Είμαι σχεδόν δογματικός οπαδός της αγοράς. Της ελεύθερης αγοράς, δηλαδή, κάτι που στην Ελλάδα δεν νομίζω ξέρουμε. Πιστεύω ότι η αγορά ξέρει, ότι η αγορά έχει εξ ορισμού δίκιο και ότι οι χρηματιστηριακοί δείκτες ή οι καμπύλες των επιτοκίων ή οι διαφορές στις ισοτιμίες, ή οι τιμές αγαθών όπως το πετρέλαιο, το χαρτί και το καλαμπόκι, έχουν πολλή πληροφόρηση για το τι γίνεται.
Ωστόσο κάτι δεν μου αρέσει στην αγορά. Ό,τι έχω μάθει, μου λέει ότι είμαστε ακόμα στην κρίση, πριν την ύφεση, και ότι η ύφεση θα είναι πρωτοφανής, πρωτοφανής με την έννοια ότι δεν πιστεύω ότι έχουμε δει παρόμοια χρηματοοικονομικά δεδομένα, και αυτά που έχουμε διαβάσει ήταν άλλης κλίμακας, σε άλλο κόσμο.
Έτσι με ανησυχεί το «ράλι» στα παγκόσμια χρηματιστήρια. «Ράλι», δηλαδή η κάποια άνοδος, αρχικά με χαμηλούς όγκους, αργότερα με μεγαλύτερους, στα διεθνή αλλά και στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ωστόσο κάτι δεν μου αρέσει στην αγορά. Ό,τι έχω μάθει, μου λέει ότι είμαστε ακόμα στην κρίση, πριν την ύφεση, και ότι η ύφεση θα είναι πρωτοφανής, πρωτοφανής με την έννοια ότι δεν πιστεύω ότι έχουμε δει παρόμοια χρηματοοικονομικά δεδομένα, και αυτά που έχουμε διαβάσει ήταν άλλης κλίμακας, σε άλλο κόσμο.
Έτσι με ανησυχεί το «ράλι» στα παγκόσμια χρηματιστήρια. «Ράλι», δηλαδή η κάποια άνοδος, αρχικά με χαμηλούς όγκους, αργότερα με μεγαλύτερους, στα διεθνή αλλά και στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Πρώτον μου φαίνεται τεχνητό. Φτιαγμένο από συντονισμένες δηλώσεις και ενέργειες. Σαν προσπάθεια δημιουργίας κλίματος, ή σαν μεθόδευση να τραβήξουν τους μικρούς μέσα, μπας και γυρίσει το κλίμα.
Δεύτερον, ανεβαίνουν χρηματιστήρια με εταιρίες στα πρόθυρα χρεωκοπίας (και αναφέρομαι σε ξένες εταιρίες…). Και πως θα αντιδράσουν οι αγορές αν επέρθη το μοιραίον για μερικούς;
Τρίτον, μία θεωρία που δικαιολογεί την πρόσφατη άνοδο είναι ότι οι τράπεζες θα δείξουν όχι τραγικά αποτελέσματα. Αν όμως αυτό οφείλεται σε πιο ελαστική λογιστική μεταχείριση, καήκαμε, νομίζω… Και με τις αγορές ανεβασμένες, οι πολιτικοί των μεγάλων χωρών, πως θα αντιμετωπίσουν το πραγματικό πρόβλημα της πραγματικής οικονομίας;
Το 1929, τα χρηματιστήρια είχαν τρομερά σκαμπανεβάσματα, το αποτέλεσμα της αβεβαιότητας, πριν την τελεσίδικη κατάρρευση. Το πολλά λεφτά τότε δεν χάθηκαν στο πρώτο κραχ, αλλά στο δεύτερο. Και η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, αλλά…
Δηλαδή, τι πιθανότητα να έχει πιάσει ανοιξιάτικος οίστρος την μαρίδα, και οι καρχαρίες να το εκμεταλλεύονται;
Οι φωτογραφίες είναι τα Κελιά και ο Καρκάδος, χμμμ… 1958, 1959 ή 1960;
Τα "ράλι" είναι για έμπειρους οδηγούς, που συνειδητά αγνοούν τους κινδύνους χάριν της πορείας στα δύσβατα, με έπαθλο τον τερματισμό και το βραβείο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το παρομοίαζα με το Ντακάρ.
Πόσοι ξεκινούν, πόσοι σκοτώνονται και πόσοι τερματίζουν;
Πάντα στο τέλος γίνεται ο απολογισμός.
Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή κοστίζει.
Όμως φίλε-η νοών...νοείτω στο ράλι Ντακάρ υπάρχει και συγκεκριμένο έπαθλο για αυτόν που θα βοηθήσει τον συναγωνιστή του σε μια δύσκολη στιγμή, πράγμα που ακριβώς το αντίθετο γίνεται στα οικονομικά, δηλ. όταν σε βρούν αδύναμο και χτυπημένο σου ρίχνουν άλλη μία πιο γερή για να σε αφανήσουν και να σου φάνε την σάρκα τα "golden fake-boys"
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ φίλος από "Rochester"
Τόση κριτική για σκάνδαλα. Οι δεξιοί τους πασόκους οι πασόκοι για τους δεξιούς. Τώρα με το χρηματιστήριο, ΚΑΝΕΙΣ δεν έχει βγει να πει, "ΠΡΟΣΕΞΤΕ! ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙ ΠΟΝΗΡΟΙ" Ο Πιλάβιος χτες είπε ότι βλέπει την πρωτη ανακαμψη το 2009! Αύριο θα είναι υπάλληλος της Αλφα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσοι μικροί και άσχετοι θα καταλάβουν ότι αυτοί είναι η μαρίδα;
Ας είναι υπάλληλος και της Βήτα αν είναι να περάσει η κρίση, πράγμα που το βλε΄πω τελείως ουτοπικό & εξωπραγματικό (για να περάσει η κρίση ο Πιλάβιος μπορεί να γίνει ότι θέλει...). Δουλέυω σε αμερικάνικη πολυεθνική εταιρεία και τα memo από το managment από Αμερική μας ενημερώνουν για 7 χρόνια κρίση (φαγούρα...).
ΑπάντησηΔιαγραφήΣημ. δεν μιλάω για την Ελλάδα μας.
Ο φίλος από "Rochester"
Αγαπητέ En' Tino,
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ήξερα αυτήν παράμετρο του Ντακάρ.
Ευχαριστώ για την συμπλήρωση/διόρθωση.
Κατά τα άλλα συμφωνώ και επαυξάνω.
Όσον αφορά την "μαρίδα", αγαπητέ ανώνυμε, σημασία έχει εάν θέλει να προφυλαχθεί.
Η εμπειρία από προηγούμενες "κρίσεις" θα έπρεπε να είναι οδηγός για να κάνουν πιο προσεχτικά βήματα.
Θέλουν να προφυλαχθούν, ή απλά αντιμετωπίζουν το χρηματιστήριο ως ΠΡΟΠΟ. ΤΖΟΚΕΡ κ.λ.π;
Εάν ισχύει το πρώτο, ας ψάξουν, ας κουραστούν αφού θα βάλουν τα χρήματά τους.
Εάν ισχύει το δεύτερο, πρόβλημά τους.
Ένας φίλος μου αρκετά γνώστης των αγορών, μου έχει πει τα εξής:
-Σε περιόδους έντονων μεταβολών εσύ απλά να παρακολουθείς, διότι τότε μάχονται οι καρχαρίες.
-Όταν εσύ θα νομίζεις ότι η αγορά έπιασε πάτο και δημιουργείται ευφορία, τότε ξεφορτώνουν οι καρχαρίες που νίκησαν στην προηγούμενη μάχη.
-Εάν είσαι επενδυτής και δεν γνωρίζεις, προσπαθείς να μπεις στην αγορά όταν έχει ήρεμήσει με ορίζοντα τουλάχιστον πενταετίας.
-Εάν είσαι τζογαδόρος ακολούθησε το ένστικτό σου. Θα χάσεις έτσι και αλλιώς.
Για την τωρινή κρίση μου είπε ότι αυτό που δεν βλέπουν οι πιο πολλοί είναι ο διπλός πάτος.
Τον πρώτο τον είδαμε.
Τον δεύερο δεν μπορεί να τον δει ούτε και αυτός.
Ο φίλος νοών...νοείτω
κυβερνητικές πλάτες για αλογομούρια και τα παιχνίδια τους
ΑπάντησηΔιαγραφήOraies oi fotografies Ammodyti. Vlepo kai to kampanario tou Karkadou gyrto opos kai tora.
ΑπάντησηΔιαγραφήAra mallon tous efyge sto alfadiasma?
Oso gia tin marida kai ta loipa eimai tis apopsis oti eimaste enilikes kai kyrioi ton apofaseon mas.
Anarotiemai loipon an agorazoume metohes epeidi mas kathodigoun ta "golden boys" i i prosopiki mas aplistia.
Episeis den eimai apolytos sigouros oti ta golden boys theloun ton afanismo tis maridas.
My friend Matelog Grec the golden rule for golden fake-boys is
ΑπάντησηΔιαγραφή"we want to f@k@ them all and we don't care about the rest...."
This moto has many explanations take the one that you like....
This will be the worst sin in ours times.
Ο φίλος από "Rochester"
Πράγματι τοπίο στην ομίχλη, που θα μπορούσε να είναι μέσα σε διαφορετικές συνθήκες το κάλος ενός άνθους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσα εικάζει η ανάρτηση αποκαλύπτουν το ομιχλώδες της κατάστασης σε συνθήκες αιθαλομόλυνσης.
Ή ένα ράλι όπου όλα είναι πειραγμένα: Κομμένα φρένα, τεχνητές διαρροές στα υγρά των τιμονιών, σκεπασμένες λακκούβες στην πίστα. Στο φινάλε η επιγραφή δεν γράφει "τέρμα", αλλά "καλώς ήλθατε στο κραχ".
Όσοι πλήρωσαν εισητήριο για να απολαύσουν μαεστρία θα απογοητευθούν. Κάποια σασιά, που είναι μια ζωή αρπαγμένα, θα αγωνιστούν ακόμη μια φορά, όχι για το κύπελλο, αλλά για λίγη τσίπα.
νοών...νοείτο, είμαστε σε περίοδο που είχε και θα έχει απώλειες, για αυτό είμαι βέβαιο. Ελπίζω ο απολογισμός να έχει μόνο οικονομικές απώλειες. Συμφωνώ ότι ο ορίζοντας δεν φαίνεται
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε από το Rochester, συχνά οι πιο πονηροί εκμεταλλέυονται την ελπίδα ή την προσδοκία των άλλων για να κερδίσουν. Και εγώ αμφιβάλλω ότι θα καθαρίσουμε φέτος ή του χρόνου. Βασικά πιστεύω ότι άσχετα από το τι λένε, κανείς δεν ξέρει. Η θεωρία λέει ότι η κρίση τελειώνει όταν δεν υπάρχουν πια οι αιτίες που την προκάλεσαν. Φουσκωμένες τιμές και προσδοκίες έχει ακόμα...
Ανώνυμε 12.45, οι πολιτικάντηδες έχουν επιλεκτική μνήμη. Σιγά μην βγούν και σου πουν να προσέχεις. Ωστόσο η Τραέπζα της Ελλάδος είπε ότι άπέχουμε πολύ από τα απαραίτητα μέτρα. Κοινώς το αγγούρι είναι ακόμα μπροστά.
Γειά σου ναύτη έλληνα. Το καμπαναριό έγερνα όσο το θυμάμαι, αλλά θα πρεπει να ρωτήσω κανένα πιο παλιό ή τον παπα Αντώνη
Μποτίλια, η αιθαλομόλυνση πράγματι περιγράφει την κατανόηση του που πάμε. Μακάρι να είναι ο αγώνας μόνο για την τσίπα.
Και καλή Ανάσταση σε όσους γιορτάζουν αύριο.
ΑπάντησηΔιαγραφή