Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010
Πολέμου Κάμπος
Πάντα είχα απορία σε ποιόν πόλεμο αναφέρεται η ονομασία «Πολέμου Κάμπος». Του Πολέμου ο Κάμπος είναι το οροπέδιο στην παραπάνω φωτογραφία (μεγαλώνει με κλικ, είναι 1,2 Mb…). Αριστερά στο βάθος φαίνεται η Γυάρος, δεξιά η Κολυμπήθρα. Η Ανδρος, Δ-ΒΔ έχει χιόνια. Η φωτογραφία είναι προπέρσινη. Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες από το Μελισσοβούνι (που έχει ένα μεγάλο περιφραγμένο περίβολο που είναι μάλλον οχύρωση παρά μαντρί για ζώα). Στο βάθος είναι οι «Αλώνες» ή «Πολεμίστρες» ή "Ανεμόμυλος" για τους Ιστερνιώτες, και κατά μήκος έχει διάσπαρτα κτίσματα, αγνώστου χρήσεως, όλα με «μεγάλες» πέτρες. Τα μέρη αυτά τα έχει επισημάνει ο π. Αντώνης στο βιβλίο του και στην ophioussa.com. Οι «πόλεμοι» που μπορούν να έχουν συμβεί εδώ είναι με Τούρκους ή πειρατές; Με Άραβες; Εμφύλιοι… Χωρίς να είμαι ιστορικός, η φαντασία μου με πάει στο 700-800 μΧ και σε άμυνες Βυζαντινών εναντίων Αράβων ή άλλων πειρατών. Τα περισσότερα πήλινα στην Βαθειά Λίμνο, είναι εκείνης της περιόδου, και ήταν καθιερωμένη τακτική της Ανατολικής Ρώμης (και του Βυζαντίου) να στέλνει τον πληθυσμό στα βουνά κατά την διάρκεια επιδρομών… Αναρωτιέμαι αν θα μάθουμε ποτέ…
Από την Ανατολική πλευρά φαίνεται η Καστέλλα, η Βίγλα, ή Τρικόκαστρο ή Τουρκόκαστρο (οχυρωμένο παρατηρητήριο είναι με χώρους για άναμμα φωτιάς για σινιάλα), και ίχνη σοβά-ποζολάνας, σε κτίσματα. Και αυτό μπορείτε να το δείτε στην ophioussa. Μικρογραφία του Ξώμπουργου. Το Ξώμπουργο, και ο Τσικνιάς φαίνονται, αν μεγαλώσετε την εικόνα.
Δεν ξέρω πόσοι από εσάς έχετε πάει στο Πολέμου τον Κάμπο… Έχει άφθονα μονοπάτια που οδηγούν εκεί (τα έχω σημαδέψει στην ophioussa) και σας ορκίζομαι ότι το ανέβασμα δεν είναι πολύ δύσκολο και το τοπίο μαγικό. Μην λερώσετε, οι ειδικοί έχουν πει ότι το νερό στα Έξω και Κάτω Μέρη και στα Ιστέρνια, Καρδιανή, και ίσως στα Μέσα Μέρη μαζεύεται από τις βροχές στο οροπέδιο. Ακούω ψιθύρους για αιολικά και τέτοια εδώ πάνω.. Να προλάβετε να το δείτε, με παιδάκια κατά προτίμηση, όσο προλαβαίνετε.
Θα αρχίσω να περνάω τις φωτό από την ophioussa.com στο Google Earth, ώστε να φαίνονται...
Όλα αυτά τα μέρη με ονομασίες που κρύβουν μακρινά ιστορικά συμβάντα μου ανάβουν το ενδιαφέρον. Πρώτος ο παπα Αντώνης άρχισε να τα φέρνει στην προσοχή μας με τις έρευνές του. Τώρα που θα παλιννοστήσω στα Κελλιά για μια βδομάδα (1 με 7/8 Νοέμβρη) θα ήθελα να προσφερθεί κάποιος από σας ... ξεναγός για να με περιηγήσει. Κάνετε πάντως μια καλή προσπάθεια ευαισθητοποίησης. Συνεχίστε. Ίσως και τα πούμε από κοντά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς δεν υπάρχουν άμυνες...
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα περάσουν τα φουσάτα και όταν μείνει η γη έρημη, θα φύγουν να μας αφήσουν στην ερημιά μας, μόνο που τότε θα είναι η πραγματική ερημιά...
ΟΦΙΟΣ
http://alalazontatopia.blogspot.com/2010/10/httpvimeo.html
ΑπάντησηΔιαγραφήΠως πας εκεί?
ΑπάντησηΔιαγραφήμε το μλαααρ.
ΑπάντησηΔιαγραφή