Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Α.Π.Ε. και Διαφθορά


Eco-corruption! Να το μεταφράσουμε οικο-διαφθορά; Ή οικολογοδιαφθορά;

Σκάνδαλο λερώνει την «καθαρή» ενέργεια της Ισπανίας. Η σύλληψη 19 ατόμων μας θυμίζει ότι το κίνητρο των Α.Π.Ε. είναι η μίζα, και το υποπροϊόν η διαφθορά.

Στην πόλη La Mueia συνελήφθη ο Δήμαρχος και 18 άλλα άτομα. 500 γιγάντιες ανεμογεννήτριες. Πολλά λεφτά στα δημοτικά ταμεία. Έργα, ανάπτυξη, δώρα και δωρεάν διακοπές για τους δημότες. Φυλακή. Οι Α.Π.Ε. άφησαν το γλοιώδες αποτύπωμά τους.

Σε άλλη περίπτωση καταδικάστηκε στέλεχος που «ήξερε» που θα πάνε οι άδειες. Οι ανακριτές ψάχνουν και τα φωτοβολταϊκά με τις εγγυημένες αποδόσεις.

http://www.guardian.co.uk/world/2009/mar/22/la-muela-renewables-spain-corruption

Και η Αμερική έχει τέτοια κρούσματα. Έχω βαρεθεί να το λέω. Οι Α.Π.Ε. βασίζονται σε μηχανολογική και οικονομική απάτη. Δήθεν φτηνές, δήθεν, καλές για το περιβάλλον. Καλές για τους εισαγωγείς πετρελαίου και αερίου, και για τους εισπράκτορες των πάσης φύσεως μιζών από λεφτά φορολογουμένων.

Θα μου πείτε τι μας νοιάζει αν κονομάμε και παράγουμε και ενέργεια; Όπως με κάθε οικονομική δραστηριότητα τα λεφτά βγαίνουν όταν οι πολλοί πληρώνουν και οι λίγοι τα παίρνουν. Όπου υπάρχει επιδότηση είναι λεφτά φορολογουμένων. Και αν στην Ισπανία πάνε μερικοί φυλακή, φαντάσου τι πρέπει να γίνει στην υπ’ αριθμόν ένα διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης.

Στοιχηματίζω ότι, στην Ελλάδα. το 80% όλων των αδειών, τουλάχιστον, έχουν μίζες. Όσοι εμπλεκόμενοι και ενδιαφερόμενοι, να έχετε το νου σας. Οι φορολογούμενοι έχουν αγριέψει.

Και είμαι περίεργος... τι κάλυψη θα έχει η είδηση σε κάτι βρωμερές φυλλάδες που μάχονται για την σωτηρία του πλανήτη.

11 σχόλια:

  1. Ποιά οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα δεν έχει διαφθορά; Βρες ποιά δραστηριότητα δεν εξαρτάται από το Κράτος και τα ανθρωπάκια που δηλώνουν ότι είναι πολιτικοί και νομοθέτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τι μας λες? μίζες στην Ελλάδα? Ποτέ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από την Καθημερινή: "Ωστόσο τα εγκατεστημένα αιολικά (831,21 MW) τον Φεβρουάριο πρόσφεραν στο σύστημα 181.521 μεγαβατώρες ενέργειας". Δηλ. περίπου 35% απόδοση. Συμφωνώ να μην μπουν στα νησιά και σε αλπικές κορυφογραμμές αλλά μήπως είσαι απόλυτος για την καθολική απόρριψη των Α/Γ και τα οικονομικά τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ανώνυμε 7:25, η απάντησή μου είναι σε δύο επίπεδα: το θεωρητικό και το πρακτικό.

    Σε θεωρητικό επίπεδο, ΕΦ'ΟΣΟΝ υπάρχουν επιδοτήσεις, και εφ'όσον η μελέτη χωροθέτησης είναι σωστή και τίμια, και εφ'όσον δεν έχουν βγάλει τα άντερά τους σε μαύρο χρήμα οι εμπλεκόμενοι, και εφ'όσον η θέση στο δίκτυο είναι η ενδεδειγμένη, και εφ'όσον οι ΑΠΕ κάπως συνδέονται με την τοπική ζήτηση αιχμής (π.χ. ηλεκτρισμός το μεσημέρι στον καυσωνα από φ/β, ή ηλεκτρισμός για άντληση ή αφαλάτωση νερού), τότε οι ΑΠΕ είναι μια ακριβούτσικη συμπληρωματική λύση στην συμβατική ενέργεια.

    Σε πρακτικό επίπεδο, στην χώρα που εκπορνεύουμε τα πάντα για το μεροκάματο ή "μεροκάματο", οι ΑΠΕ είναι βιομηχανία σπατάλης, παράνομου πλουτισμού και καταπίεσης ανθρώπων.

    Με τα σημερινά οικονομικά, δεν συζητιέται... Με τα οικονομικά του περασμένου καλοκαιριού, επίσης ασύμφορα, για παραγωγή ηλεκτρισμού σε βιομηχανική κλίμακα.

    ΟΚ για φάρους, για αυθαίρετα, για μέρη που πρέπει να έχεις ρεύμα και δεν πάει το δίκτυο. Αλλά για συμβατικές χρήσεις, με την σημερινή επιστήμη, και τα σημερινά οικονομικά, είναι βιομηχανία διαφθοράς και καταστροφής γης. Και το κάρβουνο έχει πολλά προβλήματα, και τα πυρηνικά, αλλά "παράγουν ρεύμα", στνέχεια, μέρα νύχτα, και έτσι πρέπει.

    Μετά 50 ή 100 χρόνια... ποιός ξέρει;

    Η Καθημερινή, με συγχωρείς, ζει από μεταφορά πετρελαίου, με single hulls μέχρι προσφατα τουλάχιστον. Εσύ τι λές; Γιατί κόπτωνται για ΑΠΕ;

    Και το 35% τι σημαίνει; 35% επί τίνος; Κοροϊδία.

    H αλήθεια, είναι απόλυτη. Το ψέμμα διαπραγματεύεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι, αλλά ακόμη και έτσι όπως τα λες οι 181.521 MWh είναι μία πραγματικότητα και αντιστοιχούν σε μία συμβατική μονάδα π.χ. λιγνίτη 270MW που δουλεύει 24 ώρες την ημέρα 28 ημέρες για το Φεβρουάριο. Την απόδοση την έβγαλα εγώ:270/831=32,5%. Μου κάνει εντύπωση γιατί νόμιζα ότι τα αιολικά έχουν μικρότερες αποδόσεις γύρω στο 15%. Με 73 ευρώ αγορά τη MWh και κόστος εγκατάστασης 1,5 εκ. ευρώ ανά MW η απόσβεση γίνεται σε 7,8 χρόνια χωρίς επιδότηση. Ξεφτίλα που δεν τα βάζει το κράτος. Μετά τα 8 χρόνια θα είχαμε όντως τζάμπα ενέργεια και η διαπλοκή θα ήταν πολύ πολύ μικρότερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η αριθμητική πράξη σου είναι σωστή,η ανάλυσή σου 100% λάθος.

    Αν θες να αποδείξεις ότι η γή είναι επίπεδη, επίπεδη είναι, δες το πάτωμα.

    Ανα την υφήλιο, οι ΑΠΕ είναι ζημιογόνες, υπάρχουν μόνο χάρη σε γενναίες επιδοτήσεις, απόδειξη ότι με το πρώτο σφίξιμο κόβονται.
    Όπως κόβονται όλες οι σπατάλες, τα πεταμένα λεφτά, τα περιττά έξοδα. Όπως κόπηκαν το 79-80, το 87-88 και τώρα.

    Στην αριθμητική σου, τι κάνεις όταν δεν φυσάει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και εγώ έκανα λάθος στα νούμερα. Είπα ότι στην Ελλάδα το 80% είναι προϊόν "συναλλαγής". Λάθος. Το 95% είναι (και αφήνω το 5% έξω για να αποφύγω νομικές εμπλοκές)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και για να μην σε κουράζω, θα σου πω τι κάνεις όταν δεν φυσάει.

    Έχεις πληρώσει άλλη εκγατεστημένη ισχύ που πληρώνεις εσύ ο καταναλωτής-φορολογούμενος, να κάθεται όταν φυσάει, και να καίει καύσιμο όταν δεν φυσάει. Το μεταβλητό κόστος του καυσίμου είναι παραδόξως για σένα, μικρό. Οι αποσβέσεις, οι ΤΟΚΟΙ, τα άλλα λειτουργικά και άλλα έξοδα τρέχουν και πληρώνονται.

    Κάτω από ειδικές συνθήκες, που η τιμή αγοράς της ανεμογεννήτριας ήταν χαμηλή, και του καυσίμου κάνει την ανεμογεννήτρια συμφέρουσα χωρίς την επιδότητηση.

    Τότε όμως οι ανεμογεννήτριες, λόγω τεχνητής ζήτησης ήταν ακριβές. Τώρα που φτήνηναν, δεν συμφέρουν. Και ευτυχώς δεν υπάρχουν λεφτά να γεμίσει ο κόσμος σαβούρα.

    Οι ΑΠΕ κολλάνε σε δύο πράγματα: 1. Τον δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής και 2. το γεγονός ότι το ρεύμα δεν αποθηκεύεται.

    Όταν τα καταλάβεις αυτά θα αλλάξεις δουλειά και θα πάψεις να παιδεύεις τον εαυτό σου και να επιθυμείς να φορολογείς τους γείτονές σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. και, φυσικά, μέχρι ένα ποσοστό, 10, 15, 20% η μεταβλητότητα του αέρα καλύπτεται από την μεταβλητότητα στο καύσιμο...

    5-10 ανεμογεννήτριες για να κονομήσει κανένας φτωχός λειτουργός, κάτι γίνεται. Παραπάνω είναι έγκλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Mε μπερδεύεις με κανέναν ηλεκτρολόγο γιατί δεν ασχολούμαι επαγγελματικά με ΑΠΕ ούτε έχω κανένα συμφέρον από τις ανεμογεννήτριες. Προσπαθώ να καταλάβω την καθολική απόρριψή σου μιας και μου φαίνεσαι σχετικός. Η άποψη που επικρατεί από τους διαφωνούντες για τα αιολικά (και η δική μου) είναι "όχι στο μέρος μου γιατί...., αλλά είμαι υπέρ των ΑΠΕ αλλά κάπου αλλού". Τέλος πάντων σε ευχαριστώ για το χρόνο σου και θα συνεχίσω να παρακολουθώ το μπλόγκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εκτιμώ αυτό που λές. Σίγουρα δεν τα θέλω μπροστά μου, αλλά δεν τα θέλω ούτε μπροστά σου, ούτε στον Θεσσαλικό Κάμπο, ούτε στις κορφές της Εύβοιας. Τα οικονομικά τους είναι επιβαρρυντικά. Ακόμα και αν μας τα πληρώνουν 100% οι Γερμανοι (για να έχουν δουλειά τα εργοστασιά τους) θεωρώ ότι κάνουν κακό στην ανάπτυξη μιας μικρής τουριστικής βασικά χώρας.

    Επίσης δεν κάνουν καλό στην ΔΕΗ. Το επιχείρημα της ΔΕΗ που κάπως τα ανέχεται στις Κυκλάδες είναι ότι το ρεύμα στις Κυκλάδες είναι επιδοτούμενο γενικά, και επομένως ας ακριβήνει με το τέλος υπέρ ΑΠΕ. Προτιμώ να ακριβήνει, χωρίς τις ΑΠΕ.

    Τα φ/β έχουν κάποιο νόημα άν συνδυαστούν αρχιτεκτονικά με σκίαση ή στέγαση στην Νότια Έλλάδα όπου τουλάχιστον η παραγωγή τους ταυτίζεται με την αιχμή της κλιματιστικής ζήτησης. Ωστόσο και εδώ, οι πιο ψύχραιμοι θεωρούν ότι το όφελος από ένα στρώμα μόνωσης στην ταράτσα είναι μεγαλύτερο οικολογικά (και οικονομικά) από τα φ/β.

    Το έχω ξαναγράψει. Καλά για κότερα, για αυθαίρετα στην έρημο, για αντικέιμενο συζήτησης σε πάρτυ. Καλά επίσης για λίγο μαυ΄ρο μεροκάματο. Κακά για ρεύμα και για το περιβάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή