Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Προετοιμασίες προ του Πάσχα (2)

Και περνάμε στο πιο ουσιώδες πασχαλινό γλυκό της Τήνου: τις γλυκιές τυρόπιτες...!Τι χρειαζόμαστε;


πέτρωμα τηνιακού τυριού, ζάχαρη, κανέλα, μαστίχα και φυσικά αλεύρι και νερό για τη ζύμη. Θέλει και αυγά, να μη ξεχνιόμαστε!



Το μυστικό δεν έγκειται ούτε στα πιτάκια που θα φτιαχτούν (αν και όσο πιο τρυφερό το φύλλο, τόσο καλύτερα),


ούτε στο πόσο γλυκιά ή «ανήγλυκια» είναι η γέμιση-άλλωστε είναι θέμα γούστου.


Το μυστικό για την καλή τυρόπιτα είναι το «τσιμπηματάκι» στις άκρες που θα δώσει και το ιδιαίτερο σχήμα στην κάθε μία.


Μάλιστα ο τρόπος που θα γίνει και το τελικό σχήμα που θα αποκτήσει υποδηλώνει και το χωριό καταγωγής του! Αλλιώς είναι τα Κατωμερίτικα, αλλιώς στα Πάνω μέρη, διαφορετικά στα Έξω μέρη.


Μαζί με τις τυρόπιτες φτιάχνονται και οι πίτες. Πιο γλυκές και πιο τραγανές στις άκρες λόγω του διπλώματος του φύλλου. Αλλού τις λένε και σκεπαστές.


Θέλει πολλή ζάχαρη και ακόμα πιο πολλά αυγά. Οπότε όσοι έχετε ζάχαρο ή χοληστερίνη μακριά! Απαγορευμένη λιχουδιά η συγκεκριμένη.

Και έτοιμα για φούρνο!


Μέσα σε 20 λεπτά οι μυρωδιές σε κατακλήζουν κι άντε μετά να πείσεις τον εαυτό σου ότι ακόμη είναι Μεγαλοβδομάδα...


Φυσικά υπάρχουν και αυτοί που δεν πτοούνται και τις τρώνε προκαταβολικά.


Όμως η αναμονή τις κάνει ακόμα πιο λαχταριστές!


Για άλλη μια φορά: Και του χρόνου!

8 σχόλια:

  1. Kαλο!Την 'μπατζινα" απο τα δικα μας μερη (Θεσσαλια) την γνωριζετε;
    Διαλυουμε σε μισο φλυτζανι νερο μαγια,αλατι,καλαμποκαλευρο.Κατοπινπροσθετουμε μισο φλυτζανι λαδι αραβοσιτελαιο,κολοκυθι τριμμενο και τυρι φετα.Ψηνουμε.Καθημερινο φαγητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. aerial! Η πιο γλυκιά ανάρτηση! Μόνο που πρέπει να μας δείξεις τι είναι και πως γίνεται το πέτρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακουσα ότι τα τυριά είναι πιο ύποπτα για χοληστερίνες από ότι τα αυγά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ζάχαρη, την μπατζινα δεν την γνωρίζω αλλά φαίνεται ωραίο, οπότε τώρα που θα βγουν και τα κολοκυθάκια θα το κάνω οπωσδήποτε!

    Ανώνυμε 8:31, είτε από τα αυγά είτε από το τυρί το συγκεκριμένο γλυκό δεν ενδείκνυται για υπερκατανάλωση!

    Αμμοδύτη, περιμένω την τρίτη της παρέας να το δημοσιεύσει. Κάτι είχε υποσχεθεί στο παρελθόν, οπότε λίγη υπομονή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιαμ... Γιαμ...Γιαμ...
    Δεν έχω καλύτερο από τις Τυρόπιτες Τήνου.
    Κάτι παρόμοιο φτιάχνουν και στην Σαντορίνη που τα λένε μελιτίνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτά γιατί δεν τα πουλάνε το καλοκαίρι στα μαγαζιά; Είχα πάει σε ένα μεγάλο φούρνο στη χώρα και δεν τα είχαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμε, το καλοκαίρι, το "πέτρωμα" είναι δυσεύρετο. Και αν πουλάνε τα μαγαζιά, μπορεί να είναι και με γάλα ...Βελγίου. Νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. O συνδυασμός τυριού με γλυκιά γεύση και λίγο κανέλα σε πίτες είναι φανταστικός.
    Μπράβο Aerial.
    @αλλενάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή