Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014
Άχρηστα τα αιολικά... Στο 2% της ονομαστικής τους ισχύος... Ακόμα και εκεί που έχει πολύ αέρα
http://deinews.blogspot.gr/2014/11/2.html
http://greeklignite.blogspot.gr/2014/10/2_29.html
http://www.adamsmith.org/wp-content/uploads/2014/10/Assessment7.pdf
Από την "Περίληψη" και τα "Συμπεράσματα":
Μετά από μετρήσεις 9 ετών σε 22 περιοχές της Αγγλίας, με 10 GW (10.000 μεγαβάτ) εγκατεστημένης ονομαστικής αιολικής ισχύος οι Άγγλοι έμαθαν τα εξής:
Η πραγματική ισχύς είναι:
1) πάνω από 90% της ονομαστικής για ...17 ώρες τον χρόνο.
2) πάνω από 80% της ονομαστικής για 163 ώρες τον χρόνο.
3) κάτω από 20% της ονομαστικής για 20 εβδομάδες τον χρόνο.
4) κάτω από 10% της ονομαστικής για 9 εβδομάδες.
Ενώ υπάρχει ο ισχυρισμός ότι πάντα κάπου θα φυσάει (στην Αγγλία), η "εγγυημένη" παραγωγή είναι 2% της ονομαστικής (έναντι του 10% που είπε, ευγενέστατα, ο ΑΔΜΗΕ). Και υπάρχουν μεγάλες περίοδοι που απλά δεν φυσάει καθόλου. Αυτό σημαίνει ότι με πολλά αιολικά πρέπει να συνυπάρχει ισοδύναμη εγκατεστημένη συμβατική ισχύς σαν εφεδρεία (με αέριο που δεν έχουμε)
Αντίθετα με τους αιολικούς ισχυρισμούς ότι η γεωγραφική διασπορά εξομαλύνει την μεταβλητότητα, η βραχυπρόθεσμη (30-90 λεπτά) μεταβλητότητα είναι τυπικά στο 10%. Η διαχείριση του δικτύου απαιτεί παρεμβάσεις σε κλίμακα 10 ...δευτερολέπτων (επειδή η Αγγλία είναι βασικά μη (επαρκώς) διασυνδεδεμένο νησί). Οι (ακριβές) μονάδες αντλησιοταμίευσης δεν επαρκούν για την διαχείριση αυτής της μεταβλητότητας.
Με 10 GW εγκατεστημένη ονομαστική ισχύ, μεταβολές +/- 300 MW ανά μισάωρο είναι συνήθεις και συνεχείς. Μεταβολές +/- 700 MW συμβαίνουν συχνά. Αυτές σταθεροποιούνται με μονάδες εφεδρείας και αντλησιοταμίευση, αλλά αυτό περαιτέρω ακριβαίνει το κόστος στο δίκτυο και δεσμεύει πολύτιμη δυνατότητα διαχείρισης φορτίων από υφιστάμενες ανάγκες.
Η εγγυημένη απόδοση των (γεωγραφικά διάσπαρτων) αιολικών είναι στο 2% της ονομαστικής τους ισχύος. Η απολογιστική (στατιστική) απόδοση των αιολικών είναι στο 8% της ονομαστικής τους ισχύος. (Το "απολογιστικό-στατιστικό" είναι και λιγάκι δώρον άδωρον αφού κανείς δεν ξέρει αν, για λόγους επάρκειας ισχύος, θα φυσάει σε ώρα αιχμής στις ...24/12)
Ο ΑΔΜΗΕ ήταν πάρα πολύ ευγενικός όταν είπε (σελ. 40) ότι για λόγους επάρκειας ισχύος τα αιολικά είναι στο 10% της ονομαστικής τους... Μάλλον κάπου μεταξύ 2% και 8%... Ή 4% με 6% που έχει πει η ΕΟΝ από το 2005!
Μην ξεχνάτε, δεν έχει σημασία πόσο δυνατός είναι ο αέρας, αλλά πόσο σταθερά και αδιάλειπτα φυσάει στα 6 μποφόρ. Η Αγγλία και η Σκωτία έχουν τον Ατλαντικό... Σχετικά σταθεροί αέρηδες. Εμάς ή φυσάει 9άρια (δεν δουλεύουν τα αιολικά) ή δεν φυσάει.
Η εμπειρία στην Αγγλία δεν διαφέρει από αυτήν της Αυστραλίας: Βασικά, «διακοσμητικά» τα αιολικά, ακόμα κι όταν είναι πολλά, διάσπαρτα, και διασυνδεδεμένα.
Δεν έχει σημασία εάν τα αιολικά είναι ...φιλικά προς το περιβάλλον. Ούτε έχει σημασία ότι δεν εκπέμπουν καυσαέρια. Σημασία έχει ότι ΔΕΝ ηλεκτροδοτούν. Το κόστος τους ΠΡΟΣΤΙΘΕΤΑΙ στο κόστος της ηλεκτροπαραγωγής, χωρίς να αντιπροσωπεύει ηλεκτροπαραγωγή.
Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014
Τα ...αδέσποτα
Δεν είμαι δικηγόρος, ή ...γλωσσολόγος, αλλά η γη, οι εκτάσεις, είναι ή ιδιωτικές, ή δημόσιες, ή κοινοτικές. Είτε ξέρουμε τίνος είναι, είτε δεν ξέρουμε. Και, εάν δεν ξέρουμε τίνος είναι, ή ρωτάμε, ή ψάχνουμε να μάθουμε. Εάν δεν ξέρουμε τίνος είναι, ή εάν δεν ήξερε ο μπαμπάς τίνος είναι, αυτό δεν κάνει ένα χωράφι ούτε "δημόσιο", ούτε ...αδέσποτο -- ιδίως εάν δεν το έχουμε ψάξει κιόλας. Το κάνει "αγνώστου ιδιοκτησίας". Εγώ π.χ. είχα αναφέρει χωράφια με τα οποία συνορεύω, σαν "ιδιοκτησίες αγνώστων", αλλά την στιγμή που είδα παλαιά συμβόλαια (πχ του 1900 ή του 1930, ή του 1950) με φερόμενους ιδιοκτήτες τους Χ και τους Ψ παύουν να είναι (για μένα) ιδιοκτησίες αγνώστων, και γίνονται (για μένα) εικαζόμενες ιδιοκτησίες των κληρονόμων των Χ και Ψ (αλλά μόνο αυτοί μπορούν να το ισχυριστούν).
Εάν ποτέ γίνει Κτηματολόγιο στην Τήνο, (α) θα γελάσει γενικώς το παρδαλό κατσίκι, και (β) εάν οι κληρονόμοι των Χ και Ψ του παραπάνω (πραγματικού) παραδείγματος δεν εμφανιστούν, υποθέτω ότι οι εκτάσεις αυτές, μετά από κάποια διαδικασία θα γίνουν Δημόσιες (αλλά δεν δηλώνω και ειδικός στο θέμα -- και υπάρχουν ένα σωρό νομικοί που ασχολούνται με την νομή, και την ιδιοκτησία, και την πολυπλοκότητα της Ελλάδας, που αλλού πέρασε Τουρκοκρατία, αλλού, όπως στην Τήνο, δεν γνώρισε Τουρκοκρατία, και σε μέρη όπως τα Δωδεκάνησα τα ιδιοκτησιακά πρέπει να είναι μύλος αφού ήταν και Ιταλικά, και Αγγλικά κλπ).
Φυσικά, θα διαχώριζα εκτάσεις που έχουν ίχνη αγροτικής καλλιέργειας (πχ "πεζούλες") από εκτάσεις που δεν έχουν τέτοια ίχνη, ή από καθαρά βραχώδεις εκτάσεις. Κάπου έμαθα ότι οι καθαρά βραχώδεις εκτάσεις είναι ...χορτολιβαδικές, και εάν ο φερόμενος ιδιοκτήτης δεν έχει παλιούς (περί το 1945) τίτλους, τις χάνει υπέρ του ...Δημοσίου. Οι βραχώδεις βουνοκορφές είναι μάλλον δημόσιες. Οι ιδιωτικές εκτάσεις εάν χαρακτηριστούν χορτολιβαδικές ή δασικές μπορεί να γίνουν επίσης δημόσιες. Αν δεν πληρώσετε τον ΕΝΦΙΑ για το χωράφι σας, επίσης... μπρρρ...
Το εξαιρετικά ενδιαφέρον, στα Κάτω Μέρη, είναι ότι παραδόξως υπάρχουν παλαιοί τίτλοι. Οι καθολικοί κάπως είχαν αρχεία και παράδοση να τηρούν αρχεία. Μέχρι το 1715, αν έχω καταλάβει σωστά το φεουδαρχικό καθεστώς, η Τήνος ήταν ούτως ή άλλως περίπου όλη ...Βενετία, και μάλλον οι ντόπιοι απέκτησαν εκτάσεις των τέως φεουδαρχών τους (αν και ίσως τους τις παραχωρούσαν έναντι ανταλλαγμάτων). Ποτέ δεν είχα ασχοληθεί με τίτλους μέχρι πρόσφατα, αλλά τώρα που ασχολήθηκα είδα ότι υπάρχουν τίτλοι του 1929, και του 1909, και του ...1855. Με πάντα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την αναφορά σε γείτονες! Από κάτι τέτοια, αναθεώρησα απόψεις που είχα περί "αγνώστων". Το κατά πόσον, τώρα, θα ενδιαφερθούν 100 κληρονόμοι να διεκδικήσουν μία ...καυκάρα, που θέλει ένα σωρό λεφτά για να της κάνεις τοπογραφικό, και μετά θέλει και ...ΕΝΦΙΑ, αυτό είναι άλλο θέμα.
Και, μεταξύ μας, με την φορολογία των ακινήτων και το κόστος του Κτηματολογίου δεν θα εκπλαγώ εάν πολλές εκτάσεις δεν εμφανιστούν σαν ...αδέσποτες εάν και όταν έρθει το Κτηματολόγιο στην Τήνο.
Μερικοί τύποι έχουν συμφέρον να είναι τα πράγματα "αδέσποτα", ή "ξαπολυτά" επειδή έτσι τα νέμονται. Μερικοί από τους ίδιους τύπους αφρίζουν όταν επισκευάζω τις ξερολιθιές σε γειτονικές ιδιοκτησίες για να μην φαίνονται "αδέσποτες".
Τι δεν καταλαβαίνετε?