Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Φίλος του πράσινου (1)


Το φύτεμα μεγάλης έκτασης πάσχει από το γεγονός, ότι 100 ή 1.000 δέντρα ούτε μεταφέρονται, ούτε φυτεύονται, ούτε συντηρούνται εύκολα. Ομολογώ ότι το παράκανα, αφού φύτεψα πάνω από 300 «δενδρύλια» από φυτώρια, πάνω από 1.000 «δασικά» κυρίως σπορόφυτα, και 2 ή 3 χιλιάδες θαμνάκια, κυρίως λεβάντες, δενδρολίβανα και τέτοια.

Το πρώτο συμπέρασμα, είναι ότι 1000 λεβάντες χάνονται σε μία μεγάλη έκταση. 1000 λεβάντες, φυτεμένες όλες μαζί σε ένα χωράφι, ίσα ίσα φαίνονται. Μια πλαγιά αυτοφυή φρύγανα έχει πολλές χιλιάδες φυτά…


Τα σπορόφυτα είναι απόλαυση. Ξεκινάνε σαν σπόρια, στην περίπτωση της φωτογραφίας από τραχεία πεύκη (pinus brutia). Στην Ελλάδα είναι γνωστό σαν «πεύκο της Θάσου» και είναι αυτοφυές από την Νότια Κρήτη μέχρι την Βόρεια Ελλάδα. Πολύ ανθεκτικό σε ζέστη, κρύο και κακουχίες. Η γιαγιά των συγκεκριμένων ήταν την νότια πλευρά στα Αστερούσια Όρη, στην Κρήτη, κοντά στην Μονή Κουδουμά.

Μαζεύεις κουκουνάρια, μεστά, τον Αύγουστο, τα κρατάς σε μια χαρτοσακούλα μέσα στο σπίτι. Κάποια στιγμή τον Φεβρουάριο τα βλέπεις ανοιχτά και η σακούλα γεμάτη σπόρια. Σε πλαστικά ποτηράκια με τύρφη ή χώμα εσωτερικού χώρου (και μια τρύπα στον πάτο), μέχρι τον Απρίλιο, Μάϊο έχουν φυτρώσει. Τον επόμενο Φεβρουάριο στο χώμα. Στην πάνω φωτογραφία, το πευκάκι είναι 3 ετών. Στην δεύτερη, ενός έτους. Στα 7-8 χρόνια κάνουν κουκουνάρια και η ζωή συνεχίζεται μόνη της.


Σπορόφυτα έχω βάλει πεύκα, κυπαρίσσια (πλαγιόκλαδα, επίσης από την Νότια Κρήτη), βελανιδιές από την Βωλάξ, πουρνάρια από τον Κρόκο, κουτσουπιές από τους Δελφούς και ακακίες από την Πεντέλη. A!, έχω και 3-4 βελανιδιές από την Αγγλία, για να μπερδεύω τις επόμενες γενιές.

Το πότισμα είναι εφιάλτης τα πρώτα δύο χρόνια... Σαν να έχεις μερικές χιλιάδες μωρά. Από τον τρίτο, γίνεται πιο εύκολα.

6 σχόλια:

  1. Εκεί που εισαι έχει υγρασίες. Τα δασικά δεν θα έχουν πρόβλημα και να μην τα ποτίσεις απλά δεν θα προχωρούν το καλοκαίρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Poly oraia douleia

    Velanidies apo Agglia? kai pos prosarmostikan? yparhei diafora apo tin dopia poikilia?

    antohi ston aera?

    To peuko pou anafereis mporei na to vrei kaneis se fytoria?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχει και προγράμματα που δίνουν επιδότηση για δασικά δέντρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. όπως το λές ανώνυμε 8.33 Αυτά που είναι σεοριακά μέρη θέλουν πότισμα μέχρι να "τρυπήσουν"

    Matelot Grec, πηρα βελανίδια από τα West Midlands. Προσαρμόστηκαν μια χαρά. Το πρώτο καλοκαίρι τα τάραξαν κάτι μικρες ακρίδες. Η βέλανιδιά κάνει ¨αντισώματα¨ σε τέτοιες επιθέσεις, γίνεται τοξική ή αποκτά κακή γεύση την επόμενη χρονιά και πάει λέγοντας. Διαφέρουν από τις δικές μας. Θα ετοιμάσω μια αναρτηση με τα είδι βελανιδιάς.

    Η αγγλική θέλει περισσότερη εδαφική υγρασία (έχω) και είναι παραδόξως, πιο ευαίσθητη σε ωϊδιο, αλλά τίποτα σοβαρό, με την λιακάδα συνέρχεται.

    Τραχεία πέυκη δεν έχω δει σε φυτώρια. Εχουν μόνο halepensis. Έχω σπόρια αν θες...

    Ανώνυμε 12.59, πράγματι, τα ε΄χω δει εχουν πολλή και όχι προφανή χαρτούρα. Με όλο το σεβασμό στην Ελληνική Δημοκρατία, θα έλεγα ότι αυτά τα προγράμματα είναι φωτογραφικά ή για λίγους. Δεν έχω μπει σε κανένα πρόγραμμα. Ωστόσο λένε ότι πληρώνουν την περίφραξη, την υποδομή για το πότισμα... Σε άλλη ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Μαζεύεις κουκουνάρια, μεστά, τον Αύγουστο, τα κρατάς σε μια χαρτοσακούλα μέσα στο σπίτι. Κάποια στιγμή τον Φεβρουάριο τα βλέπεις ανοιχτά και η σακούλα γεμάτη σπόρια."

    Τι εννοείς "μεστά" κουκουνάρια; Ανοιχτά, κλειστά, πεσμένα ή όχι;

    Ευχαριστω,
    Δήμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καποιος anvnymow ανεφερε οτι υπαρχουν επιδοτησεις για δασικά δενδρα, υπαρχουν μηπως περισσοτερες πληροφορίες για αυτο(π.χ ΦΕΚ)...???...αν ναι εχω κανει post και το mail μου...Pls στειλτε μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή