Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Ο φαύλος κύκλος της κατάρρευσης


Είχε λίγες μέρες πριν το Πάσχα κάτι δημοσιογράφους στην Τι-Βι και ένας που τον είχα και για σοβαρό σχολίασε «ε… γιατί τόση ενασχόληση πια με το spread…» ή κάτι τέτοιο. Οι κινήσεις των αγορών είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Κάποιος λοιπόν έχανε λεφτά από το μεσημέρι και μετά, εκεί στα ελληνικά ομόλογα και από τα 380 b.p. και μετά άρχισαν να βαράνε τηλέφωνα, και κατά τις 4 το απόγευμα πήγε να ξεφύγει το πράγμα, αλλά ο ex machina deus παρενέβη και προσγειώθηκε το διαστημόπλοιο. Και αυτά είναι ωραία να περνάει η ώρα, αλλά την Τρίτη χάθηκαν αρκετά λεφτά σε όσους έχουν ελληνικά ομόλογα, και κάποιος πλήρωσε να μην χαθούν περισσότερα. Άλλα δεν ξέρω. Από το πρωί μέχρι τις 4, ο υποθετικός «κερδοσκόπος» έχανε €30.000 στο εκατομμύριο. Αυτό είναι χασούρα 3% (σε 7 ώρες). Η άσκηση αυτή έχει αρχίσει ήπια από τις αρχές του 2008 και έντονα από τον Οκτώβριο του 2009.

Ακούστε τώρα το άλλο τρελό. Βγήκε κάποιος
Wolgang Munchau και είπε το εξής κουφό: Θα χρεοκοπήσουμε, αλλά όχι …φέτος. Εγώ το ερμηνεύω ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 9 μήνες για να τακτοποιήσουν τις «εύρυθμες» αλλαγές στα χαρτοφυλάκιά τους οι Ευρωπαϊκές και άλλες τράπεζες, ώστε τυχόν στάση πληρωμών από εμάς να μην τους καταστρέψει. Με άλλα λόγια δεν ΤΟΥΣ συμφέρει να χρεοκοπήσουμε τώρα.

Και αδυνατώ να ξέρω τι σκέφτονται στα Κυβερνητικά κλιμάκια (μάλλον χαμένα τα έχουν και κάνουν ό,τι τους πούνε οι ξένοι), αλλά, από το πρωί οι φήμες είναι ότι κάτι έχει ξεφύγει, ο προϋπολογισμός είναι …λάθος (συγγνώμη, προϋπολογισμός, σε κατάσταση κρίσης, στην χώρα που λάμπει από έλλειψη δημοσιονομικής πειθαρχίας, δεν μπορεί να υπάρξει. Ναι, ναι, θα πάει για αναθεώρηση και να μου το θυμηθείτε).

Η λύση να βγούμε από το ευρώ δεν είναι λύση, παρά μόνο για ψυχολογικό ταρακούνημα. Η υποτίμηση θα βοηθούσε μόνο αν είμαστε κάπως εξαγωγική χώρα, που όμως δεν είμαστε. Χώρα που δεν παράγει τίποτα είμαστε. Εισάγουμε τα μπρόκολα, τα λεμόνια, τα σκόρδα, τα τυριά, το κρασί… Η υποτίμηση θα είναι ο πιο άδικος τρόπος να περιοριστεί το εισόδημα των πολλών. Κάτι σαν ΦΠΑ 40% σε είδη supermarket, και 100% στην βενζίνη. Και πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών. Όσοι γεννήθηκαν μετά το 1970, θα θυμούνται το άγχος να βρεις κανένα δολάριο ή (θεέ μου) καμιά χρυσή λίρα. Όσοι γεννήθηκαν μετά το 1980, θα πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη και στο ότι θα μας σώσουν οι …Γερμανοί. Το πρόβλημά μας ωστόσο δεν είναι η παραγωγικότητά μας καθ’ εαυτή (εκεί που παράγουμε), αλλά το γεγονός ότι έχουμε πολλούς τέως βοσκούς που εξυπηρετούν τον πολίτη σφραγίζοντας άσκοπα χαρτιά σε γραφεία που χτίστηκαν με δανεικά.
Δείτε και αυτό.

Ακούστε τι μας έλεγαν πριν 6 μήνες.



Και για να το εμπεδώσετε:

«Αν σήμερα, παγώσουμε τους μισθούς, θα παγώσουμε την αγορά. Αν αυξήσουμε τους φόρους στην μεσαία τάξη, θα μειώσουμε την αγοραστική της δύναμη, θα βαθύνουμε την ύφεση, θα μειώσουμε τα έσοδα του κράτους, και θα επέλθει ο φαύλος κύκλος της κατάρρευσης». Κι ακόμα, δεν έχουμε δει τίποτα. Ρωτήστε κανένα παλιό, πως ήταν η ζωή την δεκαετία του ’50 και του ’60. Θα είναι πολύ χειρότερα τώρα, γιατί καλομάθαμε.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Nα σου πω την αγορά δε την πολυλυπάμαι. Όπως και οι δημόσιοι υπάλληλοι παίρνει αρκετή διόρθωση. Δεν μπορεί πολιτικός μηχανικός εργολάβος οκοδομών να βάζει στην άκρη 4 εκ. ευρώ σε δέκα χρόνια. Κάποιους έκλεψε. Αυτά ηταν υπερβολές για τη μικρή μας οικονομία. Δηλ. πήγε στο Ντουμπάι κάθε πικραμένη νοικοκυρά και από την άλλη πεθαίνουμε στα ράντσα. Ψηφίζω φορολογία.

Ζάχαρη είπε...

Για αυτο καλυτερα να παμε για κωπηλασια η κατι τετοιο οπως ο πρωθυπουργος μας...
Ποσο ερασιτεχνες και μακρια νυχτωμενοι ειναι,ουτε μανατζμεντ για τι βι σταρς δεν μπορουν να κανουν.
Τελικα η Αμερικανος η Ελληνας αυτο το μισο-μισο δεν λεει.

Ανώνυμος είπε...

λεξικο 2099:

jeffrey mineiko=
ανεπαγγελτος αλλοδαπος μετριου ευφυιας που πηρε εκβιαστικα την εξουσια, λεγοντας και φρικτα ψεμματα, και μετα κατεστρεψε ανεπανορθωτα την ελλαδα στις αρχες του αιωνα, οικονομικα αλλα και εθνικα.

εθνικα:
ολα ξεκινησαν με την απαλειψη των ορων "εθνικο" απο τα παντα, την καταργηση των στρατιωτικων παρελασεων, την αναγνωριση ολων των αναριθμητων αλλοδαπων, και το "yes sir" σε ολους τους γειτονες.

οικονομικα:
ολα ξεκινησαν με την απιστευτης επιπολαιοτητας δημοσια δηλωση! οτι η χωρα πηγαινε για πτωχευση! κατι που ξυπνησε τους κερδοσκοπους.
ακολουθησαν αθλια αντιλαικα μετρα που τσακισαν την αγορα και την οικονομια.

Unknown είπε...

Απίστευτα και άκρως αντιφατικά πράγματα διαβάζει κανείς από τους λογίς - λογίς "οικονομολογούντες" και τα "κερδοσκοπάκια" της πεντάρας.
Θα χρεοκοπήσει λέει η Ελλάδα (με συνέπεια την στάση πληρωμών) του... χρόνου.
Είναι δυνατόν να συμβεί αυτό, όταν το μεγαλύτερο βάρος του δημόσιου ελληνικού χρέους το φέρνουν οι 5 μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες;
Φαντάζεστε τι πρόκειται να γίνει αν έστω και 1% συμβεί κάτι τέτοιο;
Τέτοια λογική έχουν μερικοί... που σπάνε... και τα ποιό σκληρά... μύγδαλα...
Ψυχραιμίαααααααααααααα!!!!!

http://www.antinews.gr/?p=39778 είπε...

Ενώ από χθες η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της προσπαθούν τάχα να βρουν και να ρίξουν στην πυρά τον «ανώνυμο αξιωματούχο» που δήλωσε σε γερμανική ιστοσελίδα ότι η Ελλάδα θα ζητήσει να αλλάξουν οι όροι ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί το spread των 10ετών ομολόγων, μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο αποκαλύπτει ότι ο συγκεκριμένος αξιωματούχος έχει όνομα και είναι πολύ γνωστός.

Ανώνυμος είπε...

Rumors That US-Targetted Greek Bond Issuance Scrapped, As Americans Have Purported "Short Party" In Greek Bonds
Submitted by Tyler Durden on 04/06/2010 09:03 -0500

Greece International Monetary Fund Portugal


According to Bankingnews.gr, yesterday's disclosure that Greece would attempt to raise money by targeting US bond investors is now being refuted, and that this will likely "not happen." With record wides across the bond complex, it is not difficult to see why.

In the meantime the entire high beta euro sovereign market is melting down.

Portugal 158/164 +17
Italy 125/130 +12
Greece 390/410 +56
Spain 127/132 +11
Ireland 155/162 +12
UK 80/85 +5
Austria 60/65 +5

We are stunned US stocks are not up on this latest piece of horrible news: the market has proven quiet resilient in climbing the wall of sovereign bankruptcy in recent months.

And now for some comic relief: after alienating Germans in perpetuity, Greece is now targeting the US, and the IMF and specifically its main backer - the US. I guess if you have to go down in flames, might as well try to burn all those who are trying to help you, if only you would cut your profligate ways... Which simple requirement, as was already disclosed, is out of the question. Bankingnews.gr is blaming the plunge in 10 Year GGB on American selling. We are not sure if a "Short Party" is the same as a "Pants Party." We don't want to find out.

http://www.zerohedge.com/article/rumors-us-targetted-greek-bond-issuance-scrapped-americans-have-purported-short-party-greek-

Ανώνυμος είπε...

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1798845

Ανώνυμος είπε...

Στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που δημοσιεύθηκε έχουν φέρει τη ρύθμιση "ότι οι ΑΠΕ, ως περιβαλλοντικά φιλικές μορφές ενέργειας, επιτρέπεται να χωροθετούνται κατ’ αρχήν ΠΑΝΤΟΥ, εκτός από τις περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης ή άλλες περιοχές υψηλής οικολογικής αξίας"
ΠΑΝΤΟΥ; Τι εννοεί η κυρια με το σακιδιο;
Έχουν φέρει τη ρύθμιση ότι τις άδειες θα τις χορηγεί η ΡΑΕ σε ταχύτατο χρονικό διάστημα το οποίο δεν θα υπερβαίνει τους 2 μήνες
Ορίζουν ότι οι ΑΠΕ αποτελούν ύψιστη εθνική προτεραιότητα με στόχο κάλυψη από ΑΠΕ του 40% των ενεργειακών αναγκών εως το 2020!
Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα μείνουν μέχρι το 2020 στην εξουσια.
Οσα μεσα μαζικης αποχαύνωσης και αν επιστρατεύσουν, όσα θλιβερα παπαγαλάκια και αν πληρώσουν, αυτή η κυβέρνηση θα φύγει νύχτα!