Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Ιουλιανά ή ...Αποστασία


Καμιά φορά θυμάσαι πράγματα, είτε με αφορμή κάποια είδηση, είτε την ημερομηνία. Πριν λίγες μέρες, με αφορμή έναν θάνατο, θυμήθηκα το Βιετνάμ και τα περίεργα χρόνια της δεκαετίας του ’60, που οι νεότεροι δεν θυμούνται, αλλά για τους παλιότερους ήταν κοσμοϊστορική εποχή (για τους πολύ παλιότερους, η κοσμοϊστορική εποχή ήταν μία εικοσαετία νωρίτερα…).

Χτες, 15 Ιουλίου, ήταν η επέτειος των Ιουλιανών, ή της Αποστασίας του 1965. Αμφιβάλλω αν όλη η αλήθεια έχει εμφανιστεί για αυτήν την περίεργη περίοδο, αλλά η επικρατέστερη εκδοχή λέει ότι είχε σχέση με την επιθυμία του τότε βασιλιά (είχαμε βασιλιά τότε) να έχει άποψη για τον στρατό και τον ΥΕΘΑ, φόβους Ελλήνων πολιτικών ότι άλλοι Έλληνες πολιτικοί γινόταν πολύ δημοφιλείς (σε βάρος τους υποθέτω)… μέχρι και εμπλοκές μεγάλων Δυνάμεων. Μπορεί τελικά να είχαμε και εδώ κάποιο παρακλάδι Ψυχρού Πολέμου.

Λεπτομέρειες δεν θυμάμαι… Θυμάμαι διαδηλώσεις, συλλαλητήρια, φωνές και δακρυγόνα. Όπου κι αν έμενες στο κέντρο της Αθήνας έτσουζαν τα μάτια. Και μετά, …γύψο. Ωστόσο, η Ιστορία έχει αρχίσει και γράφεται:

O Παν. Κανελλόπουλος, αρχηγός της ΕΡΕ, που είχε στηρίξει την Αποστασία και τις βασιλικές επιλογές, σε υπόμνημά του προς τον Κωνσταντίνο τον Ιανουάριο 1966, σχολιάζοντας την στάση των αποστατών της ΕΚ, σημείωσε ότι εκ των υστέρων πληροφορήθηκε ορισμένες λεπτομέρειες της κρίσης:

«Το χειρότερον ... είναι ότι η απόσπασις των αναγκαίων βουλευτών... έγινε με εξαγοράν συνειδήσεων... με τον υπουργικόν θώκον ή και με άλλα ακατονόμαστα μέσα… "

Συνέπεια αυτού ήταν η μείωση της εμπιστοσύνης του κόσμου στη δημοκρατία, αφού έβλεπε ότι οι πολιτικοί ήταν διατεθειμένοι να αλλάζουν γνώμη και στρατόπεδο εν μιά νυκτί προκειμένου να εξασφαλίσουν υλικά ανταλλάγματα.

Έχει βελτιωθεί η ποιότητα των πολιτικών μας από τότε; Τουλάχιστον δεν έχουμε Ψυχρό Πόλεμο... Πάντως τον Λαό δεν τον εξαπατά κανείς πλέον!

10 σχόλια:

  1. πταίσματα, έχουν παραγραφτεί, σε λίγα χρόνια δεν θα τα θυμάται κανείς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς το "Οχι στο παρακράτος της Δεξιάς" και το "114" μας έφερε μετά την χούντα τον εκφυλισμό του ΠΑΣΟΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. “Τα χημικά μέσα είναι το πλέον αποτελεσματικόν όπλον εις τας χείρας της Αστυνομίας προς διάλυσιν συναθροίσεων. Δια των δακρυγόνων, λύεται δια την Αστυνομίαν το σοβαρόν θέμα της αντιμετωπίσεως μεγάλου αριθμού ανθρώπων αποτελούντων συνάθροισιν. Η αριθμητική υπεροχή του πλήθους, δεν αποτελεί πλέον θέμα δια την Αστυνομίαν. Η Αστυνομία κατέστη ισχυροτέρα οιασδήποτε συναθροίσεως” (Ηλίας Ψυχογιός ”Συναθροίσεις και οχλοκρατικαί εκδηλώσεις. Αντιμετώπισις αυτών”, Αθήναι 1966, σ.46).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο εξευτελισμός σου να γίνει τέλειος

    Η εκπόρθηση να φτάσει ως τις ρίζες των βουνών

    Είσαι Έλληνας, είσαι Έλληνας!

    Πίνεις την προδοσία με το γάλα,

    πίνεις την προδοσία με το κρασί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κι όμως τον εξαπατούν(;) με 2.000Ε, μετά από μεγάλη οικολογική καταστροφή και παραμονές εκλογών, κι ενώ οι Αριστεροί διαιρεμένοι σε 100 διαφορετικά στρατόπεδα, παίζουν κλεφτοπόλεμο αναμεταξύ τους...Μόνοι μας βάζουμε τα χεράκια μας και βγάζουμε τα ματάκια μας...Και τέτοιοι που είμαστε, τάλε κουάλε πολιτικούς βγάζουμε να μας κυβερνούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα φασιστοειδή και οι πουλημένοι πάντα υπήρχαν και υπάρχουν. Εμείς ξεχνάμε εύκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάρα πολύ εύκολα. Εδώ τον προδότη τηε γελοιογραφίας στα δεξιά τον ψηφίσαμε τόσες φορές για πρωθυπουργό, τον αφήνουμε να σπέρνει τους κλώνους του στην πολιτική ζωή του τόπου και έχει ακόμα βήμα να μιλάει. Πως να μην πάρουν τα μυαλά τους αέρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΜΕ ΑΛΛΑ ΑΚΑΤΑΝΟΜΑΣΤΑ ΜΕΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο Λαός, ώριμος πλέον, με άσβηστες μνήμες, σε κάθε ευκαιρία αποδεικνύει το αλάθητο πολιτικό του ένστικτο, αποφεύγοντας να δώσει εκ νέου ευκαιρίες σε πολιτικούς που τον πλήγωσαν.
    Τρανή απόδειξη της ευγνωμοσύνης και ανταπόδωσης των πολιτικών, η κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών προς τα ταμεία τους, από την Βουλή, όσων επιλέξουν να μην εξασκούν το επάγγελμά τους κατά την βουλευτική τους θητεία, για να μην επιβαρυνθούν ούτε οι ίδιοι ούτε και τα ταμεία τους, ώστε να μην χάσουν τα συντάξιμα χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή