Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Ψαράκια

Και ιδού τα παραδοσιακά ψαράκια, κατεξοχήν βασικό κερασμα σε γιορτές και γάμους εδώ στην Τήνο.



Από τη μία η γέμιση που περιλαμβάνει φρυγανιά τριμμένη, καρύδια, μέλι, κανέλα, γαρύφαλλο και από την άλλη η ζύμη από τι άλλο, αλεύρι και νερό.


Ανοίγουμε το φύλλο, βάζουμε μία κουταλιά γέμιση και τα σκεπάζουμε.


Τα κόβουμε σε σχήμα μικρού «ψαριού» εξού και τ΄όνομα.


Είναι έτοιμα για το τηγάνι,σε μπόλικο λάδι αλλά όχι πολύ καυτό για να μην μας αρπάξουν.


Σερβίρονται πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη


ή περιχυμένα με μέλι (είναι θέμα προσωπικού γούστου)

Καλοφάγωτα!

13 σχόλια:

  1. πω πω τι πειρασμός
    με μέλι φυσικά
    @αλλενακι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. προσωπικά τα προτιμώ με ζάχαρη άχνη (έτσι τα έκανε η ...γιαγιά μου, το μέλι τότε ήταν σπάνιο). Τα ψαράκια είναι λόγος να παρακαλάς να σε καλούν σε γάμους και βαφτίσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω οτι τα ψήναν και στο φούρνο και μετά έβαζαν άχνη.
    Ήταν το γλυκό της Πρωτοχρονιάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι μου θυμίζεις! Παστέλια, ραβανί ψαράκια, μπουρεκάκια... Μπράβο σου που τα φτιάχνεις, και τυχεροί αυτοί που τα τρώνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πω πω ζηλέυω. Και εγώ τα θυμάμαι με ζάζαρη άχνη. Τα ξεροτήγανα είχαν μέλι. Αλλά ίσως κα΄θε χωριό ή κάθε οικογένεια είχε δική του προτίμηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι προτιμούν οι νεοδημοκράτες στην Τήνο; Ντόρα, Σαμαρά, Πανίκα,... ή δεν έχει πια νεοδημοκράτες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλησπέρα,
    με άχνη ζάχαρη είναι ο παραδοσιακός τρόπος.
    Με μέλι είναι ο εκμοντερνισμένος και πρακτικότερος τρόπος (για να μην λερώνει η ζάχαρη)!
    Υπάρχουν και τα σκέτα για όσους έχουν πρόβλημα με το ζάχαρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωραία φαίνονται...
    καλησπέρα απο ΝΖ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στην περιοχή μου τα λένε ραβιόλια και τα ψήνουν στο φούρνο σε λαδωμένο ταψί ενώ τα λαδώνουν και από πάνω με το πινέλο. Είναι πιο ελαφρά γιατί δε ρουφάνε λάδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να είσαι καλά aerial.
    Έβαλα την Χριστίνα και μου τα έφτιαξε εχθές.
    Εάν εξαιρέσεις την βιασύνη της στο φύλλο που είχε αποτέλεσμα να σκληρήνει στις άκρες, ήταν γλύκισμα.

    @Εξάκτινε,
    Ακόμα περιμένω ηλεκτρονικό μήνυμα με την νέα σου ενδιαφέρουσα διεύθυνση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Νοών Νοείτω, έπρεπε να βοηθήσεις τη Χριστίνα στο ζύμωμα για να μην της σκληρύνει, όπως ανέφερες.
    Θέλει πολύ τρυφερή ζύμη για να είναι αφράτα.
    Εξάκτινε, ωραία ιδέα και πιο light!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητή aerial.
    Σε ευχαριστώ για την απάντηση και το μάλωμα.
    Πιο είναι το μυστικό για να παραμείνει τρυφερή η ζύμη;
    Την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητέ Νοών Νοείτω, δεν υπάρχει κάποιο μυστικό. Όσο λιγότερο αλεύρι βάλεις, τόσο πιο τρυφερή γίνεταιη ζύμη, που προϋποθέτει όμως καλό ζύμωμα.

    Καλή επιτυχία.

    Και δεν μάλωσα κανέναν-υπόδειξη έκανα για κάποια αυτονόητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή