Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Για να καταλάβετε τους λογαριασμούς ρεύματος (του Κίμωνα Στεριώτη, Οικονομολόγου)


Το ρεύμα ανεβαίνει, παρ' όλο που η οικονομία είναι σε ύφεση, η ζήτηση είναι μειωμένη και ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει. Το ρεύμα ανεβαίνει επειδή πληρώνουμε για ΑΠΕ, υποχρεωτικά, με εγγυημένες τιμές, για ρεύμα που, σε τελευταία ανάλυση, κάνει ζημιά στην ΔΕΗ και στο δίκτυο. Το ρεύμα από αιολικά (και, λιγότερο, από φωτοβολταϊκά) είναι "κουτουρού" ρεύμα, και όχι ρεύμα όταν το θέλουμε. Το πληρώνουμε με το "Τέλος υπέρ ΑΠΕ" που βαφτίστηκε "ΕΤΜΕΑΡ", ή "Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων". Οι ΑΠΕ, και ειδικά τα αιολικά, δεν μειώνουν καμία απολύτως εκπομπή ρύπων. Απεναντίας, αυξάνουν τους ρύπους αφού αναγκάζουν την ΔΕΗ να έχει πρόσθετες μονάδες να δουλεύουν και αυτές κουτουρού, για να εξισορροπούν το δίκτυο. Και όπως το αυτοκίνητο σε κίνηση πόλης, η κουτουρού λειτουργία καίει περισσότερο καύσιμο από την σταθερή λειτουργία. Το μόνο που έχουμε πετύχει με τις ΑΠΕ είναι να ακριβαίνει το ρεύμα, να μην έχουμε ρεύμα και να εισάγουμε ρεύμα. Και εις ανώτερα.



"Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι οι Καταναλωτές δυσκολεύονται να καταλάβουν τους Λογαριασμούς Ρεύματος που παίρνουν στο σπίτι τους! Σε όλη την Ευρώπη - και στην Ελλάδα - περιέχονται πάρα πολλά στοιχεία στους Λογαριασμούς Ρεύματος που τους καθιστούν "σταυρόλεξο για λίγους"!!
 

Παρά το γεγονός ότι οι Χονδρικές Τιμές ηλεκτρικού ρεύματος έχουν πάρει την "κατηφόρα" στην Ευρώπη και βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ρεκόρ εποχών, οι εγγυημένες τιμές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας βρίσκονται στα ύψη...

Αντί να επωφεληθούν οι Καταναλωτές από την πρωτοφανή πτώση των Χονδρικών Τιμών, εντούτοις βλέπουν τους λογαριασμούς τους να "φουσκώνουν" συνεχώς! Κόντρα σε κάθε λογική που θέλει την πτώση των τιμών όταν υποχωρούν πολύ οι Χονδρικές Τιμές, αυτό δεν συμβαίνει στην περίπτωση των Λογαριασμών Ρεύματος των Ευρωπαίων Καταναλωτών...

ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Στατιστικά, μόνο 1-2 φορές στα 10 χρόνια θα καούμε από τα αιολικά Κοπελούζου/Σαμαρά/ENEL. Η Χίος κάηκε 4 φορές (από άλλον επενδυτή)


Οι πυρκαγιές από αιολικά δεν είναι ούτε σπάνιο, ούτε αστείο, ούτε άγνωστο φαινόμενο.  Στην Τήνο γνωρίσαμε μία συνέπεια:  Χωρίς ρεύμα η Τήνος λόγω πυρκαγιάς σε αιολικό πάρκο στην Εύβοια, τον Δεκέμβριο του 2013.  " Το αιολικό πάρκο συνδεόταν με τη γραμμή μεταφοράς η οποία κατέληγε στην υποβρύχια διασύνδεση στον Πολυπόταμο με αποτέλεσμα λίγο μετά τις 9 το πρωί του Σαββάτου να τεθεί εκτός λειτουργίας η διασύνδεση".


Μικρό το κακό, θα μου πείτε... Εκτός εάν η πυρκαγιά συμβεί στα Έξω Μέρη, κοντά στο Στενό, ή πάνω από τον Άγιο Ρωμανό, ή στου Πολέμου τον Κάμπο. Εκεί θέλει να βάλει αιολικά η κοινοπραξία Κοπελούζου/Σαμαρά/ΕΝΕΛ.  Δείτε τον χάρτη, αποφασίστε τι θα καεί, ανάλογα με το από που θα φυσάει.  Δεν είναι βέβαιο ότι θα καούμε, στατιστική πιθανότητα είναι.

Να θυμίσω ότι μετά μια μεγάλη πυρκαγιά στου Πολέμου τον Κάμπο πριν κάτι χρόνια, είχαν λιγοστέψει, ή στερέψει οι πηγές, σε Καρδιανή, Καλλονή, και στην Ζωδεμένη (από όπου παίρνει νερό ο Πύργος και τα Υστέρνια).

Σπάνια φαινόμενα?  Μα κάπου μεταξύ 1% και 2% όλων των αιολικών παγκοσμίως παίρνουν φωτιά όταν φυσάει πολύ γιατί κάποιο φρένο ή κάποιος μηχανισμός χαλάει. Μικρό το ποσοστό, 24 αιολικά στην Τήνο, μόνο 1-2 φορές ίσως, όχι με βεβαιότητα, καούμε σε 10 χρόνια. 4 φορές στην Χίο:  "Για τέταρτη φορά προκαλείται φωτιά από τις ανεμογεννήτριες καταγγέλλουν (2014) οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων με υπόμνημά τους προς το Δήμο Χίου"


Η εικόνα είναι από την Χίο, από την ιστοσελίδα http://dasarxeio.com/ που έχει ένα πολύ καλό αφιέρωμα στα αιολικά ήθη και έθιμα, και φυσικά  και στις πυρκαγιές από τα αιολικά στην Χίο. Η Χίος μάλλον έχει τα ίδια φρύγανα με εμάς...


Και μην ξεχνάτε:  Τα αιολικά δεν ηλεκτροδοτούν. Το λέει και ο ΑΔΜΗΕ, και η ΡΑΕ, και φαίνεται από τα αποτελέσματα τόσο στην Γερμανία όσο και στην Ελλάδα. Τα αιολικά υπάρχουν μόνο για τις επιδοτήσεις. από τον όλο και ακριβότερο λογαριασμό της ΔΕΗ.  Τα αιολικά τρώνε κεφάλαια που δεν υπάρχουν για να επιδοτούνται αυτοί που τα βάζουν. Δεν έχουν καμία σχέση ούτε με οικολογία, ούτε με καθαρή ενέργεια, αυτά είναι παραμύθια που οι ίδιοι διαδίδουν και γελάει το πανελλήνιο μαζί τους.

Εκτός από τους επενδυτές, αυτοί που τα υποστηρίζουν συνήθως, έεεε... χμμμ... μήπως... λέμε τώρα... 'Όχι, δεν υπάρχει διαφθορά στην Ελλάδα, εξ άλλου είμαστε καλύτεροι από την ...Σενεγάλη.  Όταν κάποιος πχ παραδέχεται ότι του έχουν τάξει λεφτά, για να κάνει καταγγελίες, και ότι συντονίζεται από τον ...Πειραιά, δεν είναι ...διαφθορά, είναι ...κάτι άλλο.  Όχι δεν έχει σχέση με αιολικά, ποτέ!  Aπλά είναι σε απόσταση λίγων μέτρων.

 


Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Καρδίτσα, 24 Μαΐου 2015 -- Μου αρέσουν πάρα πολύ τα αιολικά


Μου αρέσουν, μόνο που: 1) δεν εξοικονομούν πραγματικά καύσιμα, 2) δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες ηλεκτροπραγωγής, 3) δεν μειώνουν ρύπους ή CO2, 4) ακριβαίνουν το ρεύμα χωρίς να ηλεκτροδοτούν, 5) κάνουν ζημιά στην Εθνική και την Τοπική οικονομία και 6) θα μείνουν όπου μπουν μέχρι την Β’ Παρουσία.


Σε περίληψη,

Το θέμα δεν είναι εάν μας αρέσουν, ή όχι, τα αιολικά, αλλά τι κάνουν και τι δεν κάνουν τα αιολικά. Τα αιολικά προωθούνται σαν μια καθαρή και φτηνή πηγή ηλεκτροδότησης που κάνει καλό στο περιβάλλον. Αυτό είναι παραμύθι που βασίζεται σε λογοπαίγνια:

1) Είναι ενεργειακά ατελέσφορα: Το ρεύμα που παράγουν είναι τυχαίο κα μεταβλητό και ακατάλληλο για ηλεκτροδότηση χωρίς δύσκολες και ακριβές προσαρμογές

 2) Είναι νομιμοποιημένη οικονομική απάτη: Επιδοτούνται, υποχρεωτικά, χωρίς να μάς δίνουν αυτό που νομίζουμε ότι πληρώνουμε. Είναι σαν μην ανταποδοτικός φόρος. Νόμιμος, αλλά βασιμένος σε παραμύθια.

 3) Είναι περιβαλλοντική κοροϊδία: Δεν ρυπαίνουν, αλλά δεν ηλεκτροδοτούν, δεν μειώνουν ρύπους ή κατανάλωση καυσίμων, κάνουν μόνιμη ζημιά σε περιοχές.

Βλάπτουν την εθνική οικονομία, και την τοπική οικονομία, μονιμοποιούν την ύφεση.

Δεν είναι ούτε «επένδυση», ούτε «ανάπτυξη»

Το γράφημα που "τσούζει" όλους τους προπαγανδιστές της Πράσινης Απάτης είναι αυτό που δείχνει πόσο πραγματικά ασήμαντες είναι οι ΑΠΕ, όλες οι ΑΠΕ, μαζί:

Οι ΑΠΕτζήδες μας και εμείς ασχολούμαστε με κάτι που παγκοσμίως δεν ηλεκτροδοτεί, και δεν είναι κάποια καινούργια τεχνολογία που ωριμάζει, αλλά μια τεχνολογία του 1970 που επιδοτείται γενναιόδωρα από το 1990, και υπάρχει μόνο επειδή επιδοτείται.


Το δικό μας "success story" με τις ΑΠΕ, και με όλο το ενεργειακό πρόγραμμα της ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΝΔ 2007-2014 είναι ότι έχουμε δώσει και χρωστάμε περί τα 9 δις ευρώ για ΑΠΕ. Για 2.000 αιολικά μεγαβάτ και 3.000 φωτοβολταϊκά μεγαβάτ. Και εάν τα φ/β μεγαβάτ κάνουν κάτι για την ημερήσια ισχύ αιχμής το καλοκαίρι, τα αιολικά είναι άχρηστα και προβληματικά, με βούλα από την ίδια την ΡΑΕ και τον ίδιο τον ΑΔΜΗΕ. Το αποτέλεσμα είναι ότι επενδύσαμε και χρωστάμε και πληρώνουμε 1,3 δις ευρώ τον χρόνο για ανύπαρκτο Πράσινο ρεύμα, και φτάσαμε να εισάγουμε το 1/3 του ρεύματος που χρειαζόμαστε σε καιρό ύφεσης!  Και λέω ότι το Πράσινο ρεύμα είναι ανύπαρκτο, επειδή εμφανίζεται μεν ένα 9% (ή ίσως ένα 17% εάν η "παραγωγή στο δίκτυο" είναι ΑΠΕ, αλλά η νεκροψία, όταν γίνει, θα δείξει ότι το μισό ή και παραπάνω από αυτό το Πράσινο ρεύμα, ή ζεσταίνει κάποιο βυθό θάλασσας, ή απορρίπτεται σε γείτονες, σε καλή (για αυτούς) τιμή.

Με τα 9 δις ευρώ που έχουμε πετάξει, θα είχαμε φτιάξει 1-2 σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες, θα είχαμε εκσυγχρονίσει τις παλιές και θα περίσσευαν πολλά λεφτά... Η εξοικονόμηση καυσίμων και η μείωση ρύπων επιτυγχάνεται με σύγχρονες, αποτελεσματικές μονάδες και όχι με ανεμιστήρες. Εάν η αποτελεσματικότητα μιας μονάδας είναι 50%, για την ίδια ηλεκτροπαραγωγή, καταναλώνει το μισό καύσιμο (και εκπέμπει τους μισούς ρύπους) από το εάν η αποτελεσματικότητα είναι 25%


Απόδειξη για την μη μειώση εκπομπών CO2, παρά τις πάμπολλες ΑΠΕ, είναι η ίδια η Γερμανία!  Μείωσε τις εκπομπές της μετά το 1990, όταν αντικατέστησε παλιές αναποτελεσματικές μονάδες της Αν. Γερμανίας, με σύγχρονες, με το που αναπτύχθηκε η οικονομία, ανέβηκαν οι εκπομπές, με το κραχ του 2008 έπεσαν και μετά ξανα-ανέβηκαν. Πού είναι οι Γερμανικές ΑΠΕ? Πουθενά. Στις τσέπες των Γερμανών (και στις δικές μας τσέπες) είναι.


Να τες οι ΑΠΕ:  Το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη το έχει η αιολικότατη Δανία. Το δεύτερο πιο ακριβό, η Γερμανία, επίσης γεμάτη ΑΠΕ. Βέβαια, και η Δανία και η Γερμανία εξάγουν ΑΠΕ και εκεί είναι οι Πράσινες θέσεις εργασίας. Εμείς τις εισάγουμε και τους ταΐζουμε.


Βάλτε πολλά αιολικά για να σώσετε τον Πλανήτη. Λεφτά υπάρχουν!

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Βόλτα στην Πίνδο


Όχι, δεν είμαι εγώ στην φωτό, αλλά θα μπορούσα να είμαι... 'Εχω κάνει την διαδρομή -- δεν θα πάω από εδώ αυτή την φορά, ο καιρός προβλέπεται καλός, θα έχω το λαπτοπ και το στικάκι και πάω να πώ σε κάτι φίλους ότι τα αιολικά είναι ενεργειακά ατελέσφορα, οικονομικά είναι απάτη, περιβαλλοντικά είναι κοροϊδία και αυτοί που τα προωθούν είναι... τι είναι αυτοί που προωθούν τέτοια πράγματα;

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Πού τον ξέρω... πού τον ξέρω...

Πήγα χτες το πρωί σε ένα μεγάλο Δικαστήριο για ένα θέμα που με απασχολεί από το 2010.  Πρώτη φορά πάω σε τέτοιο Δικαστήριο, και οι περισσότεροι κοινοί θνητοί δεν πάνε σε τέτοια δικαστήρια. Μου έκανε εντύπωση ότι, με εξαίρεση τους 2-3 δικούς μου δικηγόρους, δεν ήξερα κανέναν!  Όχι ότι πρέπει να ξέρω ανθρώπους σε ένα δικαστήριο, αλλά, βρε παιδί μου, ούτε μια γνωστή φάτσα!



Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Πάρος, κατά των αιολικών Κοπελούζου/Σαμαρά/ENEL



Έχουμε και λέμε... Δεν τα θέλουν στην Άνδρο, δεν τα θέλουν στην Πάρο, δεν τα θέλουν στην Νάξο, και δεν, νομίζω, τα θέλουμε στην Τήνο, δεν τα θέλει η Περιφέρεια, δεν τα θέλω και εγώ. Μην υποτιμάτε το Κοπελουζοστάν... Τους ξέρω και μην τους υποτιμάτε... Αλλά 1) Δεν τους θέλουμε, 2) Τα λεφτά δεν είναι εύκολα, και 3) οι άδειες τους είναι τόσο μαϊμούδες που περισσεύουν μπανανόφλουδες. Θέλει προσοχή να μην πατήσουμε καμία. Κι αν σας τάζουν (ξέρω ότι τάζουν), μην τους πιστεύετε. Σας τάζουν κάτι που δεν έχουν, κι αν το πάρουν ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ θα τους το πληρώνετε.

Τα αιολικά δεν τα θέλω γιατί δεν ηλεκτροδοτούν. Πουθενά, και ποτέ, από το 1970 που υπάρχουν δεν έχουν μπορέσει να υποκαταστήσουν μια συμβατική μονάδα. Μπορεί να στηθεί μια ακριβή βιτρίνα να έχουν ρεύμα από αιολικά και φωτοβολταϊκά και μπαταρίες και "αντλησιοταμίευση". Αλλά αυτό είναι μία ακριβή βιτρίνα. Η Γερμανία που είναι γεμάτη, έχει γίνει παράδειγμα προς αποφυγή. Κάτι θλιβεροί ταλαίπωροι που μιλάνε εν έτει 2015 για "καθαρή αιολική ενέργεια" και "αιολικό δυναμικό", είναι πληρωμένοι ψεύτες.  Δεν ηλεκτροδοτούν, υπάρχουν μόνο για τις ταρίφες (τις επιδοτήσεις) και διπλασιάζουν το κόστος του ρεύματος όπου πάνε. Μόνο και μόνο επειδή πληρώνονται αλλά ταυτόχρονα ΠΡΕΠΕΙ να καίμε και κάτι άλλο για να μην καταρρεύσει το δίκτυο.  Για όποιον αμφιβάλλει, είμαι ανοιχτός σε δημόσιο διάλογο, και θα το διασκεδάσω κιόλας. 

Το καλώδιο της διασύνδεσης δεν είναι για την ηλεκτροδότησή μας. Είναι για να έχουν τρόπο να γυρίζουν κουτουρού και να "εγχέουν στοχαστικό ρεύμα" κατά 90% άχρηστο. Δεν το λέω εγώ αυτό, το λέει ο ΑΔΜΗΕ, ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, τέως της ΔΕΗ. Και φυσικά δεν το πληρώνουν αυτοί οι παραμυθάδες, αλλά εμείς, δηλαδή ο ΑΔΜΗΕ που είναι και πρέπει να παραμείνει δημόσιος.


Με την από 18-12-2014 Απόφασή του, ο Υπουργός ΠΕΚΑ (Α.Π. 177360), ανακάλεσε την πρώτη, από 23-12-2013 «Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων» (Α.Π. 172568), λόγω ακυρότητάς της εξ αιτίας της μη ανάρτησης της τελευταίας στο δικτυακό τόπο (aepo.ypeka.gr), όπως προβάλαμε στους νομικούς μας ισχυρισμούς.

Με τη νέα απόφαση, εγκρίνονται εκ νέου οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση γιγαντιαίου, βιομηχανικών διαστάσεων (περιοχές natura-βιοποικιλότητα) έργου αιολικών πάρκων στα νησιά Άνδρο-Νάξο-Τήνο-Πάρο, συνολικής ισχύος 218,5 MW (95 ανεμογεννήτριες ύψους 100 m η κάθε μία), διασυνδεόμενα μεταξύ τους με υποθαλάσσιο καλώδιο υψηλής τάσης 150 KV συνολικού μήκους 158,86 χλμ.

Οι τοπικές κοινωνίες των νησιών μας, οι δήμοι και η διοικητική μας περιφέρειεα, αγωνιζόμαστε ενάντια στην υλοποίηση του βιομηχανικού αυτού έργου διότι:

1.Ανατρέπει τη βιωσιμότητα των νησιών μας.
2.Ακυρώνει τα ήπια αιγαιοπελαγίτικα χαρακτηριστικά.
3.Υποβαθμίζει ανεπανόρθωτα το αναγνωρισμένο διεθνώς νησιωτικό φυσικό μας περιβάλλον 4.Τσιμεντοποιεί τεράστιες εκτάσεις γης καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον και την βιοποικιλότητα, χωρίς αναστροφή και δυνατότητα αποκατάστασης, ενώ παράλληλα μειώνει σημαντικά την κατείσδυση ομβρίων υδάτων εμποδίζοντας έτσι την τροφοδοσία του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.
5.Παραβιάζει την καταγεγραμμένη από αιώνες πολιτιστική μας παράδοση και πολιτισμό, επιβάλλοντας νέους βιομηχανικούς όρους διαβίωσής μας.
6.Πλήττει την τοπική οικονομία, ακυρώνοντας τους όρους νησιωτικής ανάπτυξης.
7.Διαμορφώνει μεταναστευτικές συνθήκες των οικογενειών μας εξαιτίας του επαναπροσδιορισμού των νέων συνθηκών της λειτουργίας και βιωσιμότητας των επιχειρήσεών μας.
8.Απαξιώνει τις αξίες της γης και των ακινήτων μας.
9.Επιφέρει θανάσιμο πλήγμα στον τουρισμό μας και στην οικονομία που στηρίζεται σε αυτόν και στην οποία επενδύουμε χρόνια καθημερινά.
10.Αντιστρατεύεται την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης (κοινωνία-περιβάλλον-ανάπτυξη) προς όφελος του επενδυτικού και επιχειρηματικού και μόνο κέρδους.

Ο αγώνας μας θα καθορίσει τις τύχες μας!».
 
Η απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 34/2015
 
Ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος, τα Μέλη

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Σκάνδαλο στην Άνδρο που θυμίζει λίγο τον Δήμο Εξωμβούργου...

Σκάνδαλο στην Άνδρο με μισθώσεις ιδιωτικών εκτάσεων, περί το 2001, από τον τέως Δήμο Κορθίου για παραχώρηση σε αιολικούς. Έκαναν συμβόλαιο οι ιδιοκτήτες, με τον τότε "Καποδιστριακό" Δήμο, να επινοικιάσει της γη τους σε τρίτους (αιολικούς), για εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Τις εκτάσεις τις είχαν επιλέξει άνθρωποι του Δήμου, και φαίνεται ότι τα ...πολλά λεφτά θα τα έπαιρναν ... Ποιοι θα τα έπαιρναν? Ο τότε Δήμος?  Οι τότε Δημοτικοί άρχοντες?  Και κανείς δεν μιλούσε επειδή όλοι περίμεναν να γίνουν πλούσιοι.  Αλλά με τα χρόνια οι "επενδυτές" δεν τα βρήκαν με τον Δήμο Κορθίου, έμειναν τα συμβόλαια και τα χρεωστούμενα νοίκια, που τώρα μερικοί αρχίζουν να διεκδικούν. Δικαστήρια. Αυτά βγήκαν στην φόρα τον Απρίλιο του 2015, όπου ο νέος ενιαίος Δήμος -- με νέο Δήμαρχο ( ο παλιός ήταν ο ίδιος που είχε κάνει τα συμβόλαια), ανακάλυψε ότι χρωστάει λεφτά.

Χμμ... Ακούω ότι το περί το 2000?  2001?, και στην Τήνο, Άρχοντας του Δήμου Εξωμβούργου έψαχνε να αγοράσει ή να νοικιάσει, εκεί κοντά στα βουνά που κυκλοφορώ εγώ. Εκεί κοντά επίσης παραχώρησε ο Δήμος Εξωμβούργου ένα χωράφι, όπου το Τοπικό Παράρτημα του τότε Δήμου Εξωμβούργου είχε "όλως τυχαίως" φροντίσει να τοποθετήσει αναμεταδότη τηλεόρασης, δήθεν για τα γεροντάκια (όταν το Ξώμπουργο ήταν και είναι γεμάτο αναμεταδότες), και άνοιξε μάλιστα και ...δρόμο για να μην σηκώνει μπαταρίες. Καπάκι η κεραία της κινητής τηλεφωνίας.  Στο ίδιο χωράφι, που εν τω μεταξύ, αργότερα, βρήκα εγώ τον ιδιοκτήτη του!.  Χμμμ.. Μα δεν θα ξεχάσω ποτέ τον Άρχοντα να λέει "ό,τι δεν είναι κανενός είναι του Δήμου". Όχι βέβαια... Αυτό αντιβαίνει ρητά στον Α.Ν 1539/1938 και υπάρχει και σαφέστατη νομολογία για το πώς κάτι γίνεται "αδέσποτο" -- θέλει συμβολαιογραφική πράξη, μεταγραμμένη.  Αλλά δεν νοιάζομαι για το χωραφάκι με την κεραία, (το χωραφάκι έχει τίτλους από το 1929 -- το είπα και σε έναν πονηρό στον Πειραιά που είπε "ααα... Δημόσιο χορτολιβαδικό, άρα δικό μου, που πας βρε Μήτσο, δεν είναι πια 2013, είναι 2015... ).   Δεν με αφορά η κεραία. Απλά αρχίζω και λύνω το παζλ.

Το παζλ είναι απλό:  Η μεν Κοινοτική Έκταση του Α.Ν. 1539/1938 ήταν σαφής και γνωστή σε κλειστό κύκλο (επίσης δεν ξεχνάω τι μου είπε ένα καλό παιδί από τα  Κελλιά για το περιβόητο Κοινοτικό Έγγραφο:  "Το έχω ζητήσει, αλλά δεν μου το δίνουν" -- να σου πω εγώ γιατί δεν στο έδιναν, δεν ήθελαν τα 300 στρέμματα που περιγράφει (770 είναι μάλλον) αλλά, "άλλα στρέμματα", όλη την έκταση μέχρι εκεί που είναι η κεραία...   Και όπως και στην Άνδρο, έτσι και στην Τήνο ότι "κάπου χάλασε η δουλειά", ή υπήρξαν εσωτερικές διαφωνίες (μάλλον το πρώτο), και έτσι ανέλαβε να καθαρίσει ο πονηρός από τον Πειραιά...


Έχει συνέχεια η ιστορία μου... Και περνάει από την Κάρυστο... Και την Κρήτη... Να ξέρετε ότι τα αιολικά, με βάση τον Νόμο Μπιρμπίλη, παίρνουν χωρίς πολλά πολλά και περίπου δωρεάν εκτάσεις που είναι Δημόσιες.  Αυτοί, οι αιολικοί, δεν ήθελαν τον Ν. 4280/2014... Θα έπαιρναν όση Τήνο, Άνδρο, Πάρο, Νάξο ήθελαν, σαν "Δημόσια Χορτολιβαδική".  Τσάμπα. Κι ας είχαν πιστέψει τίποτα αφελείς ότι θα έβγαζαν ένα ...10%. Από αιολικούς βρε? Έχετε ιδέα τι μούσμουλα είναι?  Να με ρωτάτε...
 
Πρέπει να πάμε βόλτα Πάρο-Νάξο... Η Εύβοια, δυστυχώς, δεν είναι Κυκλάδες... Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους η Εύβοια ακολούθησε τις τύχες του ελληνικού κράτους.  Δυστυχώς.

Το έννομο συμφέρον του Κοπελούζου στην Κάρυστο είναι ότι ήθελε να πάρει την γη, για να ζητήσει λεφτά από την Μέρκελ, να αγοράσει Γερμανικές ανεμογεννήτριες, που θα του ξεπληρώνουμε εμείς με καπέλο 200%, από τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Όχι, οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν χρήσιμο ρεύμα, ούτε γλυτώνουν καύσιμα.  Αλλά κάνουν πλούσιους αυτούς που διαμεσολαβούν στην τοποθέτησή τους.

Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Τίνος είναι η Τήνος;


Τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει γίνει ειδικός στο trivia pursuit. Από τα πιο περίεργα στα πιο βαρετά.  Και όλα χάρη σε κάτι περίεργους που με αναγκάζουν να τα μαθαίνω.  Όπως λένε "μάθε τέχνη κι άστηνα κι άμα πεινάσεις πιάστηνα".

Περί τα τέλη Αυγούστου 2014, είδα αυτό:  http://www.tinostoday.gr/2014/08/blog-post_640.html "...Μια τέτοια ρύθμιση θα είχε ως αποτέλεσμα την απαξίωση της Τηνιακής γης και την εμπλοκή των ιδιωτών σε σχεδόν καταδικασμένους δικαστικούς αγώνες με το Ελληνικό Δημόσιο. Γι αυτό και η ψήφιση του άρθρου 37 του Νόμου 4280/2014 (ΦΕΚ Α' 159/08-08-2014), μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχία και δικαίωση για το Δήμο Τήνου, που δεν εγκατέλειψε στιγμή την υπόθεση. Αλλά και απόδειξη ότι απαιτείται εγρήγορση και μαχητική διάθεση γιατί οι εγκληματικές για το νησί ρυθμίσεις έρχονται από εκεί που δεν το περιμένεις, όχι πάντοτε με αθώες προθέσεις...". Και, πιστέψτε με, κάτι έχω μάθει από το 2010 (ή μάλλον από το 2003) για ..."καθίκια" με όχι αθώες προθέσεις, μην σας πω ότι αυτοί οι ίδιοι ήθελαν να μην περάσει ο 4280/2014 -- αν και με μπερδεύει που αυτοί που εκπροσωπούν τα "καθίκια" καμιά φορά αλλάζουν στρατόπεδο... Μάλλον όταν δεν τα βρίσκουν...

Τον Απρίλιο του 2014 είδα κάτι ακαταλαβίστικο, που δεν θα έδινα σημασία, αν δεν είχε μια φωτογραφία από ένα χωραφάκι μου που είχε βάλει, το 2010, κάποιος μελισσοκόμος μέλισσες... Το 2010 ήταν η χρονιά που το αιολικό "πάρκο" Γκάγκαρη είχε πάρει την πρώτη άδεια από την ΡΑΕ και εντελώς κατά σύμπτωση ένα σωρό μελισσοκόμοι είχαν ενθαρρυνθεί να πάνε μέλισσες πάνω στο βουνό.  'Ενας μάλιστα, ξάδερφος άρχοντα, είχε πάρει και ...άδεια από τον Δήμο (οι άλλοι μάλλον πήγαν πραγματικά τυχαία).  Γνωστό κόλπο (που όμως δεν πιάνει, υπάρχει σχετική νομολογία:  Οι μέλισσες δεν κάνουν για "νομή".

Αλλά πίσω στο ακαταλαβίστικο:  http://www.andriakienotita.gr/?p=132.  Αυτό το κειμενάκι είναι σχεδόν πολύτιμο (θα μάθετε για την συνθήκη της Κωνσταντινουπόλεως), αν και τώρα δεν πολυχρειάζεται με τον Ν. 4280/2014, αλλά, και χωρίς τον 4280/2014,  "κατά τον χρόνο της επανάστασης τα νησιά των Κυκλάδων αποτελούνταν στο σύνολό τους από γαίες καθαρής ιδιοκτησίας".   Φυσικά, οι (πραγματικοί) μελισσοκόμοι, και οι κυνηγοί, δεν θέλουν αιολικά.  Μαντέψτε τι έπρεπε να έχει η εταιρία το 2010 για να πάρει την πρώτη άδεια της... Χαρτί, "τίτλο" για την έκταση... Χεχεχε... Και δρόμο για να ...βελτιώσει. Με προφορικές δηλώσεις? Με λίγη τύχη, θα το δούμε αυτό... 

Και το πιο καλό το έμαθα τον Οκτώβριο του 2013:  "Αναγκαστικός Νόμος" 1539/1938... Τα έχει όλα...  Και το έγγραφο του 1938 της Κοινότητας Κελλίων.

Εκ των υστέρων βρήκα κι άλλα...  Βρήκα και κάτι για τον φουκαρά που διαφήμιζε ότι θα γίνει πλούσιος από μένα και ότι του έχουν τάξει μεγάλα δώρα...  Άντε καημένε, διάβασε να μάθεις για "αδέσποτα" και "ξαπολυτά" (και δώσε και ένα αντίγραφο στο λαμόγιο που σε έβαλε να το ρωτήσεις)...  Που μάλλον δεν θα το καταλάβαινε ούτε ο ίδιος, ή σου πέταξε την φόλα για να κάνεις εσύ φασαρία... Πες του χαιρετίσματα:  "τα ακίνητα καθίστανται αδέσποτα με την παραίτηση του κυρίου αυτών από την κυριότητά τους, που αναπτύσσει τα αποτελέσματά της μόνο μετά τη μεταγραφή της σχετικής συμβολαιογραφικής δήλωσης παραίτησης".


Θα αναρωτιέστε "μα τι λέει αυτός πρωί-πρωί"; Αυτό που λέω είναι ότι η Τήνος είναι, βασικά, ιδιωτική.  Εκτός, όπου ο Δήμος, οι Κοινότητες και το Δημόσιο, έχουν συμβολαιογραφικές πράξεις, ή τίτλους, ότι είναι δικά τους.

Που μεταφράζεται στο ότι για να είναι νόμιμη μια άδεια εγκατάστασης αιολικού πάρκου (άντε, και κεραίας κινητής τηλεφωνίας), πρέπει να είναι σε μέρος με "τίτλο". Άσε που θα γίνει γέλιο αν ποτέ έρθει το Κτηματολόγιο στην Τήνο... Ευτυχώς που δεν μας απελευθέρωσε ο Ελληνικός Στρατός.

Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Πρωτομαγιά στου Πολέμου τον Κάμπο


Όλοι πήγαν να πιάσουν τον Μάη, πήγα και εγώ -- και όταν πάω πάνω στο οροπέδιο, πάντα κουβαλάω και ένα φορητό GPS και μία φωτογραφική μηχανή... Ξέρετε... Έχω αδυναμία στου Πολέμου τον Κάμπο από τις ιστορίες που μου έλεγε η γιαγιά μου και από τότε που με είχε πάει, πριν πολλά χρόνια, η Μαριεττώ, να δω τα Γράμματα.


Η Μαριεττώ ανεβοκατέβαινε στου Πολέμου τον Κάμπο 1-2 φορές την ημέρα για τα κατσίκια της.  Ξεκινούσε από την Καλλονή (κάτω δεξιά στην εικόνα που μεγαλώνει με κλικ),  ανέβαινε στην Αγία Υπακοή και τα Μπαγκαλάκια, περνούσε τις Μάντρες προς Βαθειά Λίμνο, και από εκεί προς του "Ζαννή τη σγκούρα" και (από το κόκκινο βέλος)  προς την μάντρα της. Αυτή την εικόνα την είχα ανεβάσει και εδώ, σε μια ανάρτηση με περισσότερα μονοπάτια.


Η μάντρα της Μαριεττώς είναι ακόμα εκεί, αν θέλετε να πάτε βόλτα (έχω βάλει και συντεταγμένες x-y αν υπάρχει κανένας ερασιτέχνης τοπογράφος που ψάξει να την βρει...


Αν πάτε περίπατο με ένα φορητό gps και μία φωτογραφική μηχανή, θα δείτε ότι η περιοχή είναι γεμάτη ξερολιθιές (κόκκινες γραμμές), καλλιεργητικές αναβαθμίδες ή "πεζούλες" (πράσινες γραμμές), αγροικίες, κελιά, αχυρώνες, μαντριά (ροζ τρίγωνα) και αλώνια (μπλε κύκλοι).  Η παραπάνω εικόνα μεγαλώνει με κλικ.   Για τις Αλώνες (κάτω αριστερά) είχα γράψει εδώ, και δεν είναι αλώνι, μάλλον είναι οχυρωμένος χώρος αγνώστου χρήσης.  Εμείς στα Κάτω Μέρη τις λέμε "Αλώνες", στα Ιστέρνια το ξέρουν σαν "ανεμόμυλο".

Το Κοινοτικό Έγγραφο της "Κοινότητας Κελλίων είναι συναρπαστικό. Περιγράφει την Κοινοτικήν Βοσκήσιμον Έκτασιν σαν "χερσότοπο" που συνορεύεται γύρωθεν με τοπωνύμια.  Τα τοπωνύμια μου τα επιβεβαίωσαν οι Κ.Δ. και Α.Α. και τα τσέκαρα και με τον π. Α.Φ., καλού-κακού, και τα έχω βάλει στην παραπάνω εικόνα, αλλά όποιος έχει άλλη άποψη, ελεύθερα.  Το Έγγραφο έχει ημερομηνία 25 Ιουνίου 1938, και δεν είναι τυχαίο, έχει να κάνει με τον Α.Ν. 1539/1938:   "Πάσαι αι διατάξεις του παρόντος νόμου έχουσιν εφαρμογήν διά πάντα τ'ακίνητα κτήματα του Δημοσίου, αδιαφόρως αν ταύτα διαχειρίζωνται υπό της Διευθύνσεως Δημοσίων Κτημάτων του Υπουργείου των Οικονομικών ή υφ'ετέρων Υπουργείων ή άλλων Δημοσίων Υπηρεσιών".   Και ο νοών νοείτω (και ευχαριστώ την Κ.Σ. για το μάθημα Νομικής).

Αλώνια παντού! Αν είστε από την Τήνο θα ξέρετε ότι κάθε πιθαμή χώμα στην Τήνο έχει καλλιεργηθεί, ο κόσμος έμενε σε κελιά και αχυρώνες όταν έκανε αγροτικές δουλειές και συχνά αλώνιζε επί τόπου, όταν το κριθάρι ήταν μακριά από το χωριό και δεν συνέφερε να κουβαλάει κανείς "χεροβόλους", το κριθάρι ήταν πιο ...εύκολο.

Θεωρώ τον εαυτό μου προνομιούχο που πρόλαβα τον κύκλο του κριθαριού, και τον κύκλο του αμπελιού, και όλους τους κύκλους της Τήνου που τέλειωσαν κάπου μεταξύ δεκαετίας 1960 και 1970, σίγουρα δύσκολη ζωή που όμως άντε να την ξαναβρείς.  Όχι ότι δεν είναι πιθανό να ζαναζήσουμε τις δυσκολίες προηγούμενων εποχών, αλλά έχει χαθεί, μάλλον για πάντα,  η πειθαρχία που κουβαλούσαμε από τον μεσαίωνα, την φεουδαρχική καταπίεση και τον φόβο των ...πειρατών.


Αφού πήγα που πήγα να πιάσω τον Μάη, έβγαλα και μερικές φωτογραφίες για να προσανατολιστείτε, αν ποτέ πάτε εκεί πάνω -- και η παραπάνω εικόνα μεγαλώνει με κλικ, μα προσέξτε κάτω δεξιά, τον Γ.Σ. που εκτελεί χρέη ανρθώπινης μεζούρας μπροστά από έναν τοίχο στην θέση "Μέλισσα" ή "Μελισσοβούνι" που μερικοί ονομάζουν και Μεσοβούνι, αλλά μάλλον από άγνοια. Η Μέλισσα είναι σαφώς ...οχυρωμένη, κανείς δεν έφτιαχνε τοίχους ύχους 2+ μέτρων με πέτρες που θες 4 άτομα αν τις σηκώσεις.  Το μέρος εξ άλλου λέγεται "του Πολέμου ο Κάμπος" αν και παραμένει μυστήριο ποιος Πόλεμος, πότε, και μεταξύ ποιών.  Έχει και πήλινα θραύσματα, θα έλεγα 6ος-7ος αιώνα μ.Χ., αν και μερικά χτίσματα στην περιοχή είναι σαφώς αρχαία, και κάτι οψιανοί είναι μάλλον πριν το ...1100 πΧ.

Και ενώ εγώ αποτυπώνω κελιά και ξερολιθιές και ταλαιπωρώ τον Γ.Σ. να στέκεται σαν ανθρώπινη μεζούρα σε μέρη που μας έμαθε ο π. Α.Φ. στο καφενείο του, άλλοι, από τουλάχιστον μάλλον το 2003 που ψηφίστηκε το Π.Δ. 13/2/2003 ΦΕΚ 160 27/2/2003, έχουν άλλα σχέδια (τα ...σχέδια μεγαλώνουν με κλικ):


"ΔΕΗ ΑΕ", "Κ/Ξ ΦΑΙΔΙΑΝ ΑΕ  - ΥΔΡΟΒΑΤ-ΕΝΕΡΓΟΤΕΚ", και φυσικά, το προσφιλές μου, "ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΚΑΓΚΑΡΗ ΑΕ".  Όταν έγινε η "Βιομηχανική Ζώνη" έγινε κατόπιν παραγγελίας.   Οι ίδιοι που παρήγγειλαν την Βιομηχανική Ζώνη, είναι οι ίδιοι που με ζαλίζουν (και έχουν ...προσλάβει και κάτι ανόητους για βοήθεια).  Μήπως και κάτι ιδέες για "φράγματα για δήθεν εμπλουτισμό πηγών" έχουν την ίδια προέλευση?  Το ερώτημα είναι φυσικά ρητορικό.

Υπάρχουν πολλές άμυνες ενάντια στους πονηρούς. Μία από τις άμυνες είναι ο ίδιος ο χώρος, οι πέτρες που δεν μιλάνε, αλλά, τελικά, μιλάνε οι πέτρες. Δεν έχετε παρά να τις ρωτήσετε ευγενικά.  Καλό μήνα.