Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

Λιοτρίβι (1)


Έτσι ξεκινάει η μέρα: Έξω από το λιοτρίβι. Από το περασμένο Σαββατοκύριακο μαζεύαμε, όλοι στην οικογένεια. Ο φίλος που σχολίασε ότι πληρώνουμε αλλοδαπούς έχει γενικά δίκιο, αλλά όχι εδώ στο νησί. Οι αλλοδαποί δουλεύουν στην οικοδομή, η ελιά είναι ακόμα δική μας. Ξέρουμε ότι το μεροκάματο μπορεί να μην βγαίνει, αλλά το λάδι είναι δικό μας και αυτή η συνήθεια είναι κατάλοιπο άλλων εποχών, εποχών που το λάδι ήταν επιβίωση, πλούτος και προνόμιο. Υπάρχουν ή υπήρχαν επιδοτήσεις, αλλά στο νησί δεν ήταν ποτέ καθοριστικές... βοηθητικές ίσως, αλλά όχι καθοριστικές.

Περιμένοντας, μαθαίνουμε νέα, κουτσομπολιά, ειδήσεις από την αγορά. Έρχονται οικονομικά προβλήματα, λέει. Οι οικονομίες στις Κυκλάδες πάντα είχαν προβλήματα, μέλημά μας ήταν πάντα η επιβίωση, ποτέ κανείς δεν είχε πολλές χρυσές λίρες.

3 σχόλια:

  1. Νομίζω οτι μας δουλεύουν με την οικονομική κρίση αγρίως. Εμεις πάντως εδώ πάντα είχαμε προβλήματα και συνεχίζουμε να εχουμε.Κι αυτοί δεν νομίζω οτι έχουν ούτε τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαρτάται πως το ορίζεις καταλύτη…

    Ας αφήσουμε το εξωτερικό, όπου υπάρχει κρίση…500.000 ή 1.000.000 άνεργοι δεν έιναι αστείο, ούτε είναι αστείο το να μειώνεται η αξία του σπιτιού σου από 100 σε 60, να μην έχεις να πληρώσεις την δόση, και ακόμα και αν στο πάρουν να χρωστάς… Ας τα αφήσουμε αυτά.

    Στην Ελλάδα υπάρχει όντως μία κοροϊδία, όσον αφορά στις Τράπεζες. Έχουν ρευστό, αλλά μετά από χρόνια συμπεριφοράς καρτέλ, ταρακουνιούνται θες από τον Βγενόπουλο, θες από την πτώση της τιμής των μετοχών τους (που ξεκινάει και από ξένα χαρτοφυλάκια).

    Η Ελλάδα είναι χρεωμένη και πράγματι αντιμετωπίζει το φάσμα της υποβάθμισης και επομένως του πολύ ακριβότερου χρήματος. Αυτό σίγουρα θα έχει σαν αποτέλεσμα να κοπούν πολλά κρατικά προγράμματα (όχι μόνο οι ανεμογεννήτριες), θα είναι ακριβή η όποια κοινωνική πολιτική κλπ.

    Επίσης οι εφοπλιστές αισθάνονται πολύ φτωχότεροι (μειώθηκαν τα νάυλα, το εμπόριο, δεν έχουν δουλειές). Δεν εχουμε ναυτικούς ίσως όπως παλιά, αλλά πολλοί εφοπλιστές ανακύκλωναν χρήμα στην Ελλάδα, είτε με άλλες στεριανές δουλειές, είτε απλά με κατανάλωση.

    Ο τουρισμός θα πέσει το 2009

    Έτσι (και μακάρι να κάνω λάθος) και φτώχεια θα έχουμε και ανεργία και περίεργα, εκτιμώ από τον Μάρτιο-Απρίλιο και μετά. Ακόμα δεν έχουν φανεί πολλά πράγματα πέραν της ψυχολογίας. Ωστόσο και η αρνητική ψυχολογία αυτοεπαληθεύεται καμιά φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ για την απάντηση.
    Ισως όμως δεν έγινα κατανοητός.
    Δεν εννοούσα ότι δεν έχουμε και δεν θα έχουμε περισσότερη φτώχια, ανεργία, πρόβλημα με τα δάνεια..
    Πιστεύω και θέλησα να σχολιάσω μαζί σας ότι οι οικονομικά ισχυροί μας "δουλεύουν" με τον όρο κρίση και προσπαθούν να πετύχουν τα μέγιστα εις βάρος των ολίγα εχόντων. Και πρέπει να τους το λέμε! Αυτοί δημιούργησαν την κρίση, στρώνουν και το χιόνι και την κυλάνε τώρα σαν μεγάλη χιονοστιβάδα πάνω απότα κεφάλια μας.
    Οσο για τα περίεργα, μήπως άρχισαν ήδη χθές βράδυ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή