Σαν παιδί της πόλης (ναι, τ’ομολογώ, είμαι από κείνους) ήξερα τα ρόδια σαν ...ρόδια!
Δηλαδή ένα πολύ ωραίο φρούτο, πολύ μπελαλίδικο στο καθάρισμά του, λεκιάζει όπου στάξει αλλά η γεύση του γλύκισμα. Η μαμά μου συνήθιζε να ρίχνει και ζάχαρη από πάνω-κάτι που δε ξέρω γιατί τό’κανε αφού τα ρόδια έτσι κι αλλιώς ήταν πολύ γλυκά.
Και ξαφνικά τώρα στα γεράματα (που λέει ο λόγος) ανακαλύπτω ότι εδώ στην Τήνο κυκλοφορούν πολλές ποικιλίες και η καθεμία έχει και και τη δική της ημερομηνία κατανάλωσης. Καθώς μη ειδικός δεν θα μπω σε λεπτομέρειες τεχνικές μόνο ότι τα καντινάρια σε γεύση, μέγεθος και γλύκα είναι το νούμερο 1!
Ακολουθούν με σειρά προτίμησης τα λιγάθινα, τα Σμυρνιά και μια νεοφερμένη ποικιλία από την Αθήνα που για την ώρα αποκαλούνται τα «ξενικά» ! Διττή σημασία η ονομασία.
Οπότε κι εσείς απολαύστε τα τώρα που είναι η εποχή τους, ειδικά μετά από λουκούλεια γεύματα (ξέρετε κανένα τώρα στα κοντά;) - καθώς η λαϊκή ρήση λέει :
«Φάε ρόδι , να χωνέψεις βόδι»!
Σε δημοσίευμα εφημερίδας αναφέρεται ως το φυσικό prozac...
Τι μου θύμησες !!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠήγαινα Δημοτικό ίσως και Γυμνάσιο στη Χώρα και κατέβαιναν απο τα Κελλιά, η Πασχαλιά με τον Τσάμπερλη (παρατσούκλι) κι πούλαγαν ρόδια μεγάλα και ζουμερά.
Ήταν για την Τήνο, το αγαπημένο μας φθινοπωρινό φρούτο. Βλέπεις τα αραπόσυκα ήθελαν τέχνη στο καθάρισμα δηλ. σκούπισμα απ έξω με χαρτί τσιμεντοσακκούλας και μετά πηρούνι και μαχαίρι για να τα καθαρίσεις, που και πάλι γέμιζες μ αγκαθάκια τα οποία δεν φαίνονταν αλλά σ ενοχλούσαν για μισή μέρα.
Καλημέρα απο μακρυά.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τη βάση για τις περισσότερες περιπτώσεις διαφθοράς τροφοδότησε η οικοδομική άνθηση στην Ισπανία την τελευταία δεκαετία. Οι δήμοι, που συνήθως δεν έχουν πόρους, χρησιμοποίησαν την έκδοση οικοδομικών αδειών ως μία από τις κυριότερες πηγές εσόδων τους, μία κατάσταση που ενθάρρυνε τις παράνομες πρακτικές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό το 2006, περίπου είκοσι εν ενεργεία δήμαρχοι έχουν προφυλακιστεί με κατηγορίες διαφθοράς που συνδέονται με τον αστικό σχεδιασμό, ενώ ολόκληρο το δημοτικό συμβούλιο της Μαρμπέγια διαλύθηκε λόγω μαζικής διαφθοράς που αφορούσε παράνομες οικοδομικές άδειες.
Η στεγαστική άνθηση μαράθηκε από πέρυσι, λόγω ύφεσης, αλλά η διαφθορά αυξήθηκε και αποτελεί ένα από τα προβλήματα που σύμφωνα με πολλές πρόσφατες έρευνες της κοινής γνώμης, ανησυχούν τους Ισπανούς περισσότερο και από τη βασκική τρομοκρατία ή την ποιότητα των υπηρεσιών του κλάδου υγείας.
http://www.naftemporiki.gr/news/maties.asp
καλημέρα Aerial. Και ό χυμός από ρόδια! Και αντικαταθλιπτικό και βιταμινούχο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραίες φωτό!
@αλλενάκι
Τα ρόδια έχουν βιταμίνη C, παντοθενικό οξύ (B5), κάλιο, και πολυφενόλες (αντιοξειδωτικά). Επίσης ελλαϊκό οξύ που άλλοι λένε ότι είναι θαυματουργό άλλοι ότι δεν έχει μεγάλη σημασία. Συνδέεται με ελαχιστοποίηση καρδιοπαθειών, μείωση λιπιδίων και χοληστερόλης, μείωση πίεσης, περιορισμό καρκινικών κυττάρων στο στήθος… Τεστάρεται για πιθανά ευεργετικά σε καρκίνο προστάτη, υπερπλασία, λέμφωμα, διαβήτη και αρτηριοσκλήρωση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι είπατε; Θα φυτέψετε ροδιές αντί για βελανιδιές;
για βιάγκρα κάνει?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα διάβασα στον ΝΦΝ και τρόμαξα :
ΑπάντησηΔιαγραφήα/. Αγαπητοί Συμπολίτες ........ Εις το επανιδείν Χ.Κ. και
β/. ......Τέλος, ο Βουλευτής τόνισε στον κ. Υφυπουργό την σημασία που αποδίδουν όλοι οι νησιώτες στην έγκαιρη εφαρμογή της αρχής του «μεταφορικού ισοδύναμου» .....
Τι είναι πάλι τούτα;
Λέτε να γίνουν ;
Καήκαμε !!!!!!
Κι εγώ το διάβασα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι σόι πράμα είναι αυτή η αρχή του μεταφορικού ισοδύναμου.
Δηλαδή όπως λέμε το αυτοκίνητο είναι 11 ίππων, θα μας τα αντικαταστήσουν με 11 άλογα ;
Τότε τρέχω να ανοίξω του ΣΟΥΓΚΑ το ΧΑΝΙ στην Παλλάδα.
Να φέρω ΣΑΝΑ με το φορτηγό.
ΜΠΡΑΒΟ στο ΠΑΣΟΚ νέες δουλειές - νέες επενδύσεις .
Καλησπέρα σε όλους,
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνώνυμε 10:04, χαιρομαι που σου θύμησα τους συγκεκριμένους ανθρώπους. Εγώ τον Τσάμπερλε(με -ε- τον ξέρω) μου τον παρουσίαζαν ως μπαμπούλα για να φάω το φαγητό μου. Θυμάμαι είχε μια μοναδική ικανότητα να τρίζει τα δόντια του και να ακούγεται ένας τρομακτικός ήχος (τουλάχιστον όσο τρομακτικός έπρεπε να είναι στα δικά μου αυτιά)
Για να γυρίσω όμως στα ρόδια, σήμερα ήταν ημέρα απέραντου φαγοποτιού στα Κελλιά, όπως λες, νυν Καλλονή και ήταν μια καλή αφορμή για να φάει ο κόσμος ρόδια ώστε να χωνέψει...Και είχανε μεγάλη επιτυχία!
Καλησπέρα και σε σένα αλλενάκι.
Ανώνυμε 3:10, έμαθα ότι είναι πολύ εύκολο να φυτέψεις μια ροδιά. Άπό ένα απλό κλαδί, το μυστικό όμως είναι στο πότισμα.Θέλει κάθε μέρα-να μην στεγνώσει το χώμα καθόλου.
Όσο για την απορία του ανώνυμου 3:18, περιμένουμε το πόρισμά σου.
Το ρόδι δεν είναι ελληνικό φυτό, ήρθε στην Ελλάδα μέσω Μ. Ασίας από το Ιράν, περίπου την ίδια εποχή που ήρθε και η λατρεία της Κυβέλης, Ρέας, Μεγάλης Θεάς κλπ. Σχετίζεται με τον μύθο της Περσεφόνης. Συνεχίζει να έχει σχέσεις με χθόνιες θεότητες, στα κόλλυβα και την πανσπερμία. Επίσης με την γονιμότητα, που εκτός από την μυθολογική πτυχή φαίνεται να έχει και βιολογική, αφού οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες βοηθούν διάφορους παράγοντες (ρωτήστε τον γιατρό σας).
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνώνυμε 3.10, προσωπικά έχω φυτέψει πολλές ροδιές, τόσο γοα τα ρόδια και τις χθόνιες σχέσεις τους, όσο και για την «τρελλή ροδιά» του ποιητή. Δεν θυμάμαι πως λέγεται η ποικιλία, αλλά έχει μικρό «κουκούτσι», και βαθύ κόκκινο χρώμα.
Κατωμερίτικο μπλόκ και δεν σας έχει ευχηθεί κανένας χρόνια πολλά για σήμερα μιάς και γιορτάζει η καθέθρα των κελλιών ο Σαν Ζαχαριάς μαρέ,χρόνια πολλά λοιπόν
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μάλον είναι η μεγαλύτερη καθολική εκκλησία στην Τήνο
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα' σαι καλά ανώνυμε, και του χρόνου.
ΑπάντησηΔιαγραφή