Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Πως θα χάσουμε τα νερά στην Τήνο




Η Τήνος υπήρχε πολύ πριν την σημερινή Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και τοπική αυτοδιοίκηση υπήρχε, αλλά ήταν "τοπική". Δεν περίμενε λεφτά και κονδύλια από το Κράτος. Υπήρχε για τις τοπικές ανάγκες και με τοπικά μέσα.

Πριν το 1999, τα χωριά υπήρχαν μόνο όπου υπήρχε πηγή με νερό. Ούτε εύκολα τεχνικά έργα υπήρχαν ούτε υπήρχαν εύκολα λεφτά. Αν ήθελε το χωριό να φέρει το νερό από κάποια πηγή, μάζευε λεφτά από τους χωριανούς για υλικά, έκαναν οι άνθρωποι και εθελοντική εργασία, και ερχόταν το νερό. Και για να μην τσακώνονται πολύ, συμφωνούσαν μεταξύ τους με τι σειρά θα ποτίζουν τα περιβόλια τους. Ακόμα θυμάμαι, το νερό που "είχαμε" στον Άγιο Λευτέρη, μεταξύ 1 και 3 την νύχτα, ή το νερό στο Κάτω Κλείσμα από την στιγμή που θα πήγαινε ο ήλιος στην Αγία Υπακοή, μέχρι να ανέβει "δύο καλάμια".

Τότε, δεν υπήρχε Δήμος. Δεν είχαμε υπαλλήλους ύδρευσης, δημοτικά αυτοκίνητα, δημοτικούς ταμίες, δημοτικούς προϊσταμένους, και δημοτικούς υπεργολάβους. Η ζωή ήταν φτηνή και απλή (και φτωχή, αλλά χωρίς δημοτικά χρέη). Τώρα, όλα αυτά υπάρχουν, και είμαστε σε περίοδο περιορισμού των υφισταμένων δανείων, εξαιρετική στενότητα, και περίπου χρεοκοπημένοι σαν χώρα.

Ο Δήμος ωστόσο έχει τα τρέχοντα έξοδά του. Κάποια στιγμή, θα συνειδητοποιήσει, ότι δεν μπορεί να έχει ελλείμματα, ή δεν θα έχει μετρητά για τρέχουσες υποχρεώσεις. Ή δεν θα βρίσκει λεφτά για κάποια βλάβη στο δίκτυο νερού που εν τω μεταξύ έχει φτιαχτεί. Και όσοι καλομάθαμε να έχουμε νερό στα σπίτια μας θα γκρινιάζουμε, και οι υπάλληλοι στον Δήμο θα γκρινιάζουν που δεν πληρώνονται ή δεν παίρνουν αύξηση, και σε όλη αυτή την γκρίνια, θα εμφανιστεί μία εταιρία που θα προτείνει να πάρει αυτή την διαχείριση των νερών, θα χρεώνει πιο πολύ και πιο αυστηρά από τον Δήμο, θα πάρει και 2-3 από τους 5-10 υπαλλήλους, θα δώσει και κάποιο τέλος στον Δήμο, και θα έχει "ιδιωτικοποιηθεί" το νερό της Τήνου, και θα είναι κρίμα, γιατί το νερό εκτός από κοινό αγαθό, ήταν μια χαρά μέχρι που η διαχείρισή του έφυγε από τις Κοινότητες και πήγε σε υπαλλήλους που το βλέπουν το πράγμα και λίγο επαγγελματικά και απομακρυσμένα.

Αν λοιπόν δεν θέλετε να ιδιωτικοποιηθεί το νερό, 1) πρέπει να το πείτε. 2) Πρέπει να απαιτήσετε να μειωθούν τα διοικητικά Δημοτικά έξοδα που σχετίζονται με αυτό. 3) Πρέπει να ζητήσετε τη ευθύνη των νερών σε κάθε Κοινότητα να την έχει η Κοινότητα και όχι ο Δήμος, γιατί ο Δήμος, κάθε Δήμος, όχι μόνο ο δικός μας, ΜΗΝ αρχίσετε τα κομματικά σας, είναι λίγο Δημόσιο, με ότι αυτό σημαίνει. Και πολύ φοβάμαι ότι και να το πείτε, θα σας αγνοήσουν.

Βέβαια, μάλλον δεν θα προλάβουμε. Κάποια παράγραφος στο Μνημόνιο ή σε κάποιο μνημόνιο για κάποια δόση δανείου, θα έχει ψιλά γράμματα που θα λένε για εκχώρηση των νερών, θα το λένε και απελευθέρωση, ή Ευρωπαϊκή Οδηγία, θα μας λένε για καλύτερη ποιότητα και παραμύθια. Ή θα έρθει δήθεν από την Περιφέρεια απόφαση ότι η Τάδε εταιρία θα φτιάξει τους βιολογικούς καθαρισμούς που είμαστε εμείς δεν μπορέσαμε να φτιάξουμε, αλλά σε αντάλλαγμα θα πάρει και τα νερά. Βασικά θα πληρώνουμε το νερό 3, 5 και 10 φορές πιο ακριβά από ότι σήμερα. Η απογραφή είναι η προεργασία.

Αυτό, το ξαναλέω, δεν είναι Τηνιακό φαινόμενο, είναι Πανελλήνιο. Η ανικανότητα, η ολιγωρία, ο γιαλαντζί σοσιαλισμός, και τα κεκτημένα μας, μας στοιχίζουν την ελευθερία μας.

Η φωτογραφία της πηγής στον Φαλατάδο είναι από το http://imaginarytinos.blogspot.com/2010_05_01_archive.html

Δείτε και το http://www.youtube.com/watch?v=3H91Qqtzp5A, όπως είπε ο ανώνυμος σχολιαστής, "άκρως διαφωτιστικό ντοκιμαντέρ για το τι συνέβει στης μπανανίες που το ιδιωτικοποίησαν".

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Τοξικά, επικίνδυνα και ρυπογόνα τα αιολικά πάρκα!


Τα αιολικά πάρκα αποδεικνύονται σοβαρός κίνδυνος για το περιβάλλον σύμφωνα με έρευνα της Οργάνωσης Fachagentur Nachwachsende Rohstoffe-FNR (Agency for Renewable Resources)!
 

Τα συνθετικά και ορυκτά έλαια, που χρησιμοποιούνται για τη λίπανση τόσο των γιγαντιαίων περιστρεφόμενων πτερύγων όσο και για τη συντήρηση των υδραυλικών τμημάτων τους, θεωρούνται ιδιαίτερα τοξικά και αποδομούνται πολύ δύσκολα σε συνθήκες φυσικού περιβάλλοντος. Σε περίπτωση βλάβης μιας αιολικής γεννήτριας έως 1.000 λίτρα αυτών των ιδιαίτερα τοξικών υλικών είναι δυνατόν να διαρρεύσουν και να μολύνουν το φυσικό περιβάλλον.

Κατά τον ειδικό σε θέματα τοξικότητας υλικών, Ρολφ Σνάιντερ, που διεξάγει έρευνες ειδικά για το Θέμα αυτό στα Αιολικά Πάρκα της Βόρειας Θάλασσας για λογαριασμό της «Υπηρεσίας Αντικατάστασης Βλαβερών Πρώτων Υλών» (FNR), οι διαχειριστές των αιολικών εγκαταστάσεων αγνοούν εδώ και χρόνια τις εκκλήσεις επιστημόνων και οργανώσεων να αντικαταστήσουν τα τοξικά λιπαντικά που χρησιμοποιούν τουλάχιστον με ηπιότερα βιο-υλικά! Ο υπεύθυνος σχεδιασμών της FNR, Ντερκ Κέμπκε σε σχετική συνέντευξη που δόθηκε για το Θέμα αυτό ήταν κατηγορηματικός: «Ο τομέας παραγωγής αιολικής ενέργειας βασίζεται κατά 90% σε συμβατικά έλαια, που κατατάσσονται στις πλέον επικίνδυνες ουσίες για τη μόλυνση κάθε είδους υδάτινου περιβάλλοντος», και τόνισε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα άμεσης λήψης μέτρων ώστε τόσο οι κατασκευαστές όσο και οι διαχειριστές των αιολικών εγκαταστάσεων να εναρμονιστούν με τις Γερμανικές αλλά και τις Ευρωπαϊκές οδηγίες για την προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος και την Προστασία της Υγείας των Ανθρώπων! Να σημειώσουμε ότι η Fachagentur Nachwachsende Rohstoffe υπάγεται απευθείας στο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Διατροφής, Γεωργίας και Προστασίας των Καταναλωτών και παίζει σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό της Πολιτικής στα θέματα αρμοδιότητας αυτού του Υπουργείου .  Από το http://konstantinosdavanelos.blogspot.com/2011/12/blog-post_4001.html


Και όταν φυσάει πολύ, γίνονται πυροτεχνήματα (θα τα πηγαίνει και ο αέρας βόλτα, καλά θα περνάμε).  Και από ρεύμα, μην φοβάστε καθόλου. Σε όλο τον κόσμο, δουλεύουν από 18%-25% του χρόνου. Αλλά πληρώνονται 100% το χρόνου, με καπέλο 200% πάνω από την κανονική τιμή του ρεύματος. Άντε να κουνηθεί λίγο χρήμα (το δικό σας που θα φεύγει από την τσέπη σας).

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Θα μας διαλύσουν, επειδή τους βολεύει και επειδή μπορούν

Από την εποχή που ανώνυμοι σχολιαστές με μπακλαβάδες, πανηγύριζαν για δήθεν νίκη στις Δημοτικές Εκλογές, το φθινόπωρο του 2010, μέχρι σήμερα, έχουν συμβεί τα εξής κοσμοϊστορικά:

1)  Όποιος αμφέβαλε ότι φαλιρίσαμε και παραδώσαμε την κυριαρχία της χώρας σε ξένους, τον Απριλη-Μάη του 2010, νομίζω ότι τώρα το έχει εμπεδώσει. Και μην πιστεύετε τα περί ΔουΝουΤου... Σε άλλους παραδώσαμε.

2) Όποιος αμφέβαλε ότι το άθλιο πολιτικό σύστημα που μας κυβερνά από -- εδώ ζορίζομαι... Από πότε έχουμε άθλιο πολιτικό σύστημα;  Αν είστε Πασόκ, από το ...1960 μέχρι το 1981, και από το 2004 μέχρι το 2009.  Αν δεν είστε Πασόκ, από το 1981 και μετά -- εν πάσει περιπτώσει, μάλλον κατέρρευσε το πολιτικό σύστημα.  Μας κυβερνούν οι Γερμανοί, έχουν και ονοματεπώνυμο, αλλά με άξιους Κυβερνητικούς εκπροσώπους, βασικά τον Σκάι και το Μέγα.  Μέχρι να σας βάλουν χέρι και σε εσάς, προσωπικά, θα νομίζετε ότι είναι και καλοί άνθρωποι. Θα σας βάλουν...

3) Όποιος αμφέβαλε ότι άρχισε να γράφεται Ιστορία από το 2008, του θυμίζω: Γράφεται Ιστορία. Η Ιστορία είναι ότι οι δήθεν τεμπέληδες και διεφθαρμένοι Έλληνες ήταν μόνο η αφορμή. ΟΛΗ η Ευρώπη είναι ένας πύργος από τραπουλόχαρτα, αλλά τους βολεύει να λένε ότι φταίμε εμείς. Αλλά επειδή τους βολεύει, και επειδή μπορούν, θα μας διαλύσουν.

4) Αυτό που μάθαμε από το 1981 και μετά είναι να ζούμε με δανεικά, με κλεμμένα, με παροχές και με επιδοτήσεις. Σε αυτό, θα μου πείτε, φταίμε και εμείς. Μμμμ... να μου επιτρέψετε να σας πω ότι αν πάτε σε έναν ζαβό και νηστικό και του τάξετε φαγητό και λεφτά, φτάνει να κάθεται και να μην κάνει τίποτα, εύκολα τον φτάνετε εκεί που είμαστε εμείς σήμερα. Βάλτε και πολιτικούς που λαδώνονται και Γερμανούς που λαδώνουν και έδεσε η σούπα.

5) Τον Γιώργο τον χάσαμε. Πήγε να το παίξει ...δημοκράτης, παρεξηγήθηκαν οι ...εκσυγχρονιστές (οι Γερμανοί) του Πασόκ, παρεξηγήθηκαν και οι Γερμανοί και τον χάσαμε τον Γιώργο, και καπάκι οι Ιταλοί έχασαν τον Μπερλουσκόνι.  Ακόμα και εάν είστε φανατικοί αντι-Παπανδρεϊκοί, μην χαίρεστε, πραξικόπημα ήταν. Τα κόλπα του μπαμπά του Γιωργάκη, το 1965-1967, παρόμοια αποτελέσματα είχαν. Και μετά τον Γιώργο, μας προέκυψε Οικουμενική. Όποιος θυμάται την Οικουμενική πριν τον Μητσοτάκη, θα θυμάται ομορφιές. Αν αυτή η Οικουμενική υπογράψει την δανειακή σύμβαση, θα παρακαλάμε να ξαναγυρίσει η Τουρκοκρατία.  Όχι επειδή θα φτωχύνουμε (θα φτωχύνουμε ούτως ή άλλως) αλλά επειδή και θα φτωχύνουμε και θα χάσουμε κάθε αξιοπρέπεια. Κάθε δόση, θα έχει καινούργιους εκβιασμούς.

6) Η Ευρώπη πάει για διάλυση από το καλοκαίρι, και ΔΕΝ φταίμε εμείς. Απλά είδαν οι πάντες ότι η Ευρώπη βασίζεται πολύ στην αδιαφάνεια και τον ...φασισμό.  Κανείς δεν κάνει δουλειές με κέφι σε φασιστικές καταστάσεις, άσχετα τι σας λένε. Τώρα το τι συμφωνούν στις διασκέψεις κορυφής, θα το δείξει ο καιρός.

7) Εμφανίστηκαν οι αιολικοί στην Τήνο. Λες και δεν φαινόταν από τότε που φτιάχτηκε το Προεδρικό Διάταγμα, λες και δεν ξέρουμε ποιοι τα προωθούν.  Δεν πειράζει... Θα έρχονται λιγότεροι τουρίστες, και η Τήνος θα γίνει σαν την Νότια Εύβοια.  Αν μάλιστα πάνε εκεί που μαζεύονται τα νερά της βροχής, θα κάνουν χρυσές δουλειές οι έμποροι εμφιαλωμένου νερού. Άντε, να κινηθεί λίγο χρήμα... Αχ καημένα παιδιά... Πιστεύετε και αυτά που σας τάζουν... Και στην Κατοχή έταζαν στους κουκουλοφόρους...

Ξέρω ότι πολλοί ζορίζονται. Όλοι ζοριζόμαστε. ΜΟΝΟ οι παλιοί, αυτοί που θυμούνται την Κατοχή, μπορούν να σας περιγράψουν τι ενδέχεται να περάσουμε.  Μέχρι τώρα ρωτούσα φίλους από το νησί εάν έχουν χωράφια με νερό... Και αυτό δεν βοηθάει. Θα φορολογήσουν ΚΑΙ το νερό. Αυτή είναι η έννοια των δηλώσεων πηγαδιών και γεωτρήσεων. Και το ρεύμα, και τον αέρα, και την άπνοια. Και άντε να κρυφτείς.

Μπακλαβά γωνία κανείς;