Τετάρτη 10 Μαΐου 2017
Η Άνδρος ξεκινάει να γίνεται σκουπιδότοπος
Το άρθρο στο cyclades24 είναι εξαιρετικό και σάς το συνιστώ.
Αυτές μάλλον είναι από άλλο αιολικό "πάρκο" -- ελπίζω δηλαδή, αν ήταν το προσφιλές μου λογικά θα έπρεπε ήδη να έχει ασφαλιστικά μέτρα...
Αλλά, δυστυχώς η Άνδρος έχει πολλά. Μπορείτε να τα δείτε σε αυτόν τον σύνδεσμο που είναι "διαδραστικός", δηλαδή κάνετε κλικ σε εικονίδια και βλέπετε λετπομέρειες. Ο σύνδεσμος μπορεί και να μην επικαιροποιείται αφού δεν είδα "με άδεια εγκατάστασης" κάπου, άρα δεν ξέρω που πάει αυτή η σιδερένια βάση.
Σημασία έχει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Άνδρος (ή η Τήνος, η Πάρος και η Νάξος) είναι σχετικά μικρά νησιά για το μέγεθος αυτών των πραγμάτων. Μπορεί να μην είναι πάνω από το κεφάλι σας, αλλά θα τα βλέπετε και θα τα ακούτε. Και θα είναι εκεί για πάντα. Στις ΗΠΑ υπάρχουν περίπου 14.000 αιολικά που σκουριάζουν από την δεκαετία του 1970, και θα μείνουν εκεί που μπήκαν, για πάντα, αφού δεν συμφέρει να τις βγάλουν, ούτε έχουν τι να τις κάνουν, ειδικά τα "πτερύγια" -- όσα δεν έχουν πέσει.
Επειδή τυχαίνει να ξέρω πόσο όλοι τσακώνονται να μην πάνε οι χωματερές των σκουπιδιών στα μέρη τους, αυτά τα αιολικά δεν διαφέρουν σε πολύ από τα σκουπίδια των χωματερών, όσον αφορά στην όχληση, και στο πώς ρίχνουν την αξία κάθε ακινήτου της περιοχής. Καλώς ή κακώς, η οικονομία των νησιών μας είναι ο τουρισμός. Και εάν κάποιος σάς πει ότι "θα φέρουν τουρίστες" είναι απλά ή ηλίθιος, ή λαμόγιο. Μπορώ με άνεση να πω ότι σε όσους αρέσουν τα αιολικά είναι σε μία από αυτές τις δύο κατηγορίες, αν και υπάρχει το ελαφρυντικό της υπερ10ετούς προπαγάνδας...
Δελτίο Τύπου της Δημοτικής Επιτροπής Αγώνα για τις Ανεμογενήτριες
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Πρόταση για κοινή συνέντευξη τύπου της Επιτροπής της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων για τις ανεμογεννήτριες και συμβολική κατάληψη της εισόδου του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος
Στις 24/05 εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η προσφυγή των Δήμων Πάρου, Άνδρου, Τήνου και Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κατά της υπουργικής απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων.
Παρασκευή 5 Μαΐου 2017
Παρουσίαση για τα αιολικά (και άλλες ΑΠΕ) στο Μουζάκι Καρδίτσας, 19 Μαρτίου 2017
Οι λεγόμενες "ΑΠΕ" είναι μια ωραία ιδέα που μάς την προωθούν είτε σαν οικολογική λύση, είτε σαν σωτηρία από καταστροφές, είτε σαν ενεργειακή λύση, είτε σαν φθηνή και αειφόρα λύση. Όμως οι ΑΠΕ δεν είναι αυτό που λένε ότι είναι. Τις λέμε "ανανεώσιμες", αλλά δεν είναι. Ο αέρας είναι "ανανεώσιμος", αλλά η ανεμογεννήτρια δεν είναι. Ούτε μπορεί να κατασκευαστεί μια ανεμογεννήτρια από άλλες ανεμογεννήτριες. Tο τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα από ένα αιολικό είναι ακατάλληλο για ηλεκτροδότηση δικτύου, χωρίς ακριβές, μπελαλίδικες και ρυπογόνες παρεμβάσεις. Το αιολικό ρεύμα δεν είναι φθηνό. Το να λέμε ότι είναι "καθαρό", παραγνωρίζει ότι ενώ το ίδιο δεν ρυπαίνει, δεν μειώνει ρύπους, στο δίκτυο, συνολικά. Στην πραγματικότητα δεν υποκαθιστά ρεύμα από συμβατικές πηγές.
Γιατί μας προωθούν αιολικά και άλλες "ΑΠΕ"; Μα επειδή είναι καλά και σίγουρα και εύκολα λεφτά για αυτούς που τις πουλάνε και τις βάζουν -- όσο βρίσκουν πρόθυμους να τις δέχονται στην χώρα τους και να τις επιδοτούν. Η αλήθεια είναι ότι οι λεγόμενες ΑΠΕ, όλες οι ΑΠΕ, υπάρχουν μόνο είναι υποχρεωτικές οι επιδοτήσεις τους. Χωρίς επιδοτήσεις δεν υπάρχουν ΑΠΕ, οι ΑΠΕ έχουν τις επιδοτήσεις σαν αυτοσκοπό, δεν κάνουν τίποτα από αυτά που διαφημίζουν. Είναι μία απάτη, με κάθε έννοια της λέξης. Δεν θα ήταν απάτη εάν η αποθήκευση ρεύματος ήταν φθηνή, προσιτή και πρακτική, αλλά δεν είναι. Οι μπαταρίες και τα άλλα κόλπα είναι κόλπα μικρής και ενεργειακά ασήμαντης κλίμακας. Νόμιμη η απάτη, αλλά απάτη.
Δευτέρα 1 Μαΐου 2017
ο ἈΔΜΗΕ ὀμολογεῖ εὐθέως ὅτι τελικῶς οι διασυνδέσεις τῶν νήσων τοῦ Αἰγαίου δὲν γὶνονται για την "μείωση τοῦ κόστους παραγωγῆς" ἀλλά ἔχουν ἔνα και μόνο ἔνα σκοπό : την ἐγκατάστασιν αἰολικῶν πάρκων (Ἀ/Π) ἐκατοντάδων MW!!!
Ο Apostolos Efthymiadis [1] έγραψε (σε διάλογο στο facebook...) :
...μετά ἀπό ἀναλυτικότερη μελέτη τῆς περιπτώσεις Πάρου διαπίστωσα τα ἐξῆς: