Αφού κάθομαι και ασχολούμαι με πονηριές κρατικοδίαιτων «επιχειρηματιών», ας το δούμε όοολο το παραμυθάκι της Κοπεγχάγης και της Δανίας (ή Δανείας) του Νότου:
Μια από τις ιστορίες τρόμου που ακούγονται είναι ότι από τα αέρια του θερμοκηπίου θερμαίνεται ο πλανήτης και θα λειώσουν οι πάγοι και θα πλημμυρίσουν τα παραθαλάσσια μέρη, και θα πνιγούμε όλοι.
Εμπρός λοιπόν, όλοι να βάλουμε ανεμογεννήτριες του ενός και του άλλου πλασιέ, για να σώσουμε τον πλανήτη και τις παραθαλάσσιες πόλεις.
Κάτι όμως δεν ακούγεται σωστό. Αν οι Αμερικάνοι, η οι …Χωραΐτες πίστευαν πραγματικά κάτι τέτοιο, δεν θα έφευγαν από τις παραλίες; Δεν θα έπεφτε η αξία των πανάκριβων παραθαλάσσιων ιδιοκτησιών;
Το λιμάνι της Τήνου δηλαδή θα καταποντιστεί, και όλη η παραθαλάσσια Τήνος, μαζί και το σπίτι του γνωστού τέως αρχισυντάκτη, θα χαθούν; Και αν είναι έτσι, γιατί δεν φτηναίνουν τα παραθαλάσσια ακινήτα; Ξεπουλήστε κάθε παραθαλάσσιο ακίνητο, και πάρτε τα βουνά! Καταστροφή! Χανόμαστε!
Το ότι δεν με πιστεύετε, και δεν φροντίζετε να φύγετε σιγά σιγά από το Λιμάνι, ή από το παραθαλάσσιο, ή από τον ουρανοξύστη στο νερό, πάει να πει, έμπρακτα, ότι ΟΥΤΕ ΕΣΕΙΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΤΙΣ ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ. Πολλές απάτες μας έχουνε φορέσει, και αυτή είναι από τις καλύτερες… (αν και προσωπικά προτιμώ αυτήν με τις βιομαγνητικές παντόφλες).
Ξέρω ότι οι θέσεις μου αυτές (και αυτές που θα παρουσιάσω σε άλλες 1-2 αναρτήσεις), είναι ενάντια σε αυτά που πιστεύουμε και ακούμε, και ότι προσβάλουν και ενοχλούν καλοπροαίρετους ανθρώπους που, σωστά, νοιάζονται για το περιβάλλον. Ωστόσο, η αλήθεια δεν είναι αυτό που ακούμε στον Σκάϊ (ούτε αυτό που διαβάζουμε εδώ). Αλήθεια είναι αυτό που βασίζεται στην επιστήμη και όχι στην προπαγάνδα. Η πιο ισορροπημένη και εκλαϊκευμένη άποψη για θέματα ενέργειας σε σχέση με «αειφόρο ανάπτυξη» που έχω βρει, είναι στο: http://www.inference.phy.cam.ac.uk/withouthotair/
Δυστυχώς είναι στα αγγλικά, και δυστυχώς δεν διαφωνεί με τις περίεργες απόψεις μου, τις οποίες όμως παρουσιάζει με αριθμούς και χωρίς σαρκασμό.
Η αγέλάδα είναι όλα τα λεφτά
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω χωράφια στο Τσικνιά
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ... ανώνυμε 5:03, θα γίνεις παραθαλάσσιος. Να πάρεις από τώρα ομπρέλλες και φουσκωτά :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλες οι εφημερίδες λένε να σπεύσουμε να πάρουμε μέτρα για να προστατεύσουμε το κλίμα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχες γράψει ότι οι αγελάδες και η κτηνοτροφία κάνουν μεγαλύτερη ζημια;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θα πάνε τα νερά μέχρι τον Τσικνιά αλλά τις καφετέριες θα τις φάει σίγουρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίγο μέτριο άρθρο, δεν μας έχεις συνηθίσει σε τέτοια Αμμοδύτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μήπως διαφωνείς ότι πρέπει να μειώσουμε την καταστροφή του πλανήτη. Η πιστεύεις ότι το CO2 που παράγουμε είναι οκ! Το ίδιο λέγανε και οι Σαουδάραβες σήμερα στην Κοπενχάγη.
Κοιτα τι γίνεται στη Νέα Ορλεάνη και στη Βενετία, εκει ήδη πνίγονται.
Γι αυτό οι καφετέριες της Χώρας, ψάχνουν απο τώρα για χωράφια στο Τσικνιά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΧμμ... θεωρώ την Κοπεγχάγη μια καλοστημένη φιέστα χρηματοδότημένη από τις BP. Shell κλπ. Δες ποιός διαφημίζει. Καλοπροαίρετη η ενασχόληση με τον πλανήτη, Ναύτη, αλλά θεωρώ ότι όλο το σκηνκό είναι θεωρίες πλουσίων χωρώ σε βάρος φτωχών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Βενετία βυθίζεται πολύ πριν το 70 που πρωτοανακαλύψαμε τον όρο. Αυτοί μάλιστα που τον ανακάλυψαν έχουν καταλάβει ότι η ανακάλυψή τους έχει οδηγήσει σε αρλούμπες και έχουν διαχωρίσει την θέση τους (π.χ. ο James Hansen (δες το στο google).
Οι κλιματικές αλλαγές, αν είναι πραγματικές, αν είναι ανθρωπογενείς (δεν είμαι 100% σίγουρος ούτε για το ένα ούτε για το άλλο) είναι αφορμή για επιχειρηματικές κινήσεις παντελώς άσχετες με το περιβάλλον, και η Κοπεγχάγη, πατρίδα της Vestas, είναι το σύμβολο της κοροϊδίας.
Δες και αυτό για τις Α/Γ:
http://www.inference.phy.cam.ac.uk/withouthotair/c4/page_32.shtml
Δες και αυτό:
http://www.inference.phy.cam.ac.uk/withouthotair/
Νομίζω ξέρω να ξεχωρίζω τις φτηνές διαφημίσεις της Siemens και της Veolia από την παραγματικότητα.
Όσον αφορά τις ιστορίες τρόμου που χρησιμοποιούν οι πετρελαϊκές εταιρίες για να μας πείσουν ότι έρχεται το τέλος του κόσμου, η μία είναι η άνοδος των ωκεανών, η δεύερη είναι το CO2 και η τρίτη είναι ο ...καρκίνος.
Η Μεσόγειος στέγνωσε και ξαναπλημύρισε δεκάδες φορές στο παρελθον, λένε οι γεωλόγοι. Το 1974, υπήρχε βιβλίο best seller "the coming of the ice age". Και έτσι και γιουβέτσι.
Ξέρω, ότι εκτός από εσένα, διαφωνούν μαζί μου τα 9/10 των ανθρώπων που ξέρω, και η Καθημερινή, ο Σκάϊ, η Ελευθεροτυπία: Διυλιστήρια και εμπορία πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Για το CO2 tune in αύριο. Δεν ξέρω που ζεις, αλλά αν είσαι κοντά στην θάλασσα, για ρωτα ένα μεσιτη αν έχει δει τάσεις εξόδου από τα παραθαλάσσια. Δεν σου κάνει εντύπωση; Κλαίνε στην Κοπεγχάγη, αλλά ψηφίζουν αλλιώς με τα λεφτά τους. Εσύ, τι λές ότι παίζει;
χαχαχα ανώνυμε 8:23, θα το ψάξω το Σ/Κ. Έ... ίσως ανέβουν οι τιμές στον Τριπόταμο, μπορεί να μην χρειαστεί να πάνε τόσο ψηλά. Έχε το νου σου, αγόρασε τώρα και θα κερδίσεις ...αργότερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρατηρώ μια εμμονή με τις πετρελαϊκές εταιρείες κλπ...και μια συνομωσιολογική αντιμετώπιση ορισμένων ζητημάτων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΙδιαίτερα θεωρώ άκομψο να τσουβαλιάζεις όλους όσους διαφωνούν μαζί σου μαζί με εκδότες, εφοπλιστές και εταιρείες πετρελαίων.
Εκτός και εάν δεν έχω καταλάβει καλά...
Ανώνυμε 9:02, δεν θέλω να «συμφωνήσεις» μαζί μου (ούτε σου έχω πει τι πιστεύω, για να τεθεί καν τέτοιο θέμα). Αυτό που σε προτρέπω είναι να σκεφτείς τι γίνεται, και γιατί. Θεωρώ ότι η ενεργειακή πολιτική στην Ελλάδα είναι λίγο εκτός τόπου και χρόνου, βασισμένος σε αυτά που ξέρω εγώ σαν επιστήμη και αυτά που ακούω στον δικό μου περίγυρο. Προφανώς διαφωνεί μαζί μου η Κυβέρνηση μεγάλο κομμάτι της αντιπολίτευσης και το 90% του κόσμου. Τι να τσουβαλιάσω, μειοψηφία είμαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναρωτήσου γιατί εσύ πιστεύεις αυτά που πιστεύεις.
Όσο για την Κοπεγχάγη, τα πράγματα είναι απλά. Πάνω από τον μισό κόσμο στον πλανήτη πιστεύει ότι πρόκειται για ωραίες δημόσιες σχέσεις αν και λίγο αοριστολογίες και ευχολόγια. Το Κυότο δεν πάει πολύ πίσω.
Όσον αφορά εφοπλιστές και εκδότες... καλά να' ναι οι άνθρωποι... Έχεις ακούσει τον όρο «διαπλοκή»; Νομίζεις ότι αφορά μόνο σε μία εταιρία και ένα κλάδο;
Ξέρω ότι οι μεγάλες πολυεθνικές έχουν χρησιμοποιήσει το Περιβάλλον για να παρεμποδίσουν μικρότερες εταιρίες να τους δημιουργήσουν ανταγωνισμό. Φυσικά τις κάνει και δημοφιλείς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓίνεται χαμός με τη Κοπεγχάγη. Σε όλα τα κράτη έχει «αμφισβητίες» έτσι τους λένε αυτούς σαν και σένα που δεν δέχονται ότι κάτι πρέπει να γίνει. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός τους την έπεσε. Ο καυγάς είναι για το πως θα φορλογήσουν το CO2. Τα πλούσια κρατη θέλουν να αγοράζουν διακιώματα από τα φτωχά, οι καθαρόαιμοι θέλουν γενικό φόρο στο CO2. Οι ρεαλιστές ξέρουν ότι κάτι τέτοιο με τα διεθνή οικονομκά χάλια δεν γίνεται. Η Αυστραλί που φωνάζει βέβαια είναι μέγας εξαγωγές κάρβουνου. ΜΟΝΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΧΕΙ Η ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ αλλά άντε βρες ποιός έχει τι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνώνυμε 9.04 γιατί δεν μας λες την δικιά σου άποψη να δούμε άλλη πλευρά ή να καταλάβουμε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια το περιβάλον το πίο σωστό είναι να μη σπαταλάμε και να ανκυκλώνουμε. Αυτό όμως δεν αρέσει σε όσους ζουν από την κατανάλωση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜην ακούς. Όσοι έχουν παραθαλάσσιο το κρατάνε και όσοι δεν έχουν ψάχνουν για ερημική παραλία μήπως και φτιάξουν. Αλλά δεν θα είναι οι ίδιοι που φωνάζουν ότι ανεβαίνει η θάλασσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιδα λίγο το λινκ που έδωσες. Δεν είναι κατά των ΑΠΕ.
ΑπάντησηΔιαγραφήααααααα... τελικά οι Ελ που λέει ο Λιακόπουλος είναι οι Δανοί ε; Που να το φανταστει κανείς...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνώνυμε 9.35, δεν έχω άποψη ούτε απάντηση για τα πάντα. Όμως όποιος έχει μάτια βλέπει ότι τα περιβάλλον αλλάζει προς το χειρότερο. Συνεπώς, όταν τίθενται υπαρκτά ζητήματα, είμαι σκεπτικός και ακούω όλες τις απόψεις. Δεν τα αντιμετωπίζω, ούτε με αφορισμούς, ούτε με ειρωνία, και πολύ περισσότερο με αστειάκια για οικόπεδα στο Τσικνιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί να είναι υπέρ ή κατά των ΑΠΕ. Σου λέει ότι (με Αγγλικές παραδοχές) μπορεί και να συμβάλουν (αλλά λέει ότι μάλλον ποτε δεν θα είναι λύση). Η λύση περιλαμβάνει πολλά μέχρι να φτάσουμε στο μέλλον (μάντεψε τι έχει το μέλλον). Οι πιο προχωρημένοι λένε παράτα τα ημίμετρα και πήγαινε στο μέλλον. Ένα ξέρω εγώ. Το 1977, που ασχολιόμουν με ...ΑΠΕ, η φιλολογία έλεγε ότι το πετρέλαιο θα τελειώσει οσονούπω, δηλαδή περί το 2000. Τώρα αυτά έχει πάει στο 2025-2030. Γιατί έχω την υποψία ότι και τότε θα λένε 2050-60; Η αλήθεια είναι ότι οι ΑΠΕ, για την φασαρία που γίνεται συμβάλουν σε ελάχιστα ποσοστά (2, 3, 5%), σε παγκόσμιο επίπεδο, και στην Δανία δεν νομίζω ότι ξεπερνουν το 20% (αλλά μάλλον ζει από γαλλικό ρεύμα).
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτους τελευταίους 2 ανώνυμους, δεν ξέρω τι λέτε, αλλά δεν μου είπατε εσείς, και κανένας, δυστυχώς, αν περιμένετε να ανέβει το επίπεδο της θάλασσας στην Χώρα και αν θα κάνετε κάτι για αυτό. Νομίζω ότι αυτό είναι το θέμα της ανάρτησης. Αύριο θα σας ρωτήσω αν θα μποϋκοτάρετε την κόκα κόλα, την μπύρα και το ..ρακί.
«Το περιβάλλον αλλάζει προς το χειρότερο»...
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα σας πω κάτι αμπελοφιλοσοφικό, επειδή το έχω ξαναζήσει. Πάντα, μα πάντα σε περίοδο ύφεσης, αυτή είναι η αίσθηση. Να δείτε βιβλία καταστροφολογίας στο εμπάργκο του πετρελαίου από το 1979 μέχρι και το 1981... Τα best sellers ήταν βιβλία ...μαύρης μαγείας!
Το 1997-98, με την τρελα του Χρηματιστηρίου, δεν θα εύρισκες ψυχή να ανησυχεί για το περιβάλλον. Άλλαξαν τόσα από τότε;
Ανώνυμε 10.29, με αγελάδες να πετάνε από το νερό δεν νομίζω ότι το χιούμορ κάνει κακό. Ασε που ο Τσικνιάς έχει χάσει τα χώματα του και βραχονησίδα τον βλέπω στο σενάριο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ φτώχεια θέλει καλοπέραση αλλά φέρνει γκρίνια
ΑπάντησηΔιαγραφήΜην αρπάζεστε αμέσως με το σχόλιο του καθενός. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει τη γνώμη του. Άλλωστε αυτό εξυπηρετεί και η έννοια του blog και την ευχέρεια ή όχι των σχολίων. Και οι επιστήμονες γνώμες και εκδοχές εκφέρουν. Ξέρει κανείς πραγματικά τι θα φέρει το μέλλον? Κατά τους κινδυνολόγους-μελλοντολόγους-κατστροφολόγους όλα θα τελειώσουν το 2012. Οπότε γιατί το ψάχνουμε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι αλήθεια οτι υπάρχει ειδικότητα καταστροφολόγος ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω, κάποτε είχε εμφανιστεί στη TV ένας καθηγητής στην Κρήτη.
Για ενημερώστε με, ψάχνω για μεταπτυχιακό.
Αγοράζω οικόπεδα από Τριπόταμο και πάνω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ότι η αγάπη μας για το νησί δεν θα έπρεπε να μας επιτρέπει να αδιαφορούμε για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Έγραψε προηγουμένως ο αμμοδύτης ότι δεν είναι 100% σίγουρος αν οι κλιματικές αλλαγές είναι ανθρωπογενείς. Ούτε εγώ είμαι 100% σίγουρος. Αλλά και 80% σίγουρος αν είμαι, θα ήταν εγκληματική αμέλεια να αφήσουμε τον πλανήτη στην τύχη του. Η ιστορία μας έχει αποδείξει πολλές φορές το πόσο κοντόφθαλμοι μπορεί να αποδειχθούν οι άνθρωποι. Ας μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα βουλιάξει η Χώρα ή δεν θα βουλιάξει; Θα μας πει κάποιος;
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα βουλιάξει! θα βουλιάξει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς μην επαναλάβουμε λάθη του πρελθόντος. Ανεμογενήτριες στον Κτικάδο. Για να μην βουλιάξουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήόχι ρε 10,49 για να σώσουμε τον κόσμο θα βάλουμε ανεμόμυλους
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπέρα, πολύ καλές αναρτήσεις και οι δύο
ΑπάντησηΔιαγραφή@αλλενάκι