Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Συνάντηση Δημάρχων Άνδρου, Νάξου, Πάρου και Τήνου με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα αιολικά στα 4 νησιά

 
Την ερχόμενη Τρίτη, 11 Απριλίου, θα πάνε οι τέσσερις Δήμαρχοι και διάφοροι εκπρόσωποι φορέων, πολιτών κλπ., να επισκεφθούν τον Σταθάκη, Υπουργό ΥΠΕΝ με θέμα τα αιολικά των Damco/ΕΝΕL στα τέσσερα νησιά.  Μην περιμένετε πολλά. Ο κ. Σταθάκης θα είναι φιλικός, όπως ήταν και ο κ, Σκουρλέτης, θα πει ότι η Κυβέρνηση κατανοεί, αλλά δεν παρεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης κλπ.  Ωστόσο, μπορεί να καταλάβει ότι τα αιολικά θα του μειώσουν τα έσοδα του προϋπολογισμού, χωρίς να του δίνουν κάποια πρόσθετη επάρκεια ηλεκτρικής ισχύος.  Θα το ξαναπώ:  Θα χάσουν έσοδα χωρίς να έχουν ρεύμα.

Τα αιολικά στα τέσσερα νησιά θα μειώσουν τον τουρισμό τους. Ό,τι και να σας λένε οι παπαγάλοι (που πληρώνονται για να είναι παπαγάλοι) κανείς δεν θέλει να βλέπει ή να ακούει αιολικά και ο τουρίστας θα προτιμήσει τα παραδοσιακά νησιά από τα νησιά με αιολικά. Τελεία και παύλα. Ο τουρισμός είναι ο βιοπορισμός των νησιών και η συμβολή των νησιών στο ΑΕΠ (και στα φορολογικά έσοδα) είναι από τον τουρισμό.  Αν βάλουμε αιολικά, θα μειώσουμε όποια εισοδήματα έχουμε εδώ, και αντίστοιχα τα κρατικά έσοδα. Πόση φτωχοποίηση πια?

Σε αυτό το πολύ απλό επιχείρημα, οι αιολικοί παπαγάλοι θα σας πούνε για το καθήκον προς την καημένη την Πτολεμαΐδα, για την ενεργειακή αυτάρκεια, για την απεξάρτηση από το πετρέλαιο, για την σωτηρία του Πλανήτη, για τους ξένους που όλοι έχουν αιολικά.  Μην έχετε τύψεις κύριοι Δήμαρχοι,  πρόκειται για φθηνά, χυδαία και ευτυχώς ξεφτισμένα παραμύθια!  Τα αιολικά στα νησιά δεν έχουν σχέση με ενέργεια, ή με καθαρό περιβάλλον και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν ρυπογόνες μονάδες (βλ. παρακάτω [α]). Και μην ελπίζετε σε ανταποδοτικά έσοδα για εγκατάσταση αιολικών. Πρώτον ή έλλειψη χρημάτων γενικά δεν θα το επιτρέπει, και δεύτερον θα διπλασιάσετε το κόστος του ρεύματος για να παίρνετε επιστροφή ...1%.  

Μην έχετε καμία ψευδαίσθηση. Όλοι στα Υπουργεία ξέρουν ακριβώς τι γίνεται:  Η αιολική άδεια έχει ήδη μεταπουληθεί στην ΕΝΕΛ και ...ανησυχούν οι δικοί μας ότι μπορεί να έχουν πουλήσει κάτι που δεν έχουν.  Αλλά δεν χρειάζεται να το πούμε, μην γίνουμε ...αγενείς.

Κατά της άδειας εκκρεμεί 1) προσφυγή κατά της αρχικής άδειας "παραγωγής από την ΡΑΕ, και 2) προσφυγή κατά της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) [β]. Και 3) ας μην θεωρηθεί δεδομένη η Άδεια Εγκατάστασης: Κάτι εκτάσεις που ήταν "δεδομένες" μπορεί και να μην είναι. Ωστόσο ο Έλληνας "επενδυτής" είναι αρκετά ισχυρός και πειστικός σε όλα τα επίπεδα... Και όλοι ξέρουν ότι η πρεμούρα είναι για την αμοιβή από την πώληση της άδειας...

Τα αιολικά δεν μπαίνουν για καμία ενέργεια (το έχει εμπεδώσει αυτό ο κ. Σταθάκης από τα παρ΄ολίγον μπλακάουτ τον περασμένο χειμώνα).  Τα αιολικά μπαίνουν για τις επιδοτήσεις.  ΜΟΝΟ για και μόνο ΜΕ τις επιδοτήσεις. Η πιο γνωστή είναι το ΕΤΜΕΑΡ, αλλά η πιο ζουμερή είναι το 40% του κόστους του έργου μπροστά, ζεστά λεφτά.  Για αυτή γίνεται η φασαρία, και από αυτήν θα πληρωθεί για την μεταβίβαση της άδειας ο Έλληνας "επενδυτής".  [γ]

Να θυμίσω ότι οι Damco/ΕΝΕL προσπαθούν να βάλουν "360 αιολικά μεγαβάτ" σε Άνδρο, Τήνο, Πάρο, Νάξο. Λέω "αιολικά μεγαβάτ" επειδή τα αιολικά μεγαβάτ δεν είναι πραγματικά, είναι "ονομαστικά". Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν σχέση με πραγματική ηλεκτροδότηση.  Δεν μετράνε!  Δεν έχουν σχέση με ηλεκτροδότηση στα νησιά ή στην Αθήνα. Αν τα αφήσετε να ηλεκτροδοτήσουν θα έχουμε ...μπλακάουτ!  [δ]

Ο κύριος Υπουργός ας καταλάβει ότι θα χάσει έσοδα ο προϋπολογισμός, χωρίς να του εξασφαλίζεται ηλεκτροδότηση για το επόμενο παρ' ολίγον μπλακάουτ.

___________________________



[α]  1) Η Πτολεμαΐδα θα σωθεί με φίλτρα και αντιρρυπαντικές μονάδες και όχι με αιολικά. Τα αιολικά ούτε υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες, ούτε είναι συμβατά με λιγνίτη, ούτε εξοικονομούν λιγνίτη. Πουθενά στο κόσμο.  2) Τα αιολικά δεν μετράνε στην επάρκεια ισχύος, είναι ασήμαντα έως βλαπτικά στην ηλεκτροδότηση, και δεν εξοικονομούν μετρήσιμα καύσιμα. Πουθενά στον κόσμο. 3) Το πετρέλαιο είναι ασήμαντο στην ηλεκτροδότηση, στην Ελλάδα και γενικά. Εάν θέλετε απεξάρτηση από πετρέλαιο, κόψτε τις μετακινήσεις (και την θέρμανση και την χρήση πλαστικών). 4) Το ότι τα αιολικά έχουν κάποια επιρροή στον Πλανήτη είναι στο μυαλό διεστραμμένων παραμυθάδων, ξέρω έναν, ας μην τον ονοματίσω. Είναι υπάλληλος του αιολικού λόμπι και ...κατ' εξακολούθηση ψεύτης.  5) Οι ξένοι αιολικά? Βασικά αυτοί που τα πουλάνε:  Οι Γερμανοί, οι Δανοί και οι Ισπανοί, αλλά παρά τις αρλούμπες περί "πω πω πολύ αιολικό ρεύμα την περασμένη Τρίτη" κανείς τους δεν ηλεκτροδοτείται από αιολικά.  Οι Δανοί έχουν πολλά αιολικά επειδή απορρίπτουν το αιολικό ρεύμα στα υδροηλεκτρικά της Νορβηγίας και το επανεισάγουν σαν υδροηλεκτρικό -- και έχουν το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη!   Οι Γερμανοί εξάγουν πάρα πολλά μηχανήματα ΑΠΕ, αλλά ηλεκτροδοτούνται από λιγνίτη, λιθάνθρακα Αμερικής, πυρηνικά...  Οι ξένοι στα νησιά δεν θέλουν αιολικά -- πώς να τα θέλουν? Θα πέσει η αξία των σπιτιών τους...

[β]  Δεν θα αναφέρω τα ελαττώματα των αδειών και τα επιχειρήματα των προσφυγών, αλλά σε περίληψη είναι:  1) Για να ξεπεράσει ελαττώματα της πρώτης άδειας της ΡΑΕ ο "επενδυτής" την τροποποίησε λιγάκι και έβγαλε δεύτερη. Το ΣτΕ έχει βγάλει απόφαση ότι η πρώτη άδεια δεν υφίσταται αφού έχει υποκατασταθεί από την δεύτερη. Έλα όμως που η δεύτερη πατάει στην ανύπαρκτη νομικά πρώτη! Θα έχει γέλιο, αφού και η ΑΕΠΟ πατάει στην πρώτη άδεια. 2) Η ΑΕΠΟ έχει τουλάχιστον 3 σοβαρά θέματα. Το πιο γνωστό είναι ότι στην Τήνο και Πάρο, ρητά δεν επιτρέπονται αιολικά χωρίς νέα Προεδρικά Διατάγματα για χωροθετήσεις ΖΟΕ.  ΔΕΝ επιτρέπονται. Ειδικά στην Τήνο δεν επιτρέπονται και άλλα, αλλά ας μην τα κάνουμε βούκινο.  Και η ΑΕΠΟ έχει και άλλες βαθιές τρύπες που τις κρατάμε για πάρτη μας, για την ώρα.  Όσο για τις άδειες εγκατάστασης... Αχ αυτή η Δασική Υπηρεσία, πολύς ο ζήλος, αλλά επιπόλαιοι βρε παιδί μου, με ελαττωματική όραση,  (%#$---+!).

[γ]  Η πιο γνωστή επιδότηση είναι το υποχρεωτικό ΕΤΜΕΑΡ (τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων) που είναι πολύπλοκος όρος που σημαίνει "επιδότηση των ΑΠΕ".  Η δεύτερη λιγότερο γνωστή επιδότηση είναι η υποχρεωτική απόληψη του κουτουρού αιολικού ρεύματος από την ΔΕΗ, είτε χρειάζεται, είτε όχι.  Το υποχρεωτικό ΕΤΜΕΑΡ και η υποχρεωτική απόληψη είναι αυτά που επιτρέπουν στα αιολικά να βγάζουν τα έξοδά τους, τους τόκους τους και ένα μικρό κέρδος. ΔΕΝ είναι αυτά τα λεφτά!  Τα λεφτά είναι ότι με την εγκατάσταση ενός αιολικού, παίρνουν οι αιολικοί επιδότηση 40% από τα διάφορα πακέτα ΕΣΠΑ και Γιούνκερ. Τα 360 αιολικά μεγαβάτ του "έργου" θα κοστίσουν περί τα €500 εκατομμύρια, το 80% από αυτά τα λεφτά θα πάει κατ' ευθείαν στην Γερμανική Ένερκον που μας τα πουλάει, και τα λεφτά αυτά θα δοθούν με δάνειο που θα αποπληρώνουμε μέσα από τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Κρατιέστε τώρα?  Για το έργο αυτό, η πρόσθετη επιδότηση του 40%, μπροστά, με το καλημέρα, είναι €200 εκατομμύρια. Αύτή δεν είναι επιδότηση της Εθνικής Οικονομίας, πάει στις τσέπες των Damco/ΕΝΕΛ. και καλύπτει και το κόστος μεταβίβασης της άδειας στην ΕΝΕΛ. Για αυτά τα €200 εκατομμύρια πρέπει να μπουν αιολικά στα 4 νησιά.  Ούτε για ενέργεια, ούτε, για ρεύμα.. Για την επιδότηση. Με 200 εκατομμύρια περισσεύουν και λεφτά για οικολόγους, παπαγάλους, παραμυθάδες, και ΜΜΕ.

[δ]  Μην σας ζαλίσω με τεχνικές λεπτομέρειες, να θυμίσω μόνο τέσσερα πράγματα:


1) Στην Μελέτη Επάρκεια Ισχύος του ΑΔΜΗΕ για τον υπολογισμό της επάρκειας ισχύος, τα αιολικά μετράνε στο 10% της ονομαστικής τους ισχύος, και αυτό με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν διαθέσιμες μονάδες αερίου ταχείας απόκρισης με "χαμηλά τεχνικά ελάχιστα" (που δεν υπάρχουν και όπως ξέρει πολύ καλά ο κ. Σταθάκης, δεν υπάρχει πάντα και το αέριο).


2)  Η ίδια η ΡΑΕ έχει παραδεχτεί ότι τα αιολικά δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες. Αυτό που δεν παραδέχεται είναι ότι εγκρίνοντας αιολικά μας έχει καταδικάσει σε ενεργειακή φτώχεια και μόνιμη ύφεση με υποχρεωτική εξάρτηση από αέριο και εισαγωγές. Ο Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ που έδωσε την άδεια κατά της οποίας προσφεύγουμε εμφανίστηκε και δικηγόρος της Εταιρίας!   Αθάνατη Ελλάδα! Ο τέως της Ρυθμιστικής Αρχής συνήγορος του Ρυθμιζόμενου. Το τελευταίο του επιχείρημα στο Διοικητικό Εφετείο ήταν "και τι θα γίνουν οι επενδυτές?"

3) Η εμπειρία με ηλεκτροδότηση με αιολικά στην μη διασυνδεμένη Ρόδο.  Η διασύνδεση δεν γίνεται για να εξάγουν ρεύμα τα νησιά, αλλά για να μην καταστρέψουν το δίκτυό τους με τα αιολικά! Αφιερωμένο:

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προσέχετε τον ανώνυμο κύριο αρχαιοπτέρυγα. Μέσα σε διάφορα σωστά που παρεμβάλλει, ισχυρίζεται και διάφορα ψευδή και προπαγανδιστικά. Δεν μπορώ εδώ να σχολιάσω αναλυτικά τα σωστά και τα στραβά του κατεβατού του. Πάντως με έχει αποκλείσει από τα σχόλια στις αναρτήσεις του, διότι λάμβανε τεχνικές απαντήσεις που όταν δεν τον βόλευαν, τις έσβηνε ο αθεόφοβος (δεν είναι αμαθής, είναι ημιμαθής). Η τελευταία μεγάλη κοτσάνα του (την έχω σώσει, για να μην την εξαφανίσει) ήταν ο ισχυρισμός ότι με τις μπαταρίες της ΤΕΣΛΑ θα πληρώνουμε 250 δολλάρια την κιλοβατώρα! Πιστέψτε το ή όχι, αυτή τη χοντράδα ακριβώς έλεγε ο άνθρωπος, στην προσπάθειά του να παραπληροφορήσει. Το μετέτρεψε και σε 23600 λεπτά του ευρώ μάλιστα!... Ως προς τον λιγνίτη, σας πληροφορώ ότι, όπως και να τον βλέπετε, μας τελειώνει... Περί το 2050 ο άξονας Κοζάνη - Πτολεμαϊδα - Φλώρινα θα έχει εξαντλήσει τα λιγνιτικά του αποθέματα...
Χρήστος Ελευθεριάδης

αμμοδύτης είπε...

Δεν ξέρω σε ποιο κατεβατό αναφέρεστε και λογικά εάν έχετε αντιρρήσεις για το τι λέει άλλος να του τις πείτε. Ωστόσο κάνετε μερικά λογικά και μερικά πραγματικά λάθη σε αυτό που γράψατε:

1) Κόστος κιλοβατώρας Τεσλα. α) δεν υπάρχουν σε εμάς τέτοια πράγματα στο εμπόριο, και το πόσο κάνει κάτι στην Καλιφόρνια δεν έχει σχέση με την Ελλάδα. Μια πρόχειρη αναζήτηση στο γκουγκλ λέει: α) "το κόστος της κιλοβατώρας με μπαταρίες τεσλα έπεσε από $1000 το 2010 σε $190 το 2016 (ισχυρίζεται η Τέσλα)". β) "Η Τέσλα παρουσιάζει χαμηλότερα κόστη από τα πραγματικά" (λέει το περιοδικό Φορμπς). γ) παρούσες εκτιμήσις κόστους είναι μεταξύ 200 και 500$ την κιλοβατώρα. Επομενω κύριε Ελευθεριάδη χωρις να ξέρω που βρήκατε αναφορά στα "250" ή τα "23600 λεπτά" (236 ευρώ)που λέτε, μάλλον ΣΩΣΤΗ φαίνεται -- για προϊόν που ούτε είναι διαθέσιμο εδώ, ούτε το αντέχουμε, μάλλον, οικονομικά. Να θυμίσω ότι η τιμή του ρεύματος πριν την κρίση ήταν 25-30 ευρώ για κάθε ΜΕΓΑβατώρα. Ακόμα κι αν είχατε την αντιπροσωπεία τέτοιων μπαταριών νομίζω ότι δεν θα πουλούσατε ΟΥΤΕ ΜΙΑ. Τα περί αποθήκευσης ρεύματος είναι κάτι σαν το ιερό δισκοπότηρο. Πολλά λεφτά για έρευνα, και από ότι βλέπω από αυτό που γράφετε "πολύ παραμυθάκι"

2) Τελειώνει ο λιγνίτης? Αυτό το έχω ακούσει. Τελειώνει ο εύκολα απολήψιμος, σε ορισμένα πεδία. Ο λιγνίτης "τελειώνει" προκειμένουν να τον πάρουν ιδιώτες (προσπάθεια που γνωρίζω επεγγελματικά, πρώτο χέρι). α) Υπάρχουν και άλλα λιγνιικά πεδία. β) Το ότι τελειώνει ο λιγνίτης δεν σημαίνει ότι δεν είναι πάμφθηνος, σχετικά ο λιθάνθρακας, είτε από Αφρική, είτε άπό Νότια Αμερική, είτε από ...ΗΠΑ! Η Γερμανία εισάγει λιθάνθρακα από τις ΗΠΑ για την ηλεκτροδότησή της μετά το κλείσιμο μερικών πυρηνικών της το 2011! Η ΔΕΗ πήγε να κάνει δυό μονάδες λιθάνθρακα το 2007, αλλά τις μπλόκαραν δήθεν οικολόγοι (μάλλον έμμισθοι κυρίου που ήθελε μονάδες αερίου!). Ο λιθάνθρακας και ο λιγνίτης είναι η μονη πηγή ηλεκτροδότησης πλήν πυρηνικών και μεγάλων υδροηλεκτρικών σε ΟΛΟΝ τον κόσμο (και φθηνου ΣΧΙΣΤΟΛΙΘΙΚΟΥ αερίου στις ΗΠΑ, προσφάτως).

3) Μπορεί, πράγματι να έχει εξαντληθεί ο λιγνίτης σε Κοζάνη-Πτολεμαϊδα-Φλώρινα το 2050. Αυτό θέτει θέμα: Από τι θα έχουμε ρεύμα? Από φθηνό λιθάνθρακα που μπορεί να έρχεται από οπουδήποτε" Από ανύπαρκτο αέριο από το Αζερμπαϊτζαν? Μήπως από την Γκαζπρομ? Μήπως όχι? Θα σας πω από τι ΔΕΝ θα έχουμε ρεύμα: Από αιολικά, φωτοβολταϊκά και μπαταρίες! ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ μα έχουμε ρεύμα 200 300, 500 ευρώ την μεγαβατώρα! Απλά δεν θα έχουμε ρεύμα. Το ρεύμα 2-3 ώρες την ημέρα, ή μια φορά τον μήνα, δεν είναι ρεύμα.

4) Θα μου πείτε, εύλογα, "ΑΠΕ και αέριο", κάτι που εξ άλλου διαφημίζει η κοινοπραξία του κυρίου Κοπελούζου. ΠΟΥ θα το βρείτε το αέριο? Θα πληρώνετε ρεύμα 3-4 φορές πάνω από ότι με λιθάνθρακα? Και εγώ είμαι υπέρ της οικολογίας, αλλά είμαι και υπέρ των νοσοκομείων και κάποια οικονομικής δραστηριότητας. Ή μήπως, σαν καλός εκπρόσωπος του κυρίου Κοπελούζου προτείνετε να εισάγουμε ρεύμα? Ο κύριος αυτός είναι α) εισαγωγέας της Γκαζπρομ, β) εισαγωγέας ρεύματος (ψάξτε την NECO) και γ) μεταπωλητής αδειών.

Νομίζω ότι ΕΣΕΙΣ είπατε 4 κοτσάνες στην προσπάθειά σας να με πείσετε ότι κάποιος άλλος λέει κάτι που εκ των πραγμάτων μάλλον αλήθεια είναι. Καλή τύχη στην μπουρδολογία σας (ακούω ότι δίνουν πουρμπουάρ για μπουρδολογίες)

Ανώνυμος είπε...

.. ρεεε ξυπνάτε Ρε.
Οι ΑΠΕ μόνο με δημόσιο χρήμα (επιδοτήσεις) στήνοντε και παράγουν κέρδος μόνο από δημόσιο χρήμα (φόρος ΑΠΕ)...
Να δοθούν όλα αυτά τα εκατομμύρια των ΑΠΕ στα νησιά να φτιάξουν 2 Μαρίνες 2 γήπεδα γκολφ και 5 ξενοδοχεία,, να βρουν δουλειά 1000 άνθρωποι,, και να τριπλασιάσουν τον τουρισμό τους,,,
αυτό είναι δημόσιο συμφέρον.
Και ας αγοράζουν το ρεύμα,, τους συμφέρει 100% .
Μην γίνουν και τα νησιά άναρχα βιομηχανικά πάρκα, με τις ανεμογεννήτριες...

lignite is black gold είπε...

Λοιπόν, ας τα πάρουμε με τη σειρά τα λεγόμενα του κ. "Χρήστου Ελευθεριάδη":

1. Η αναφορά στο κόστος μπαταριών της Τεσλα με αναφορά σε 23.800 λεπτά/kWh (κι όχι 23.600) δημοσιεύτηκε στο http://greeklignite.blogspot.gr/2017/03/blog-post_29.html και δεν έχει σχέση με τον αρχαιοπτέρυγα.

2. Η αναφορά συνοδεύεται από εικόνα του τουίτερ του Έλον Μασκ, που λέει "$250/kWh". Όλα τα διεθνή μέσα αναφέρονται σε δολάρια ΗΠΑ, όχι Αυστραλίας. Η εικόνα προφανώς απευθύνεται στους Ελευθεριάδηδες αυτού του τόπου. Αν ξερουν φυσικά να διαβάζουν.

3. Κανείς "Χρήστος Ελευθεριάδης" δεν έχει οποτεδήποτε σχολιάσει στο greeklignite, πολύ δε περισσότερο κανείς δεν έχει αποκλειστεί όταν δημοσιεύει σχόλια με τεχνική άποψη.

4. Ποιος είπε πως "Περί το 2050 ο άξονας Κοζάνη - Πτολεμαϊδα - Φλώρινα θα έχει εξαντλήσει τα λιγνιτικά του αποθέματα;" Αυτό που τελειώνει μέχρι τότε είναι τα ήδη ανοικτά ορυχεία, αλλά υπάρχουν ακόμα κι άλλα κοιτάσματα. Κακό πράγμα πράγματι τόσο η ημιμάθεια όσο και η αμάθεια. Να υποθέσω πως απ' τις πολλές "βολικές" τεχνικές απαντήσεις, ο κ."Χρήστος Ελευθεριάδης" ηλεκτροδοτεί το σπίτι του με αιολικά;

archaeopteryx είπε...

"Xρηστο Ελευθεριάδη": Γράφω από το 2010. Έχω δημοσιεύσει ή έχω κρατήσει ΟΛΑ τα σχόλια. Τις αρλούμπες τις έχω στα spam. Πέρα από τα δημοσιευμένα σχόλια, δεν έχω δει ΚΑΝΕΝΑ (ΟΥΤΕ ΕΝΑ) στοιχειωδώς τεχνοκρατικό σχόλιο. Τα αιολικά είναι μια ενεργειακή απάτη με κίνητρο τις αρπαχτές από επιδοτήσεις. Οι αιολικοί χωρίς τον Νόμο Μπιρμπίλη θα ήταν του κοινού ποινικού δικαίου. Τώρα είναι απλά ψεύτες -- και εσύ πρέπει να είσαι αιολικό αφού και εσύ είσαι ψεύτης. ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ. Η θεωρία ότι τα αιολικά είναι ακριβή απάτη επιβεβαιώνεται καθημερινά στις ειδήσεις. Καημενούλη απατεώνα που δεν σε αφήνουν να εκφραστείς...