Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Ενωμένη Ευρώπη του 1910


Άσχετα με τα επαναστατικά τα δικά μας, η παγκόσμια προσπάθεια διαχείρισης της οικονομίας συνεχίζεται.

Η Αμερική έχει εξαντλήσει το μονεταριστικό οπλοστάσιο των χαμηλών επιτοκίων. Προκειμένου να βοηθήσει την οικονομία, θα αναγκαστεί να μειώσει φόρους και να κάνει δημόσιες επενδύσεις. Αυτό λέει ο «φιλελεύθερος» Krugman (αυτός είναι Νομπελίστας).
http://www.nytimes.com/2008/12/15/opinion/15krugman.html . Ας μην ξεχνάμε ότι αν ο όρος «φιλελεύθερος» εδώ σημαίνει ακραίος καπιταλιστής, στις ΗΠΑ σημαίνει αριστερίζων ανοιχτοχέρης, έτσι, για να παίζουμε με τις λέξεις.

Οι Γερμανοί, οι πλουσιότεροι των Ευρωπαίων, δεν έχουν λόγο να χάσουν την πειθαρχία τους. Μπορούν να σφίξουν λίγο το ζωνάρι, και απλά να στεναχωρηθούν Εμείς οι φτωχοί… Η ανυπαρξία της «Ενωμένης» Ευρώπης. Σαν να πει το Τέξας «εμείς είμαστε καλά, κόψτε οι υπόλοιποι το κεφάλι σας». Τα δημοσιονομικά των Ευρωπαϊκών χωρών δείχνουν τις μεγάλες ανισότητες (δείτε και εδώ:
http://ophioussa.blogspot.com/2008/12/blog-post_5148.html )

Στην Ελλάδα, δεν μας παίρνει να σηκώνουμε κεφάλι ή να περιμένουμε βοήθεια από κανέναν. Είμαστε υπερχρεωμένοι και μόνο αυτό που λένε «λιτότητα» επιτρέπεται. Ωστόσο, ας είμαστε ρεαλιστές και ας έχουμε επίγνωση τι είναι και τι δεν είναι η «Ευρώπη». Καλή, χρυσή, αλλά παραμένει η συλλογή από τέως αυτοκρατορίες (από την Πορτογαλία μέχρι την Γερμανία, και από εμάς μέχρι την Αγγλία), που δεν έχουν κοινή πολιτική ή οικονομική ατζέντα.

Στον χάρτη, η Ενωμένη Ευρώπη του 1910.

1 σχόλιο:

  1. Ευρωπαϊκές τέως αυτοκρατορίες

    Ελλάδα
    Ιταλία
    Αυστροουγγαρία
    Γερμανία
    Γαλλία
    Αγγλία
    Δανία
    Βέλγιο
    Ολλανδία
    Βουλγαρία
    Σερβία
    Ισπανία
    Πορτογαλία
    Ρωσία

    περασμένα μεγαλεία. Τι περιμένεις να συννενόύμαστε
    μόνο η Ελβετία και η Αλβανία έχουν μεινει απ εξω

    ΑπάντησηΔιαγραφή