Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Ελληνικές Τράπεζες


Κουράστηκα να παρακολουθώ τις ταραχές, είπα να χαζέψω στις οικονομικές ιστοσελίδες… Στην http://financial.kathimerini.gr/?page=ase_klados_sectors Βρήκα τις εισηγμένες εταιρίες… Τράπεζες… Το αντικείμενο της αγάπης των «αναρχικών». Σύνολο κεφαλαιοποίησης €21,6 δισεκατομμύρια. «Κεφαλαιοποίηση» σημαίνει «αριθμός μετοχών επί τιμή της μετοχής», δηλαδή πόσο αξίζουν όλες μαζί οι τράπεζες.

Πρώτη παρατήρηση: Η κεφαλαιοποίηση των τραπεζικών μετοχών είναι μάλλον φουσκωμένη αφού αντανακλά την τιμή με ανακοινωμένα προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών. Ρωτήστε τον περιπτερά σας, αν δεν με πιστεύετε, αγοράζοντας ίδιες μετοχές, φουσκώνεις ή στηρίζεις την τιμή σου.

Δεύτερη παρατήρηση: Οι τράπεζες, κατά το Χρηματιστήριο, αξίζουν λιγότερο από το πακέτο των €28 δις. που θα πάρουν σαν ενίσχυση. Μου λύθηκε η απορία γιατί το πακέτο θα είναι σαν «προνομιούχες» μετοχές. Οι προνομιούχες μετοχές, πιστέψτε με, είναι β’ κατηγορίας.

Τρίτη παρατήρηση: Αν οι Τράπεζες αγοράζουν με πραγματικά λεφτά τις μετοχές τους, τι την θέλουν την ενίσχυση; Όποιος μου το απαντήσει αυτό κερδίζει ένα ταξίδι στο Κορλεόνε της Ιταλίας.

Αν κάνετε κλικ στην λέξη «τράπεζες» θα βγείτε στην σελίδα
http://financial.kathimerini.gr/?page=ase_klados_sectorsd&sectorID=102&sector=Τράπεζες . Εδώ θα δείτε όλα τα καλά παιδιά. Η Εθνική είναι η μεγαλύτερη. Ακολουθούν η Eurobank, η Άλφα, η Πειραιώς, και άλλες. Αν πατήσετε το σύμβολο μιάς τράπεζας, π.χ. της ΕΤΕ, θα βρείτε πιο πολλά στοιχεία. Εμένα, τέτοιες μέρες, μου αρέσει το “P/BV”, η τιμή σε σχέση με την «λογιστική καθαρή θέση». Για την ΕΤΕ, λέει ότι η ΕΤΕ αξίζει 1,08 φορές την καθαρή της θέση. Λογικό. Αν με ρωτούσατε, το 1997, πόσο αξίζει μια τράπεζα, θα σας έλεγα 1,1 με 1, 4 φορές την καθαρή της θέση. Μετά τα πράγματα φούσκωσαν λιγάκι.

Στην περίπτωση της ΕΤΕ, η μύτη μου μού λέει ότι η BV είναι σχετικά σωστή, και όχι πολύ μαγειρεμένη, αφού η ΕΤΕ, εκτός από σοβαρό μαγαζί, είναι, νομίζω και εισηγμένη στην Νέα Υόρκη (
http://finance.google.com/finance?q=NYSE:NBG). Εκεί η νομοθεσία είναι αμείλικτη, και η ΕΤΕ προσέχει…

Για τις άλλες, τι να σας πω, ούτε αν κουβαλούν αμαρτίες θα σας πουν εύκολα, ούτε πόσες τρύπες έχουν σε special financing vehicles ή όπως τα λένε… Κάτι τέτοια έβλεπα, και έλεγα ότι το ΧΑ θα μας θυμίσει την Ελληνική ιστορία. Τώρα είμαστε στα 1810. Η Τήνος έπεσε στους Τούρκους το 1715 και η Πόλη το 1453. Χμμμ…

6 σχόλια:

  1. Στον πρώτο πίνακα, για δες, οι τράπεζες είναι το 27% του ΣΥΝΟΛΟΥ των εισηγμένων σε αξία. Είμαστε χώρα Τραπεζών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χώρα τραπεζών; ή χώρα τραπεζικού ολιγοπωλίου (κοινώς καρτέλ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν πάρουν 28 δις και αξίζουν μόνο 21, αν οι μετοχές ήταν κοινές, ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΘΑ ΕΙΧΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 51%, δηλαδή τον έλεγχο. Μήπως για αυτό είναι προνομιούχες; για να κρατήσουν τα αφεντικά τις καρέκλες τους με ξένα λεφτά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πριν από μερικά όχι πολλά χρόνια οι τράπεζες στην Ελλάδα ήταν κομματιασμένες. Έγινε ένα όργιο συγχωνεύσεων κι έχουμε τη σημερινή κατάσταση. Την προτιμώ από αυτό που υπήρχε πριν.

    Σε κάθε σοβαρή χώρα μεγέθους της Ελλάδας υπάρχει ένας τομέας που πηγαίνει καλά. Οι Ολλανδοί έχουν τη philips και οι Ελβετοί έχουν τράπεζες, τη φαρμακοβιομηχανία και τη Νεστλέ.
    Κάτι πρέπει να έχουμε κι εμείς. Βιομηχανία δεν έχουμε. Για την ακρίβεια τη διαλύσαμε. Το τρένο της υψηλής τεχνολογίας το χάσαμε, οι εφοπλιστές μας την κοπανάνε διότι δε μας αντέχουν και θα τους δώσω δίκιο. Άρα μένουν μόνον οι τράπεζες. Νομίζω ότι δεν πρέπει να μεμψιμοιρούμε αλλά να διεκδικούμε λογικές χρεώσεις για τις υπηρεσίες τους με συγκεκριμένα και ξεκάθαρα επιχειρήματα. Τι είναι λογικό βγαίνει από το μέσο όρο των χρεώσεων των Ευρωπαϊκών τραπεζών. Σε κάποια θέματα είναι λογικές όπως π.χ. στα στεγαστικά σε άλλα παράλογες όπως στις πιστωτικές κάρτες.

    Τώρα τα 28 δις είναι μιας μορφής χρηματοδότηση που ετέθη στη διάθεσή τους και οι όροι είναι επαχθείς. Θα πληρώσουν αρκετά κατά την επιστροφή. Γι αυτό οι τράπεζες που δεν είχαν πρόβλημα δεν ήθελαν τα λεφτά.

    Για τη χρηματιστηριακή τιμή θεωρώ ότι η τιμή της Εθνικής είναι λογική ενώ αυτή των άλλων τραπεζών είναι υψηλή.

    Θα ήθελα να τις έβλεπα να αναπτύσσονται κι άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ανώνυμε 6:30, και η εκλογίκευση που έγινε κυρίως μεταξύ 1993 και 2000 ήταν αυτό που επέτρεψε στην χώρα να φτάσει ως εδώ. Αλλά δεν προχώρησε αρκετά. Παρ’ ολίγον να συγχωνευθεί η ΕΤΕ με την Αλφα επί Καρατζα, αλλά άκουσα ότι αντέδρασαν καρεκλοκένταυροι της …Αλφα. Χάθηκε αυτή η ευκαιρία. Η Πειραιώς δεν έχει λόγο ύπαρξης μόνη της… Θα τα βρεί ο Βαρδινιογιάννης με τον Κωστόπουλο ή με τον Λάτση; Ή θα λειτουργήσει ο Μαρφίν σαν καταλύτης;

    Η ΕΤΕ κάθεται μια χαρά, και αν δεν την εμπόδιζαν οι πολιτικοί της προϊστάμενοι θα ήταν μεγαλύτερη. Αλλά ο «ιδιωτικός τομέας» έχει μεγαλύτερη πολιτική επιρροή από την ΕΤΕ.

    Συμφωνώ με την αξιολόγησή σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ 8:49 μμ

    Ο Μητσοτάκης είχε κάνει μια δήλωηση τότε κι έριχνε όλο το βάρος στην ΕΤΕ. Δούλευε ο γιός του μέσα και ήξερε. Φοβηθηκαν οι της ΕΤΕ ότι θα έχαναν τις μίζες από τις προμήθειες και γι αυτό έσπασε η δουλειά. Το είχε πει πολύ κομψά όμως. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια ή όχι ή αν πούλησε εκδούλευση στον Κωστόπουλο. Απλά το παραθέτω.

    Η εθνική δε χρειάζεται την Alpha. Έπρεπε να γίνει μια συγχώνευση τριπλή μεταξύ εμπορικής, ιονικής και αγροτικής και όχι να τις αφήσουν να καταρρεύσουν και τις 2 πρώτες να τις πουλήσουν. Ακόμη και μετά την πώληση της Ιονικής μπορούσε να γίνει συγχώνευση της Εμπορικής και της Αγροτικής. Τώρα καλά θα κάνουν να σκεφτούν τη συγχώνευση της Αγροτικής και του ΤΤ και να ενισχύσουν τη νέα τράπεζα στην ύπαιθρο. Ο ταχυδρόμος θα πηγαίνει λεφτά σε κάθε γέρο σε κάθε χωριό. Η μπακαλοτραπεζική να μείνει εκεί και η ανεβασμένη τραπεζική να πάει όλη στην Εθνική. Η διάκριση αυτή υπάρχει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή