Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Αλεξ. Μαβής, Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου: Πρωτόγνωρη εισβολή με πράσινο προσωπείο

Το Δίκτυο οικολογικών οργανώσεων Αιγαίου έχει εδώ και πάνω από δέκα χρόνια ασχοληθεί επισταμένα με το ζήτημα της αιολικής βιομηχανίας στα νησιά, με δημοσιεύσεις, συνεντεύξεις, ενημερωτικές εκδηλώσεις και προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι θέσεις μας όσο αφορά την ανάπτυξη διαφοροποιούνται από τις κρατούσες όλων των πολιτικών χώρων (πράσινων, αριστερών ή δεξιών) και σχεδόν ταυτίζονται με εκείνες της αποανάπτυξης. Παρόλα αυτά θα παρουσιάσω με αδρές γραμμές γιατί τα επικείμενα φαραωνικά έργα αποτελούμενα από εκατοντάδες τεράστιες ανεμογεννήτριες άνω των 100 μέτρων (και) στα νησιά δεν συνάδουν με καμιάς μορφής οικολογική, αριστερή, ή νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Από οικολογικής σκοπιάς μελέτες αποδεικνύουν ότι δεν αντικαθιστούν ορυκτά καύσιμα. Χρειάζονται εφεδρείες πανάκριβου εισαγόμενου φυσικού αερίου που κατασπαταλιέται θερμοδυναμικά για ηλεκτροπαραγωγή με αποδόσεις 30-50% έναντι 95% που επιτυγχάνεται στην οικιακή ή βιομηχανική χρήση. Σε τοπικό πάλι επίπεδο καταστρέφουν το έδαφος και τη βιοποικιλότητα ενώ δημιουργούν ένα εκχερσωμένο, βιομηχανικό, ομογενοποιημένο τοπίο.

Από κοινωνικής πλευράς συνιστούν επιβάρυνση των λογαριασμών ρεύματος όλων μας με επιδοτήσεις που καταλήγουν σε λίγους «επενδυτές» και στη γερμανική βιομηχανία. Απαιτούν τεράστιες δημόσιες επενδύσεις καθώς κατ’ ουσία πρέπει να ανασχεδιάσουμε εξ αρχής το ενεργειακό σύστημα της Χώρας, δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας τοπικά και καταστρέφουν κοινούς πόρους (έδαφος, τοπίο κλπ)

Οικονομικά τέλος, είναι στην ουσία το εργαλείο ενός ακόμη αναγκαστικού δανεισμού δεκάδων δις ευρώ που θα αποπληρώσουμε εμείς με τους λογαριασμούς μας. Αναγκαζόμαστε να εισάγουμε πανάκριβη τεχνολογία και φυσικό αέριο. Ακόμη μειώνεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας καθώς ακριβαίνει το ρεύμα. Σε τοπικό επίπεδο πλήττουν ανεπανόρθωτα τις αξίες της γης και τον τουρισμό.

Μόνο θετικό σημείο αυτής της πρωτόγνωρης εισβολής με το πράσινο προσωπείο, η ευκαιρία που μας δίνει να αντιδράσουμε από κοινού και να ξαναγίνουμε κοινωνία. Το αρχιπέλαγος του Αιγαίου αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά. είναι κρίμα για πενιχρά και αβέβαια αντισταθμιστικά οφέλη, που άλλωστε είναι δικά μας χρήματα, να επιτρέψουμε την πρωτοφανή αυτή μη αντιστρέψιμη υποβάθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου