Ο Αλέξανδρος είναι από τους πρώτους αντι-αιολικούς, αν και, όπως λέει και ο ίδιος ήταν αρχικά οπαδός και υποστηρικτής των αιολικών, μέχρι που κατάλαβε τι ζημιά κάνουν χωρίς να προσφέρουν ο,τιδήποτε θετικό.
Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε μία σημαντική και καθόλου διαφημισμένη μελέτη που έδειξε, μετά από μελέτη πολλών χωρών και σε μεγάλο χρονικό διάστημα, με πραγματικά στοιχεία, ότι οι ΑΠΕ και τα αιολικά δεν έχουν μειώσει εκπομπές CO2, δηλαδή δεν έχουν μειώσει κατανάλωση καυσίμων.
Η μελέτη, είναι του 2012, του Richard York και μπορείτε να την δείτε εδώ, και σε περιληπτική μετάφραση εδώ..
Αυτό, για όσους πιστεύουν, αφελώς, ότι βάζοντας αιολικά (ή άλλες ΑΠΕ) ότι θα μειώσουν την χρήση λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα, ή πετρελαίου στην Αθήνα. Δεν μειώνουν. Δεν γίνεται. Μπορεί να βλέπετε την ανεμογεννήτρια να γυρίζει, αλλά όσο γυρίζει, δουλεύουν, αναγκαστικά και οι συμβατικές μονάδες, και όσο δυναμώνει ή πέφτει ο άνεμος, αναγκάζονται να κόψουν ή να ανεβάσουν αυτές οι συμβατικές μονάδες, με αποτέλεσμα, λόγω αυτού του ανεβοκατεβάσματος, να καίνε περισσότερα καύσιμα, αντί να εξοικονομούν καύσιμα.
Ο Αλέξανδρος μίλησε, στο τέλος, για τα μονοπάτια της Άνδρου και πώς έχουν γίνει τρόπος ανάδειξης και πόλος έλξης... Ο τόπος μας είναι πολύ πολύτιμος να τον καταστρέφουμε...
Πέρα από το γεγονός ότι τα αιολικά είναι ενεργειακά ατελέσφορα και οικονομικά επιβαρυντικά άδικα για τους καταναλωτές, η Μαργαρίτα Καρλαύτη ανέφερε την οικτρή εμπειρία από την εγκατάσταση αιολικών στην Λακωνία και την Εύβοια, με φωτογραφίες που δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής όχι μόνο από τα αιολικά, αλλά και από τα λεγόμενα "συνοδά έργα" (για κάτι εντελώς άχρηστο, ή ...χρήσιμο μόνο για να ροκανίζουν επιδοτήσεις οι λεγόμενοι "επενδυτές").
Ήδη υπάρχουν χιλιάδες εγκαταλειμμένες ανεμογεννήτριες από την τελευταία φορά που ήταν της "μόδας". Στην Ελλάδα, έχουμε βάλει πολλά αιολικά, η συμμετοχή τους στην ηλεκτροδότηση είναι μικρή, και έχουμε υποκαταστήσει τον λιγνίτη με ακριβό αέριο και με εισαγωγές. Η Γερμανία, που μας παρουσιάζουν σαν "πράσινη" εξακολουθεί και ηλεκτροδοτείται από κάρβουνο.
Στην Ελλάδα, μετά την επίσημη παραδοχή ότι είμαστε χρεωκοπημένοι, υπερδιπλασιάσαμε τις επιδοτήσεις για αιολικά, και το μέσο κόστος των ΑΠΕ είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος του ρεύματος από κάρβουνο ή και αέριο.
Πιο σημαντικό για όσους στην επαρχία γίνονται αποδέκτες υποσχέσεων από αιολικούς ότι δήθεν θα έχουν εκπτώσεις στο ρεύμα, έδωσε παραδείγματα που δείχνουν ότι οι εκπτώσεις είναι ασήμαντες, ακόμα κι αν καταβληθούν, που δεν καταβάλλονται, απλά επειδή δεν υπάρχουν λεφτά.
Το κόστος των επιδοτήσεως σε ΑΠΕ και των επιδοτήσεων φυσικού αερίου (που επιδοτείται και αυτό εξ αιτίας των ΑΠΕ είναι περίπου 4% του ΑΕΠ ή 2,5% του χρέους της χώρας μας. Αυτά είναι απίθανα μεγάλα νούμερα. Το ρεύμα έχει ήδη διπλασιαστεί, όπως φαίνεται και στο παραπάνω γράφημα.
Τόνισε ότι οι ΑΠΕ δεν μπορούν να υποκαταστήσουν και δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες, απεναντίας επιβάλλουν περισσότερες μονάδες, και μάλιστα μονάδες αερίου "ανοικτού κύκλου" που σε αντίθεση με τις μονάδες "διπλού κύκλου" σπαταλάνε φυσικό αέριο αφού το καίνε με αποδοτικότητα 25% έναντι αποδοτικότητας 45% με τις "διπλού κύκλου". Το πάρα πολύ απλό αλλά θεμελιώδες πρόβλημα με τις ΑΠΕ είναι ότι το ρεύμα δεν αποθηκεύεται και το ρεύμα από τα αιολικά είναι τυχαίο και μεταβλητό και παντελώς άχρηστο έως βλαπτικό για ηλεκτροδότηση δικτύου.
Η παρουσίαση (διαφάνειες) της Φλώρα Παπαδέδε είναι εδώ, και το κείμενο της ομιλίας της ("Θα δώσουμε γη και ύδωρ;") εδώ.
Θα το πω άλλη μία φορά: Είτε μπουν 3, είτε μπουν 1.013 ανεμογεννήτριες στην Σκόπελο, ή οπουδήποτε, ΔΕΝ θα κάνει διαφορά ούτε στην ηλεκτροδότηση, ούτε στην Πτολεμαΐδα, ούτε θα εξοικονομήσει οποιονδήποτε λιγνίτη, ούτε θα μειώσει οποιοδήποτε CO2. Απλά, γιατί το τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα των αιολικών είναι ακατάλληλο για ηλεκτροδότηση -- και έδειξα στην δική μου παρουσίαση γιατί, και πώς καταφέρνει η Γερμανία να έχει πολλά αιολικά. Επίσης, ακόμα κι αν ήταν δωρεάν, τα αιολικά πάλι θα ακρίβαιναν το ρεύμα αφού αναγκάζουν τα πάντα να δουλεύουν μη αποδοτικά και απαιτούν ένα σωρό έξοδα και παρεμβάσεις για να μην κάνουν ζημιά στα δίκτυα.
Τα αιολικά είναι για κορόϊδα, μόνο που αυτοί που τα θέλουν είτε παριστάνουν ότι κόπτονται για την Πτολεμαΐδα, είτε για την σωτηρία του Πλανήτη, είναι είτε λίγο αφελείς, ή λίγο ...πιασμένοι.
Τον περασμένο Απρίλιο είχα αναφερθεί σε κάποια εκδήλωση για κάτι αιολικά στην Σκόπελο (κατά σύμπτωση του ιδίου που θέλει να βάλει αιολικά γύρω και μέσα από χωράφια μου στην Τήνο). Στην προηγούμενη ανάρτηση είχα και παραπομπές που θεώρησα χρήσιμες για κάποιον που θέλει επιχειρήματα κατά των ΑΠΕτζήδων "επενδυτών". Ξέρω ότι δεν είμαι "κολακευτικός", αλλά αυτός ο κλάδος και οι τύποι που παριστάνουν τους "επενδυτές" βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε ψεματάκια ή ψεματάρες, σε παραπλάνηση και σε περιπτώσεις που γνωρίζω σε σχεδόν δόλια μέτρα για να ...κονομήσουν. ΔΕΝ είμαι κατά των επενδύσεων ή του κέρδους, αλλά αυτοί οι τύποι, παίρνουν, παίρνουν , αρπάζουν και συνεχίζουν να παίρνουν χωρίς να προσφέρουν, στην περίπτωση των αιολικών, ο,τιδήποτε χρήσιμο.
Είναι κάτι σαν μεσίτες εισπράκτορες μη-ανταποδοτικών φόρων.
Οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε μείνει στην προπαγάνδα των Ελληνικών ΜΜΕ που ανήκουν σε ή ελέγχονται από τους λεγόμενους «ΑΠΕτζήδες». Ωστόσο η αιολική φούσκα έχει σκάσει.
Αυτό που ήταν «αιρετικές απόψεις», κατά των αιολικών, είναι πλέον σε κρατικές αποφάσεις χωρών όπως η Γερμανία και η Δανία, που δεν αντέχουν πια οι ίδιες το κόστος της απάτης που προωθούν τόσα χρόνια.
Αυτό που ήταν «αιρετικές απόψεις» είναι μέχρι και σε «οικολογικά» περιοδικά και ιστοσελίδες που διαφήμιζαν ΑΠΕ επί σειρά ετών.
Οι «ΑΠΕτζήδες», βέβαια, επιμένουν, αλλά ακόμα κι αν καταφέρουν να κλέψουν ακόμα λίγα θύματα και να καταστρέψουν κι άλλα βουνά, κι άλλα νησιά, για να αρπάξουν ακόμα λίγες επιδοτήσεις, μάλλον θα χαθούν με την φούσκα τους. Ή, το πιθανότερο, θα πάνε σε ...άλλα.
Αυτό που αναρωτιέμαι... Όσοι είναι κολλημένοι στο ότι ψάχνουν για ...εναλλακτική λύση ηλεκτροδότησης της Σκοπέλου (ναι, άκουσα 2-3), ο ένας μάλλον έχει ...συμφιλιωθεί με την ιδέα αιολικών στην Σκόπελο. Οι άλλοι μάλλον δεν πιστεύουν, ή δεν καταλαβαίνουν, ότι το τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα δεν είναι ηλεκτροδότηση, είναι ασύμβατο με ηλεκτροδότηση και επιβαρύνει και την ηλεκτροδότηση, και τις τσέπες τους, χωρίς κάποιο όφελος, κάπου, ή για οποιονδήποτε, πλην του επενδυτή.
Καλοί μου άνθρωποι, θα σας το πω απλά, (σε περίπτωση που τα γραφήματα της παρουσίασης, ή η ομιλία, ή οι ομιλίες των άλλων, δεν σας έλυσαν τις απορίες:
1. Είτε 3 είτε 13 αιολικά μπουν στην Σκόπελο, δεν θα κάνουν καμία διαφορά στην ηλεκτροδότηση του νησιού, ΟΥΤΕ θα κάνουν διαφορά στην Πτολεμαΐδα. Η Πτολεμαΐδα δεν επηρεάζεται από αιολικά. Δεν καίει και δεν πρέπει να καίει λιγότερο λιγνίτη όταν φυσάει. Δεν εξοικονομείται λιγνίτης από αιολικά. Κι αν ακόμα αναγκαζόταν να "κόψει" η Πτολεμαΐδα λόγω πολύ αέρα, δεν θα μειωνόταν η κατανάλωση και οι ρύποι, ό,τι θα κερδίζαμε όσο φυσάει, θα το χάναμε από την μεταβλητότητα και την μειωμένη αποδοτικότητα.
2. Τα αιολικά, είτε 3 είτε 10.013, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν μονάδες λιγνίτη. ΟΥΤΕ μονάδες αερίου. Αυτό που κάνουν τα αιολικά, είναι να απαιτούν μονάδες αερίου για εφεδρεία και σταθερότητα, μόνο που δεν θα είναι οι "αποδοτικές" (45%) μονάδες διπλού κύκλου, αλλά οι σπάταλες, μη αποδοτικές (25%) μονάδες ανοικτού κύκλου. Άρα, εάν βάλετε αιολικά, θα αυξήσετε την ζήτηση για αέριο, μόνο που θα αναγκαζόμαστε να καίμε ακόμα περισσότερο αέριο για τα αιολικά σας, και να το επιδοτούμε, επιπροσθέτως για να μην χάνει λεφτά όταν φυσάει.
3. Εάν εξακολουθείτε να είστε δύσπιστοι και να ψάχνετε για εναλλακτική λύση, στην ουσία λέτε ότι δεν θέλετε ρεύμα (ΟΚ, μερικοί θέλουν να ζουν σαν να είναι σε άλλες εποχές), ή θέλετε γεννήτριες πετρελαίου -- παλαβό, αφού είστε διασυνδεδεμένοι.
4. Ηλεκτροδότηση με κύματα, κουτσουλιές από κοτόπουλα κλπ, παίζουν εάν είστε λίγο μαζοχιστικοί, και πολύ πλούσιοι.
5. Τέλος, άκουσα ότι "δεν πρέπει να γίνεται επιλογή μόνο με το κόστος". ΟΚ. Να βάλουμε φόρους στα πάντα, εάν σας αρέσουν τα ακριβά. Τα αιολικά, δεν είναι μάπα επειδή ακριβαίνουν το ρεύμα. Είναι μάπα επειδή ακριβαίνουν το ρεύμα, χωρίς να παράγουν χρήσιμο ρεύμα, και χωρίς να κάνουν ο,τιδήποτε θετικό για το περιβάλλον. Δεν ρυπαίνουν, αλλά δεν ηλεκτροδοτούν κιόλας... Και πληρώνονται για αυτό. Εάν σας αρέσει, χρειάζεται ...κάτι άλλο.
Αυτό το απόσπασμα χάρτη (η εικόνα μεγαλώνει με κλικ) είναι από το χειρόγραφο και άλλα κείμενα και φωτογραφίες του π. Αντώνη Φόνσου. Ήξερα, από μισόλογα, είτε της γιαγιάς μου, είτε της Μαριεττώς ότι υπάρχουν περίεργα και ξεχασμένα μέρη στο οροπέδιο με την ονομασία Πολέμου Κάμπος. Μου είχαν κολλήσει πχ τα "Γράμματα". Κι ο παπα-Αντώνης που τα περπάτησε, πάει καιρός, μας έλεγε ιστορίες σχετικά, ώρες ατέλειωτες. Μετά αποφάσισε να τα γράψει. Προσπάθησα να τα βάλω σε μία σειρά στις "Αρχαιολογικές και άλλες Διαδρομές" και στο "Οδοιπορικό στα Κάτω Μέρη". Όταν το πρωτοέκανα, δεν υπήρχαν δορυφορικοί χάρτες, ούτε είχα μελετήσει τις αεροφωτογραφίες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, ούτε ήταν εύκολα τα φορητά GPS.
Τώρα, με το Google Earth (αν δεν το έχετε εγκαταστήσει, να το κάνετε), πολλά από τα αναφερόμενα μέρη έχουν αποτυπωθεί (και έχω ανεβάσει και σχετικές φωτογραφίες, που φαίνονται, στην επιλογή "Panoramio" στο Google Earth).
Δεν έχω πάει και δεν έχω δει το "1", "της Κορασίδας την Σπηλιά".
Αυτά έχουν αξία γιατί είναι η κληρονομιά μας. Ή δεν έχουν αξία και δεν βαριέσαι, άστα να ξεχαστούν.
Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε και φέτος η γιορτή Αγκινάρας
στην Κώμη της Τήνου. Για 11η συνεχή χρονιά οι κάτοικοι της Κώμης,
μικροί-μεγάλοι, συνέβαλαν στο μεγάλο αυτό πανηγύρι της αγκινάρας.
Θεσμός πια στα δρώμενα της Τήνου η γιορτή της αγκινάρας
θεωρείται ως η αρχή του καλοκαιριού και η εναρκτήρια γιορτή του πολυποίκιλου
φεστιβάλ της.
Ο κόσμος φέτος ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων και με αδημονία περίμενε
ο κόσμος την έναρξη της βραδιάς η οποία μετά τους χαιρετισμούς της Προέδρου της
κοινότητας Κώμης κ. Δενεκαρίας Μαρίας και του Δημάρχου Τήνου κ. Σίμου Ορφανού
ξεκίνησε με τραγούδια από την χορωδία της Κώμης που τα τελευταία χρόνια συντροφεύουν
την γιορτή.
Ο κόσμος χειροκρότησε με ενθουσιασμό την αξιόλογη παρουσία της
χορωδίας της Κώμης που φέτος διανθίστηκε με ένα μικρό δείγμα χορευτικών
ικανοτήτων των κατοίκων του χωριού! (το οποίο μπορείτε να απολαύσετε σε ολιγόλεπτο βίντεο - δείτε το εδώ: https://youtu.be/hbh3XOTZzYY )
Εδέσματα και συνταγές ευφάνταστες στόλιζαν τον μπουφέ και
μαρτυρούσαν την αξία και την ευελιξία της αγκινάρας που όχι μόνο είναι άκρως
ωφέλιμη αλλά και δένει με πολλά υλικά. Εδώ φαίνεται και η αξία της φαντασίας
και της δημιουργικότητας μερικών δεκάδων ανθρώπων που δούλεψαν ακούραστα επί
εβδομάδες για να παρουσιαστεί χθες Σάββατο 04/06/16 το θέαμα που προσφέρεται στις
φωτογραφίες.