Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Ξαναγράφεται Ιστορία;


Με αυτά που γίνονται, και με την επίσκεψη Ερντογάν, αισθάνομαι ότι στην Ελλάδα ξαναγράφουμε την Ιστορία. Θα θυμάστε όσοι με διαβάζετε, πόσο είχαν ενοχληθεί πολλοί από την Τήνο όταν είχα παρουσιάσει την άποψη ότι η θαυματουργή εικόνα της Μεγαλόχαρης ήταν εφεύρεση των αρχών του 19ου αιώνα για ισχυροποίηση εθνικών στόχων. Η άποψη αυτή ανέτρεπε ιδέες που πολλοί θεωρούσαν ιερές, ή αναμφισβήτητες, άσχετο ποια είναι ή ήταν η «αλήθεια».


Η Ελληνική Ιστορία ξαναγράφεται. Εδώ και μήνες υπάρχει γκρίνια για ένα βιβλίο της 6ης Δημοτικού,
κάποιας κυρίας Ρεπούση. Δεν πάω πια στην 6η Δημοτικού και δεν έδωσα σημασία, ωστόσο φαίνεται ότι αυτή η κυρία παρουσίαζε στους πιτσιρικάδες μια Ιστορία διαφορετική από αυτήν που ήξερα, λιγότερο «Ελληνική», ή τουλάχιστον άφηνε ερμηνείες που στον καιρό μου θα ήταν αντεθνικές. Την καταστροφή της Σμύρνης φαίνεται την περιέγραφε σαν συνωστισμό στην προκυμαία. Κάτι τέτοια έλεγε και ο Ερντογάν, όταν αναφέρθηκε στους Μικρασιάτες που ήρθαν εδώ μετά την τραγική προσπάθειά μας να ανακτήσουμε την Γη της Ιωνίας (χαχαχα, θα χαρακτηριστώ εθνικόφρων ή Ελληναράς τώρα) σαν «μετανάστες». Ρωτήστε κανένα Έλληνα «μετανάστη» της περιόδου να σας πει…

Η κυρία Ρεπούση ωστόσο, και κάποια κυρία Δραγώνα, και κάτι άλλες κυρίες, έχουν αρχίσει να γίνονται κόκκινο πανί για ανθρώπους που τολμούν και εκστομίζουν εκφράσεις όπως «
η Πατρίδα είναι σε κίνδυνο»




Η τελευταία σύμπτωση ήταν πάλι στο ΜΕΓΚΑ... αυτή την φορά στις «7 θανάσιμες πεθερές». Όχι δεν βλέπω τέτοια, ούτε πολυβλέπω τηλεόραση, αλλά έτυχα να παίζω με τα κανάλια όταν είδα κάτι που έμοιαζε με παρωδία από σκετς για το 1821, με κακούς ή περίεργους Έλληνες και καλούς Τούρκους. Είπα μέσα μου ότι θα βρήκα κάποιο Ελληνόφωνο τουρκικό κανάλι που κάνει προπαγάνδα, αλλά ήταν το ...ΜΕΓΚΑ! Μπορεί να βλέπω φαντάσματα, αλλά λίγο το Αιγαίο, λίγο η …Ελληνοτουρκική φιλία (με εμάς φαλιρισμένους και αποχαυνωμένους), κάτι δεν μου κάθεται καλά, αφού τα οικονομικά και πολιτικά αδιέξοδα συνήθως έχουν ...ασύμμετρες διεξόδους.

9 σχόλια:

  1. Γελάω μ' αυτά που διαβάζω για την Ρεπούση και τις προαγωγές της. Μα έτσι λειτουργεί η ελληνική ακαδημαϊκη κοινότητα. Αν θέλεις διδακτορικό στο λένε έξω απ' τα δόντια, αν δεν έχεις μέσο μην κάνεις τον κόπο. Λουζόμαστε αυτά που ανέχτηκε αυτή η γενιά και οι προηγούμενές της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΘA ΠAPATHPHΣATE OTI O ΠAΠANΔPEOY EIΠE:
    Οι συμπολίτες μας θα υποστούν μεγάλες θυσίες,…
    ΔHΛAΔH TA ΠAΣOKIA KAI TA YΠOΛOIΠA ΛAMOΓIA…ΔEN ΘA YΠOΣTOYN TIΠOTE
    EIMEΘA OΛOI KOPOΪΔA ΔIOTI ΨHΦIZOYME ΣYMΦEPONTOΛOΓIKΩΣ EMEIΣ OI EΛΛHNEΣ KAI OXI ΣTPATHΓIKΩΣ
    ΨHΦIΣATE NA EΛΘOYN ΠAΛI OI KΛEΠTEΣ KAI OI ΛOΠOΔHTEΣ TOY ΠAΣOK
    TΩPA AΣ TA ΓEYTOYME. EΓΩ BAZΩ ΣTOIXHMA OTI EAN ΓINOYN EKΛOΓEΣ ΠAΛI TO ΠAΣOK ΘA BΓH.
    ΘA ΠAPOYN KAI TA ΔIΣ KAI TPEΞTE MAKAKEΣ NA BΓAΛETE TO ΦIΔI AΠO THN TPYΠA.
    NOMIZETE OTI O KAΣTANIΔHΣ ΘA KANEI NOMO ΠEPI EYΘHNHΣ YΠOYPΓΩN;
    AYTA EINAI TΩN OΠIΣΘIΩN AΓAΠHTOI MOY. ΓIA TA KΛEIΣΩME TO ΣTOMA MAΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα Αμμοδύτη. Νομίζω δεν θα βρεις άλλη χώρα της οποίας οι γηγενείς(;) να την εχθρεύονται τόσο.
    @αλλενάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θυμάστε βεβαίως την υπόθεση του περιβόητου ταξιδιού της χλιδής του Ν. Παπανδρέου στο Άμπου Ντάμπι με το προεδρικό αεροσκάφος και τις δεκάδες χιλιάδες ευρώ έξοδα στο handling του αεροδρομίου. Αυτή η υπόθεση δεν θα είχε έρθει ποτέ στη δημοσιότητα εάν δεν υπήρχε η φωτογραφία της Συμέλας Παντζαρτζή που τον αποθανάτισε μαζί με τους “επίσημους” συνομιλητές. Σκοπός του ταξιδιού ήταν η σύναψη συμφωνίας για τα ναυπηγεία του Σκαραμανγκά και βέβαια τα περιβόητα γερμένα υποβρύχια.

    Ξεκινήσαμε τότε μία έρευνα για να δούμε τι ρόλο έπαιζε η παρουσία του ΝΑΠ σ’ εκείνο το ταξίδι αφού δεν είχε κανέναν θεσμικό ρόλο, ούτε δικαίωμα να βρίσκεται στο αεροσκάφος. Καταλήξαμε σε ενδιαφέροντα ευρήματα που τα είχαμε παρουσιάσει εδώ: Χυδαία πρόκληση: Ντόλτσε βίτα με τα λεφτά του Ελληνικού λαού κάνει ο “Πρίγκηψ Νικόλαος” Παπανδρέου, του Ανδρέα.

    http://olympia.gr/2010/05/17/nikos-papandreou-abu-dabi/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μποτίλια στο πέλαγος18 Μαΐου 2010 στις 2:35 μ.μ.

    Το ξύλο έχει δυο άκρες. Στην περίπτωση της ιστορίας, η μια αποτελεί την διαστρέβλωσή της. Η άλλη αποτελεί κριτική της μελέτη σε βάθος, με στόχο το ξεπέρασμα αρκετών στερεότυπων που επικρατούν, ώστε οι υποθήκες της να αποκατασταθούν στον επόμενο γύρο.
    Όσο κάποιοι επιχειρούν το πρώτο, τόσο μας ωθούν στο δεύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το ψέμα είναι μέρος της ζωής μας πια (πολιτική, μίζες, φοροδιαφυγή, αυθαίρετα). Στην ιστορία θα κολλήσουμε τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Την ιστορια την γραφουν και μετα την ξαναγραφουν οι ιστορικοι.Δυστυχως δεν υπαρχει αλλος τροπος.
    Ειναι που λεμε:
    "Ετσι ητανε ή ετσι επρεπε να ειναι..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλέ μου άνθρωπε!
    Εμείς της Διασποράς όταν ακούμε ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να ξαναγράψει την Ιστορία μας για να μην γκρινιάζουν οι γείτονές μας μένουμε άναυδοι. Πού αλλού ακούστηκε ότι την ιστορία την γράφει η εκάστοτε κυβέρνηση; Εγώ νόμιζα μέχρι τώρα ότι την γράφουν οι ιστορικοί. Έπεσα από τα σύννεφα και θυμήθηκα τα βιβλία της χούντας. Κάτι δεν πάει καλά στο μυαλό των ιθυνόντων μας. Θέλουν γιατρό επειγόντως.
    Ο Γιαννούλης Κελλιανός εν ξενιτεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή