Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Οι διακοπές ρεύματος στην Τήνο


η εικόνα είναι από την παρουσίασή μου στην Άνω Καλεντίνη Άρτας (που τώρα είναι και στο ...you tube)

Ξέρω, όταν έχεις μάθει να έχεις ρεύμα σου κακοφαίνεται όταν κόβεται, ιδίως εάν έχεις παιδιά, ψυγείο και τέτοια, και ακούω ότι μερικοί καλλιεργούν την άποψη ότι "εάν είχαμε αιολικά δεν θα είχαμε πρόβλημα με διακοπές ρεύματος". Αυτοί που τα λένε αυτά είναι ή παντελώς άσχετοι, ή, το πιθανότερο, βαλτοί από τον Κοπελούζο και την παρέα του.

Είναι πάρα πολύ απλό:

Α) 3, 5, 10, ή 100 αιολικά στην Τήνο, δεν μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν την Τήνο όταν έχει διακοπή ρεύματος. Τα αιολικά δεν ηλεκτροδοτούν, η ΔΕΗ ηλεκτροδοτεί. Τα αιολικά "εγχέουν" στο δίκτυο, αλλά εάν το δίκτυο δεν είναι συνδεδεμένο με κανονικές μονάδες, τα αιολικά ή θα κάψουν τις συσκευές σας ή δεν θα κάνουν απολύτως τίποτα (θα πέσουν οι ασφάλειες για να μην καούν οι συσκευές).

Β) Ούτως ή άλλως, τα αιολικά θα ήταν άχρηστα κάτω από 5 μποφόρ και πάνω από 8 μποφόρ. Κάτω από 5 δεν παράγουν, πάνω από 8 σταματάνε για να μην καούν.

Γ) Εάν θέλετε οπωσδήποτε ρεύμα όταν έχει διακοπή, οι λύσεις είναι δύο1) Βάζετε μια γεννήτρια στο σπίτι. Προτιμήστε γεννήτρια πετρελαίου. Χρειάζεται ηλεκτρολόγος και ένα πινακάκι με έναν ειδικό διακόπτη. Εκτός εάν έχετε ...χειρουργείο, προτιμήστε μία χειροκίνητη εγκατάσταση.  2) Συνεργαστείτε με τον Δήμο, ή την Κοινότητα, να μπουν εφεδρικές (Δημοτικές ή Κοινοτικές) γεννήτριες.  Είναι πρακτικό, και σίγουρα πιο φθηνό από αιολικές μαϊμουδιές.  Μία σοβαρή γεννήτρια πετρελαίου κάνει κάτω από € 500.000 (έχω δει και με 150.000, χωρίς να είμαι ειδικός).  3 αιολικά μεγαβάτ κοστίζουν περί €5 εκατομ. ευρώ! Θα μου πείτε ο αέρας τσάμπα κλπ, θα σας πω ότι τα αιολικά δεν δουλεύουν όταν δεν φυσάει, ούτε όταν φυσάει πολύ. Το ζητούμενο δεν είναι ασκήσεις επί χάρτου, το ζητούμενο είναι να έχει κάποιο ρεύμα το νησί ασχέτως προβλημάτων στο δίκτυο. 

Τα αιολικά, είτε είναι του Κοπελούζου, είτε του Δήμου, υπάρχουν μόνο επειδή επιδοτούνται (από όλους εμάς) και μόνο για τις επιδοτήσεις -- που τις πληρώνουμε ο ένας στον άλλο με μόνο κερδισμένο τους αιολικούς. Ποτέ και πουθενά δεν μπόρεσαν να ηλεκτροδοτήσουν, ή να υποκαταστήσουν συμβατικές μονάδες, και όποτε μετρήθηκαν, είτε δεν εξοικονόμησαν καύσιμα, είτε αύξησαν την χρήση καυσίμων, είτε εξοικονόμησαν πολύ λιγότερα από αυτά για τα οποία πληρώθηκαν. Κοινώς, απάτη. Γιατί μπαίνουν? Είπαμε... Πολλά και εύκολα λεφτά -- που τους πληρώνουμε εμείς. Δεν ηλεκτροδοτούν. Πληρώνονται, χωρίς να ηλεκτροδοτούν.

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Στην Άνω Καλεντίνη Άρτας ο κόσμος αγαπάει τον τόπο του και η αιολική απάτη έχει ξεσκεπαστεί

Πήγα μέχρι την Άρτα σε μία εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη στην Άνω Καλεντίνη προκειμένου να γίνει παρουσίαση του πρώτου από 4-5 αιολικά "πάρκα" στα γύρω βουνά και εδώ.  (Τουλάχιστον κάποιος ανέφερε δημόσια ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι "πάρκα" αλλά όχι ιδιαίτερα συμπαθείς εγκαταστάσεις, κάτι μεταξύ βιομηχανικής εγκατάστασης και σκουπιδότοπου σε παρθένα μέρη, λέω εγώ).

Έκανε μια παρουσίαση η μία εταιρία που έχει πάρει άδεια και η υπεύθυνη της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και φάνηκε, από τις αντιδράσεις των παρευρισκομένων δημοτών ότι δεν είναι ακριβώς "δημοφιλές" το έργο.  Ο Καθηγητής και Διευθυντής του τομέα Γεωλογίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνικής Γεωλογίας και Υδρογεωλογίας του ΑΠΘ, Βασίλης Χρηστάρας αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά των πετρωμάτων της ευρύτερης περιοχής που τα κάνουν επιρρεπή σε διάβρωση και κατολισθήσεις.


Η Μαργαρίτα Καρλαύτη μετέφερε την ομιλία της Φλώρας Παπαδέδε (γνωστής σε εμάς από την παρουσίασή της στην σχετική ημερίδα του Δήμου Τήνου στις 15 Ιουνίου του 2014. Από τότε η Παπαδέδε είχε τεκμηριώσει τις συνέπειες της κατ' ευφημισμόν "απελευθέρωσης" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την κοροϊδία της Πράσινης Ανάπτυξης, την υποκρισία της Γερμανίας που προωθεί δήθεν ΑΠΕ αλλά ηλεκτροδοτείται από κάρβουνο, και είχε επισημάνει ότι τα αιολικά είναι ένας ακριβός τρόπος να μην έχουμε ρεύμα. Η χθεσινή παρέμβαση κατέληξε  με το ερώτημα προς τους παρευρισκομένους εάν είναι διατεθειμένοι να δώσουν "γη και ύδωρ" και η δια βοής απάντηση ήταν ένα σαφές και ηχηρό όχι.  Η παρουσίαση της Φλώρας Παπαδέδε στην Τήνο στο youtube, εδώ.

Η Ίρις Λυκουριώτη ανέπτυξε την μεθοδολογία για εναλλακτικούς τρόπους ανάπτυξης στην περιοχή.


Παρουσίασα και εγώ τις απόψεις μου που σε περίληψη είναι ότι τα αιολικά, σαν τρόπος ηλεκτροδότησης δικτύου είναι η μεγαλύτερη απάτη που έχω συναντήσει από οικονομικής, ενεργειακής και περιβαλλοντικής άποψης. Αυτό είναι κάτι που έχω μεταφέρει σε αυτό το blog, πχ εδώ και εδώ,  και στο φυλλάδιο που μοιράστηκε σε εκδήλωση για τα αιολικά της Άνδρου, με τίτλο Παραμύθια, αλήθειες και ειδήσεις για τα αιολικά. Τα αιολικά είναι ενεργειακή απάτη μόνο και μόνο επειδή δεν ηλεκτροδοτούν. "Εγχέουν" αιολικό ρεύμα που όμως, σαν τον αέρα, είναι τυχαίο και μεταβλητό, και συνυπάρχει μόνο με "εφεδρείες", δηλαδή με μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από αέριο που στην ουσία αυτές ηλεκτροδοτούν και αναγκάζονται και αυτές να δουλεύουν μεταβλητά, αναποτελεσματικά και αντι-οικονομικά. Τα αιολικά μας αναγκάζουν να εξαρτώμεθα από ακριβό (και ανύπαρκτο) αέριο που το κάνουν ακόμα ακριβότερο -- κάτι που ξέρουν όσοι έχουν παρακολουθήσει τις συζητήσεις για τα Α.Δ.Ι. ("αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος" που είναι ευφάνταστος τρόπος να λέμε "επιδότηση μονάδων αερίου σε μια χώρα που έχει επιδοτούμενες ΑΠΕ").  Τα αιολικά είναι οικονομική απάτη αφού πληρώνονται αδρά από τους φουσκωμένους, επί τούτου, λογαριασμούς ρεύματος χωρίς όμως να υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες, και χωρίς να εξοικονομούν καύσιμα. Δεν υποκαθιστούν λιγνίτη ή κάρβουνο και η συνύπαρξη του με αέριο μας αναγκάζει να το καίμε πιο σπάταλα (όπως καίμε περισσότερη βενζίνη σε κίνηση πόλης από ότι στον αυτοκινητόδρομο). Η περιβαλλοντική απάτη είναι πια χυδαία ακόμα γιατί νομίζει ότι απευθύνεται σε ...ηλίθιους:  Τα αιολικά είναι δήθεν φιλικά και δήθεν δεν ρυπαίνουν και δήθεν δεν ενοχλούν τις αγελάδες ή τις κατσίκες, και δεν σκοτώνουν πολλά πουλιά ή μέλισσες και τέτοια οικολογικά, μόνο που τα αιολικά δεν ηλεκτροδοτούν. Τι να την κάνω την φιλικότητα προς τις κατσίκες από κάτι που είναι ...άχρηστο;   'Ολη η παρουσίαση που έκανα στην Άνω Καλεντίνη Άρτας. εδώ.

Μίλησε και ένας εκπρόσωπος του Κ.Α.Π.Ε. "Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας". Το Κ.Α.Π.Ε. είναι, βασικά, πλασιέ Γερμανικών προϊόντων αμφίβολης χρησιμότητας και ξεφτισμένων ιδεών. Δεν ξέρω εάν είναι Δημόσιοι υπάλληλοι, ή ποιος τους πληρώνει, αλλά εάν πληρώνονται από τους φορολογούμενους, εεε... καιρός να πάνε σπίτι τους.  Τα καλά νέα είναι ότι εάν κρίνω από την παρουσίαση του κυρίου από το Κ.Α.Π.Ε, το πράγμα μυρίζει ...πτωμαΐνη. Επιχειρήματα που έχουν παλιώσει και, όπως μου επεσήμαναν απλοί κτηνοτρόφοι, με ειρωνείες και σοφιστείες και άλλα λόγια ν' αγαπιόματε, δεν μπορούν πια να κοροϊδέψουν πια τον κόσμο. Ξέρω ότι ξέρουν ότι είναι τελειωμένοι. Φάνηκε. Ρώτησα "Πόσα κιλά λιγνίτη έχουν εξοικονομήσει τα 1.900 αιολικά μεγαβάτ που έχουμε αγοράσει έναντι €3 δις";  Η απάντηση που πήρα ήταν ...the sound of silence...  Η σωστή απάντηση είναι "μηδέν".

Η έκπληξη ήταν ο τέως Δήμαρχος της Ανάβρας. Έπεσα από τα σύννεφα.  Νόμιζα ότι ήταν ένας φωτισμένος άνθρωπος που είχε κάνει θαύματα για τον τόπο του και είχε πάρει και πέντε φράγκα από αιολικά για το χωριό του. Είδα έναν θλιβερό (αλλά 100% ψύχραιμο) παπαγάλο που διαφήμιζε την Iberdrola (αιολική εταιρία), την Gamesa (κατασκευάστρια αιολικών), και τον ...Σιούφα (εεε... αυτιά έχω, κακίες ακούω τίποτα δεν ξέρω).  Το βασικό επιχείρημα του τέως Δημάρχου ήταν ότι είναι ...καθαρός, και ότι οι αγελάδες δεν ενοχλούνται από τα αιολικά. Θεωρεί τα αιολικά "μπαλαρίνες στον ορίζοντα" (εκεί έπαψε πια ο κόσμος να τον γιουχάρει και έβαλαν όλοι τα γέλια), απτόητος ο τύπος είπε ότι το 2080 ο κόσμος θα καταστραφεί από την Κλιματική Αλλαγή εκτός εάν βάλουμε αιολικά στην Πίνδο. Η απόλυτη ξεφτίλα ρε φίλε, μεγάλος άνθρωπος...  "Δεν μπορούσα να έρθω όταν με κάλεσε ο Δήμος, αλλά με κάλεσε η εταιρία"...

Και ενώ μας είπε ο γραφικός πλασιέ ότι θα βάλουν και άλλα αιολικά οι χαρούμενοι κάτοικοι της Ανάβρας, εδώ βλέπω άλλα...


Κύριοι... Η αιολική απάτη έχει ξεσκεπαστεί. Ο κόσμος δεν χάβει παραμύθια του 2005 και ξέρει ότι του παίρνετε την γη για να ροκανίζετε επιδοτήσεις. Οι λαμογιές σας δεν είναι "ανάπτυξη". Είναι αρπαχτές σε καιρό φτώχειας.

Πρέπει να συγχαρώ τον Δήμαρχο του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για την εκδήλωση, όπου έδωσαν κάθε ευκαιρία να ακουστούν οι απόψεις ώστε ο κόσμος να διαμορφώσει άποψη. Και, φυσικά, να ευχαριστήσω τους εξαιρετικά φιλικούς και φιλόξενους κατοίκους στους οποίους εύχομαι να εξακολουθούν να χαίρονται την άγρια και παρθένα ομορφιά των βουνών τους, χωρίς αιολικά σκουπίδια στις βουνοκορφές, που θα μείνουν εκεί μέχρι την ...Β' Παρουσία.