Τρίτη 10 Μαΐου 2011

της Κόρης ο Πύργος


Μέχρι που έγινε ο «αμαξωτός» (πότε έγινε;  Δεκαετία 90;  κάπου εκεί), της Κόρης ο Πύργος ήταν λιγάκι μυστήριο για αυτούς που δεν είχαν χωράφια και δουλειές εκεί, ή για όσους δεν ήταν από τα Κάτω Μέρη, λόγω απόστασης.

Τα τελευταία 20 χρόνια το μέρος είναι σαφώς πιο προσιτό, όχι μόνο για τους περίεργους επισκέπτες αλλά και για τους ντόπιους που έχουν αρχίσει και επισκευάζουν τα σπίτια που είναι εκεί.


Η χρονολόγηση του οικισμού δεν είναι σίγουρη (ή τουλάχιστον δεν την ξέρω εγώ).  Υπάρχουν δύο διακριτά συγκροτήματα «σπιτιών» (με μαύρα βέλη) ένα σχετικά νότια (αριστερά στην φωτό) και ένα στην κορυφή (δεξιά).


Το αριστερό συγκρότημα είναι σαφώς πιο πρόχειρες ή φτωχές ή μικρές (ή παλιές) κατασκευές. Όλα έχουν τζάκια, χαμηλά, σχεδόν στο πέτρινο πάτωμα και πόρτα με «καταστέγα» στο νότιο τμήμα τους.


Το δεξί συγκρότημα έχει «δίπατα» σπίτια με ξεχωριστά κατώγια, και χωρίς νε είμαι εδικός θα έλεγα ότι πρόκειται για κατασκευές του 19ου ή αρχών 20ου αιώνα, αλλά μάλλον πάνω σε, ή με υλικό από προγενέστερα κτίσματα. Μερικά κτίσματα από μία πλευρά παρουσιάζουν «φρουριακή διάταξη» και από την άλλη μοιάζουν με αγροικίες

Η εκκλησία του Άγιου Φραγκίσκου είναι αριστερά (μωβ βέλος) και δίπλα υπάρχει ίχνος από προγενέστερη εκκλησία. Αν κατάλαβα τι μου είπε ο παπα-Μάρκος, η παλιά εκκλησία είναι ίσως του 17ου αιώνα και η «καινούργια» ίσως του 18ου, αλλά μπορεί και να μην θυμάμαι καλά.

Υπάρχουν δύο πηγές (με θαλασσί χρώμα), αριστερά σε ιδιωτικό χώρο, και στο κέντρο σε δημόσιο.  Ο οικισμός συνδέεται με μεσαιωνικά δρομάκια με την Παλιοκλησιά και τα Έξω Μέρη από το λαγκάδι του Μαραγκού, με τα Κάτω Μέρη με «δρόμο» που διασχίζει το λαγκάδι και περνάει από την Πασάρα και από εκεί στα Πυργιά και στην Αετοφωλιά και τα Κελιά, και με την Χαλακιά, «τς Βελαν’» και το Λιμοκό.


Οι παλιοί έλεγαν ιστορίες για «χρυσή γουρούνα με χρυσά γουρουνάκια», δεν έχω ακούσει κανέναν να γίνεται απότομα πλούσιος από της Κόρης τον Πύργο, αλλά δεξιά στην φωτό, εκεί που είναι τα δύο λευκά βέλη υπάρχουν ίχνη από τείχος ή τοίχο που νομίζω είναι ο λόγος που η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη «αρχαιολογικός χώρος».


Όλη η περιοχή έχει ίχνη από κτίσματα που είναι ή χαρακτηρισμένα «αρχαία» ή ίσως είναι «αρχαία» αλλά δεν είναι γνωστά στους αρχαιολόγους,.  Αυτά τα έχει πει πολύ πριν από μένα ο παπα-Αντώνης, στο βιβλίο του και στις «αρχαιολογικές διαδρομές» στην ophioussa.com.  Στον παραπάνω χάρτη έχω σημειώσει γνωστούς και εικαζόμενους αρχαιολογικούς χώρους που φαίνονται εύκολα από τον μη υποψιασμένο επισκέπτη.

Ευελπιστούμε να μαζέψουμε αυτά τα στοιχεία, αρχίζοντας από ένα σκαρίφημα του οικισμού στον χώρο του. Η πρώτη φωτό, η προτελευταία, και ο χάρτης, μεγαλώνουν με κλικ.

1 σχόλιο:

  1. Καλή η ξενάγησή σου στον οικισμό. Θα φροντίσω να τον περπατήσω αυτές τις μέρες που έρχομαι στην Τήνο για λίγο. Λόγω απεργίας θα χάσω την αυριανή μέρα στην Αθήνα. Αλλά την Πέμπτη θα είμαι στα Κελλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή