...οργάνωσαν η Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Άνδρου, σε συνεργασία με το Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία και το Σύλλογο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου και πραγματοποιήθηκε στις 28/10 στη Χώρα της Άνδρου...
Στη συζήτηση που ακολούθησε τις προβολές και κράτησε περίπου τρεις ώρες, εκτός των προσκεκλημένων και εκπροσώπων των οργανωτών παρέστησαν και συμμετείχαν, ο Δήμαρχος Άνδρου κος Γιάννης Γλυνός, ο δημοτικός σύμβουλος επικεφαλής της αντιπολίτευσης κος Θεοδόσης Σουσούδης, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και περίπου 80 πολίτες.
Το περιεχόμενο και των τριών ταινιών που προβλήθηκαν φώτιζε τις λιγότερο γνωστές πτυχές των βιομηχανικής κλίμακας εφαρμογών αιολικής ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, όσο αφορά την αμφισβητούμενη αποτελεσματικότητα και οικονομική βιωσιμότητα καθώς και τις τοπικές επιπτώσεις τέτοιων τεράστιων εγκαταστάσεων.
Σε ολιγόλεπτες παρεμβάσεις παρουσιάστηκαν με επιχειρήματα οι αντιθέσεις σε επικείμενα εκτός κλίμακας-φαραωνικά έργα στην Κρήτη (4000MW), στη Σκύρο (330 MW) στην Ικαρία (330MW) και φυσικά στην Άνδρο (άνω των 550MW). Κοινά σημεία ο γιγαντισμός των έργων, η απουσία τοπικών μελετών υπολογισμού φέρουσας ικανότητας και χωροταξίας, η απειλή προστατευόμενων περιοχών και η πλήρης παράκαμψη των τοπικών κοινωνιών κατά τους σχεδιασμούς.
Το συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι από την Άνδρο ξεκινάει ο μη αναστρέψιμος και χωρίς προηγούμενο μετασχηματισμός του μοναδικού χώρου του Αιγαίου με τα βασικά ερωτήματα- προϋποθέσεις κάθε σχεδιασμού: τι ; πως ; που;- πόσο;- για ποιόν; - Αναπάντητα. Στην πράξη εφαρμόζεται μία στρατηγική με μοναδικό γνώμονα την παραγωγή επιδοτούμενης και υψηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας προς εξαγωγή, καταστρέφοντας τους τουριστικούς πόρους των νησιών.
Στην παρέμβασή του ο Δήμαρχος Άνδρου κος Γλυνός τόνισε με τη σειρά του την απουσία χωροταξίας και σχεδιασμού και παρομοίασε με εισβολή τις επικείμενες εξελίξεις στην Άνδρο. Έθεσε ως προϋπόθεση τον τοπικό σχεδιασμό και την υλοποίησή του με κατά προτεραιότητα δημοτική συμμετοχή . Ακόμη επισήμανε την σημασία του προγράμματος LIFE ούτως ώστε να προσδιοριστούν σαφώς οι ζώνες αποκλεισμού.
Πιο συγκεκριμένα τα 2 μεγαλύτερα και άμεσα υλοποιήσιμα έργα στην Άνδρο είναι:
- μια εγκατάσταση συνολικής ισχύος 119,6 MW και Δικτύου Διασύνδεσης, στις θέσεις «ΚΙΛΙΖΑ, ΛΟΥΚΟ, ΜΠΑΜΠΟ-ΒΙΓΛΙΕΣ, ΛΕΥΚΙΒΑΡΙ, ΑΓ.ΟΝΟΥΦΡΙΟΣ» (ευρύτερη περιοχή Ακρ. Καμπανός), Νήσου Άνδρου, Ν. Κυκλάδων, συμφερόντων γερμανού επιχειρηματία και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ, πού έχει λάβει έγκριση περιβαλλοντικών όρων που σημαίνει ότι το εν λόγω έργο, πήρε το τελικό πράσινο φως από τον υπουργό «περιβάλλοντος» και μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξεκινήσει η υλοποίησή του. Εφόσον υλοποιηθεί θα αποτελείται από 52 ανεμογεννήτριες ισχύος 2,3 MW και ύψους 100μ η κάθε μία. Συνολικά θα αναπτυχθούν σε μια έκταση περίπου 7 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Για κάθε μία χρειάζεται η δημιουργία πλατώματος περίπου τριών στρεμμάτων. Θα διανοιχθούν 13 χιλιόμετρα νέων δρόμων και θα «βελτιωθούν» άλλα 18 χιλιόμετρα για να περάσουν φορτηγά μήκους 40 μέτρων και οι μεγαλύτεροι γερανοί που υπάρχουν. Το έργο συνοδεύεται από νέα υποβρύχια διασύνδεση με την Αττική και θα διαθέτει κτίριο ελέγχου 500 τ.μ. και υποσταθμό 700 τ.μ. Η παραπάνω εγκατάσταση καταστρατηγεί όλους τους όρους της σχετικής απόφασης του Νομαρχιακού συμβουλίου Κυκλάδων και έχει λάβει αρνητική γνωμοδότηση από το τμήμα περιβάλλοντος της Περιφέρειας, αλλά η κεντρική διοίκηση αδιαφορεί Στην περιοχή έχουν αδειοδοτηθεί άλλες 10 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 12 MW ανεβάζοντας το σύνολο της περιοχής σε 64 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος περίπου 130 MW. Η ανάπτυξη αυτή προτείνεται δίπλα σε φωλιές μαυροπετρίτη, προστατευόμενου είδους και είναι σύμφωνα με διεθνείς μελέτες ασύμβατη με την προστασία του. Σχήμα οξύμωρο μια και έχει εγκριθεί πρόγραμμα LIFE για την προστασία του μαυροπετρίτη στο οποίο μάλιστα συμμετέχει και ο Δήμος Άνδρου.
- μια εγκατάσταση συνολικής ισχύος 140 MW (75 ανεμογεννήτριες) , στον κεντρικό ορεινό όγκο της Άνδρου, εντός προστατευόμενης περιοχής, συμφερόντων ομίλου Κοπελούζου, υποέργο ευρύτερου έργου συνολικής ισχύος 320 MW σε Άνδρο, Τήνο, Πάρο και Νάξο. Αρνητική (μη δεσμευτική) γνωμοδότηση για τα υποέργα και στα τέσσερα νησιά έδωσαν όλα τα αντίστοιχα δημοτικά συμβούλια (στην Άνδρο βάσει της απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου με ημερομηνία 26/10/2011). Δυστυχώς όμως η προθεσμία γνωμοδότησης του περιφερειακού συμβουλίου παρήλθε και σύμφωνα με το νόμο Fast Track νοείται ως θετική, πράγμα που αφήνει και εδώ μόνη οδό ακύρωσης το ΣτΕ.
Τελική διαπίστωση ότι για να εμποδιστεί ο πλήρης μετασχηματισμός της φυσιογνωμίας της Άνδρου, του Αιγαίου και της Ελλάδας σε ένα απέραντο ομοιογενές, εκχερσωμένο βιομηχανικό τοπίο με χιλιόμετρα τεράστιων δρόμων και διάσπαρτες εκατοντάδες ανεμογεννήτριες άνω των 100μ, με τεράστιες περιοχές να απαξιώνονται για άλλες χρήσεις γης όπως αγροτική, οικιστική, παραθεριστική, (αγρο)τουριστική κ.α. είναι απαραίτητο το πάγωμα των δρομολογημένων εξελίξεων και ο επανασχεδιασμός από μηδενική βάση αφού προηγηθεί ανάλυση κόστους- οφέλους των τεχνολογιών από ανεξάρτητο φορέα.
Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε η προσυπογραφή της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα την αναστολή εργασιών για το έργο του Καμπανού, στην οποία προβαίνουν διοργανωτές της εκδήλωσης, από πολίτες και φορείς του νησιού καθώς επίσης και η δημιουργία ολιγομελούς τοπικής επιτροπής.
Οι παραπάνω, καλούμε τον Δήμο να συγκαλέσει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με θέμα την συμμετοχή και του Δήμου στην προσφυγή, όπως συμβαίνει στη Σκύρο, την Πάρο και αλλού.
Άνεμος καπέλα κ΄νεί !!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://clayart.gr/wp/?p=227
ΑπάντησηΔιαγραφήτο είδα ανώνυμε 10:36, χωρίς να το κάνει ομορφότερο, δεν νομίζω είναι στου Πολέμου τον Κάμπο. Και για να φτάσει εκεί έχει ...φέης κοντρολ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό την φωτό τουλάχιστον και από την αναφορά στον δρόμο Τριποτάμου-Σμαρδάκιτο (που δεν υπαρχει τέτοιος δρόμος). Ή πάνω στα νταμάρια πάνω από την Αγία Μαρίνα είναι ή πάνω από το Σμαρδάκιτο, αν και η θέα είναι Στ' Κοσίνη
Και ποιό ελαιοτριβείο... Υπάρχει ελαιοτριβείο;
Και άυτή η ιστοσελίδα, τι ακριβώς είναι ;
amoditi to elaiotrivio iparxei kai leitourgei ....... alla epeidi den kseroun mallon kapioi to elaiotrivio einai ipersinxrono kai den vgazei apovlita vgazei mono nero kai pirina.
ΑπάντησηΔιαγραφήoi palioi lene oti o pirinas tis elias einai i kaliteri kopria ......
oxi kopria lathos ... me ton pirina tis elias oi palioi vgazoun raki gt o pirinas mporei na kaiei gia wra......
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.gevoulgarakis.com/Voulgarakis_gre/biomass.html
sigoura pantws den einai apovlita
Ωχ βοήθεια!!! Θα νοθεύσουν το ρακί!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα απόβλητα του ελαιοτριβείου σας μάραναν, που θα είναι για 1-2 μήνες το πολύ. Σιγά τις ελιές που έχει η Τήνος και ποιος σκύβει μέχρι σήμερα να τις μαζέψει ;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο γεγονός ότι όλη η Τήνος και ιδιαίτερα η πόλη, για δεκαετίες ολόκληρες είναι μια τεράστια σκαταποθήκη, δεν σας ενοχλεί ;;;
Υπολογίστε ελιές, κόστος ελαιοτριβείου, εργατικά κλπ και πες τε μου πόσο θα κάνει το κιλό το λάδι,που θα βγαίνει !!!
Γι αυτό σε τούτο δω τον τόπο, τίποτα δεν πάει μπροστά. Φώναξαν καμιά 10αριά για λίγα τσουβάλια ταγκές ελιές και αμέσως τους κάνανε λιοτρίδι. Περισσότερο συμφέρον θα ήταν να τους πλήρωναν τα εισιτήρια και την διαμονή τους για Άνδρο, για να τις βγάλουν και τα χρήματα αυτά να τα αξιοποιούσαν σε άλλες ανάγκες. Τώρα ξεσηκώθηκε και ο άλλος να βάλουμε ελιές στη Τήνο. Υπάρχει βρε ελιά σε κανένα κυκλαδονήσι με τον αέρα που έχει, Μαζευτείτε καμιά φορά μας κουράσατε οι ίδιοι και οι ίδιοι με τις ίδιες ανοησίες .
Δείτε εκεί να προχωρήσει ο βιολογικός για δεν θα πατάει άνθρωπος σε λίγα χρόνια στη Τήνο για περισσότερο από 3 ώρες.
106 ΤΌΝΟΥΣ ΗΤΑΝ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΤΑΝ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ ΑΥΤΟ ΄;
Μέχρι στιγμής έχουν πάει πάνω 50 άτομα και είναι κλεισμένο ως το τέλος του Νοέμβρη, σου λέει κάτι αυτό;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤους δέκα που φωνάζανε ήξερες να τους μετρήσεις
Εκείνο που ξέρω είναι ότι κάθε μέρα η Τήνος παράγει 106 τόννους σκατά κλπ απόβλητα, που πέφτουν στο κεφάλι όλων μας, όπως επίσης ότι αν δεν γίνει καμιά κοσμοιστορική αλλαγή γιατί γι αυτό παλεύουν όλοι σήμερα, να μην γίνει δηλαδή, ότι
ΑπάντησηΔιαγραφήτο πολύ σε 7- 8 χρόνια τα 50 και βάλε άτομα θάχουν απομείνει κάτι παραπάνω 5 .
RE SEIS O ANTHROPOS SAS GRAFEI GIA TA AIOLIKA KI SEIS ASXOLEISTE ME TIS ELIES
ΑπάντησηΔιαγραφήΡε σεις παλιά η Τήνος είχε μονάδες ταλκ, εμφιαλωμένων, βυρσοδεψείο, δεν ξεσηκωνόμαστε ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα κουβάρι όλα! Για τις ανεμογεννήτριες που έρχονται ήταν το αρχικό κείμενο. Για το ελαιοτριβείο, τον βιολογικό και δεν ξέρω γω τι άλλο γράφετε. Αυτό δεν είναι επίπεδο συζήτησης , φραπέ είναι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘυμάσαι την φραπελιά ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦάρμακον δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν !!!
Α κάπου διάβασα ότι απορρίφθηκαν αιτήματα ισχυρών για εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε Άνδρο Τήνο κλπ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα το εκλάβουμε ως θετικό ή να φυλαζόμαστε περισσότερο ;;;
καλα ολα αυτα καντε και καμια βολτα στον καινουργιο σκουπιδοτοπο χαμοσ απο σακουλεσ μεχρι αγαπη και φαλαταδο θα πανε
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί φυσάει μαϊστροτραμουντάνα ;;;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες και ανθρώπους που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον του δημάρχου, μαθαίνουμε ότι καθημερινά συρρέουν οι αγρότες του νησιού στο ελαιοτριβείο για να πάρει ο καθένας όσο ποιο πολύ κοπριά μπορεί από τα απόβλητα του ελαιοτριβείου και να τη ρίξει στο χωράφι του για να γίνει γόνιμο. Μάλιστα σου λέει μερικοί θερμοκέφαλοι πιάστηκαν και στα χέρια για το ποιος θα πάρει έστω και μια τσάντα παραπάνω απόβλητα. Τέτοια αγνή κοπριά όλοι τη θέλουν στα χωράφια τους.!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα μάλιστα λέει ο δήμαρχος ετοιμάζει ένα υπερσύγχρονο πρόγραμμα διαχείρισης σκουπιδιών όπου τα σκουπίδια θα τα πετάει κοντά σε χωριά που συνήθως μένουν χαϊβάνια και κανένας δε τολμά να μιλήσει. Το project αυτό θα διαρκέσει για 3 χρόνια όπου τα σκουπίδια θα παραμένουν ανεξέλεγκτα. Έπειτα η περιοχή θα παραδοθεί στον εικαστικό κ. Κώστα Τσόκλη ο οποίος μετα από την εξεζητημένη εικαστική παρέμβαση του στη Σπιναλόγκα θα έρθει και στ αγαπ οπου θα παρουσιάσει το νέο του έργο με τίτλο «κακούργα καταναλωτική κοινωνία»
Όπως καταλαβαίνετε μετα και το παγκόσμιο κέντρο φωτογραφίας στο ίδιο χωριό που εγκατέστησε ο Δήμος και το οποίο με θαυμασμό χαιρέτισαν προσωπικότητες διεθνούς κύρους, όλο το έθνος είναι στραμμένο στον πολυτάλαντο και ρηξικέλευθο Τηνιακό δήμαρχο που ΤΟΛΜΑ !
(παιδία κρατήστε και για μένα λιγάκι από το ευλογημένο θαυματουργό λίπασμα)
HABEMUS ELEOTRIBIO !
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο θέμα εξαντλήθηκε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρακαλώ άλλο !!!!!
και τα απόβλητα από το ελαιοτριβείο τα πετάνε σε μία περιοχή κοντά στο σμαρδάκιτο http://clayart.gr/wp/?p=227, ακριβώς πάνω από την πηγή του νερού της κώμης (του μοναδικού πόσιμου νερού στην κώμη) ο πυρήνας της ελιάς και ειδικά ο υγρός πυρήνας ή κατσίγαρος όπως εδώ, ανεπεξέργαστος δημιουργεί περιβαλλοντικά προβλήματα και μόλυνση στο έδαφος, τα νερά, την ατμόσφαιρα και την υγεία του ανθρώπου. O πυρήνας είναι το στερεό απόβλητο των ελαιουργείων, που περιέχει υγρασία 38% περίπου για τα ελαιουργεία τριών φάσεων και 55-65% για τα ελαιουργεία δύο φάσεων ξυλώδες μέρος, σταγονίδια ελαίου και ανόργανες και οργανικές ενώσεις! η οξείδωση από το ατμοσφαιρικό οξυγόνο θα δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα από τις προαναφερθείσες χημικές ενώσεις, έντονη δυσοσμία.
ΑπάντησηΔιαγραφή- τα σωματίδια του πυρήνα που θα παρασυρθούν από τον άνεμο μπορεί να δημιουργήσουν επικίνδυνες αλλεργίες για ευπαθείς ομάδες ατόμων.
- η βροχόπτωση που την ελαιοκομική περίοδο είναι μεγαλύτερη, θα μετατρέψει τον πυρήνα σε υγρό απόβλητο, το οποίο θα συγκεντρωθεί σε λάκκους και ρυάκια δημιουργώντας εστίες μόλυνσης, ενώ από την άλλη λόγω των ημιπερατών έως περατών πετρωμάτων θα μολύνει ανεπανόρθωτα τον υδροφόρο ορίζοντα.
Ντροπή φίλοι μου ΞΥΠΝΗΣΤΕ
na kleisei to elaiotrivio kai na paretithei o dimarxos ..........
ΑπάντησηΔιαγραφήμε συγχωρείτε, αλλά το ελαιοτριβείο ήταν και είναι απραίτητο. Η διάθεση των αποβλήτων είναι πρόβλημα, αλλά ούτε χρειάζεται να πετάγονται κοντά σε πηγές, ούτε να πνιγόμαστε. Κάποια πρακτική λύση θα υπάρχει. Μακάρι να είχε πολλές ελιές το νησί και να δούλευε τρεις βάρδιες το ελαιοτριβείο.
ΑπάντησηΔιαγραφήσε συχωρούμε σε συχωρούμε. βλέπεις εμεις ουρλιάζουμε δε θέλουμε με τιποτα το ελαιοτριβείο. γάτα είσε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤριπλάσιο βάρος από την Ακρόπολη έχει ...η ελληνική κρίση και η διαφθορά στο Google
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέμπτη, 17 Νοέμβριος 2011 00:03
Τριπλάσιο «βάρος» από την ...Ακρόπολη ή την αρχαία Ελλάδα έχει στη μηχανή αναζήτησης Google.com η φράση «Greece crisis» (ελληνική κρίση), ενώ πολύ «βαριά» ζυγίζουν επίσης οι λέξεις «Greece corruption» (διαφθορά στην Ελλάδα) κι ο γνωστός Ζορμπάς!
Αν οι αναζητήσεις στο Google αποτελούν, κατά κάποιο τρόπο, μέτρο της εικόνας, που έχουν οι ξένοι για την Ελλάδα, τότε τα παραπάνω αποτελέσματα αναδεικνύουν ένα σημαντικό πρόβλημα για το brand («εταιρική εικόνα») της χώρας μας στο εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, η αναζήτηση της λέξης «Acropolis» (Ακρόπολη) στο google.com «επιστρέφει» 17,6 εκατ. αποτελέσματα, έναντι 15,7 εκατ. για το «Ancient Greece» (αρχαία Ελλάδα) και πάνω από 60 εκατ. για το «Greece crisis» (σ.σ. οι αριθμοί αλλάζουν συνέχεια, ακόμη και με διαφορά λίγων λεπτών, αλλά η αναλογία διατηρείται).
«Αν δούμε το Google ως ένα βαρόμετρο brand, αυτή είναι σήμερα η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Η Ελλάδα είναι ένα από τα ισχυρότερα brand παγκοσμίως, για τα οποία δεν έχει υπάρξει ποτέ εταιρική εικόνα [...] Ο χαρακτήρας του Ζορμπά σήμερα είναι πρόβλημα για την Ελλάδα. Ήρθε η ώρα, όχι να τον ξεχάσουμε, αλλά να τον βάλουμε για λίγο στην άκρη, να γίνουμε λίγο πιο ...Απολλώνιοι».
Ο άνθρωπος που είπε την παραπάνω φράση, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, είναι το πρόσωπο που ενορχήστρωσε με την ομάδα του, για λογαριασμό της TBWA\Worldwide, την παγκόσμια καμπάνια ‘’Think Different/Σκέψου διαφορετικά’’ της Apple. Επρόκειτο για την καμπάνια που σηματοδότησε την επιστροφή του Στιβ Τζομπς στην εταιρεία, που τότε αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα. Ο ίδιος «έτρεξε» σε παγκόσμιο επίπεδο πρόγραμμα διαφημιστικής δαπάνης 1,8 δισ. δολαρίων της Coca-Cola για λογαριασμό της McCann Erickson.
"Η Apple δεν έχει αλλάξει ποτέ το logo της.
Η Ελλάδα το άλλαξε 14 φορές σε λίγα χρόνια"
«Το 1997, σκάψαμε πολύ βαθιά στο DNA της Apple για να ξανανάψουμε τη σπίθα και τα καταφέραμε. Η Eλλάδα έχει πλουσιότερο DNA από κάθε χώρα στον κόσμο. Αυτό το DNA πρέπει να το εκφράσει και να εμπνευστεί από αυτό. Η Apple δεν άλλαξε ποτέ το logo της. Η Ελλάδα το έχει αλλάξει 14 φορές από το τη δεκαετία του '90, όπως επίσης έχει διαφοροποιήσει 16 φορές την καμπάνια της», είπε.
«Το 2000 η αγορά τουριστικών αφίξεων στις χώρες Ελλάδα, Τουρκία, Κροατία, είχε μέγεθος 25 εκατ. ατόμων, ενώ το 2010 έφτασε τα 51 εκατ. Ενώ η αγορά διπλασιάστηκε, το μερίδιο της Ελλάδας μειώθηκε στο μισό. Το 2000 η Ελλάδα είχε το 50% των αφίξεων, η Τουρκία το 38% και η Κροατία το 12%. Σήμερα, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 29%(Ελλάδα), 53% (Τουρκία) και 18% (Κροατία).
«Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να πουλάει τουρισμό και να αρχίσει να διαχειρίζεται εντυπώσεις», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε το παράδειγμα της Κωνσταντινούπολης, που «πουλάει» με επιτυχία την εικόνα μιας παραμυθένιας πόλης. Συνέχισε τονίζοντας πως, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι αυτό που αισθάνεται ένας λαός για τον εαυτό του είναι αυτό που τελικά μεταδίδει προς τα έξω. «Η κοινωνική ψυχολογία καθοδηγεί τις ανθρώπινες συμπεριφορές. Οταν οι άνθρωποι νιώθουν καλά, είναι ικανοί να κάνουν μεγάλα πράγματα», υποστήριξε.
Το μέλλον μας βρίσκεται στα χέρια μας. Μπορεί να βρισκόμαστε στο χείλος της χρεοκοπίας, αλλά δεν είμαστε ένα χρεοκοπημένο έθνος. Πρέπει να ξεκινήσουμε από το να νιώσουμε καλά για τους εαυτούς μας. Η στιγμή που ζούμε είναι μόνο ένα μικρό διάστημα στη μακραίωνη ιστορία της Ελλάδας, αλλά είναι η ώρα να σκεφτούμε το μέλλον», κατέληξε.
"Λοιδορείται τo brand που δημιούργησε η "Αθήνα 2004"
«Οι Ολυμπιακοί αγώνες του 2004 διαφήμισαν την Ελλάδα σε 4,5 δισ. άτομα. Το 2005, η αύξηση τουρισμού προς τη χώρα ήταν 6%. Αυτό το brand που δημιουργήθηκε τότε, σήμερα λοιδορείται", «δυστυχώς, ποτέ μα ποτέ, η Ελλάδα δεν είχε έναν κεντρικό διαχειριστή κρίσεων και ποτέ δεν υπήρξε οριζόντια συνεργασία [για τη διεθνή προβολή της]».
«Όπως έχει πει ο Γουόρεν Μπάφετ, χρειάζονται 20 χρόνια για να χτίσεις μια εικόνα και πέντε λεπτά για να την καταστρέψεις.