Κυριακή 22 Αυγούστου 2010
Πλέγματα, κόφτες και άλλα εργαλεία
Αυτή η ανάρτηση είναι λίγο «τεχνικού περιεχομένου» και άσχετη με τα συνήθη θέματα που με απασχολούν, αλλά είναι μέρος του Περίεργου 48ώρου, και θα το καταλάβετε σε 1-2 αναρτήσεις…
Ίσως ξέρετε τι είναι τα δομικά πλέγματα… Χρησιμοποιούνται (τα ελαφριά) σε πρόχειρες κατασκευές ενισχυμένου σκυροδέματος, τα πιο βαριά σαν μέρος του οπλισμού σε τοιχία, πλάκες, και τέτοια. Τεχνικές πληροφορίες και προδιαγραφές για δομικά πλέγματα από τις δύο μεγάλες εταιρίες που τα φτιάχνουν, μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ.
Τα ελαφριά πλέγματα με διατομή σιδήρου από 4,2 χιλιοστά έως 6 χιλιοστά θα τα δείτε δυστυχώς σε όλη την Τήνο σαν υλικό περίφραξης, αφού οι ξερολιθιές δεν φτάνουν για προστασία από αδέσποτα κατσίκια – για καταπατητές, ούτε λόγος. Τα πλέγματα έχουν μήκος περί τα 5 μέτρα και πλάτος περίπου 2 μέτρα, και οι περισσότεροι τα κόβουν στα δύο, για οικονομία. Το πλέγμα, ολόκληρο, ύψους 2 μέτρων είναι αδιαπέραστο εάν στηριχτεί κατάλληλα, εκτός εάν το κατσίκι ή ο καταπατητής έχουν κόφτη. Οι κόφτες είναι σχετικά φτηνοί, κάθε οικοδόμος ή μάστορας έχει από 2, έναν μεγάλο για μπετόβεργες και έναν μικρό για πλέγματα.
Πάμε λοιπόν στο μέγα τεχνικό ζήτημα του 48ώρου: Μπορεί κάποιος καταπατητής, ή διαρρήκτης, να κόψει πλέγμα, έστω και το 4άρι με εργαλείο ελαφρύτερο του μικρού κόφτη; Όπως π.χ. πένσα, τανάλια, κοφτάκι, ή πολυεργαλείο; Ρώτησα 2-3 οικοδόμους, μου επιβεβαίωσαν ότι το πλέγμα δεν κόβεται με μικρά εργαλεία, αλλά με κόφτη. Δοκίμασα με μικρά εργαλεία: Κάτι έκανα με πένσα με μεγάλα χερούλια, αλλά μετά το δεύτερο κόψιμο πονούσαν τα χέρια μου, και στο τρίτο, η πένσα είχε αρχίσει να πλέει τα λοίσθια. Δοκίμασα με δύο πολυεργαλεία Leatherman, ούτε για αστείο. Τα πολυεργαλεία τα καταφέρνουν με σύρμα 12άρι και 14άρι, και με το ζόρι 18άρι. Το 40άρι ή το 50άρι, ούτε για αστείο.
Πάμε στο πρακτικό θέμα: Θα περίμενε κανείς έναν φτωχοκακόμοιρο τουρίστα, που μάλλον δεν έχει να φάει και κουβαλάει τσιμπράγκαλα και αντίσκοινα και υπνόσακους στην πλάτη σαν γάϊδαρος να κουβαλάει και πολυεργαλείο; Πιθανόν. Τα καλά κάνουν πάνω από 150 ευρώ, εάν δεν πληρώνεις δωμάτιο και αφοδεύεις στο ύπαιθρο και σκουπίζεσαι με βοτσαλάκια, ίσως σου περισσεύουν 150 ευρώ για πολυεργαλείο. Όταν εγώ ήμουν τσαντηρόβιος, δεν είχα λεφτά ούτε για το εισιτήριο του λεωφορείου...
Ο κόφτης είναι πολύ φτηνότερος, αλλά αμφιβάλλω εάν τα ταλαίπωρα άστεγα και μάλλον πεινασμένα παιδιά κουβαλάνε κόφτη. Είναι βαρύς, άβολος, μεγάλος, και περίεργος -- να σε δει και κανείς στο πλοίο με κόφτη!...
Και φτάνω στο πρώτο ερώτημα: Εάν δείτε ένα πλέγμα, φρεσκοκομμένο όμορφα και τακτικά, 10-15 κοψιές, η μια κάτω από την άλλη, και δίπλα του στέκονται 5-6 τσαντηρόβιοι μερικοί αμούστακοι και κορίτσια, και ένας ντόπιος οικοδόμος εξυπηρετικός και χαμογελαστός, εκεί λίγο κάτω από τα 30, τι θα συμπεράνετε; Πώς κόπηκε το πλέγμα; Aπό τα αμούστακα, ή από τον οικοδόμο;
Κι αν δείτε δίπλα και ένα όρθιο φτυάρι, σαν αυτά που έχουν οι οικοδόμοι για να ταράζουν χαρμάνια και να καθαρίζουν ξερεματιστές… ποιος το έφερε το φτυάρι; Τα καημένα τα παιδάκια; Ή ο οικοδόμος;
Και το τελευταίο ερώτημα: Για διάρρηξη μιλάμε; Ή για διακοπές στην Τήνο;
Αυτά για τώρα.
Γελούδες μαρέ δεν έχετε στα Κάτα Μερ';
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκείνο που θα πρέπει να σε προβληματίσει περισότερο, είναι πιός μπορεί να δημιούργησε τις προυποθέσεις στο μυαλό του οικοδόμου η των αμούστακων ώστε να διαρήξουν την περίφραξη της γής σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔες και κονέ με ναρκωτικά
ΑπάντησηΔιαγραφήΘησαυρό ψάχνουν;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠερίεργα πράγματα...
Ξελιγώθηκα στο γέλιο με τις περιγραφές σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάτι βρωμάει εκεί, φίλε σταύρωσέ τα τα ρεμάλια.
Χαίρομαι πάντως που γράφεις πάλι, μου 'χες λείψει τόσο πολύ!
Μήπως η παρέα έχει αποφασίσει να ρίξει την Κολυμπήθρα για να την αγοράσει φτηνά και να την "αναπτύξει"? Για μάθε πως δούλεψαν αλλού στην Τήνο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην Κολυμπήθρα έξω από το δικό σου μαστουρώνουν σίγουρα. Ο ένας είναι γνωστός και στην Χώρα. Χτες το βράδι ήταν απέξω 4-5 αντίσκοινα κανεις μέσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπι την ευκαιρία.. μια ερωτηση.. Πως σου φαίνεται η "επιδότηση-πράσινο δάνει" της eurobank για οικιακά φωτοβολταϊκά ?
Διαβάζω ήδη στο ενημερωτικό που μου έστειλαν:
-Ετήσιο έσοδο μέχρι και 7.500
-Απαλλαγή μια και καλή απο λογαριασμο ΔΕΗ
-Αποπληρωμή εύκολα του δανείου
-Εξασφάλιση ΣΙΓΟΥΡΟΥ ετήσιου καιΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ εισοδηματος για 25 χρόνια
Σαν πολλά δεν μας "χαρίζουν" ??
Κράτα μικρό καλάθι ..λένε εδώ..
Εσύ τι λές?
(Το ξαναστέλνω εδώ γιατί μάλλον δεν το είδες σε παλαιότερη ανάρτηση που το έστειλα)
ανώνυμε με τα φωτοβολταϊκά, δεν μπορώ να σου δώσω τέτοια συμβουλή. Πρόσεξε μήν το δάνειο έχει καμμία προσημείωση στο ακίνητο. Και αυτό, γιατί το Δημόσιο έχει πλούσιο παρελθόν υπαναχώρησης σε υποσχέσεις εγγυημένων πληρωμών (δες πόσες επιδοτούμενες βιομηχανίες έκλεισαν, ή πόσες ΒΙΠΕ είναι κουφάρια) και τα πολλά λεφτά των φωτοβολταϊκών είναι από την ακριβή τιμή του ρεύματος που θα σου πληρώνει ο ΔΕΣΜΗΕ, αλλά ο ΔΕΣΜΗΕ δεν μπορεί να τα τρώει αυτά τα λεφτά, θα στα χρεώνει εσένα ή στον γείτονα στην τιμή του ρεύματος, και κάποια στιγμή (που στο σημερινο οικονομικό κλίμα δεν είναι απίθανη), ή δεν θα έχει να σε πληρώνει, ή δεν θα μπορεί να σε πληρώνει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε κάθε περίπτωση διάβασε (και καλύτερα ο δικηγόρος σου) τα ψιλά γράμματα, στους όρους του δανείου. Προσωπικά, δεν θα το έκανα, γιατί στην Ελλάδα αλλάζει το Σύνταγμα κάθε 3-4 χρόνια, ο φορολογικός νόμος κάθε 6 μήνες, και ορίζοντες 10ετίας και 20ετίας απλά δεν υπάρχουν. Άσε που η απόδοση των φωτοβολταϊκών που θα βάλεις μετά τον 5ο χρόνο θα αρχίσει να πέφτει, και αμφίβολο τι θα κάνουν μετά 10 χρόνια, ή αν αυτός που θα σου τα πουλήσει θα υπάρχει μετά 10 χρόνια. Σε 25 χρόνια, στατιστικά, το πολίτευμα, τα σύνορα και ένα σωρό άλλα πράγματα είναι αβέβαια -- δες την Ιστορία. Δεν υπάρχει φωτοβολταϊκό που να έχει αποδόσεις μετά 15 χρόνια.
Αλλά θα πρέπει να αποφασίσεις για τον εαυτό σου.
Και ο τύπος στον Αγιο Φωκά καταπάτησε με κοντέηνερ γειτονικό χωράφι και τον έβγαλαν έξω
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαράξενε... ελπίζω να είσαι καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικά και έχω άποψη και ποιός δημιούργησε της προϋποθέσεις (όσον αφορά παιδεία και νοητική προσέγγιση) και ποιός είχε τις αρχικές ιδέες, και ποιός είναι ο διευκολυντής, και ποιός έχει αιτήσεις και δεν έχει δώσει άδειες, και ποιός έχει.
Έχω άποψη και στο τι λένε οι 5-6 οικογένειες που πήγαιναν στην άκρη της Κελλιανής για μπάνιο, και τώρα δεν μπορούν... Και δεν βάζω την δικιά μου στοπν αριθμό.