Το οροπέδιο μεταξύ Ξώμπουργου, Φαλατάδου και Στενής είναι όσο μαγικό όσο το άλλο ψηλότερο οροπέδιο, στα δυτικά. Εδώ έχεις την αίσθηση ότι περιτριγυρίζεσαι από αρχαία ηφαίστεια. Το Ξώμπουργο και τα υψώματα, βορειοανατολικά, είναι σίγουρα παλιοί ηφαιστιακοί πυρήνες. Ο Τσικνιάς επίσης. Αυτό που δεν έχω ιδέα, αλλά πρέπει να υπάρχει στην βιβλιογραφία, η ηφαιστειογενής Τήνος είναι πριν 35 εκ. χρόνια που ξεφύτρωσε η Πίνδος ή πριν 18 εκ. χρόνια που δημιουργήθηκε η Αιγαιϊς; Κάπου στη μέση;
Έχοντας καταλήξει ότι οι πανωμερίτες είναι ηφαιστειογενείς, εξηγούνται στο μυαλό μου τα αμπέλια τους και η ομορφιά του τοπίου.
Να άλλος ένας τρόπος να προσελκύσεις επισκέπτες: το βίαιο γεωλογικό παρελθόν.
Έχοντας καταλήξει ότι οι πανωμερίτες είναι ηφαιστειογενείς, εξηγούνται στο μυαλό μου τα αμπέλια τους και η ομορφιά του τοπίου.
Να άλλος ένας τρόπος να προσελκύσεις επισκέπτες: το βίαιο γεωλογικό παρελθόν.
Με λίγη ποιητική ελευθερία, «απομάκρυνα» τις κεραίες στο Κεχροβούνι… είναι εύκολο στο Photoshop. Ούτε μένα μ’ αρέσουν οι κεραίες. Πετάτε τα κινητά σας.
τα πάνω μέρη φαίνονται από το κάστρο, άρα δεν είμαι εντελώς εκτός τόπου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνάντησα κατά τύχη τον Δήμαρχο, μου είπε ότι η Β'ΕΒΑ απέριψε χωρίς συζήτηση την μελέτη Καστορίνη για τεχνικύς λόγους... αναφέρω αυτά και πιθανά πρακτέα στα σχόλια του Ξώμπουργου (5), και θα επανέλθω.
Όσοι πιστεύουν οτι κάστρο θα ξαναχτιστεί όπως ήταν νομίζω θα απογοητευτούν και δεν θα δουν ποτέ το ονειρό τους να πραγματοποιείται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπ'τα λίγα που ξέρω όταν μιλάμε για ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων συνήθως εννοούμε συντήρηση των ερειπίων, αναστύλωση, χάραξη διαδρομών, εξυγείανση του χώρου, σήμανση, τοποθέτηση πληροφοριακού υλικού, ίσως και φωτισμού σε κάποιες περιπτώσεις. Σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει δραστικές ανακατασκευές κτιρίων (ειδικά όταν αυτά δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένα).
Στην τελική και η καταστροφή του Καστρου είναι μέρος της ιστορίας του. Δεν είναι σωστό να τη διαγράψουμε και να προσποιηθούμε οτι ποτέ δεν έγινε.
Ίσως γι'αυτό και να απορρίφθηκε η μελέτη Καστορίνη η οποία αποτελεί μάλλον μια τεκμηριωμένη αναπαράσταση του κάστρου παρά πρόταση ανάδειξης.
Τους 'τεχνικούς' λόγους τους έχει εξηγήσει ο 'Παράξενος'...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό να πεις στον Δήμαρχο.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήMaki με όλο το σεβασμό νομίζω πως έχετε λάθος εδώ. Δες αν θες ένα πίνακα έργων ενταγμένων στο ΠΕΠ Ν.Αιγαίου και πρόσεξε ποιές οι διαφορές π.χ. μεταξύ Τήνου και Νάξου
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.tedkkykladon.gr/
dynasp/categories/cat_25/EntagmenaErgaPEP_
NisiOTA.xls
Γιατί η Ναξος αναστυλώνει τη Σχολή Ουρσουλινών? εκεί δεν παίζουν οι 'τεχνικές' δυσκολίες στις οποίες αναφέρεστε? Για μένα είναι 100% θέμα συντονισμού και χάραξης στρατηγικής στο συγκεκριμένο θέμα (το οποίο αφορά το σύνολο του νησιού κι όχι μόνο μια μερίδα του πληθυσμού ή ενα Δήμο).
οι ναξιώτες έχουν παραδοσιακά φωτισμένη τοπική ηγεσία και είναι περηφανοι για το νησί τους που το αγαπούν έμπρακτα και δεν είναι μίζεροι κομπλεξικοί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι «ορθόδοξοι» βλέπουν με περηφάνεια το μεσαιωνικό τους παρελθόν και για αυτούς οι «καθολικοί» δεν είναι ανθέλληνες φραγκοι.
Για αυτό η Νάξος έχει τουρισμό και εμείς πολλους προσκυνητές, λίγους καβαλημένους και αρκετά κομπλεξάκια.
Είπε κανείς τίποτα;