Τρίτη 6 Μαΐου 2008

Ανάπτυξη (02)

Αρχίζω με το παράδειγμα της φωτογραφίας. Η Αγία Μαρίνα και η ανεμογεννήτρια.

Η Αγία Μαρίνα είναι ένα γραφικό εκκλησάκι. Ο ιδιοκτήτης του χωραφιού με την ανεμογεννήτρια εισπράττει κάποιο νοίκι, π.χ. 2.000 ευρώ το χρόνο. Ο επιχειρηματίας που έβαλε την ανεμογεννήτρια, εισπράττει , ενδεικτικά, 75 ευρώ την μεγαβατώρα από την ΔΕΣΜΗΕ, ας πούμε 10 ευρώ καθαρό, επί περίπου 2.000 MWhr τον χρόνο, 20.000 ευρώ ετησίως; λίγο πάνω, λίγο κάτω; Αν έχει 10 τέτοιες, ζει. Να μην ξεχνάμε, ωστόσο, ότι το κέρδος του επιχειρηματία είναι, όλο, από επιδότηση που πληρώνουμε εμείς, στον λογαριασμό μας. Οικολογικό μεροκάματο με ξένα κόλλυβα.

Πόσο κάνει το χωράφι; 3.000 το στρέμμα; 10,000 το στρέμμα; Για να το δούμε προσεκτικά… Πριν 50 χρόνια ετάιζε με κριθάρι την οικογένεια… Έχει θέα την Κολυμπήθρα από την μία, την Σύρο από την άλλη, είναι κοντά σε δρόμο. Κοντά σε γραφικό εκκλησάκι. Σε σταυροδρόμι 5-6 μεσαιωνικών μονοπατιών. Ένας φίλος μου στην Σίφνο πλήρωσε 20.000 το στρέμμα για 6 στρέμματα, πριν 10 χρόνια, και έχει την μισή θέα. Ο φίλος μου λέει ότι αυτό εδώ είναι προνομιούχο οικόπεδο.

Σας ερωτώ: Τι προτιμάτε για την Αγία Μαρίνα; Βίλλες ή ανεμογεννήτριες; Να σας πω τι λέει ένα σοφό παιδί από το χωριό μου: Από τις βίλλες ζουν 5-6 συνεργεία και 3-4 επιχειρήσεις για 1-2 χρόνια. Από τις ανεμογεννήτριες, παίρνει σύνταξη ο ιδιοκτήτης του χωραφιού και μεροκάματο (με δικά σου λεφτά) ο (ξένος) ιδιοκτήτης της ανεμογεννήτριας. Τι προτιμάτε;

Με αυτό το παράδειγμα, Αγγελούδα, αν δεν έρχονται επισκέπτες στο νησί, να μεταναστεύσουμε, εκτός αν έχουμε ποσοστά σε ανεμογεννήτριες.

ΥΓ. Δεν έχω τίποτα κατά της συγκεκριμένης ανεμογεννήτριας, απλά …είναι εύκολη φωτογραφία… Τα νούμερα είναι δικές μου εκτιμήσεις. Τα οικονομικά επιδοτούμενων επενδύσεων είναι δημόσιες πληροφορίες.

22 σχόλια:

  1. να σου πω εγω τι θα σου πει η αγγελούδα. θα σου πει ότι δεν μπορει να είναι όλο βίλες γιατι χαλάει το τοπίο και δεν επιτρέπεται από το χωροταξικό και η Ελλ΄δα χρειάζεται ανεμογεννήτριες γιατι είναι πράσινες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συζητούσα με κάποιον σε εταιρεία που κατασκευάζει και εγκαθιστά σκετικά μικρές γεννήτριες, σαν κι'αυτήν στην Αγια Μαρίνα. Εγώ ασχολιόμουν με τα τεχνικά θέματα γιατί ήθελε να ξανασχεδιάσουμε την γεννήτρια και το σύστημα ελέγχου, αλλά κύτταζα και τα άλλα.

    Λοιπόν, με σημερινές πραγματικές τιμές αγοράς της κιλοβατώρας, και χωρίς εποδότηση, η ανεμογεννήτρια θα κάνει περίπου 20 χρόνια να αποσβεστεί, και μετά ο μέσος χρήσιμος χρόνος ζωής είναι 9-10 χρόνια.

    Οικονομικά δεν στέκει μόνο της, χωρίς επιδότηση. Το θέμα είναι α) θέλουμε να γλυτώσουμε πετρέλαιο, και β) με τι κόστος (σε φόρους, ασιθητική, ποιότητα ζωής κλπ.) Όπως σε όλα αυτά τα πράγματα κάποιος επίσης θα κερδίσει περισσότερο από ότι πρέπει. Οι άλλοι, νομίζω, πρέπει να δούμε τα α) και β), να πάρουμε αποφάσεις καθόλου ευχάριστες, και να φτιάξουμε τους κανόνες που θέλουμε . Και νομίζω αυτά πρέπει να συζητήσουμε, όχι αν θα βάλουμε ανεμογεννήτριες αντί γιά βίλλες στην Αγια Μαρίνα (που κι'αυτές οι βίλλες θα έχουν μπάζα, τσιμέντα, βοθρολύματα, τζίπ, και που κάποιος θα αυθαιρετήσει και θα κλέψει).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. να αρχίσω από το εύκολο: ζαβοντηνιακιά: υποθέτω ότι το μηχάνημα στην εικόνα είναι 500MW X 365 X 24 / 2 = 2190 μεγαβατώρες το χρόνο (πες 2000).

    Εισπράττει 75 ευρώ την μεγαβατώρα. Του στοιχίζει πάνω από 35, δεν ξέρω πόσο, υποθέττω ότι καθαρίζει 10 στα 75. Αν δεν, δεν θα το έκανε.

    10 Χ 2000 = 20.000 ευρώ το χρόνο. Σίγουρα όχι κάτω από 10.000.

    ΟΛΑ ΑΠΟ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ. ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ. Επίσης δεν θα υπήηρχε εάν ο ιδιοκτήτητς ζητούσε άλλο νοίκι.

    Τώρα ως προς την επιλογή τι θέλουμε στην Αγία Μαρίνα, θέλω να ακούσω εσάς. Ψηφοφορία. Και όταν έχουμε τελειώσει θα ρωτήσω τον ιδιοκτήτη, τι προτιμάς το νοίκι ή μια αντιπαροχή, ή 60.000 ευρώ, ή να στο χαρακτηρίσει κάποιος μανδαρίνος λαγολίβαδο.

    Τότε θα δείτε καυγά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ποιος είπε ότι γλυτώνεις πετρέλαιο με τις ανεμογεννήτριες. Με τι φτιάχνονται; με αγιασμό; με ορυκτά, με ηλεκτρισμό με κάυσιμα, μέταλλα, πλαστικά, χαλκό, καλώδια. Παραμυθιάζεστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Na kaneis ena poll, psifoforia, pósoi theloun villes, posoi anemomylous kai posoi natura!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νομίζω ότι το δείγμα των επισκεπτών σε αυτό το blog είναι μάλλον μικρό για ψηφοφορία. Συμμετείχα σε μια ψηφοφορία πέρυσι τον Αύγουστο στα 4 χωριά στα Κάτω Μέρη. 500-600 υπογραφές...

    Αν είχα παρέα, θα μπορούσαμε να το οργανώσουμε σε μεγαλύτερη έκταση αλλά με φυσικές ψήφους, όχι ηλεκτρονικές.

    ΚΑΛΗ ιδέα βενθ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να η λύση. Ο Τσίπρας για υπερδήμαρχος να μας κάνει όλο Α.Ε.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ανεμογεννήτριες ζούν μόνο από τις επιδοτήσεις, και αν κοπούν αυτές, σταματάνε. Η πιάτσα λέει στην Αθήνα ότι από τις ανεμογεννήτριες ζουν και οι Γενικοί Γραμματείς στα αρμόδια Υπουργεία. Μίζες, πως το λένε.

    Οι ανεμογεννήτριες δεν εμφανίζονται στην Τήνο επειδή έχει αέρα, παντού έχει αέρα.

    Οι ανεμογεννήτριες εμφανίζονται στην Τήνο γιατί υπάρχει φτηνή ή υποβαθμισμένη γή. Έτσι σε όλα τα νησιά η γη είναι είδος εν ανεπαρκεία, κάπως η Τήνος είναι για πέταμα και πιπιλίζουν οι δήθεν οικολόγοι μιζολόγοι ανοησίες περί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ανανεώσιμες μίζες.

    Λες για Σίφνο...Δες την Μήλο. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ. Μακρυά από Αθήνα, κι όμως κάνουν αποκατάσταση περιβάλλοντος, έχουν έρθει διεθνείς επώνυμοι developers, η γή σε άσχετα μέρη κάνει 80.000 ευρώ το στρέμμα και σε βόρεια παραθαλάσσια πάνω από 150.000. Και αγοράζουν!

    Στην Τήνο συμφέρει κάποια μικρή κλίκα να είναι τα πράγματα υποβαθμισμένα. Μην ψάχνεις πολύ. Η τοπικη αυτοδιοίκηση της Χώρας και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (της Τήνου, όχι της Σύρου), λίγο σε συνεργασία με το πλέγμα των ξενοδόχων που ζουν από προσκυνητές, λίγο με ένα δυό «μηχανικούς« είναι η διαπλοκή σας.

    Η εικόνα της Χώρας είναι αξιολύπητη...αυτό βλέπεις όταν επισκεφτείς και λες καλά τι να έρθω να κάνω εδώ. Μπορεί εσύ και τα άλλα sites να ωραιοποιείτε την κατατάσταση, αλλά είναι τραγική! Έχετε εστιατόριο που να είναι πάντα καλό, όλη την σαιζόν; 2 ίσως 3... Έχετε ξενοδοχεία που να απευθύνονται στον επισκέπτη της Σύρου (δεν λέω Μυκόνου); 3-4...

    Εκτός αν εσείς και η ηγεσία σας θέλετε την κακομοιριά για να φαίνεστε πιό σπουδαίοι. Είναι πράγματι παράδοξο.

    Είμαι σε προνομιούχο μέρος στο νησί. Αλλά δεν σου κρύβω ότι αρχίζει να μην μου αρέσει η τροπή των πραγμάτων και δεν έρχομαι πιά με την ευχαρίστηση την παλιά, και ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ και θα καταλήξετε να πουλάτε μαιζονέτες ο ένας στον άλλο.

    Πρέπει να ανοίξουν τα μάτια τους οι ντόπιοι και να καταλάβουν τι ψηφίζουν, και πρέπει οι λίγοι «γνωστοί-άγνωστοι» να καταλάβουν ότι είναι απαράδεκτα αναχρονιστικοί και ότι οι ίδιοι χάνουν. Ας βρουν ΕΝΑΝ που να μην λέει αυτά που σου γράφω εδώ.

    Συγνώμη ήμουν λίγο φλύαρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. τι γίνεται; θέλετε να διώξετε κάθε δραστηριότητα από το νησί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ανώνυμε 10:19, δεν διώχνω δτραστηριότητα, εκτός αν δεν κατάλαβες ότι η πραγματική δραστηριότητα εδώ είναι μίζες και κρατικές επιδοτήσεις. Εισπράττει κανένας Τηνιακός από την άσκηση; ποιός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. πέστα μελετηρέ, και λίγα είπες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. O cordis στους συνδέσμους που αναφέρει η Οφιούσσα έχει κατηγορία «Τήνος». Να την δείτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. αν διαδώσεις στην Αθήνα ότι η Τήνος έχει φτηνή γη, θα σας έρθουν όλοι (αν και θα δούν την θέα από το καράβι και θα φοβηθούν. Μήπως είναι επίτηδες ετσι η πόλη;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητό φίδι όπως προέγραψα δεκτά τα τσιμπήματα και ας μην χτυπάς πια το δικό μου blog. Με τις φτωχές μου γνώσεις στο διαδίκτυο και τους Η/Υ δεν καταλαβαίνω γιατί βγάζει αυτό το security risk αλλά κατανοώ τις ανησυχίες σου. Ίσως μετοικίσω στο blogspot για να γλιτώσω από τη ρετσινιά των ξωτικών.
    Όσο για το ερώτημα ήταν :
    "Η σχέση τσέπης και καραβιού έχει μια θαυμαστή αναλογία όσον αφορά το νησί μας. (και όχι μόνο το νησί μας). Γεμάτο καράβι, γεμάτες και οι τσέπες. Θα μπορούσαν άραγε οι τσέπες να γεμίζουν χωρίς το καράβι; Η θα μπορούσε μάλλον το καράβι να είναι γεμάτο χωρίς να γεμίζει τις τσέπες ; Όποιος απαντήσει κερδίζει το νόμπελ “ανάπτυξης” "
    Θα ήθελα το νησί αυτόνομο ενεργειακά, θα ήθελα να παράγει πολιτισμό μέσα από την καθημερινότητά όπως παλιά, θα ήθελα το random walk που τόσο αγαπάς να συνεχίσει να έχει μικρόκοσμο και ορίζοντα και πολλά ακόμα. Δεν γνωρίζω τις απαντήσεις όσο κι αν μελέτησα την ανάπτυξη. Γι' αυτό ρωτάω..
    Φιλικά Αγγελούδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Όσο για τη μετανάστευση, αυτή έγινε μια φορά, προς την Τήνο και δεν έχει επιστροφή. Σε παρακαλώ μη με χρεώνεις με ποσοστά με αδικείς. Και στο χωράφι μου προτιμώ να βάζω αμπέλια και λιβιά. Αρκούν..

    Αγγελούδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητέ Αγγελούδα,

    Κάθε φορά ζητώ συγνώμη, αλλά κάνω ότι μου λέει η Symantec...Δεν φταίει το Wordpress, επισκέπτομαι αλλους σε Wordpress, χωρίς «συναγερμούς». Μου είπαν πιθανή εξήγηση ότι το firewall που έχεις ίσως ερμηνεύεται σαν «απειλή» από το δικό μου, αλλά ούτε εγώ είμαι ειδικός, για αυτό και ζητώ συγνώμη κάθε φορά.

    Με 3, 4, 5 bloggers που αναφέρονται σε Tήνο, ο γιαγκούλας ο αντεροβγάλτης να ήσουν θα σε έβαζα σε link. Πολυφωνία είναι το ζητούμενο.

    Δες αν έχεις κάποια ρουτίνα που βγάζει τυχαίους συνδέσμους σε σχόλια... με έστειλαν βόλτα σε «κακές λέξεις» και δεν θα ήθελα να με κυνηγήσει κανένας μπαμπάς που του είπε η κόρη του ότι είδε ...

    Ωστόσο δεν σου κάνω πλάκα, το ερώτημά σου (που θα φροντίσω να αναρτήσω αυτούσιο) τουλάχισοτν όπως το θυμάμαι είναι σε τελευταία ανάλυση, το προς επίλυση θέμα. Νοσταλγία έχω αλλά δεν μπορώ να επιβάλω στον μπαμπά της «Ανάρτησης 01» δυστυχία για τα παιδιά του.

    Κάνε μας σε όλους μια χάρη. Βάλε κάποιον κομπιουτερά να μπεί στο blog σου και να σου πει αν βλέπει περίεργα. Θα το έκανα εγώ αλλά έχω ήδη κρασάρει έναν σκληρό (άσχετο με σένα) και δεν έχω όρεξη να πειραματιστώ με τον δεύτερο.

    Ελπίζω να τα λέμε τακτικά, και θα φροντίσω να αναιρεθεί ή όποια αρνητική χρειά. Ξέρεις, στα blogs όπως και στην ιστορία, τα γεγονοτα γίνονται edited κατά κόρον.

    Φιλικά,

    φίδι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σε καλύπτει η επαναδιατύπωση; Όπως λέω και στην περιαυτολογία μου, τα φίδια υποχωρούν, δεν τσιμπάνε εύκολα (είναι ακριβή η πρωτεϊνη) και δεν επιτίθενται αν δεν στριμωχτούν (δηλαδή στα 60-70 εκατοστά -- αλλά μην το τεστάρεις με πραγματικό!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Νομίζω ότι γενικά, οι ανεμογεννήτριες θεωρούνται ότι μπορούν να συμβάλουν στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, αν και με αυξημένο κόστος σε σχέση με τα θερμοηλεκτρικά της ΔΕΗ. Η επιδότηση υποτίθεται εκφράζει την θέληση της Πολιτείας να προωθήσει την συγκεκριμένη δραστηριότητα. Οι αδειοδοτήσεις, αν τις ερευνήσουν, σίγουρα θα βρούν αυτά που ανέφερε προηγούμενος σχολιαστής, ίσως όχι σε όλες τις περιπτώσεις.

    Αυτό που φαίνεται ενοχλεί εσάς είναι μάλλον η χωροθετήσεις και οι χρήσεις γης. Χωρίς να ξέρω πολλά για την Τήνο, και τίποτα για την περιοχή της φωτογραφίας, θα έλεγα, ότι οι Κυκλάδες είναι πολύ μικρές και πολύτιμες για τέτοια πράγματα, εκτός αν υπάρχει απόλυτη αποδοχή από την τοπική κοινωνία, που δύσκολα θα υπάρχει σε τουριστικό, έστω και προσκυνηματικό νησί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Όλα εντάξει συμπαθή όφι.
    Καλύφθηκα και προσπαθώ να διορθώνομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. αγγελούδα σε είδα παρέα με τον καθοδηγητή μου...(μόνος μου σου είπα φοβόμουν) μου είπε ότι είσαι ΟΚ. Βέβαια είσαι google (πριν είχες wordpress) καλως όρισες, β' φορά, σαν την β' εύρεση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. σιγά μην πάρεις απόψεις και συμπέρασμα. Πρώτον, οι εμπλεκόμενοι ή δεν μιλάνε, ή δεν έχουν internet. Δεύτερον, αν οι Αρχοντες του underwater ειχαν χωράφια εκεί, δεν θα είχε ανεμόμυλους ή σχιστήρια ή νταμάρια. Όπως και με τα κακάκια, ναι, βεβαίως στου αλλουνού το χωράφι. Αυτά που λέγονται εδώ να μπαίνουν σε απλά φύλλα χαρτί και να μοιράζονται ή να αναλάβει ένας σε κάθε χωριό να λέει τι γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή