Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

2008-2015 Η ελευθερία είναι υπέροχη, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν την αντέχουν


Δεν είναι παρηγοριά το να βλέπεις τα συμπτώματα ότι πας για φούντο, να λες ότι πας για φούντο, να καταλαβαίνεις γιατί πας για φούντο, να έχεις και άποψη για το πώς δεν θα πας για φούντο, αλλά να μην μπορείς να κάνεις κάτι επί τούτου.  Δεν είναι ότι "σας τα 'λεγα εγώ"... Έχει και δια ταύτα.

30 Ιουνίου 2008  Φαίνεται ότι η Ζήμενς έχει «μεθοδεύσει» σχεδόν το σύνολο του πολιτικού κόσμου

2 Ιουλίου 2008  Την πείνα μας και την ανέχειά μας θα την διαχειριστούν προδότες, επίορκοι, λαδωμένοι, ψεύτες, προσκυνημένοι, δοσίλογοι

22 Αυγούστου 2008  Το Δημόσιο χρέος, σε συνδυασμό με την ύφεση στην οποία μπαίνουμε ή είμαστε, και σε συνδυασμό με το ύψος των προσωπικών χρεών ή μειωμένων αποταμιεύσεων δημιουργεί εκρηκτική εικόνα

6 Οκτωβρίου 2008 Δανειστήκαμε πέρα από τις δυνατότητές μας. Δανειστήκαμε με την παραδοχή ότι το διαμέρισμα που βάλαμε υποθήκη θα ανεβαίνει σε αξία (αυτό είναι «φούσκα»). Κάναμε «αναπτυξιακά έργα», ροκανίσαμε και φάγαμε το 30%, το αναπτυξιακό έργο ήταν μαϊμού και οι μίζες φαγώθηκαν σε πολυτέλειες και κατανάλωση.

16 Οκτωβρίου 2008   Πόσο δύσκολο, πόσο επώδυνο. Πόση ύφεση; Πόσος πληθωρισμός, Πόση ανεργία; Πόση κοινωνική αναταραχή; Τίποτα χειρότερο;

30 Οκτωβρίου 2008 Ελληνικές Τράπεζες (εεε... αυτό αρχίζετε να το εμπεδώνετε... Ναι, φταίμε εμείς)

10 Ιανουαρίου 2009  Μην τρομοκρατείστε… μετά το Α, έχει Α-, ΒΒΒ+, ΒΒΒ, ΒΒΒ- και μετά πάμε κάτω στην κακή κατηγορία των “junk bonds”. Και μετά, default.

13 Ιανουαρίου 2010  Ή εγώ τα βλέπω όλα μαύρα και απαισιόδοξα και κάνω λάθος, ή οι υπόλοιποι είναι σε αφασία.  Λυπάμαι, αλλά πρέπει να κόψουν έξοδα. Ριζικά, αυστηρά και επίμονα. Ή θα το κάνουν, ή θα τους το επιβάλλουν. Τόσο απλό.

16 Φεβρουαρίου 2010 TITLOS SPV... εκεί περί τον Απρίλη ή Μάη, θα έχουμε πρόβλημα να αναχρηματοδοτήσουμε κάπου €8 δισ. βραχυπρόθεσμα ομόλογα;

26 Μαρτίου 2010  Το λέω καιρό τώρα και δεν με πιστεύει κανείς… Αποπληρωμή δανείων, με ύφεση, και κατεστραμμένο τον παραγωγικό ιστό είναι mission impossible .

27 Απριλίου 2010 Το ότι καθυστερήσαμε, σημαίνει πολύ κυνικά, ότι πρόλαβαν μερικοί και έκαναν αναδιαρθρώσεις στα χαρτοφυλάκιά τους. Ξέρω ένα πράγμα: θα είναι αρκετά χειρότερα από όσο φανταζόμαστε, και θα κληθούμε να υποστούμε ή να στερηθούμε σε βαθμό που θα μας «ξενίσει».

13 Μαΐου 2010  Με τον ίδιο τρόπο, δεν καταλαβαίνω γιατί οι Έλληνες σήμερα δεν αντιδρούν, αν και ξέρουν πολύ καλά τι πρόκειται να τους συμβεί.Ίσως να είμαστε γεννημένοι για σκλάβοι και να μας αρέσει η σκλαβιά. Η ελευθερία είναι υπέροχη, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν την αντέχουν.

31 Μαΐου 2010  Οι εξελίξεις θα έρθουν από τις Τράπεζες

Και πέντε χρόνια αργότερα;   Οι εξελίξεις ήρθαν.

Η κατάσταση σήμερα δεν περπατάει.  Όσο φτωχοί και να γίνουμε, δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το χρέος.  Το τι έγινε τις τελευταίες μέρες θα το μάθουμε αργότερα.

Οι Αμερικάνοι λένε "χρειάζεται γενναία διαγραφή, και κεφάλαια για ανάπτυξη μπας και αποπληρωθεί ό,τι δεν διαγραφεί και δεν γίνεται να στύβεις τους εξαθλιωμένους". Οι Γερμανοί είναι "τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά μας" και ξεχνάνε ότι μας δάνειζαν για να εισάγουμε Γερμανικά προϊόντα.

Φυσικά και δεν υπάρχει "Ευρώπη" αλλά εμείς, ...περιμένουμε να φτιαχτεί.   Ή κάτι παριστάνουμε, επειδή ..."δεν είμαστε έτοιμοι".  Ποτέ δεν θα είμαστε έτοιμοι.  Είχαμε ένα σχέδιο Μάρσαλ, αλλά κάπου εξανεμίστηκε μεταξύ 1973 και 1974 και το 1981 μπήκαμε στην σημερινή μας περιπέτεια.  Υπάρχει ένα φαινομενικό "σταθερό":  Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας.  Αν δεν αναγνωριστεί η απόσταση, ή εμείς θα βγούμε από αυτό το ευρώ, ή θα φύγουμε από αυτήν την Ελλάδα.  Φυσικά και μπορεί να υπάρξει άλλο ευρώ, ή/και άλλη Ελλάδα.

 Όσο φοβόμαστε να είμαστε ελεύθεροι, δεν θα είμαστε ελεύθεροι. Ελευθερία είναι κάπως να ζεις στα μέτρα σου...  Και να μην σου επιβάλλουν άλλοι, "μέτρα" που μόνο σκοπό έχουν την λεηλασία.

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Θάλασσα


Είμαστε μια ορεινή, σχετικά φτωχή χώρα, που για διάφορους λόγους δεν κατορθώνει να σχηματίζει ή να συγκρατεί "κεφάλαιο", με δύσκολη Ιστορία, που, αν το σκεφτείτε, γυρίζει γύρω, και περιτριγυρίζεται από Θάλασσα.

"Θάλασσα! Θάλασσα! λέει ότι φώναξαν οι 10.000 Έλληνες του Ξενοφώντα...

Πάψαμε να είμαστε σημαντικοί, πραγματικά, με το μας κατέλαβαν οι Ρωμαίοι. Το Βυζάντιο, αν το καλοσκεφτούμε, και γεωγραφικά, είναι σήμερα στην Τουρκία. Επί Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, όσο κι αν μιλούσαν Ελληνικά (όπου μιλούσαν Ελληνικά) είμαστε μια ξεχασμένη επαρχία, στην άκρη όμως της Θάλασσας. Και η Θεσσαλονίκη, στην Θάλασσα, στην άκρη του περάσματος του Αξιού ήταν πάντα η δεύτερη πιο σημαντική πόλη, μετά την Κωνσταντινούπολη.

Το 1821-1830 φτιαχτήκαμε στην σημερινή μας εκδοχή, μάλλον επειδή οι Τούρκοι δεν τα κατάφεραν στην Βιέννη και έτσι, νομίζω, ξεκίνησε η διαμάχη Ρώσων και Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας για τα Βαλκάνια.  Αυτή η διαμάχη κάπως ακούμπησε τους Άγγλους που τότε ήταν κυρίαρχοι της ...Θάλασσας.

Χωρίς να υποτιμώ την δική μας όρεξη για ανεξαρτησία (αν και πολλές τέτοιες ορέξεις φυτρώνουν και χάνονται και από εξωγενείς παράγοντες), κατά μία λίγο κυνική εκδοχή, υπήρξαμε, μετά το 1829, για να μην έχουν έρεισμα να έρθουν οι Ρώσοι στην Θάλασσα, για να μας ...σώσουν.

Η περίοδος 1829-1949 ήταν περίοδος που μεγάλωσαν λίγο τα σύνορα, αν και μάλλον συρρικνώθηκε ο "Ελληνισμός" της Νοτιοανατολικής Μεσογείου Θάλασσας.

Το 1949-1989 ήταν ο Ψυχρός Πόλεμος και μερικοί υποτιμούμε πόσο επηρέασε και εμάς, και έχω κάνει το λάθος να ξεχνάω ότι οι παίκτες δεν είναι ο Α και ο Β, αλλά έχει πολλούς μικρότερους, ο καθένας με την ατζέντα του, αλλά πάντα, η Θάλασσα ήταν στο επίκεντρο.

Η Ενωμένη Ευρώπη είναι πάλι άλλη Ιστορία. Η Ευρώπη είναι μια γεωγραφική έννοια, με χαρακτηριστικό την εύκολη μετακίνηση πληθυσμών, σχεδόν ποτέ με ...αγαθές προθέσεις από Ανατολικά προς Δυτικά. Η Ευρώπη, όσο καιρό υπάρχει είναι πεδίο πολέμων τόσο μεταξύ αυτών που είναι εγκατεστημένοι μέσα, με άλλους από Ανατολικά, ή Νοτιοανατολικά. Από την Ελλάδα, καθ΄ εαυτή, λίγο δύσκολο, αφού η Ελλάδα, δεν έχει εύκολα περάσματα προς (ή από) Βορρά.  Η Ευρώπη είναι συλλογή τέως αυτοκρατοριών, που κανείς δεν χωνεύει κανέναν, και τώρα παριστάνουν ότι δεν χωνεύουν εμάς, που είμαστε όμως στην Θάλασσα.


Όσο και εάν δεν έχουμε την στρατηγική αξία που είχαμε άλλοτε (αν και είμαστε πάνω στην Θάλασσα).  Η Θεσσαλονίκη είναι λιγότερο από χιλιόμετρα από την Ουκρανία και η Κρήτη περί τα 1.200 χιλιόμετρα από την Συρία, έτσι δύο χώρες κουτουρού.

Μου φαίνεται ότι όλη αυτή η ταραχή που έχει διχάσει φίλους και γνωστούς και δεν κατάφερε να είναι, όπως παλιά, μεταξύ "αριστερών" και "δεξιών", δεν έχει να κάνει με την τόσο προφανώς εσκεμμένη κακοδιαχείριση των τελευταίων 34 ετών, τα σωρευμένα χρέη μας, το αδιέξοδο που προβλέψιμα προέκυψε, το αδιέξοδο που κανείς δεν έκανε κάτι για αυτό, ή για τον ΦΠΑ στα νησιά, ή τους ανθρώπους στα ΑΤΜ.


Η ταραχή έχει να κάνει μάλλον με την Θάλασσα. Ο Β' ΠΠ έγινε για την Θάλασσα. Και ο Α' ΠΠ. Και πριν από αυτούς, ο Πόλεμος των Επτά Ετών, ο πρώτος πραγματικά παγκόσμιος πόλεμος, και πολλοί επώνυμοι πόλεμοι στην Ευρώπη, πριν από αυτόν, έγιναν για την Θάλασσα.  Όταν ο Orwell έγραψε το βιβλίο του 1984, ξεκινούσε, δεν είχε τελειώσει ο Ψυχρός Πόλεμος, αλλά η Θάλασσα ήταν το προφανές ζητούμενο.

Όσο για την μικρή και ασήμαντη Τήνο, το τελευταίο μέρος που άφησαν οι Βενετοί όταν αποσύρθηκαν από την Θάλασσα, ήταν η Τήνος, το 1715. Και η Τήνος, εκεί περί τα Ορλωφικά, λίγα χρόνια αργότερα, ήταν από τα πρώτα ενεργά ρήγματα στον καυγά για την Θάλασσα.

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Εξι λόγοι για τους οποίους λέμε «όχι»


Δεν είμαι ούτε οπαδός του Βαρουφάκη, ούτε τίποτα. Αλλά εκτιμώ ότι έχει απόλυτα δίκιο (και είμαι αρκετά πιο ευρωσκεπτικιστής από αυτόν). Παρακαλώ να το διαβάσετε και να μην ακούτε τα πουλημένα κανάλια:
1.Οι διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν σε συμφωνία επειδή οι δανειστές (α) αρνήθηκαν να αναδιαρθρώσουν το μη βιώσιμο χρέος και (β) επέμειναν ότι το χρέος πρέπει να το πληρώνουν οι ασθενέστεροι των πολιτών, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.

2.Το ΔΝΤ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, πολλές άλλες κυβερνήσεις, καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων, θεωρούν – όπως κι εμείς – ότι το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί.

3.To Eurogroup έχει, τον Νοέμβριο του 2012, παραδεχθεί ότι το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί όμως αρνείται να δεσμευτεί για αυτό.

4.Από την στιγμή που ανακοινώσαμε το Δημοψήφισμα, η επίσημη Ευρώπη έχει σηματοδοτήσει εμπιστευτικά πως είναι έτοιμη να συζητήσει την αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό καταδεικνύει πως ακόμα και η επίσημη Ευρώπη θα καταψήφιζε την... δική της «τελική» πρόταση.

5.Η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ. Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς. Η τακτική των δανειστών βασίζεται στον εκβιασμό με κλείσιμο των τραπεζών. Η σύγκρουση οφείλεται σε αυτή τους την επιλογή και σε καμία περίπτωση στο ότι η ελληνική κυβέρνηση θέτει εμπόδια στη συμφωνία ή πειραματίζεται με την ιδέα εξόδου και υποτίμησης. Η θέση της Ελλάδας στο ευρώ και στην Ευρώπη είναι αδιαπραγμάτευτη

6.Το μέλλον θέλει μια περήφανη Ελλάδα στο ευρώ και στο κέντρο της Ευρώπης. Αυτό απαιτεί ένα μεγάλο ΟΧΙ την Κυριακή που θα μας δώσει τη δύναμη να διαπραγματευτούμε το χρέος καθώς και τη διανομή των βαρών μεταξύ των εχόντων και των αδύναμων συμπολιτών μας.