Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009
27 Δεκεμβρίου 537 μ.Χ.
«Δόξα τω Θεώ τω καταξιώσαντί με τοιούτον έργον επιτελέσαι. Νενίκηκά σε Σολομών!» φέρεται να είπε ο Φλάβιος Πέτρος Σαββάτιος Ιουστινιανός στις 27 Δεκεμβρίου του 537 μΧ, στα εγκαίνια της Αγίας Σοφίας.
Ο Ιουστινιανός γεννήθηκε το 483 μΧ κοντά στα σημερινά Σκόπια και ήταν Θρακο-Ρωμαϊκής ή Ιλλυριο-Ρωμαϊκής καταγωγής. (Οι Σλάβοι, Βούλγαροι και Άβαροι δεν είχαν έρθει ακόμα στην περιοχή, αναφέρονται να παρενοχλούν τα Βυζαντινά σύνορα περί το 580 μΧ). Οι Ανθέμιος και Ισίδωρος αναφέρονται ως Έλληνες από την Ιωνία.
Η δόξα και το μεγαλείο της Αυτοκρατορίας άρχισε να χάνεται στις αρχές της δεκαετίας του 540, εξ αιτίας επιδημίας βουβωνικής πανώλης, που τον Μεσαίωνα ήταν μέγας ρυθμιστής στην ιστορία και τα έργα των ανθρώπων. Ο Ιουστινιανός είχε ξοδέψει σημαντικά ποσά στις μάχες του κατά των Βανδάλων στην Καρχηδόνα το 533, και κατά των Γότθων, στην Ιταλία, λίγο αργότερα. Η πανώλη σκότωσε το 25% όλου του πληθυσμού της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, και το 40% του πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης. Αυτό είχε σαν συνέπεια την σοβαρή και απότομη μείωση των φορολογικών εσόδων, και συνέβαλε στην παρακμή και την απώλεια της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στους Λομβαρδούς.
Η Αυτοκρατορία είχε πολλά μέτωπα, πολλούς εχθρούς, πολλούς λαούς ξεσηκωμένους, πολλούς μετανάστες, εκείνη την περίοδο…
ωρε τουρκιά!!! και ανατολίτικο παζάρι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήουστ!!!
@αλλενάκι
Ο Ιουστινιανός γνώριζε ότι αυτοκρατορίες, ναοί και κάστρα χτίζονται πιο εύκολα όταν βασίζονται σε ιδεολογίες και δόγματα αλλά και ότι το ίδιο εύκολα γκρεμίζονται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο Βυζάντιο δεν τα πήγε κι άσχημα. Με 11 αιώνες διάρκεια είναι η μακροβιότερη αυτοκρατορία στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ίσως γι' αυτό ενοχλεί ακόμη η παρακμή και πτώση...
Μια πανώλη μας λείπει τώρα να έρθουμε στα ίσα μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ τετράγωνη (αντί για μακρόστενη) κάτοψη, ο κεντρικός τρούλος και το μέγεθος του ναού ήταν οι καινοτομίες που κάνουν τους μελετητές να πιστεύουν ότι τα σχέδια πιθανόν να ετοιμάστηκαν από τον ίδιο τον Αυτοκράτορα σε συνεργασία με τους Ανθέμιο και Ισίδωρο και πολύ πριν η Στάση του Νίκα καταστήσει την ανοικοδόμηση αναγκαία, γιατί παρά την ιδιοφυΐα τους οι δύο αρχιτέκτονες δεν θα μπορούσαν να έχουν έτοιμα τα σχέδια σε λιγότερο από έξι εβδομάδες (23 Φεβρουαρίου 532 άρχισαν οι εργασίες). Οι οδηγίες ήταν το κτίσμα να μην έχει προηγούμενο σε μεγαλοπρέπεια και ότι θα τελείωνε όσο το δυνατό πιο σύντομα. Λένε οι πηγές ότι τοποθέτησε 5,000 εργάτες στη βόρεια πλευρά και άλλους τόσους στη νότια ώστε οι δύο ομάδες να συναγωνίζονται.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι τώρα Anonymous 4:13 την έχουν κλείσει την πρόσοψη με ανατολίτικες γυφτιές και βαρβαρικούς κόκκινους ορθοστάτες
ΑπάντησηΔιαγραφήέλεος!!!!
η τουρκογυφτιά γύρω γύρω είναι το ίδιο ενοχλητική με την ημισέληνο που της έχουν μπήξει στον τρούλο
η μεγαλοπρέπεια και το ξεχωριστό των σχεδίων ειναι συνταρακτικά
@αλλενάκι