Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΠΩΣ ΣΩΘΗΚΕ Ο ΜΗΤΣΟΣ…ΣΕ ΑΠΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ… !

 
σ.σ.netakias- οι “επιτυχίες“ γράφτηκαν στο twitter πολύ έξυπνα και σκωπτικά από τον @dikeram τα σχολια δικά μου
Επιτυχία Νο.1: H Eλλάδα θα μεταφέρει στο λογαριασμό αυτό όλα τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις !
——–ΣΧΟΛΙΟ= ΔΑΝΕΙΟ->ΤΡΑΠΕΖΕΣ->(πχ)ΔΕΗ->ΛΙΓΝΙΤΗ->Υ/Η 1,00€ ή ΔΩΡΟ Ο ΑΓ.ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΗ ΜΕΡΚΕΛ->Ο ΜΗΤΣΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ
Επιτυχία Νο.2: H Eλλάδα θα μεταφέρει στο λογαριασμό τα επιδιωκόμενα πρωτογενή πλεονάσματα.
——–ΣΧΟΛΙΟ= ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 4.5% ΟΛΟ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ EFSF ΑΝ ΕΧΕΙΣ 4,6% ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΟ 0.1%-0,03%=0,07% aka ΤΑ @@ ΤΙΣ ΜΕΡΚΕΛ…
Επιτυχία Νο.3: Η Ελλάδα θα μεταφέρει στο λογαριασμό το 30% του πλεονάζοντος πρωτογενούς
——–ΣΧΟΛΙΟ= ΑΝ ΕΧΕΙΣ (χα χα) ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΛΕΒΟΥΝ ΗΔΗ ΚΑΤΑ 30% (εδώ γελάνε) ΘΑ ΠΑΕΙ ΟΛΟ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ (EFSF) ΑΝ ΕΧΕΙΣ 40% ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΟ 10% κ.ο.κ.
Επιτυχία Νο.4:η Ελλάδα θα έχει κ θα προσφέρει πλήρη ex-ante -post πληροφόρηση στους EFSF/ESM για συναλλαγές
——–ΣΧΟΛΙΟ= ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΟΡΑ? ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ? A BRAVE NEW WORLD ΙΝ PEACE…!
Επιτυχία Νο.5: Το 2016 η ελλάδα πρέπει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 4.5% !!!!
——–ΣΧΟΛΙΟ Α = ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΥΦΕΣΗ ΕΣΥ ΘΑ ΕΧΕΙΣ +4.5% ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ. Η ΚΙΝΑ ΕΠΕΣΕ ΣΤΟ 6.5% ,Βραζιλία 3.5%,Ινδία 5.6% ΚΙ ΕΣΥ ΥΠΟΓΡΑΨΕΣ ΓΙΑ 4.5%!
——–ΣΧΟΛΙΟ Β = EIΠΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ 2013 ΥΦΕΣΗ ~3,5% ΟΤΑΝ ΚΑΛΠΑΖΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ~8% ! ΕΥΧΗ;ΟΝΕΙΡΟ;ΜΙΛΗΣΕ ΜΕ ΤΟ ΘΕΟ;ΜΑΛΑΚΕΣ;ΤΟ HARVARD MOIΡΑΖΕΙ ΚΩΛΟΧΑΡΤΑ;
——–ΣΧΟΛΙΟ Γ = TO 2012 ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΜΗΤΣΟΣ 9δις, (μειώσεις,φόροι,απολύσεις).
ΑΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΕΥΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ¨:
_____Α) ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΕΣΠΑ(το Μάρσαλ που περιμένουμε από τον Ιουνιο 2011)
_____Β) ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ-ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ κτλ.
_____Γ) ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΡΕΥΣΤΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΜΑΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΝ 14δις.
ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΘΕΛΟΥΜΕ 20-25δις.
ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΒΡΟΥΝ; ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ; ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛ?
ΠΛΗΡΩΝΕ ΜΗΤΣΟ….
Επιτυχία Νο.6: Mηχανισμοί διόρθωσης για την εξασφάλιση των δημοσ-κών στόχων και για τις ιδιωτικοποιήσεις!!
——–ΣΧΟΛΙΟ= Η ΦΑΚΑ ή ΠΟΥΛΑΣ ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΟ ή ΠΕΙΝΑΣ ΑΠΌ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ’41
Επιτυχία Νο.7: Αυστηρότεροι κανόνες για την κατάρτιση και εποπτεία του προϋπολογισμού
——–ΣΧΟΛΙΟ= ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΔ (κοινωνικός φιλελευθερισμός) + ΠαΣοΚ (Μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη) + ΔημΑρ (ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΧΟΥΝΤΙΚΟΣ)
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
- ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟ 2016 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ~500++++δις ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ PSI.
ΠΩΣ ΚΑΤΑΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΣΟΝ! ΤΙ ΑΕΠ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ 2016; (θα ρωτήσω το Θεό και θα σας πω..)
- ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ; ΤΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΚΑΝΕΙΣ;
- H ΥΦΕΣΗ “ΕΥΧΟΝΤΑΙ” ΝΑ ΕΙΝΑΙ 3,5% ΑΠΟ 7+% ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΤΟ 2013
ή απλώς θέλουν την Ακρόπολη και το μαγαζί γωνία…

netakias.com

http://wp.me/s9GCU-mitsos

 
Για μένα είναι απλά τα πράγματα:  Το χρέος μας δεν είναι βιώσιμο.  Όσο έχουμε αργόσχολους να παριστάνουν τους "εργαζόμενους", και κλειδωμένοι στο ευρώ, μας έχουν από τα τέτοια, εξαρτημένους ζητιάνους, χωρίς προοπτική. Και όσοι από εμάς είδαν καλύτερες μέρες, θα τις θυμόμαστε. Θυσιάσαμε όμως μία, ίσως δύο γενιές στο όνομα της Πασοκονοοτροπίας (που εξακολουθεί να ζει και να βασιλεύει).

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Ίσως και να την γλυτώσουμε, ίσως...

ΑΔΜΗΕ: Στο α΄ τρίμηνο ο διαγωνισμός για Κυκλάδες

...Απλώς το νέο έργο θα περιλαμβάνει μικρότερο αριθμό έργων από ότι αυτό του διαγωνισμού που ακυρώθηκε

Στόχος είναι το έργο της διασύνδεσης των Κυκλάδων, από άποψη κόστους, να είναι προσαρμοσμένο στις σημερινές οικονομικές συνθήκες και όχι σε αυτές που ίσχυαν πριν το 2008, όταν σχεδιάστηκε αρχικά, τονίζουν οι ίδιοι.

Η σύντμηση της διασύνδεσης, αφορά στην ουσία το δεύτερο εφεδρικό καλώδιο της γραμμής Λαύριο –Σύρος (103 χιλιόμετρα), μέσω του οποίου διασφαλίζονταν η ηλεκτροδότηση των νησιών σε περίπτωση βλάβης του ενός καλωδίου.

Η διασφάλιση αυτή θα καλυφθεί με την αξιοποίηση του υφιστάμενου υποβρύχιου καλωδίου Κάρυστος - Άνδρος - Τήνος, το οποίο συνδέεται με τη γραμμή μεταφοράς Κάρυστος-Αλιβέρι...

Από τα λίγα που καταλαβαίνω, μάλλον δεν θα μπουν καλώδια για τα 20 ή 30 μεγαβάτ που θα έβγαζαν τα αιολικά όταν φύσαγε. Που θα ήταν και κουτό. Πανάκριβα καλώδια στο νερό, και όπως ξέρει κάθε χωρικός, ή χωρ'κός, πολλές είναι οι φορές που ΔΕΝ φυσάει. Τα αιολικά έχουν κάτι που λέγεται "διαθεσιμότητα".  Έχει σχέση με το ότι συχνά θέλει το δίκτυο ρεύμα και δεν φυσάει (πχ. στους καύσωνες του Ιουλίου) και συχνά φυσάει και δεν χρειάζεται το ρεύμα (πχ. τις νύχτες του χειμώνα).  Μην το παιδεύετε, τα αιολικά είναι απάτη για χρονιές παχειών αγελάδων... Πάνε αυτές...

Και κλάμα τα λαμόγια... Τώρα θα το ρίξουν στην ...ανακύκλωση μπας και ροκανίσουν από εκεί κανένα ευρουλάκι...

Ποιά "μόνιμη λύση" θέλουν ή δεν θέλουν οι "Ευρωπαίοι";

http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=58028&type=1&kata=0

Οριστικό Τέλος

του Λάζαρου Ελευθεριάδη, aegeantimes.gr

Τι είναι τα DOM (départements dʼoutre-mer); Γιατί δεν θέλουν οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί, οι Βέλγοι, οι Αυστριακοί, κτλ, να υπάρξει μόνιμη λύση στο Ελληνικό Ζήτημα; Σε τι συνίσταται η άρνησή τους και γιατί ; Τι κερδίζουν ή τι χάνουν από την μη “επίλυση” του Ελληνικού προβλήματος;

Ύστερα από το χθεσινό Eurogroup, η τελική “γεύση” η οποία μένει, είναι ότι, οι Γερμανοί και οι περί αυτών, δεν θέλουν να υπάρξει μόνιμη λύση στο Ελληνικό “πρόβλημα”, σε αντίθεση με το ΔΝΤ, το οποίο, επιζητεί ένα “βιώσιμο” χρέος, και βέβαια εκ των προτέρων έναν σαφώς προσδιορισμένο μηχανισμό αποπληρωμής του, ή αλλιώς έναν μηχανισμό εξυπηρέτησης του δανείου πρός την Ελλάδα.

Γιατί όμως δεν θέλουν οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί, οι Βέλγοι, οι Αυστριακοί, κτλ, να υπάρξει μόνιμη λύση;

Η δόση και η απεξάρτηση


Και όχι απλά παρακαλάμε... Με την γλώσσα έξω και ξεπουλημένη κάθε αξιοπρέπεια. Χωρίς προοπτική επαναφοράς. Μόνιμο προτεκτοράτο... Μπα... χειρότερα... Αποικία.

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

«Αλώνες» ή "πολεμίστρες" ή "ανεμόμυλος" στου Πολέμου τον Κάμπο


Η ιστορία της Τήνου κάπου χάνεται σε ξερολιθιές που καταρρέουν και παλιά πέτρινα κτίσματα που σιγά σιγά γίνονται στοίβες πέτρες. Και σε τοπωνύμια.  Ένα τέτοιο μέρος είναι οι "Αλώνες" (ή "Ανεμόμυλος" για τους Ιστερνιώτες, λέει ο κ.Κ.Δ., ή "πολεμίστρες" - δεν θυμάμαι που το άκουσα αυτό), στου "Πολέμου τον Κάμπο", πάνω από την Καρδιανή. Αυτή την εποχή, χαμένο στην ομίχλη, αν πάτε (που σας το συνιστώ) να πάτε σε μέρα χωρίς "αντάρα"... Του Πολέμου ο Κάμπος φημίζεται για την δυνατότητα που έχει να κάνει τον περιπατητή να αποπροσανατολίζεται και να χάνεται.


Ο πιο εύκολος τρόπος να πάει κανείς στις Αλώνες (τώρα που όλοι θέλετε να φτάσετε στον προορισμό σας με αυτοκίνητο) είναι από τον χωματόδρομο που πάει στην Β' Εύρεση και από εκεί στρίβει προς τα πάνω σε χωματόδρομο που ανοίχτηκε μάλλον για αιολικά (έχει και ένα ανεμοδούρι κάπου εκεί από πάνω).


Στην πρώτη απότομη στροφή, όταν φαίνεται πια απρόσκοπτη η θέα στο οροπέδιο, αν περπατήσετε με Δυτική Νοτιοδυτική κατεύθυνση, περί τα 340 μέτρα, θα βρείτε αυτές τις στοίβες από πέτρες και ερείπια κτισμάτων, με χαρακτηριστικό ένα ελλειπτικό κτίσμα, που δεν είναι αλώνι, έχει τοίχο, ή τείχος, είσοδο με χαρακτηριστικούς όρθιους παραστάτες (που είναι κατασκευαστική τεχνοτροπία σε πολλά παλιά κτίσματα της περιοχής μέχρι και την Βαθειά Λίμνο) και ερείπια 4-5 μικρών άλλων κτισμάτων.



Το κυκλικό κτίσμα δεν μοιάζει ούτε με αλώνι ούτε με ανεμόμυλο.  Με απλά εργαλεία από το διαδίκτυο, φαίνεται πρόκειται για περιφραγμένη (οχυρωμένη θα έλεγα) έκταση περίπου 3,5 στρεμμάτων, με κεντρικό επίσης "περιφραγμένο" χώρο, του οποίου το μέγεθος και η έλλειψη ιχνών λέει ότι δεν ήταν στεγασμένος, και διάφορα μικρά κτίσματα, όλα ερείπια, που από τα "στεγάδια" που είναι μέσα στις πεσμένες πέτρες, θα πρέπει να ήταν στεγασμένα. Με τα παραπάνω σκίτσα (που είναι από το
Κτηματολόγιο GIS), είναι εύκολο να γίνει μια δεύτερη επίσκεψη με πιο σωστή απεικόνιση και αποτύπωση των κτισμάτων και των μεγεθών τους.


Η περιφραγμένη (ή οχυρωμένη) αυτή έκταση έχει και εμφανή "είσοδο" στο ΝΔ άκρο της (αλλά ίσως έχει και άλλα που δεν είδα, ή που είναι χωμένα μέσα στα φρύγανα). Η τοποθεσία, η διάταξη και η κατασκευή, δεν παραπέμπουν καθόλου μα καθόλου σε γεωργικά κτίσματα, ή οικισμό (δεν έχει ίχνη "χωραφιών" ούτε καν κοντά, και είναι αρκετά εκτεθειμένο στον καιρό), και εάν παρίστανα τον ερασιτέχνη "αρχαιολόγο", θα συμφωνούσα με τις διάφορες ιστορίες που λένε ότι μάλλον έχει σχέση με την άμυνα του νησιού, την παρατήρηση των γύρω θαλασσών, και τον έλεγχο ή φύλαξη των περασμάτων από την Βόρεια στην Νότια πλευρά.


Αντίστοιχοι τέτοιοι χώροι, σε όχι φιλόξενα από απόψεως καιρού μέρη, περιφραγμένοι, με κεντρικά κτίσματα, θέα, και κοντά σε παλιούς δρόμους ("άξονες") έχει στην Μέλισσα (ή Μελισσοβούνι, ή Μεσοβούνι) 1 χιλιόμετρο περίπου Δυτικά-Νοτιοδυτικά από τις Αλώνες, πάνω από την θέση Γούρνα, στο Τουρκόκαστρο, (ή Τρικόκαστρο, ή Βίγλα ή Κάστρο) εντυπωσιακό και σαφώς οχυρωμένο σημείο, μικρογραφία του Ξώμπουργου θα έλεγα, επίσης πάνω από διασταύρωση παλαιών δρόμων, προφανώς μία από τις πολλές φρυκτωρίες του νησιού. Οι φρυκτωρίες υπάρχουν γενικά από αρχαίους χρόνους, όταν δεν υπήρχαν ...κινητά, για να ειδοποιήσεις άλλους ότι κάτι τρέχει, για να τρέξεις να σωθείς.

Από μικρός άκουγα τους παλιούς να αναφέρονται στο "Πολέμου τον Κάμπου" και φυσικά ο π. Αντώνης Φόνσος τα έχει καταγράψει αυτά στις "Αρχαιολογικές Διαδρομές" του που εμφανίστηκαν και σαν βιβλίο "Τα Κάτω Μέρη της Τήνου -- ταξίδι σ' ένα χώρο ξεχωριστό".

Ξέρω ότι υπάρχουν κατάλοιπα της δεκαετίας του 1980 και 1990 που δηλώνουν "Αυτοδιοίκηση" που φαντασιώνονται έργα και μπουλντόζες σε αυτή την περιοχή. Το μόνο που μπορώ να πω (πέρα από ότι δεν τα γουστάρω κάτι τέτοια) είναι ότι ένα από τα καλά της ύφεσης και της προσαρμογής στην νέα φτώχεια είναι ότι μάλλον δεν έχει πια λεφτά για τέτοιες λαμογιές. Πάρτε τα ποδαράκια σας ή τα παιδάκια σας και πηγαίνετε καμιά βόλτα... Πιο αποδοτικό θα είναι...

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Να ένα καλό νέο -- αν τελικά ισχύει

Ακόμη λιγότερα χρήματα για ενεργειακά έργα;

Πολύ κουβέντα γίνεται τις τελευταίες ημέρες για το «ψαλίδι» στον κοινοτικό προϋπολογισμό της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Η αρχική πρόταση της κυπριακής προεδρίας μιλούσε για 309 δισ. ευρώ, αλλά τα τελευταία σενάρια κάνουν λόγο για 280 δισ. ευρώ. Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα ; Ότι, ενώ περιμέναμε να μειωθούν τα κονδύλια από τα κοινοτικά προγράμματα από τα 20 δισ. ευρώ στα 12 δισ. ευρώ, εφόσον περάσει η νέα πρόταση θα χάσουμε επιπλέον 800 εκ. ευρώ, και θα πέσουμε κάπου κοντά στα 11,1 -11,2 δισ. ευρώ. Περικοπές προφανώς θα υπάρξουν σε όλα τα μεγάλα έργα, άρα και στα ενεργειακά, όπως για παράδειγμα η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων (προϋπολογισμού 400 εκ. ευρώ), κλπ

http://www.energypress.gr/blogs

Η διασύνδεση καθ' εαυτή δεν είναι "κακή", απεναντίας. Αλλά εάν είναι αιτία να μπουν αιολικά, καλυτερα να βάλουν τα αιολικά εκεί που δεν λάμπει ο ήλιος, να δουν αν ανεβάζουν την αξία του πισινού τους.

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Κοροϊδία, δούλεμα και αδιέξοδα


Νομίζω ότι έχει γίνει κοινή συνείδηση, ακόμα και στα συμβατικά ΜΜΕ, ότι πέφτει πολλή κοροϊδία,  χοντρό δούλεμα στο θέμα των δανείων μας, εάν είναι βιώσιμα, και τις δόσεις, και πότε θα έρθουν και τι πρέπει να κάνουμε, και από αύριο ανακάμπτουμε, και τέτοια αισιόδοξα.

Εγώ βλέπω αδιέξοδο. Τα δάνειά μας δεν ήταν και δεν είναι βιώσιμα, δηλαδή με την γενική οικονομική κατάσταση (και όχι μόνο εδώ) και με την δική μας κατάσταση που λυπάμαι να πω θα γίνει χειρότερη, πολύ χειρότερη, πριν γίνει καλύτερη, εκτός εάν επιπλέουμε σε θάλασσα πετρελαίου, ή βουνά χρυσού, δεν αποπληρώνονται από μειούμενο ΑΕΠ, αυξανόμενη ανεργία και μηδενισμένη πρωτογενή παραγωγή.

Κανονικά, αυτοί που τους χρωστάμε θα έπρεπε να γράψουν ζημιές και να μας αφήσουν στην φτώχεια μας. Όχι, αυτό είναι φερμπότεν. Επίσης κανονικά, θα έπρεπε να βγούμε από το ευρώ, απλά γιατί με διόρθωση στην ισοτιμία, τουλάχιστον τα εμπορικά ισοζύγια θα προσαρμοζόταν στην πραγματικότητα. Η υποτίμηση δεν είναι καλή καθ εαυτή, αλλά είναι μια προσαρμογή σε πραγματικότητα. Και αυτό φερμπότεν. Και φυσικά, σε καμία λογική κατάσταση δεν θα ξοδεύαμε περισσότερα από όσα βγάζουμε, ιδίως όταν δεν υπάρχουν δανεικά (αν αυτό υποθετικά ήταν παροδικό, που δεν μοιάζει να είναι). Αυτό δεν είναι μόνο φερμπότεν, αυτό δεν το μπορούμε, δεν το τολμάμε, δεν το πιστεύουμε εμείς οι ίδιοι.

Τρία τα αδιέξοδα. Και όσο καθυστερούμε να τα κοιτάξουμε κατάματα,τόσο πιο επώδυνη θα είναι η κατάδυση. Βαθιά και επώδυνη (και μάλλον εντός ευρώ που σημαίνει περαιτέρω διάλυση της όποιας παραγωγής)

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Σκέδαση στα Ιστέρνια

 


 
 
 
 
 
 
 




Αν μετά από αυτό, έχετε περισσότερες απορίες για την "σκέδαση", οι απαντήσεις εδώ. Η "σκέδαση" (scattering) είναι ο λόγος που τα αντικείμενα (και ο ουρανός) έχουν χρώματα. Το "λευκό" φως, που έχει όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου, όταν περνάει από την ατμόσφαιρα το μεσημέρι, που είναι σχετικά "λεπτή" (αφού πηγαίνει κατακόρυφα, ευθεία, και όχι λοξά) περνάει σχεδόν ανενόχλητο και μόνο οι υψηλές συχνότητες  --μικρά μήκη κύματος -- τα μπλε και οι υπεριώδεις "σκεδάζονται" για αυτό είναι μπλε ο ουρανός. Στο ηλιοβασίλεμα (και στην ανατολή) το φως περνάει λοξά από την ατμόσφαιρα, συναντάει και ένα σωρό σωματίδια και σταγονίδια και εκτός από τα μικρά μήκη κύματος (τα μπλε) τρακάρουν και αντανακλώνται πέρα δώθε ("σκεδάζονται") και τα μεγάλα μήκη κύματος, το πορτοκαλί και τα κόκκινα, και γίνεται χαμός, και παραμυθιαζόμαστε εμείς.

Δρακόλακας

Τον Μάϊο του 2011 είχα πάει στην Βαθύ (ο όρμος Ανατολικά από τον Πάνορμο και την Ρώχαρη), στο παραθαλάσσιο σχιστήριο μαρμάρου γνωστό στα Κάτω Μέρη και σαν "Φάμπρικα".  Είχα ανέβει και το λαγκάδι ψάχνοντας για την σπηλιά "Δρακόλακα" αλλά δεν την βρήκα, είναι πολύ πιο εύκολο εάν πάει κανείς από πάνω από το λαγκάδι (που είναι πράγματι "βαθύ" και από μακριά μάλλον αποθαρρυντικό για ...επισκέψεις.

Ωστόσο είναι εύκολο.


Όπως φαίνεται στην παραπάνω δορυφορική εικόνα (μεγαλώνει με κλικ) από το Google Earth, από την Ρώχαρη, πάει χωματόδρομος περίπου πάνω από την Βαθύ.  Ο χωματόδρομος σταματάει στην είσοδο ιδιοκτησίας, και από εκεί μονοπάτι και νοτιοανατολική κατεύθυνση,  ξαναβρίσκει χωματόδορομο, που καταλήγει σε άλλη, την τελευταία ιδιοκτησία, από όπου και φαίνεται ο όρμος Βαθύ, το λαγκάδι που πηγαίνει από την θάλασσα νότια-νοτιοδυτικά, και χωρίζει σε ένα λαγκάδι νοτιοδυτικά, και ένα νότια. Ο Δρακόλακας είναι στην ανατολική (απέναντι) πλευρά του νοτιοδυτικού (πρώτου) λαγκαδιού. Τα λαγκάδια είναι αρκετά απότομα, αλλά εάν κατέβει κανείς λοξά, είναι προσιτά (και έχει και μονοπάτια που σε μερικές μεριές είναι εμφανή.


Μετά το τελευταίο σπίτι, στο τέλος του χωματόδρομου, συνεχίζει μονοπάτι (μάλλον προσπάθεια συνέχισης του χωματόδρομου) νότια και σε περίπου 400-500 μέτρα φτάνει κανείς σε φαινομενική άκρη της πλαγιάς, από όπου φαίνεται το λαγκάδι, η "διχάλα" που κάνει νοτιοδυτικά και νότια, και, προς τα αριστερά είναι η παραλία (που δεν φαίνεται) και δεξιά, χαμηλά, μιά ασήμαντη μαύρη τρύπα, σαν μικρή καθίζηση. Αυτή είναι η είσοδος της σπηλιά Δρακόλακας (κλικ για μεγέθυνση).


Αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά, πάνω δεξιά από την "τρύπα" έχει έναν άσπρο μαρμάρινο σταυρό (η φωτογραφία μεγαλώνει με κλικ).  Από εκεί που θα είστε, όταν φαίνεται αυτή η εικόνα, μοιάζει αρκετά δύσκολο να κατέβετε, αλλά με υπομονή, και λοξά, πάντα λοξά, είναι πολύ πιο κοντά και εύκολα από ότι δείχνει.


Αυτή θα είναι η θέα όταν θα έχετε πλησιάσει το λαγκάδι.  Αυτό που φαίνεται σαν "οχυρωμένος βράχος" κάτω και αριστερά από την είσοδο, δεν έχω ιδέα γιατί έχει χτισμένη ξερολιθιά στις άκρες, αλλά ο πιο εύκολος τρόπος να ανέβει κανείς είναι να συνεχίσει νότια στο λαγκάδι, για 20-30 μέτρα, και μετά να ανέβει πάνω, και δεξιά (και όχι να ...σκαρφαλώσει).


Αυτή είναι η πρόσβαση, και έχει και ένα κόκκινο βέλος με σπρέϋ, σε μια όρθια πέτρα (κάτω από το δικό μου κόκκινο βέλος). Όλες οι φωτό μεγαλώνουν με κλικ.

 
  

Αυτή είναι η είσοδος στην σπηλιά, και είναι απροβλημάτιστη, προφανώς κατεβαίνουν αρκετοί και συχνά, και έχει και 1-2 γούρνες με κρύο νερό και ένα εικόνισμα (νομίζω της Αγίας Παρασκευής) και κεράκια, και "ρεσώ" στα πέτρινα σκαλάκια που κατεβαίνουν, και να έχετε και φακό εάν θέλετε να δείτε το βάθος ή γωνιές της σπηλιάς και ΜΗΝ ΠΕΤΑΤΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ (εκτός εάν έχετε όρεξη να κατέβετε να μαζεύετε). Είναι πολύ λιγότερο κλειστοφοβική από την Καμένη Σπηλιά...  Ωστόσο, είναι σε ..ερημιές, και εάν πάτε άνοιξη, καλοκαίρι, ή φθινόπωρο, καλό είναι να προσέχετε που βάζετε χέρια και πόδια κατά την διαδρομή... Οφιούσσα λεγόταν η Τήνος, και εάν συναντήσετε φιδάκια, να μην τα ενοχλήσετε. Σας φοβούνται πιο πολύ από τα φοβάστε εσείς. Φιδάκια δεν έχει στις σπηλιές, προτιμούν ζεστά μέρη...


Φιδάκια δεν είδα σε αυτή την βόλτα, μόνο ένα γεράκι, από πάνω, βόλταρε γύρω από ένα μίνι ουράνιο τόξο.

Κάπου είχα ακούσει ιστορίες σχετικά με τον Δρακόλακα, αλλά ομολογώ δεν τις θυμάμαι...