Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010
Ουράνια σώματα
Χάζευα διάφορα πράγματα περιμένοντας να βραδιάσει, μπας και δω τον Άρη να δύει. Το πουλί που είδα να περνάει, λίγο μακριά, δεν έμοιαζε με βαρβακίνα (falco eleonorae) ή με γερακίνα (buteo buteo), ήταν σαφώς μεγαλύτερο.
Τα καλά παιδιά της Ορνιθολογικής, που το είδαν σε email απεφάνθησαν ότι δεν είναι σπιζαετός, και με το μικρό ράμφος, μεγάλα πόδια και πέντε αντί έξη «δάκτυλα» είναι μάλλον αποδημητικός καλαμόκιρκος (Circus aeruginosus). Τα αρπακτικά αυτά περνάνε τώρα για νότια μέρη, και αυτός σίγουρα πήγαινε νότια.
Ο καιρός άρχισε να συννεφιάζει (όπως έλεγε και το δελτίο), και άρχισα να αμφιβάλλω ότι θα δω πλανήτες…
Λίγο νότια της Δύσης, ωστόσο, φάνηκε ο Άρης. Εκτός αν είναι απάτη του φακού, σαν να είναι και αυτός ¾ γεμάτος (και οι οι πλανήτες περνάνε φάσεις σαν το φεγγάρι, αλλά δεν το έχω ψάξει για να το πω με βεβαιότητα). Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι …δύει.
Η Σελήνη δεν είναι γεμάτη ακόμα. Μεθαύριο.
δεν έχεις καθαρότερη φωτό; Με χρώματα πχ, (θα μου πεις βέβαια, είναι απόγευμα προς βραδάκι...), θα βγάζαμε ευκολότερα άκρη...
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα μπορούσε να είναι και αετογερακίνα
(Buteo Rufinus) που είναι μεγαλύτερη από την κοινή ποντικοβαρβακίνα (buteo buteo), έχει μακριά πόδια, 5 ανοιχτά πρωτεύοντα και ζει στα νησιά του Αιγαίου, ειδικά στα πιο άνυδρα μέρη...
Σε μία ιδιαίτερη κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο το Αρχιπέλαγος παίρνει θέση και τάσσεται στο πλευρό όλων εκείνων που αντιτάχθηκαν με συνεχείς αγώνες και θυσίες στα σχέδια εταιρειών που χάριν του κέρδους και χωρίς ηθικές ή περιβαλλοντικές αναστολές λεηλάτησαν και συνεχίζουν να λεηλατούν τους σπάνιους βιοτόπους της Στερεάς Ελλάδας και έθεσαν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία των κατοίκων της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο Αρχιπέλαγος στήριξε εξ αρχής τις πρωτοβουλίες της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον και τα κινήματα που γεννήθηκαν μέσα από τους αγώνες για την αντιμετώπιση της καρκινογόνου βιομηχανικής ρύπανσης στον Ασωπό και την Μεσσαπία, για τη διάσωση των ορεινών όγκων της Γκιώνας, της Οίτης και του Ελικώνα, την ακύρωση των ρυπογόνων μονάδων λιθάνθρακα (Αντίκυρα, Μαντούδι, Λάρυμνα, Αλιβέρι), την αναστολή της επικίνδυνης καύσης των αποβλήτων στη Θήβα, την αποτροπή εγκατάστασης αντίστοιχης μονάδας στο Αλιβέρι και την ανάδειξη των προβλημάτων του Μαλιακού, του Κορινθιακού και του Ευβοϊκού.
Η σπουδή με την οποία σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης και η εκ νέου συγκέντρωση εξουσιών και αρμοδιοτήτων οδηγούν σε διαιώνιση παρωχημένες πολιτικές και παρέχουν σωσίβιο σε πολιτικούς, που κατάφεραν να αφαιρέσουν την ελπίδα από ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού πληθυσμού.
Απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο, καλούμε πολίτες και συλλογικότητες ανά την Ελλάδα να συμμετάσχουν ενεργά στις εκλογές του Νοεμβρίου αψηφώντας κομματικές επιταγές και τεχνητά διλήμματα. Όσα εμπόδια κι αν ορθώνονται απέναντι στην προοπτική της αυτόνομης καθόδου, οι ενεργές ομάδες πολιτών πρέπει να συνεχίσουν να διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο τους. Η πορεία πολλών εξ αυτών μέχρι σήμερα έχει δείξει, ότι μπορούν να τα καταφέρουν και σε πολύ πιο αντίξοες συνθήκες.
Στο πρόσωπο της Δέσποινας Σπανούδη, υποψήφιας περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας βρίσκουν φωνή όλοι όσοι συμμετείχαν στους παραπάνω αγώνες και όσοι μάχονται μέχρι σήμερα για κοινωνική αξιοπρέπεια, ποιοτικές συνθήκες διαβίωσης και προστασία του φυσικού μας πλούτου.
Το χρίσμα σε αυτή την υποψηφιότητα δεν το έδωσε κανένα κόμμα, αλλά η ίδια η κοινωνία. Ως ενεργό και μαχόμενο κομμάτι αυτής, το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας συντάσσεται και στηρίζει τη Δέσποινα Σπανούδη και το “Αυτοδιοικητικό Κίνημα Στερεάς Ελλάδας – Εύβοιας".