Παράξενο θα σου φανεί
Χωρίς να’σαι μπροστά μου
Φωτογραφία σ’ έβγαλα
Και σ’ έχω στα δεξιά μου
Το 1940, ο Θωμάς ήταν φαντάρος και αυτούς τους στίχους έστειλε στην καλή του που ήταν λέυτερη, 17 χρονών, στα Κελλιά.
Η Μαριεττώ από μικρή δούλευε στα χωράφια, και αυτή, όπως όλοι τότε, με τον μπαμπά της. Εκείνο το πρωί, την έστειλαν στην Χώρα, με τον γάιδαρο φορτωμένο με δυό κοφίνια «καλοκαιρ’νά» για τον μανάβη. Το μονοπάτι από το Λιβάδι, περνούσε την Περάστρα, τα Λουτρά και ανέβαινε από την Ξινάρα προς Αγία Ξένη και εκεί κάτω προς τα Σταμ’νάδικα και τη Χώρα, «πέρα από το σπίτι των πατεράδων κοντά στην Παναγιά». «Δύσκολο ήταν γιατί ήμουν μικρή και ο δρόμος στα Λουτρά ήταν άσχημος και γλιστρούσε και πήγαινα έξω-έξω να αμπαντώ τον γάιδαρο να μην πάει κειά ’πο κάτω».
Η Μαριεττώ στη Χώρα, ξεφόρτωσε τα πράγματα, άφησε τον γάιδαρο να ξεκουραστεί «στ’ Σουνκά το χάνι» (πρέπει να ήταν στο δρομάκι πίσω από το βενετσιάνικο κτίριο που ήταν κάποτε ο «Ζυγός» και πίσω από τον Φευγάτο (επίσης βενετσιάνικο κτίριο).
Η Μαριεττώ συνάντησε την Άννα και πήγαν να βγουν φωτογραφία. Την φωτογραφία της η Μαριεττώ την έστειλε στον φαντάρο Θωμά. Ο Θωμάς έβγαλε κι αυτός μια φωτογραφία, με το χακί, αλλά ο καλός φωτογράφος, έβαλε τον Θωμά πάνω από ένα κοστούμι με γραβάτα, μόνταρε και την Μαριεττώ. Παντρευτήκαν μετά τον πόλεμο, στις 19 Δεκεμβρίου 1949.
Ο Θωμάς ήταν ποιητής και έγραφε «ξωμπλάκια», το τηνιακό αντίστοιχο της Κρητικής μαντινάδας. Ο Θωμάς είχε βρει τον μπελά του στον Στρατό γιατί, στον ποιητικό του οίστρο, είχε, σατιρίσει και τον …Βασιλιά. Επανόρθωσε με φιλοβασιλικά ξωμπλάκια και την γλύτωσε.
Ο Θωμάς πέθανε 60 χρονών, τον Ιούλιο του 1980 μετά από δύσκολη αρρώστια. Τα παιδιά ζουν στο χωριό. Τα εγγόνια είναι στην Χώρα και στην Αθήνα. Η Μαριεττώ θυμάται ιστορίες που δεν χωράνε σε χαρτί.
εδέτσι εμοιάσαι κι αυτοί κ ήσα γεμάτοι πάθη
ΑπάντησηΔιαγραφήη αποκοτιά τως να τα πουν, ως εσιμώσα εχάθη
και θέλοντας να πουν πολλά, τα λίγα δε μπορούσι
το στόμα τως εσώπαινε, με την καρδιά μιλούσι