Αφού με έπιασε αδιακρισία και κοιτάω ξένα σπίτια, βλέπω άλλη μια κατασκευή, εκεί κοντά στην προηγούμενη. Με φόβο να χαρακτηριστώ γκρινιάρης που ανακατεύεται εκεί που δεν τον σπέρνουν, θα γκρινιάξω:
Βλέπω τέσσερα αντίγραφα του ίδιου πράγματος. Λίγο παραταξιακά… Αν μεν τα έχει ένας, τι να κάνω; Γούστα είναι αυτά… Αν είναι τέσσερις, πως θα τα ξεχωρίζουν;
Βλέπω μπετόν επενδυμένο με πέτρα. Η πέτρα το κάνει πιο όμορφο. Το κάνει; Η απλά, στην προσπάθεια να το κάνουμε πιο όμορφο αγοράσαμε και 20 φορτηγά πέτρα από κάποιο νταμάρι στην άλλη πλευρά της Τήνου; Παλιά, τα πέτρινα σπίτια φτιάχνονταν με πέτρα που έβγαινε επί τόπου. Τώρα δύο τσάπες και δύο φορτηγά καταστρέφουν ένα ολόκληρο τοπίο για να ντύσει κάποιος με πέτρα το καινούργιο παραδοσιακό πολυτελείας. Δεν μου αρέσει ούτε η πρακτική, αλλά ούτε η αισθητική που προκύπτει.
Η πέτρινη επένδυση δεν είναι καθοριστικό στοιχείο αισθητικής ή πολυτέλειας. Όσο για το οικολογικό…αφήνω τους ειδικούς να κρίνουν.
Είναι άδικο να σχολιάζω ξένα πράγματα, αλλά έχω καλούς φίλους με απούλητα κτίρια, και ψάχνω να βρω τι φταίει. Συγνώμη, δεν βάζω φωτογραφία, γιατί το ζητούμενο δεν είναι να στενοχωρήσω.
Το χειρότερο είναι ότι, με την ύφεση, πολλές από τις «παραδοσιακές μεζονέτες πολυτελείας» θα μείνουν απούλητες. Σε ύφεση πλήττονται οι μικρομεσαίοι στους οποίους απευθύνεται το 90% των Τηνιακών νέων κατασκευών.
ΑπάντησηΔιαγραφήη παράταξη από άσπρα μπιμπίκια θα γινει παράταξη από καφέ μπιμπίκια. Τουλάχιστον θα φαίνονται λιγότερο (αλλά θα ήταν φτηνότερο να τα βάψεις καφέ). Βέβαια 20 φορτηγά πέτρα για τον εργολάβο κοστίζει 8-10.000 ευρώ, με το κτίσιμο. Μάλλον τον συμφέρει (αν βοηθήσει να πουληθούν)
ΑπάντησηΔιαγραφήδυστυχώς αν η ύφεση γονατίσει έστω και τις κακόγουστες οικοδομικές προσπάθειες τοτε θα μεινουν μονο οι λαμπάδες, τα τάματα και τα ρουμς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα μπορούσαν να μείνουν κι άλλα πράγματα. Παραδοσιακοί ξενώνες στα χωριά, μονάδες παραγωγής και κατεργασίας βιολογικών προϊόντων, εταιρείες προώθησης εναλλακτικού τουρισμού. Ίσως η κρίση να μας οδηγήσει σε πιο εφάνταστες επιχειρηματικές προτάσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήOi kakogoustes oikodomikes prospatheies tha gonatisoun to nisi makroprothesma etsi ki allios.
ΑπάντησηΔιαγραφήOso gia ta kainourgia spitia me ependysi petra emena mou thimizoun kastra kai pirates pleon den yparhoun. Mono karharies kykloforoun.
καινούργια μεγάλα άδεια σπίτια, συνήθως κλειστά, που φιλοξενούν τη ματαιοδοξία του ιδιοκτήτη και τίποτε άλλο, όσο πέτρα και αν βάλει κανείς, όση θάλασσα και αν βλέπει, θα είναι πάντα ξένο, μόνο, και αφιλόξενο. Ευρώ σε μορφή μπετόν και νταμαρίσιας πέτρας. προτιμώ το ταπεινό πεζούλι στη γειτονιά μου που κάθετε η κυρα Μαρία, περνάς ακούς μια καλημέρα, λές μια κουβέντα με το μπάρμπα Γιώργη που προχωρά ξυπόλυτος για τη βρύση. ο κόσμος τα σπίτια ο δρόμος όλοι στο ίδιο ταξίδι
ΑπάντησηΔιαγραφήτα νεόπλουτα αυτά σπίτια δέν έχουν ψυχή,δεν είναι κάν σπίτια είναι απλά ιδιοκτησίες, τρόπαια αρχιτεκτόνων εργολάβων και φιγούρα του ιδιοκτήτη για 5-10 μέρες το χρόνο στους φιλοξενούμενους φίλους
απρόσωπα, και αδιάφορα για εμάς και το τόπο μας όπως ακριβώς οι ανώνυμοι ιδιοκτήτες τους
Φοβάμαι ότι η ύφεση έχει αρχίσει και γονατίζει μερικούς. Το ζητούμενο δεν είναι να γονατίσουν άνθρωποι, το ζητούμενο είναι να καταλάβουν οι γενικά ανήμποροι Τοπικοί, ότι με τα ελάχιστα μεσα που διαθέτουν μπορούν να βοηθήσουν προς την σωστή κατεύθυνση -- αν συμφωνήσουν ποιά είναι αυτή και ελπίζω να μην καταλήξουν ότι η σωστή κατέυθυνση είναι άλλο ένα χαζό έργο περί τίποτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήτο φαινόμενο είναι πανελλαδικό, απλά η Τήνος ήταν (και είναι) τόσο όμορφη που πονάει περισσότερο
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι γύρω σύρματα και σκύλοι να γαβγίζουν και φώτα ασφαλείας και κάμερες και σεκιούριτι και κηπουρούς και...και...και καλημέρα δεν λένε σε κανένα-βέβαια που μας ξέρουν γνωριζόμασταν και απο χθές? Η πολυκατοικία σε οριζόντια αραιή διάταξη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚίτς το λένε?
Όχι 'ανάπτυξη'
ΑπάντησηΔιαγραφή(βλ.επίσης αναπτυξιακό συνέδριο Ιουνίου)
δεν νομίζω ότι το κακό γούστο είναι συνώνυμο της ανάπτυξης. Μάλλον είναι θέμα παιδείας, παραστάσεων (και φυσίκά «γούστου»).
ΑπάντησηΔιαγραφήστο νησί όπως και σε πολλά άλλα μέρη έχει επικρατήσει η άποψη ότι φτίαχνεις κάτι όχι ιδιαίτερα ωραίο, του βάζεις δυο στολίδια, κι έφτιαξε (όταν αυτό που γίνεται είναι μια στολισμένη ασχήμια)
Δυστυχώς όμως η μαζική κατασκευή κατοικιών (την οποία θα ήθελες να έχεις στην περιοχή σου αντί της βιομηχανικής ζώνης αν έχω καταλάβει σωστά) όπως και τα περισσότερα πράγματα που χαρακτηρίζονται ως 'μαζικά' δεν είναι ποιοτικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι όμως ανάπτυξη όπως την εννοούν πολλοί στο νησί. (Υποτίθεται) φέρνει χρήμα, κρατάει τον κόσμο στα χωριά, πάνε τα παιδιά στα φροντιστήρια και τα ζευγαράκια στο Ντουμπάι για ψώνια τα Χριστούγεννα.
Καλύτερα να αποφασίσουμε τι θέλουμε ως άνθρωποι για τον εαυτό μας. Η απληστία και το ξεπούλημα δεν συμβαδίζει με την ποιότητα. Είναι από άλλη διαστάση, πως να το κανουμε?
underwater, είσαι πειστικός. Χάθηκε ο μέσος δρόμος; Ο χαμηλός συντελεστής δόμησης, η χαμηλή κάλυψη, οι προδιαγραφές για διαστάσεις;
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν απαγορεύονται όλα γενικά, θα έχουμε μόνο αρπακλολλατζίδικα αυθαίρετα, δήθεν βιοτεχνίες, κάνε μια βόλτα, οι πιο τολμηροί ξεκινάνε.
Γιατί δεν επιτρέπεται μονόροφη κατσκευή 80 τετραγωνικών σε έκταση 10 ή 4 ή ο,τιδήποτε στεμμάτων. Γιατί δεν απαγορεύονται τα διόροφα παρα μόνο όταν είναι μοιρασμένα σε δύο πεζούλες. Γιατί δεν επιτρέπεαι η δόμηση αλλά χωρίς περίεργες εκσκαφές.
Επειδή δεν μπορούμε να προδιαγραψουμε την λέξη «ήπιο» να απαγορέψουμε τα πάντα; Τότε θα έχει μόνο αυθαίρετα.
Ίσως θα βοηθούσε τα 200 να είναι 200 και όχι 400 ή 500. Αυτό είναι απληστία. Απληστία είναι να χρησιμοποιείς το ίδιο αρχιτεκτονικό σχέδιο σε διαφορετικά οικόπεδα και περιπτώσεις κάνοντας mirror και rotate και ανακυκλώνοντας την ίδια βλακεία. Απληστία είναι να μην απομακρύνεις τα μπάζα απ'τις εκσκαφές σου αλλά να τα πετάς από κάτω (παρ'όλο που απαγορεύεται). Ο κατάλογος είναι μακρύς.
ΑπάντησηΔιαγραφή