Μπορεί να γκρινιάζω, αλλά η Τήνος έχει βυζαντινό-βενετσιάνικο κάστρο, 3-4 παρατημένους μεσαιωνικούς οικισμούς μεταξύ Αετοφωλιάς και Πύργου, βίγλες, ελληνιστικά, εκκλησίες αιώνων, της Παναγιάς τα μάτια! Η Περάστρα ολόκληρη είναι «οχυρωματική διάταξη»... Η Πάνω Καρδιανή; Γιατί η Χίος και όχι η Τήνος; Όλη η Τήνος (και ιδίως η «Βιομηχανική Ζώνη») είναι μεσαιωνικός αρχαιολογικός χώρος.
Ή βασίζουμε την ανάπτυξη στους προσκυνητές, τα τάματα, ρούμς, ύποπτους μεζέδες, αρχιτεκτονική Χώρας, μπαζώματα και νταμαράκια;
Χίος 26-28 Σεπτεμβρίου, 2008
Το Συνέδριο οργανώνεται από το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων (Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε.) του Υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με την 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Θεματικές ενότητες:
● Ο Ανάβατος της Χίου: ιστορική, αρχαιολογική (αρχαιολογικές διερευνήσεις, ευρήματα, νομισματικές μαρτυρίες κ.λ.π), αρχιτεκτονική και κατασκευαστική εξέλιξη. Το αναστηλωτικό έργο σήμερα.
● Οχυρωμένοι οικισμοί του αιγαιακού χώρου της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου (θέματα ιστορίας, αρχαιολογίας, πολεοδομικής, αρχιτεκτονικής και κατασκευαστικής εξέλιξης).
● Οχυρώσεις (κάστρα, πύργοι, περίβολοι, βίγλες) της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου στον ευρύτερο μεσογειακό χώρο (θέματα ιστορίας, αρχαιολογίας, πολεοδομικής, αρχιτεκτονικής και κατασκευαστικής εξέλιξης).
● Μέθοδοι, τεχνικές και υλικά αναστύλωσης. Διάγνωση και θεραπεία.
● Ανάδειξη ιστορικού και αρχιτεκτονικού χαρακτήρα
Δείτε και εδώ: http://alalazontatopia.blogspot.com/2008/09/blog-post_6814.html
Κάποτε, όλη η παραλία της Χώρας ήταν μεσαιωνικό έργο τέχνης. Εμείς (εννοώ εμάς τα άτομα, όχι τον Δήμο) την κάναμε τα χάλια που είναι.
Γιατί δεν πάει κάποιος από τον Δήμο ή και τους Δύο Δήμους, και να οργανώσουμε το ίδιο την άνοιξη του 2009;
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ανάδειξη του Τηνιακού παρελθόντος είναι ένας σοβαρός πόλος ανάπτυξης. Η πρωτογενής παραγωγή άλλος σοβαρός πόλος ανάπτυξης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Δήμος ανακοίνωσε ότι το σφαγείο προχωράει. Είπε ότι θα δούμε και ελαιοτριβείο, μακάρι.
Να σώσουμε και το τυροκομείο. Ας σκεφτούνε οι αρμόδιοι, γιατί η Μύκονος εξάγει γάλα στην Τήνο!
Ας σκεφτούνε γιατί οι Τηνιακοί αγρότες είναι εξαθλιωμένοι και ένας ένας τα παρατάνε.
ΔΕΝ ΛΕΩ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΟΝΑΔΑ ΓΑΛΑΚΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, αλλά να ενθαρρύνει, να ενημερώσει, να δώσει υποδομές.
Ξεχάστε τα προσκυνηματα και τα σκοταδιστικά. Ιστορία, τουρισμός, πρωτογενής παραγωγή. Η Τήνος σε αντίθεση με την Μύκονο είναι (ήταν;) αυθεντικό νησί. Οι ντόπιοι είναι Ντόπιοι, η γη είναι Γη.
Συμφωνώ ότι χρειάζεται ισορροπήμένη αναπτυξη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά δεν θέλουμε μια από τα ίδια για τουρισμό, η τον τουρισμό της Οίου. Συμφωνώ ότι μπορούμε να απευθυνθούμε σε αυτούς που εκτιμουν την αυθεντικότητα.
Η αγροτική παραγωγή πρέπει να μείνει και να στηριχθεί. Το τυροκομείο δεν πρέπει να χαθεί αλλά σας το λέω υπέυθυνα η φήμη του έχει χαλάσει. Όλοι ξέρουν την γραβιέρα Σύρου (επώνυμη) και Νάξου (και Κρήτης). Η Τήνου; πότε τρώγεται πότε δεν τρώγεται. Η ποιότητα δεν είναι σταθερή, και μην έχομε ψευδαισθήσεις, η χαμηλή τιμή δεν πουλάει την κακή ποιότητα.
Το ελεαιοτριβείο θα βοηθούσε, παράλληλα με αναστυλώσεις και ίσως λειτουργία παραδοσιακών. Αυτά τα έργα πρέπει να χρηματοδοτουνται.
Αμμοδύτη περιμένουμε περιμένουμε αυτές τις αρχαιολογικές διαδρομές του Π. Αντώνη Φόνσου...
όλα τα κάτω μέρη είναι βυζαντινά και μεταβυζαντινά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί τα Πάνω Μέρη τί είναι?
ΑπάντησηΔιαγραφή