Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Robert Graves


…The Ionians found a hospitable race living in Pelasgia, as Greece was then called: of native Pelasgian mixed with Henetian and Cretan and Egyptian settlers, all of whom worshipped the Tripe Moon Goddess under one name or another…

O Robert Graves ήταν Άγγλος συγγραφέας και ποιητής. Οι Αμερικανοί (και άλλοι σύγχρονοι Αγγλόφωνοι) τον ξέρουν κυρίως από το βιβλίο και την τηλεοπτική σειρά I Claudius (που παρουσιάζεται σαν η αυτοβιογραφία του 4ου αυτοκράτορα της Ρώμης Τιβέριου Κλαύδιου Καίσαρα Αυγούστου Γερμανικού).

Στα Ελληνικά βιβλιοπωλεία, φαίνεται να είναι γνωστός από τους δύο μικρούς τόμους «Οι Ελληνικοί Μύθοι». Στους «Ελληνικούς Μύθους» ο Graves παρουσιάζει τους μύθους συμβατικά, όπως τους ξέρουμε, αλλά δίνει και μία πρόσθετη ερμηνεία που δεν είναι σαφές αν βασίζεται σε ιστορικά κείμενα ή σε ποιητική ελευθερία. Βέβαια. «ιστορία» σε σχέση με μύθους είναι ίσως λίγο οξύμωρο…

Για να μην σας ζαλίζω, ο Graves, σε όλους τους μύθους βλέπει την προ Ινδο-Ευρωπαϊκή, εκδοχή, όπου ο κόσμος λάτρευε την Μεγάλη Θεά, που είχε τρεις υποστάσεις, την νεαρή, την ώριμη, και την γριά, πριν επικρατήσει το Δωδεκάθεο στην προγενέστερη θρησκεία που είχε την Εκάτη παντοδύναμη, Τιτάνες, Νηρηίδες και Μυστήρια. Πολλά από αυτά βέβαια εξελληνίστηκαν με γάμους μεταξύ θεών, και τέτοια.

Εκτός από τους «Ελληνικούς Μύθους» που κυκλοφορούν στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, και πολλά ποιήματα, ο Graves έγραψε το Count Belisarius για τον στρατηγό του Ιουστινιανού, το Hercules my Shipmate (η Αργοναυτική εκστρατεία), το King Jesus (αυτό δεν το ακουμπάω γιατί θα με αφορίσουν), το Watch the North Wind Rise, Homer’s daughter, και το White Goddess, την Λευκή Θεά, που εκφράζεται από τις φάσεις του φεγγαριού, και λατρεύεται με διαφορετικά ονόματα και διαφορετικά ιερά δέντρα και μαγικούς στίχους σε όλη την Ευρώπη. Στο όχι εύκολο αυτό βιβλίο, ο Graves πρέπει να έχει βασιστεί στο Golden Bough του Frazer.

Συνιστώ ανεπιφύλακτα τα Count Belisarius, Hercules my Shipmate και το Homer’s Daughter (και αν διαβάσετε αυτά, είμαι σίγουρος θα θέλετε και τα άλλα).

2 σχόλια:

  1. Η ανάγκη του ανθρώπου να καταλάβει ή να επηρεάσει τον κόσμο του είναι όσο παλιά όσο ο άνθρωπος. Ξεκίνησε από την μαγεία, πήγε στην θρησκεία και έφτασε στην επιστήμη. Δεν νομίζω να γυρίσουμε πίσω στην μαγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίες προτάσεις...Θα μου ήταν χρήσιμες την εποχή που έγραφα τον Πάτροκλο...Θα ρίξω πάντως μια ματιά, μόλις μπορέσω, επειδή αυτήν την εποχή ειδικά, είναι αρκετά δύσκολα τα πράγματα...
    Νά 'σαι καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή