Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Μεσαιωνική Τήνος (5)


Έχω μία θεωρία. Πιστεύω ότι η Τήνος ακολούθησε την πορεία που ακολούθησε, λόγω της γεωγραφίας της που της επέτρεψε να είναι σχετικά εύκολο να αμυνθεί. Η Νάξος έχει πολλές προσβάσεις, τα Κύθηρα είναι μια μπουκιά, η Μύκονος χαμηλή. Η Τήνος είναι ζόρικη. Θέλει τύχη και μαγκιά για να την πλησιάσεις από την θάλασσα, κι αν αποβιβαστείς, καλή τύχη να ανέβεις στο Ξώμπουργο ή το Τρικόκαστρο.

Αλλά θα ξαναπάω στον Βακαλόπουλο στην σελίδα 216, του παραπάνω βιβλίου:

«Η Τήνος έχει εξαίρετη στρατηγική σημασία μέσα στο Αιγαίο, είναι το κλειδί του και οι κάτοικοί της διατηρούν πάντοτε ζωηρή μέσα στις καρδιές τους το όνομα και την ανάμνηση της βενετικής δημοκρατίας. Για όλους αυτούς τους λόγους οι Βενετοί δεν εισπράττουν από το νησί αυτό φόρους άλλους από την δεκάτη των προϊόντων. Η ασυδοσία αυτή συντελεί ώστε το νησί να είναι πυκνοκατοικημένο, αν και περιτριγυρισμένο από τόσους κινδύνους, και οι κάτοικοί του να είναι πιστοί και αφοσιωμένοι στην Γαληνότατη Δημοκρατία, μολονότι θα είχαν κάθε λόγο να είναι δυσαρεστημένοι από τις ποικίλες καταχρήσεις και αυθαιρεσίες των Βενετών διοικητών…

…Ουσιαστικά τα κτήματα της Τήνου ανήκαν στην Βενετία και σε μια μεγάλη οικογένεια (αρχικά
Loredani, αργότερα Scutoni ή Σκούταρη)».

Την έμφαση περί φόρων και «ασυδοσίας» την έβαλα, γιατί αυτή είναι η αρχή του supply side economics: μειώνεις φόρους για να πετύχδεις ανάπτυξη. Έκανε τον Reagan πολύ δημοφιλή την δεκαετία του '80

11 σχόλια:

  1. Τρομερές αναρτήσεις ... Σας παρακαλώ συνεχίστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To Εξωμβουργο δεν θα επεφτε ουτε το 1715 αν αυτος ο βλακας ο τοτε ρέκτορας δε το παρεδιδε. Οτι εγινε εγινε όμως. Στους τηνιακους αρεσε πολύ το ότι ήταν κάτω απο βενετική κυριαρχεία γιατί οι συνθηκες με τους βενετους ήταν πολύ καλες και επισης γιατί ήταν χριστιανοί.
    Αραγε γιατι δεν γινεται μια αδελφοποιηση του νησιου μας με την πόλη της Βενετίας? Αφου για 500 χρονια υπήρχε σχεση (αν και εξαρτησης) δεν θα ηταν ωραιο αν συνεχιζε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπορεί το νησί να μην μπορεί να αδερφοποιηθεί αλλά ο Δήμος Εξωμβούργου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα τιμωρήθηκε ο ρέκτορας που το παρέδωσε ή μου φαίνεται; Να προσθέσω όμως ότι ο κόσμος είχε κουραστεί από τους απανωτούς πολέμους και κάπου είχα δει ότι μερικοί (όχι στα Κάτω Μέρη) είχαν «ενθαρρύνει» τους Τούρκους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ανώνυμε 5:46, ενώ σίγουρα οι Βενετοί δεν ήρθαν στην Τήνο για αγαθοεργίες, και η κοινή βιβλιογραφία αναφέρει ότι υπήρξαν περιπτώσεις οικονομικής κυρίως καταπίεσης, υπήρξε και φάση που η Τηνιακοί πήγαν στην Βενετία και ζήτησαν να υπάγονται απ’ ευθείας στην Βενετία.

    μήπως ένα δημοψήφισμα απόσχισης και επανένταξης;

    αλήθεια, με τα κατσίκια τι έγινε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και βεβαια τιμωρηθηκε ο ρεκτορας, δεν είπε κανεις το αντιθετο. Η ουσια είναι μια οι Βενετοι στην Τηνο πολύ καλό μας έκαναν.
    Ναι ο Δημος εξωμβουργου συνηθιζει σε αδελφοποιήσεις, δεν θα ήταν ασχημο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μου αρέσει η ιδέα της αδεφοποίησης με την Βενετία, αλλά πρέπει να αρέσει και στον Δήμαρχο και στους Βενετούς, και να βεβαιωθούμε ότι δεν θα βάλει βέτο το …ΠΙΙΕΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. LOGIKA DEN THA PREPEI NA VALEI DIOTI DEN THA EINAI H PROTI ITALIKI POLI ME TIN OPOIA H THNOS ADELFOPOIITE. NA TO POUME STON KRONTIRA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δήμαρχε, μας (σας) βλέπω στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. http://www.venicewelcome.com/monuments/monumets.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. και αστεία αστεία, μπορεί να είναι πιο εύκολο να βρεθεί κανένα φράγκο για την ανάδειξη του Ξώμπουργου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή