Όταν πήρα χαμπάρι, περί το τέλος του 2005, το Προεδρικό Διάταγμα της 13ης Φεβρουαρίου του 2003 (που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 160, 27/2/2003) ήταν αργά για προσφυγές... Αλλά μου είχε κάνει εντύπωση πώς ο τότε Δήμαρχος Εξωμβούργου (και κάτι Δημοτικοί Σύμβουλοί του) έκαναν ότι δεν ήξεραν τίποτα! Εκείνο το Προεδρικό Διάταγμα είχε χαρακτηρίσει όλη περίπου την Βόρεια Τήνο "βιομηχανική ζώνη", ή, όπως μου είχε πει ένας μελετητής, 1-2 χρόνια αργότερα "χαβούζα". Είχε πάρει κανείς χαμπάρι το 2003, ή λίγο πριν, που μαγειρευόταν εκείνη η κοροϊδία σε βάρος του νησιού; Όχι βέβαια... Κατάλαβαν τα Κοινοτικά Συμβούλια τι ακριβώς "γνωμοδότησαν" το 1995; Αμφιβάλω. Κατάλαβαν τα Δημοτικά Συμβούλια Τήνου και Εξωμβούργου που γνωμοδότησαν το 2000; Χμμμ... Υπάρχουν τα άτομα, αν η Τήνος είχε ...δημοσιογράφους, θα είχε πλάκα να πάρουν τώρα συνεντεύξεις...
Τώρα μεθοδεύεται (αν δεν έχει ήδη τελειώσει), χειρότερη πονηριά: Μελέτη από λιγάκι άσχετους, που επιβλέπεται από ίσως ανίδεους. Ή, μήπως, βαλτούς; Δείτε, παρακαλώ, την μελέτη, και αφού περάσετε τα παχειά λόγια και τις γενικότητες που βάζουν οι απανταχού μελετητές δείτε, συγκεκριμένα, τον πίνακα στην σελίδα 16 (το παρακάτω είναι απόσπασμα και μεγαλώνει με κλικ):
Η Τήνος έχει έχει "βραχώδη και κρημνώδη" ακτογραμμή, δεν έχει σπήλαια, δεν έχει αρχαία, δεν έχει κάστρα ή ακροπόλεις, δεν έχει ενετικά, ιταλικά ή νεοκλασικά, δεν έχει κτηνοτροφικό τοπίο, δεν έχει λιβάδια, δεν έχει πεζούλες, δεν έχει ρεματιές, δεν έχει κάτι το εμβληματικό ή το εξέχον, αλλά τουλάχιστον, οι μελετητές, που αμφιβάλω αν έχουν πάει στην Τήνο, ή αν πήγαν λίγο πιο πέρα από το λιμάνι, οι μελετητές λοιπόν λένε ότι η Τήνος και τα άλλα νησιά έχουν ...φυσικό υποθαλάσσιο τοπίο. Πάλι καλά, θα μπορούσε να είναι ...αφύσικο.
Υποψιάζομαι ότι κανένας, μα κανένας, στην Τήνο δεν θίγεται από αυτά τα "δεν". Ίσως 2-3 παπάδες θίγονται. Ίσως 2-3 που περπατούν και γράφουν μετά μανίας, για την Τήνο, θίγονται. Ίσως 3-4 αγρότες που δεν τους ξέρει κανείς, θίγονται. Ίσως και άλλοι θίγονται. Και εγώ θίγομαι, αλλά εγώ δεν μετράω.
Ένας παπάς, μάζεψε τις αρχαιολογικές διαδρομές στα Κάτω Μέρη, και μετέφερα λίγο από το υλικό του εδώ. Η Τήνος έχει παλιά Ιστορία που κάπως χάνεται στο άγχος με τον φρεντοτσίνο. Έχει και πάνω από 1000 χιλιόμετρα μονοπάτια (δρόμους, μερικούς φαρδείς και πλακόστρωτους) που περνάνε από πηγές, περίεργα κτίρια με μεγάλες πέτρες, από βίγλες με θέα όλο το Αιγαίο, από κάστρα βενετσιάνικα με πελασγικά θεμέλια και ιερά στους πρόποδες, από τάφους με επιμελώς κρυμμένα στο Μουσείο μυκηναϊκά αγγεία, μικρές και μεγάλες σπηλιές, μερικές με οψιδιανούς, λαγκάδια και ρεματιές με πλατάνια, βατράχια, φίδια, ασβούς, νυφίτσες, ποντίκια, γεράκια μικρά και μεγάλα... Γενικά λοιπόν, δεν έχει τίποτα η Τήνος, ένα βραχώδες άχρηστο νησί για πέταμα (κι αν δεν αντιδράσετε εσείς σε αυτόν τον χαρακτηρισμό, πάει να πει ότι έτσι είναι και ότι έχουν δίκιο οι μελετητές: Δεν έχουμε τίποτα, δεν είμαστε τίποτα, μόνο συλλογή από μηδενικά. Αν δεν αντιδράσετε, έτσι θα είναι, γιατί έτσι θα λέει η Μελέτη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου).
Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015
Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015
Είπε ο γάϊδαρος τον πετεινό "κεφάλα"
http://www.tovima.gr/ecology/article/?aid=486955
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=757607
ΕΛΕΤΑΕΝ σημαίνει "Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας". Αυτός είναι βαρύγδουπος τρόπος για να πει κανείς "αιολικό λόμπι". Υπάρχουν για να προωθούν αιολικά. Είναι η "επιστημονική" βιτρίνα που χρησιμοποιούν οι αιολικοί "επιχειρηματίες" για να εισπράττουν επιδοτήσεις και ποσοστά από την μεγαλύτερη απάτη που έχω γνωρίσει στην επαγγελματική μου ζωή.
Στα δύο αυτά άρθρα, ο Δόκτωρ Τσιπουρίδης σκούζει επειδή μπήκε σε μία ευρύτερη μελέτη του ΥΠΕΝ με τίτλο "Εθνική Στρατηγική για την Κλιματική Αλλαγή" ένα εδάφιο που αφορά τις Κυκλάδες και που λέει, σε περίληψη, ότι επειδή οι Κυκλάδες είναι μικρές, με τοπικά μικροκλίματα, και ειδικά υδρογεωλογικά χαρακτηριστικά, η τοποθέτηση ανεμογεννητριών ενδέχεται να μείωση τα νερά στον υδροφόρο ορίζοντα, και αυτό επειδή (1) μπορεί να μειωθεί η τοπική υγρασία που φτάνει στο χώμα και (2) η μορφολογία του εδάφους και τα γεωλογικά ρήγματα είναι τέτοια που η εγκατάσταση ανεμογεννητριών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα νερά των πηγών. Μπορεί αυτά να μην εύκολα κατανοητά, αλλά δεν υπάρχει αγρότης στα Κάτω Μέρη ή στην Καρδιανή που να μην ξέρει ότι μετά από πυρκαγιές στου Πολέμου τον Κάμπο μειώνεται το νερό των πηγών αφού δεν συγκρατείται το νερό της βροχής (και η ατμοσφαιρική υγρασία) από τα φρύγανα.
Αυτά βέβαια, τα έχουν ακούσει οι Τηνιακοί (και νομίζω και άλλοι σε Πάρο, Νάξο και Άνδρο) από τον ίδιο τον καθηγ. υδρογεωλογίας, τον Γ. Στουρνάρα. Μετέφερα εδώ το βίντεο από την παρουσίαση του καθηγητή, στο ΙΤΗΠ, από την σχετική ημερίδα, τον Ιούνιο του 2014. (Βλ. και εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, και εδώ)
Αν προσέξετε στην ομιλία του Στουρνάρα, αναφέρει την "Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων" των Damco/ENEL την οποία χαρακτηρίζει σαν "μη μελέτη", "διάτρητη" κλπ. Κατά αυτής της "Μελέτης" έχουν γίνει προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από Δήμους σε όλα τα εμπλεκόμενα νησιά των Κυκλάδων. Η εκδίκαση πήρε μια αναβολή, αλλά κάποτε θα γίνει.
Το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι Damco/ENEL είναι η αναφορά υδρογεωλογικών επιπτώσεων (που φυσικά δεν είχαν στην δική τους "Μελέτη") σε έγγραφο που ξεκινάει από το Υπουργείο Ενέργειας! Για αυτό επιστρατεύθηκε ο γνωστός Δόκτωρ και πλάκωσε τις επιστολές και την αρθρογραφία, όπου φρόντισε να μας πει ότι οι αγελάδες και οι κατσίκες δεν ενοχλούνται από τα αιολικά -- λες και αυτό είναι το πρόβλημα! (άλλα ενοχλούνται οι ...οχιές, κακομοίρη...). Και ο Δόκτωρ Παραμυθάς θεωρεί τερατολογίες αυτά που ενοχλούν την αδειοδότηση ... του θιγομένου μέλος της ΕΛΕΤΑΕΝ.
Φυσικά, ο Δόκτωρ έχει γίνει και λίγο περίγελος, και έφαγε τεκμηριωμένο κράξιμο, να το χαίρεται. Αλλά οι ξετσίπωτοι, εξ ορισμού δεν ντρέπονται και πιστεύουν ότι πες πες, με λίγη βοήθεια και από τα ΜΜΕ, κάτι μένει!
Αξίζει να δείτε αυτήν την σχετική ανάρτηση -- κυρίως για τους συνδέσμους. Πριν 5-6 χρόνια, μπορεί να υπήρχαν αμφιβολίες για το κατά πόσον τα αιολικά είναι βασικά ...απάτη. Τώρα πια είναι τεκμηριωμένο. Υπάρχουν μόνο επειδή επιδοτούνται, και επιδοτούνται για να μην ηλεκτροδοτούν. Το μεταβλητό και τυχαίο ρεύμα τους είναι όχι μόνο ακατάλληλο για ηλεκτροδότηση, αλλά και ασύμβατο και βλαπτικό στα δίκτυα. Δεν μειώνουν ρύπους (αφού απαιτούν μεταβλητές εφεδρείες) και αυτό είναι κομψός τρόπος να πει κανείς ότι δεν εξοικονομούν καύσιμα. Δεν είναι, και δεν υποκαθιστούν ηλεκτροδότηση. Το μόνο που κάνουν είναι να ακριβαίνουν το ρεύμα (χωρίς να το παράγουν)/ Και η απάτη είναι γνωστή εδώ και καιρό, από τουλάχιστον το 2004, αν έχετε την υπομονή να διαβάσετε (και πάντα τις πηγές των αναφερομένων).
Άφησα, επωνύμως, σχόλιο και στα δύο άρθρα του Βήματος, όπου τους μετέφερα την πλήρη, ενυπόγραφη και τεκμηριωμένη αντίδραση της Τήνου και την παράλληλη αντίδραση των ξένων κατοίκων της Τήνου, αλλά και των απλών ανθρώπων που μάζεψαν υπογραφές, στα αιολικά Damco/ENEL και ειδικά στα παραμύθια που έστειλε η ΕΛΙΚΑ (των ιδίων), που είναι όσο φαιδρά όσο και οι θέσεις του "Δόκτορα" Τσιπουρίδη -- προφανώς από τον ίδιο αρχικό συγγραφέα. Φυσικά, η λογοκρισία δεν θέλει να φαίνεται αντίδραση στην κοροϊδία και δεν έχουν εμφανιστεί τα ενυπόγραφα σχόλιά μου -- όχι δεν τους απεκάλεσα απατεώνες στα σχόλια.