Από την περίοδο του Καραμανλή του Α’, η οικοδομή και συγκεκριμένα η πολυκατοικία, ήταν μοχλός ανάπτυξης για την Ελλάδα. Έτσι, με την βοήθεια φωτισμένων πολεοδόμων και αρχιτεκτόνων, η Αθήνα μοιάζει με αυτό που μοιάζει.
Από την περίοδο του Σημίτη του Α’ κονόμησαν οι Αθηναίοι από την προσαρμογή της ένταξης, την πτώση των επιτοκίων και το ΧΑΑ, και αμολήθηκαν στην εξοχή. Η πολιτική του Καραμανλή Α’ συνεχίστηκε, και η Αθήνα συνέχισε να γίνεται αβίωτη, με ουρανοξύστες γραφείων σε παλιούς λαχανόκηπους με στενά αγροτικά δρομάκια. Ψηλά κτίρια με φωταγωγούς, και βρίσιμο κάθε φορά που μπαινοβγαίνεις. Ο δρόμος ένα ατέλειωτο πάρκινγκ.
Λίγο η απληστία των εργολάβων, λίγο η διεθνής ύφεση, η οικοδομή και η περί αυτήν ανάπτυξη είναι σε κρίση. Ρωτήστε τους Τηνιακούς που δουλεύουν στην οικοδομή. Περίπου 450.000 σπίτια, μεζονέτες και διαμερίσματα είναι απούλητα. Οι εργολάβοι έχουν λεφτά από πρόσφατες ή «άλλες» δουλειές και περιμένουν, δεν ρίχνουν τις τιμές. Στην Ισπανία οι τιμές έχουν καταρρεύσει, εκεί τουλάχιστον δουλεύει η αγορά. Οι νέες οικοδομές είναι με περισσότερα μικρότερα διαμερίσματα, κατά προτίμηση σε περιοχές με μονοκατοικίες, για να «πουλήσουν». Το πιάσατε; Όλα Κυψέλη.
Αν κύριοι εργολάβοι, πολεοδόμοι, αρχιτέκτονες κλπ, αυτό είναι το μοντέλο σας για την Τήνο, το έχετε κλείσει το μαγαζί σας. Ο κόσμος θα κάθεται σπίτι του και εσείς θα κάθεστε σε απούλητα διαμερίσματα.
Το πρόβλημα είναι ότι και σε αυτό το έργο της Εμπορικής (όπως αναφέρεται συχνά), ο σχεδιαστής και ο εργολάβος κινήθηκαν στα πλαίσια της δικής τους εκτίμησης της μεγιστοποίησης των κερδών τους όπως αυτοί τα καταλάβαιναν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρα το να τους λές «κύριοι θα βγαζατε περισσότερα λεφτά κάνοντας μονοκατοικίες ενός διακριτικού ορόφου, πας να τους επιβάλεις δικές σου αξίες και δικά σου γούστα.
Εκριναν ότι πολλές, ψηλοκρεμαστές μαιζονέτες με ελάχιστη ευελιξία πρόσβασης και αριχτεκτονική «Κυψέλης» είναι αυτό που θα πουλήσει απλά, εύκολα και ΓΡΗΓΟΡΑ.
Αυτός που κάνει πολεοδομικούς κανόνες θα έπρεπε να προβλέψει ανάγκες περιβαλλοντος χώρου, parking που να μην φαίνεται σαν αλάνα με αυτοκίνητα, συντελεστές δόμησης κλπ. Αν και αυτός προβλέπει Κυψέλη, ο κατασκευαστής Κυψέλη θα φτιάξει και θα προσελκύσει κατοίκους και λάτρεις Κυψέλης.
Αν μάλιστα όλη η Ελλάδα είναι Κυψέλη, έτσι και η Τήνος Κυψέλη θα γίνει. Εκτός αν κάποια περιοχή κυρηχθεί εξαιρετικού φυσικού ή πολιτιστικού καλλους και απαγορεύεται το χτίσιμο. Τότε, φίδι, εσύ θα φωνάζεις, δικαίως, ότι σου καταπατούν τα συνταγματικά σου δικαιώματα!
Αυτό που λείπει είναι παιδεία, γούστο και οικονομική άνεση, ή ησυνειδητοποίηση ότι προσελκύοντας «πλουσίους» αναβαθμίζεις τον τόπο σου. Προσελκύοντας «φτωχούς» είσαι μια απ' τα ίδια.
Φοβάμαι ότι ματαιοπονείς. Όπου έχει Έλληνες, θα είναι η Ελλάδα που δυστυχώς ασχημαίνει με την ημέρα.
Χρειάζεται ιδιαίτερα φωτισμένη αυτοδιοίκηση να διαχειριστέι τις εξελίξεις. Ο Βερώνης είναι ή ήταν τέτοια αυτοδιοίκηση. Για τους δικους μας δεν ξέρω... Ίσως προβληματίζονται.
έχω δύο ερωτήσεις αν εσείς ή κάποιος σχολιαστής έχει απάντηση:
ΑπάντησηΔιαγραφή1) που πάνε οι αποχετεύσεις από τόσες μαιζονέτες;
2)πόσες είναι απούλητες;
αυτό που βλέπεις στην φωτογραφία σου είναι τα περισσότερα δυνατά τετραγωνικά μέτρα στο εμβαδόν του οικοπέδου. Οι δρόμοι και οι ελεύθεροι χώροι είναι «κακά» γιατί δεν πουλιούνται (τουλάχιστον έτσι κρίνει ο ιδιοκτήτης του έργου).
ΑπάντησηΔιαγραφήη αισθητική είναι του αρχιτέκτονα, αλλά την υπαγορεύει ο ιδιοκτήτης. Ο ιδιοκτήτης λέει, χτίσε και αυτό, χτίσε και το άλλο. Ο ιδιοκήτης επιβάλει αυτό που τελικά δεν σου αρέσει. Οι αρχιτέκτονες σχεδιάζουν, δυστυχώς αυτό που τους λένε και συχνά αλλάζουν τα σχέδια που αρχικά προτείνουν.
λες να μην μπορεί ο τελευταίος αρχιτέκτων να φτιάξει τον πιο όμορφο οικισμό στον όρμο αυτό;
οι αρχιτέκτονες είναι «καλλιτέχνες»
άλλοι είναι οι άπληστοι
ωραίες οι αναλύσεις, αλλά οι μαιζονέττες είναι λίγο κακάσχημες
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντίστοιχες φωτογραφίες στην Καθημερινή,Ελευθεροτυπία,Οφιούσα, με τίτλο ''το μέγάλο κόλπο της Βουρνής''το καλοκαίρι του 2002 έφεραν το Π.Δ. της Ροδούλας Ζήση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι να μην φέρουν κάτι χειρότερο αυτές οι φωτογραφίες.
Η «Ροδούλα Ζήση» είναι κωδικός και το ξέρεις. Οι πονηροί έχουν το δικό τους όνομα αλλά η Ροδούλα είναι πολιτικός και, που ξέρεις; αν αυτό το θέμα μεταπηδήσει σε άλλο blog, οι πονηροί θα παίζουν σε ξένο, πανελληνιο, πανευρωπαϊκό γήπεδο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο τεστ είναι αν τα καθίκια μείνουν με απούλητους σκελετούς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως η φωτογραφία είναι αποκαρδιωτική, το όμορφο νησάκι μας σώθηκε από όλη την άναρχη και καταστρεπτική άναρχη δόμηση των προηγούμενων χρόνων, και τώρα έφτασε η ώρα για το ξεκοκάλισμα, είναι λυπηρό και απογοητευτικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαθένας που χτίζει και αγοράζει αυτό το ανιστόρητο κιτσαριο, το φτηνιάρικα κακόγουστο, απολαμβάνει την ομορφιά του νησιού καταστρέφοντάς την. Και βέβαια σε βάρος όλων των υπολοίπων που τον ανέχονται σιωπηλά…
Ξενόφερτα καρμπόν ξένων-δοχεία που καμία σχέση δεν έχουν με τον τόπο μας και την παράδοση μας.
Αλήθεια στη βουρνή επιτρέπετε να πάει κάποιος για μπάνιο ή ιδιωτικοποίησαν και τη θάλασσα;
ανώνυμε 2:50, πήγαινε βόλτα στην παραλία, δες προς τα πάνω, δεν θα έχεις όρεξη να βραχείς, πίστεψέ με, εκτός αν βρείς κανένα λάστιχο νερό κανενός μάστορα...
ΑπάντησηΔιαγραφή