Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Η αγορασμένη επανάσταση

Όποτε αναφέρομαι στην περίοδο 1780-1825 στην Τήνο, ενοχλώ πολλούς, και αν τα πω χύμα, θα ενοχλήσω τους πάντες. Ωστόσο, η αλήθεια, αν ενδιαφέρει κανέναν, είναι καμιά φορά κρυμμένη, η ιστορία ξαναγραμμένη, και αυτό που μάθαμε στο σχολείο διαφέρει τόσο από τα σκοτεινά αρχεία που έρχονται στην φόρα, σιγά σιγά, μα και αυτά ακόμα που βρίσκει κανείς σε συμβατικές εγκυκλοπαίδειες. Η ιστορία της Ευρώπης όλης εκείνη την περίοδο είναι ένα θολό παραμύθι.

Η ιστορία της Τήνου την περίοδο 1780-1825, είναι γραμμένη με αρκετή αντικειμενικότητα στο εντελώς συμβατικό και αποδεκτό έργο «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» της Εκδοτικής Αθηνών, που κυκλοφόρησε το 1979 και βραβεύτηκε το 1980 από την Ακαδημία Αθηνών. Μην τρώγεστε λοιπόν με εμένα, και μην αποδέχεστε τα παραμύθια (εκτός αν σας αρέσουν τα παραμύθια). Αυτά για τα δικά μας παραμύθια.



Υπάρχουν και αλλού παραμύθια. Θυμάστε, την επανάσταση του 1917, οι μπολσεβίκοι στην Ρωσία… Ιστορικό γεγονός είναι , αλλά οι ψίθυροι ότι ήταν και λίγο δάκτυλος των Γερμανών, έχουν αρχίσει και γίνονται και επίσημη εκδοχή. Και δεν ξέρω αν η φωτό του Χίτλερ να παίζει σκάκι με τον Λένιν είναι αυθεντική, αλλά η σχέση του Λένιν με την Γερμανία του Κάϊζερ δεν αμφισβητείται. Όχι ότι ο Λένιν δεν είχε τους σκοπούς του, αλλά πολλών οι σκοποί δεν πραγματώνονται αν δεν έχουν και χρηματοδότη.

Η αγορασμένη επανάσταση... και να ήταν η μόνη...

http://alkimosarchive.wordpress.com/2009/09/11/lenin_hitler/
http://skeftikos.blogspot.com/2009/09/blog-post_12.html

14 σχόλια:

  1. καλημέρα θα το αναρτήσω ως έχει
    τι γίνεται με το αντινιους;
    μπαίνετε σήμερα;

    όχι μόνο σήμερα, από πάντα, αναγκάζομαι να συνδέομαι από δω, από όποιον βρω να συνδέεται

    συνέχεια αυτή η δουλειά γίνεται
    @αλλενάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αλλενάκι, έχουν τεχνικά προβλήματα εδω και μέρες (νομίζω ο server τους, αλλα δεν ξέρω...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άσε τις κακίες. Οι ρώσικη μπορεί να ήταν αγορασμένη. Η δικιά μας ήταν αυθόρμητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπορεί να βοήθησαν τον Λένιν, γλύτωσαν το ανατολικό μέτωπο το 1917 το βρήκαν μπροστά τους το 42 και εμείς είδαμε τον Δρ. Ζιβάγκο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ μου άρεσε η προέκταση του θέματος.
    ΥΓ. Θεωρώ ότι μόνο ο σύδεσμος του άλκιμου θα πρέπει να υπάρχει, δεδομένου του ότι εγώ έκανα απλά αναδημοσίευση χωρίς να προσθέσω κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γράψε κι άλλα, που μας καταπιέζουν και δεν βάζουν τα παιδιά μας σε δουλειές.
    Που η Ελλάδα είναι στη λίστα των κρατών που δεν παρέχουν ίσα δικαιώματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για αυτό θυμώνουν που τα πιάνεις τα δύσκολα. Μικρές ασήμαντες λεπτομέρεις που αν βολεύουν κάποιους θα γίνουν πρωτοσέλιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αλλά δεν ενδιαφέρουν κανένα και έτσι είμαστε οπως είμαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν το πρώτο κείμενο με τον Κάιζερ και τους μουσουλμάνους είναι αυθεντικό είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πριν πάω να δω τις πηγές σου, να σου πως πώς θα περιμένω πώς και πώς έστω και κατα γράμμα αναδημοσίευση από την εγκυκλοπαίδεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα!
    Στο κομμάτι με τους Γερμανούς και τους Τούρκους δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω. Το ανέφερα, έστω χαλαρά, και στο σχόλιο στην ανάρτηση (αναδημοσίευση) του νοών...νοείτω. Απλά δεν καταλαβαίνω πως περάσαμε στη γενίκευση περί ιστορίας και παραμυθιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Agilulfo καλημέρα,

    μικρό και αθώο το ερώτημα, η απάντηση είναι ολόκληρο κατεβατό που θα μπω σε πειρασμό να κάνω ανάρτηση, εκτός αν γράψω βιβλίο με τίτλο: «Μύθοι γύρω από την δημιουργία του νεοελληνικού έθνους: Η Παλιγγενεσία και η Ορθοδοξία στα πλαίσια του Μεγάλου Παιχνιδιού από τον 18ο αιώνα μέχρι και σήμερα»

    Θα βρώ τρόπο να σου στείλω την απάντησή μου, αλλά, σε περίληψη, όπως η μπολσεβίκοι του 1917 είχαν υποστηρικτή με δικά του συμφέροντα, έτσι και οι (τούρκοι) ισλαμιστές του 1900 είχαν τον δικό τους. Και στην μία και στην άλλη περίπτωση, ο εχθρός ήταν οι ...άγγλοι και ο σκοτεινός παράγων, οι γερμανοί. Κάθε επαναστάτης, τελικά, έχει τον ...Γερμανό του.

    Η ιστορία της μικρής Τήνου από το 1770 μέχρι και το 1830 έχει και αυτή τέτοιες πτυχές Μεγάλου Παιχνιδιού, με παίκτες, (και με συγχωρείτε όλοι οι αγνοί πατριώτες που ενοχλούνται) τους φιλοάγγλους Υδραίους και Σπετσιώτες, ολίγον πειρατές, τους φιλοορθόδοξους ρώσους (της Μεγάλης Αικατερίνης) , και τους φιλοκαθολικούς γάλλους, που μετά τον Ναπολέοντα υποκαταστάθηκαν από τους αυστριακούς. Εμείς, οι νεοέλληνες προκύψαμε, γεννηθήκαμε, ξαναγεννηθήκαμε, διάλεξε τι προτιμάς.

    Πάω τώρα στην ιστοσελίδα σου να δώ αν έχει email να σου στείλω ολόκληρω το σεντόνι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αμμοδύτη, δεν μπορώ παρά να αναγνωρίσω την ικανότητά σου να διακρίνεις κάποιες αντικειμενικές ιστορικές αλήθειες. Το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό και αρκετά δύσκολο. Τα κενά που έχω προσωπικά είναι πολλά, αλλά τυχαίνει κάποια πράγματα να τα έχω ψάξει αρκετά. Κι αυτό είναι αρκετό για να ξέρω ότι μόνο να μάθω, ή να αποκτήσω το σωστό ερέθισμα για να ψάξω κάτι παραπάνω, μπορώ από όλη αυτή την ιστορία. Τουλάχιστον από εσένα. Οπότε σε ευχαριστώ που είσαι διατεθειμένος να δώσεις περισσότερες πληροφορίες. Από 'κει και πέρα ξεκινάνε κάποιες σημαντικές, για μένα, αντιρρήσεις, τις οποίες αφού έχω ολοκληρωμένη άποψη θα αναρτήσω.. Οπότε πάω στο blog του agilulfo να δω αν έχει mail..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εξαιρετικά ενδιαφέρον το άρθρο, αλλά αφήνει μόνον αιχμές.
    Επειδή είμαι νέος στο blogg, δεν γνωρίζω αν έχεις κάνει άλλες αναρτήσεις για της "ένδοξες" ημέρες της επαναάστασης και την σχέση που είχαν με το χωριό Αγάπι και την αυτονόμησή του, εκείνη την εποχή.
    Οι ντόπιοι, κυρίως οι παλιοί, αναφέρουν την κοπή νομισμάτων στο χωριό τους.
    Είναι αρκετά περίεργο, σε σχέση, - πάντα - με τις νεότερες αναφορές, το γεγονός της κοπής νομισμάτων.
    Αφού υπάρχει έγγραφο, της εποχής, που αναφέρει μόνον την περιφρούρηση του χωριού και των πέριξ αυτού, μερών, δεν είχε νόημα η κοπή νομισμάτων.Αλλά και αυτονόμηση να έγινε, πάλι είναι περίεργη ιστορία. Τι και γιατί, πραγματικά συνέβη;
    Πάντως το γεγονός της έντονης διαφοροποίησης ενός χωριού, στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Τήνο, είναι ένα εξαιρετικό γεγονός, ανεξαρτήτως σκοπού, που θα έπρεπε να αναζητηθεί και καταγραφεί επισήμως από κρατικούς φορείς. Αλλά τι να λέμε τώρα. Η Ιστορία είναι κάτι που ενοχλεί όλες τις εξουσίες του πλανήτη, Ιστορία είναι μνήμη και επούλωση.
    Αυτά!
    Συγχαρητήρια για το ιστολόγιο, ανταλλάξαμε ηλεκτρονικές διευθύνσεις στο Αγάπι και ελπίζω να επικοινωνούμε. Αν έρθεις Τήνο θα χαρώ να τα πούμε από κοντά

    ΑπάντησηΔιαγραφή