έταζε περισσότερα. Να ξέρετε, ωστόσο, ότι όλα τα ταξίματα, κάποτε πληρώνονται. Όλα τα επιδοτούμενα προγράμματα, όλα τα λεφτά του «Κράτους» εδώ και χρόνια, είναι δανεικά, και όπως και στην προσωπική μας ζωή, έτσι και στην Κρατική, τίποτα δεν είναι τσάμπα και κάποια στιγμή έρχεται ο λογαριασμός.

Ελάχιστοι από εμάς πατάμε στα πόδια μας σήμερα, και ελάχιστοι είμαστε εντελώς αδιάφοροι στα Δημοσιονομικά. Πιστεύω ότι μας έχουν κοροϊδέψει λιγάκι τον τελευταίο καιρό. Κακώς αναβάλαμε αντιμετώπιση προβλήματος που υπάρχει, και φαίνεται από την στιγμή που ξεκίνησε η «κρίση» το 2008. Κακώς πιστέψαμε ότι «λεφτά υπάρχουν». Όχι μόνο δεν υπάρχουν, αλλά δεν έχουμε και πολλά ασημικά να ενεχυριάσουμε ή να ξεπουλήσουμε για τον λογαριασμό.

Κακώς, κάκιστα, η Κυβέρνηση αυτή έκρυψε την πραγματικότητα για 6 μήνες αφού ανέλαβε. Γιατί, δεν ανέλαβε τυχαία, ανέλαβε γιατί ο κόσμος ήξερε ότι η προηγούμενη τα είχε κάνει ρόϊδο. Κακώς, έως, εγκληματικά κακώς, καλλιέργησε ψεύτικο κλίμα ευφορίας 1-2 μήνες τώρα, ότι δήθεν έτσι και αλλιώς, και τα βρήκαμε και δεν ξέρω τι, και πότε ο καλός Πάγκαλος και πότε ο κακός. Θέατρο. Το έκαναν, πιστεύω, για να απαλύνουν τις εντυπώσεις, και για να επηρεάσουν τις μεθαυριανές εκλογές. Λες και είμαστε ζώα, και θα μας αρέσει περισσότερο, ή θα αντιδράσουμε λιγότερο, μεθαύριο που θα μας πούνε, αυτοί, ή τα αφεντικά τους, την αλήθεια.

Ο βήχας και η φτώχεια δεν κρύβονται. Ή το κατάλαβαν με καθυστέρηση, ή τους έβαλε χέρι αυτός που πραγματικά κυβερνά (και δεν είναι Έλληνας, ούτε στο όνομα) και για αυτό οι εκβιασμοί, και η εκλογολογία. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο, που σήμερα, Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου, όταν θα ταξειδεύει ο καθένας για το χωριό του και δεν θα διαβάζει εφημερίδες, η αγορά είναι στα 1492 (το Χρηματιστήριο) και στα 900 το spread των ομολόγων.

Δεν διασκεδάζω να σας μαυρίζω την ψυχή, αλλά νευριάζω με τα πολλά θέατρα (και την παράσταση την πληρώνουμε όλοι μας). Μην ρίξετε λευκό, μην ψηφίσετε άκυρο.

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

114


Δεν ξέρω αν το παρατηρήσατε, αλλά οι Δημοτικές εκλογές έχουν κάπως …χαθεί. Μιλάνε για τρομοκράτες, κάθε μέρα στην Αθήνα κλείνουν δρόμοι για ελεγχόμενες εκρήξεις, ή απλά φάρσες, και απειλήσαμε τον ...Μπερλουσκόνι ή την ...Μέρκελ, και θα γίνουν ή δεν θα γίνουν επαναληπτικές δημοτικές μαζί με εθνικές εκλογές, και αν θα είναι αρχές ή μέσα Δεκεμβρίου, και να η λίστα με την Οικουμενική Κυβέρνηση (Πασόκ, Ντόρα, Μάνος κλπ), αλλά αν το παρατηρήσατε, όλα αυτά ξεκίνησαν από το ΠΑΣΟΚ.

Μπορεί δηλαδή εγώ, που συμπαθώ ή εκτιμώ τον τάδε στην Τήνο, να μην τον ψηφίσω, επειδή θέλω να στείλω μήνυμα στην Αθήνα. Και η Αθήνα το κατάλαβε και με …εκβιάζει: Η ψηφίζεις αυτόν που θέλω εγώ, ή κάνω εκλογές. Και να τα γκαζάκια, να οι επιστολές που σκάνε, με εκρηκτικά από επαναστάτες σεσημασμένους και γνωστούς που τους ξέρει όλη η πιάτσα εδώ και χρόνια.


Και τα επεισόδια του 1964 θυμάμαι, και την Αποστασία του 1965, και την 21 Απριλίου του 1967, και ξέρω, ότι η κατάλυση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας δεν θα είναι ίδια το 2010 όπως τότε. Δεν θα φέρουν τανκς στην Αθήνα (με την δικαιολογία ότι ρυπαίνουν πολύ και θα έχουμε κλιματολογικές αλλαγές). Ούτε είμαι του ΚΚΕ, για να πω και εγώ να είστε επιφυλακτικοί κλπ.

Οι εκλογές της Κυριακής είναι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ανθρώπους που ξέρετε, μερικούς συμπαθείτε, μερικούς αντιπαθείτε, αλλά τους ξέρετε. Μην τσιμπάτε λοιπόν σε Αθηναϊκές βλακείες, και σε φτιαχτές τρομοκρατίες. Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη, ήταν χάλια, την αποχαλάσαμε – μην με ρωτάτε γιατί – είμαστε ήδη με μειωμένη εθνική κυριαρχία, εάν αυτό σας ενοχλεί ή σας προσβάλει, εμένα και με ενοχλεί και με προσβάλει. Διότι ούτε ο χειρότερος από εσάς φταίει, ούτε εγώ φταίω και μερικών Κυβερνητών τα έργα είναι άθλια.


Ο φασισμός, και η φαυλοκρατία αλλάζουν τρόπους, μανδύα και προσωπείο. Αυτό μόνο μπορώ να πω. Το 114 θα το καταλάβουν μόνο οι παλιοί.