Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Η BP διαφημίζει φωτοβολταϊκά


"Η BP, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρία προϊόντων πετρελαίου παγκοσμίως μιλάει για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και απεξάρτηση από το πετρέλαιο! Πήγαν να μου πέσουν να πούπουλα όταν το είδα! Σήκωσα τις φτερούγες μου και άρχισα να προσπαθώ να τσιμπήσω με το ράμφος μου την οθόνη...

Έχω τις ενστάσεις μου σχετικά με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως γνωρίζετε όσοι με παρακολουθείτε τακτικά. Παρόλα αυτά μου φάνηκε πολύ παράξενο αυτό που είδα! "Ενεργειακές επιλογές μηδενικής και χαμηλής εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από την ΒΡ Solar" και " Υπολογιστής εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα" - Δείτε πώς οι επιλογές του τρόπου ζωής σας επηρεάζουν το περιβάλλον", όλα αυτά τα είδα στην ιστοσελίδα της BP... "

http://trupokarudos.blogspot.com/2009/11/bp.html

Και θα προσέθετα εγώ ο φτωχός... Στην Ελλάδα, και το δίκτυο της ...BP, και η Τράπεζα που διαφημίζει φωτοβολταϊκά δάνεια είναι συμφερόντων ...Ελευθεροτυπίας. Τρυποκάρυδε, όλες οι Α.Π.Ε. είναι μια απάτη που πουλάει γιατί είμαστε καλοπροαίρετοι αφελείς. Την προωθούν οι παραγωγοί και μεταφορείς πετρελαίου, επειδή διαιωνίζει την εξάρτηση από το πετρέλαιο.

11 σχόλια:

  1. Και η Μήζενς ανεμογενήτριες αλλά στην Τήνο η Βεόλια που μιλάει γαλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πως διαιωνίζει αφού μειωνεται η κατανάλωση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σ' έχουν πείσει κι εσένα οτι μειώνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σωστή η ερώτησή σου, ανώνυμε 4.15, και δεν είσαι ο μόνος που έχει την απορία.

    Υπάρχουν ορισμένη «δυσνόητα» και παρακαλώ για υπομονή:

    1. Το ρεύμα δεν αποθηκεύεται, και έχουμε μάθει να έχουμε ρεύμα όταν ανάβουμε τον διακόπτη.

    2. Μία Α/Γ ή ένα φ/β παράγουν όταν φυσάει ή όταν έχει ήλιο. Όταν δεν συμβαίνει αυτό πρέπει να υπάρχει εφδρεία. Η ύπαρξη και μόνο της εφεδρείας στοιχίζει.

    3. Η εφεδρεία, για τεχνικούς λόγους μπορεί να είναι μόνοι αέριο ή πετρέλαιο. Το κάρβουνο δεν προσφέρεται

    Αυτά τα παραπάνω σκεπάζουν το πραγματικό δίλημμα: «πως παράγω ρεύμα». Αν έχεις να επιλέξεις μεταξύ πετρελαίου ή κάρβουνου, για ρεύμα, το κάρβουνο είναι λίγο φθηνότερο. Λέω «λίγο» με την παραδοχή ότι βάζεις σύγρονη σχετικά αντιρρυπαντική τεχνολογία. Το ίδιο τα κάυσιμο είναι πολύ φθηνότερο, αλλά με τα πάγια, το κόστος ανεβαίνει.

    Αν είσαι υποχρεωμένος να έχεις πετρέλαιο ή αέριο, τότε, ναι, μία Α/Γ μειώνει την κατανάλωση πετελαίου, όταν φυσάει, με αυξημένο όμως κόστος. Το αιολικό ρεύμα είναι πιο ακριβό από το συμβατικό.

    Η λύση, για παραγωγή ηλεκτρισμού, δεν είναι λιγότερο πετρέλαιο με Α/Γ, αλλά καθόλου πετρέλαιο, με κάρβουνο. Αυτοί που προωθούν Α/Γ το κάνουν για να μας κλειδώσουν σε κατανάλωση πετρελαίου και να μας απομακρύνουν από κάρβουνο ή πυρηνική.

    Πάμε στην μόλυνση. Το κάρβουνο ρυπαίνει. Όχι τόσο από το C02, όσο από τα οχείδια αζώτου και θείου και τα σωματίδια. Τεχνολογία για το άζωτο το θειάφι και τα σωματίδια υπάρχει και για αυτό είπα ότι το καρβουνο είναι «λίγο» φθηνότερο, ενώ σαν καυσίμο είναι πολύ φθηνότερο. Άρα το ότι το κάρβουνο κάνει καρκίνους και τέτοια είναι σαν να λές ότι το να ζεις κοντά σε βενζινάδικο κάνει λευχαιμίες και τερατογεννέσεις. Το κάρβουνο χρειάζεται τα συστήματα περιβαλλοντικής προστασίας.

    Μένει το C02. Το κάρβουνο παράγει περισσότερο C02 από το περέλαιο. Όχι πολύ περισσότερο, αλλά περισσότερο. Σημείωσε τώρα: Για να φτιαχτεί και να τοποθετηθεί μια Α/Γ χρειάζονται μέταλλα, πλαστικά, καλώδια, δρόμοι, μπετά κλπ. Η κατασκευή και η εγκατάσταση μιας Α/Γ δημιουργεί περίπου όσο C02 θα γλυτώσει μία Α/Γ στην ζωή της, 15 περίπου χρόνια.

    Γιατί λοιπόν η φασαρία;

    1. Πιεζουν οι κατασκευαστές Α/Γ, ένας είναι η Ζήμενς, και πράγματι έχει «περίεργους τρόπους» να πιέζει.

    2. Πιέζουν οι Ελληνες εισαγωγείς πετρελαίου. Μας λένε ότι «διαπλοκή» είναι μια εταιρία. Βαλε και τα δύο ιδιωτικά διυλιστήρια, και τους εφοπλιστές τάνκερ. Μερικοί έχουν και ..τράπεζες, και εφημερίδες. Πολλοί πειστικοί άνθρωποι.

    Οι Α/Γ και τα φ/β υπάρχουν μόνο για συγκεκριμένα μεταπρατικά συμφέροντα, και σε χώρα σαν την Ελλάδα, χωρίς αχανείς εκτάσεις άχρηστης γης μόνο καλό δεν θα κάνουν. Απλά θα μας ακριβήνουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ.

    Και για τον πλανήτη δεν κάνουν καλό, άσχετα τι λέει η προπαγάνδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΛΙ ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα ηλιακά δεν κάνουν την ίδια καταστροφή που κάνουν οι ανεμογενήτριες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οταν λες ελευθεροτυπία τι ενοείς την εφημερίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με μέτοχο ένα διυλιστήριο και κάτι τάνκερς και πρόfσατα αγόρασε και το δίκτυο της BP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΒΡ και πράσινα άλογα...
    Όσο πράσινοι είναι αυτοί, άλλο τόσο κουτόχορτο και μάλιστα δικής τους παραγωγής και εσοδείας, τρώω εγώ...
    Καλό Σ/Κ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έστω ότι είναι σωστά όλα τα παραπάνω για τα πετρελαϊκά συμφέροντα πίσω από τις ΑΠΕ.

    Γιατί όμως είναι καλύτερο το κάρβουνο από το πετρέλαιο ή από το αέριο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το κάρβουνο δεν είναι «καλύτερο».
    Οι λέξεις αυτές δεν ισχύουν εδώ.

    Υπάρχει περισσότερο κάρβουνο από ότι πετρέλαιο (ή αέριο).

    Το κάρβουνο είναι πολύ πιο φτηνό. Το καρβουνο μεταφέρεται μόνο με πλοία ή τραίνα.

    Το κάρβουνο ρυπαίνει περισσότερο (οξείδια θείου και αζώτου και βλαβερά σωματίδια),

    αλλά υπάρχει εμπορικά διαθέσιμη και αποδεδειγμένη τεχνολογία να περιοριστουν και τα τρία αυτά.

    Για κάθε μονάδα θερμότητας, το κάρβουνο παράγει περισσότερο CO2 από το πετρέλαιο ή το αέριο (που έχουν υδρογόνο στην δομή τους).

    Το κόστος μια θερμοηλεκτρικής μονάδας κάρβουνου είναι ακριβότερη από αντιστοιχη πετρελαίου ή αερίου,

    αλλά με κάθε σύγχρονη αντιρυπαντική τεχνολογία, το ρεύμα από κάρβουνο είναι πολύ φτηνότερο από πετρέλαιο ή αέριο (εκτός αν ζεις στο Ντουμπάϊ...)

    Τυπικά, το κάρβουνο ενδείκνυται για ηλεκτρική ισχύ βάσης, ενώ το αέριο ή το πετρέαλαιο για ισχύ αιχμής.

    Το κάρβουνο είναι ακατάλληλο για αυτοκίνητα και ρυπαντικό για οικιακή θέρμανση

    Το πετρέλαιο και πρόσφατα το αέριο έχουν ισχυρύ «διαπλοκή» στην Ελλάδα και διεθνώς, το κάρβουνο είναι βαρετό και δεν εκπροσωπείται από αντίστοιχα συμφέροντα.

    Κι αν είμαστε οικολογικά ευαίσθητοι, στην Ελλάδα με τις συγκριτικά μικρές καταναλώσεις της, δεν κάνουμε διαφορά. Η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Πολωνία, κάνουν.

    Να θυμάστε: Καμμία ανεμογεννήτρια δεν μπορεί να παράξει αρκετό ρεύμα για να φτιαχτεί μια επόμενη ανεμογεννήτρια. Ενώ από μια μονάδα κάρβουνου μπορείς να φτιάξεις χιλιάδες ανεμογεννήτρις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή