Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Οι διακοπές ρεύματος στην Τήνο


η εικόνα είναι από την παρουσίασή μου στην Άνω Καλεντίνη Άρτας (που τώρα είναι και στο ...you tube)

Ξέρω, όταν έχεις μάθει να έχεις ρεύμα σου κακοφαίνεται όταν κόβεται, ιδίως εάν έχεις παιδιά, ψυγείο και τέτοια, και ακούω ότι μερικοί καλλιεργούν την άποψη ότι "εάν είχαμε αιολικά δεν θα είχαμε πρόβλημα με διακοπές ρεύματος". Αυτοί που τα λένε αυτά είναι ή παντελώς άσχετοι, ή, το πιθανότερο, βαλτοί από τον Κοπελούζο και την παρέα του.

Είναι πάρα πολύ απλό:

Α) 3, 5, 10, ή 100 αιολικά στην Τήνο, δεν μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν την Τήνο όταν έχει διακοπή ρεύματος. Τα αιολικά δεν ηλεκτροδοτούν, η ΔΕΗ ηλεκτροδοτεί. Τα αιολικά "εγχέουν" στο δίκτυο, αλλά εάν το δίκτυο δεν είναι συνδεδεμένο με κανονικές μονάδες, τα αιολικά ή θα κάψουν τις συσκευές σας ή δεν θα κάνουν απολύτως τίποτα (θα πέσουν οι ασφάλειες για να μην καούν οι συσκευές).

Β) Ούτως ή άλλως, τα αιολικά θα ήταν άχρηστα κάτω από 5 μποφόρ και πάνω από 8 μποφόρ. Κάτω από 5 δεν παράγουν, πάνω από 8 σταματάνε για να μην καούν.

Γ) Εάν θέλετε οπωσδήποτε ρεύμα όταν έχει διακοπή, οι λύσεις είναι δύο1) Βάζετε μια γεννήτρια στο σπίτι. Προτιμήστε γεννήτρια πετρελαίου. Χρειάζεται ηλεκτρολόγος και ένα πινακάκι με έναν ειδικό διακόπτη. Εκτός εάν έχετε ...χειρουργείο, προτιμήστε μία χειροκίνητη εγκατάσταση.  2) Συνεργαστείτε με τον Δήμο, ή την Κοινότητα, να μπουν εφεδρικές (Δημοτικές ή Κοινοτικές) γεννήτριες.  Είναι πρακτικό, και σίγουρα πιο φθηνό από αιολικές μαϊμουδιές.  Μία σοβαρή γεννήτρια πετρελαίου κάνει κάτω από € 500.000 (έχω δει και με 150.000, χωρίς να είμαι ειδικός).  3 αιολικά μεγαβάτ κοστίζουν περί €5 εκατομ. ευρώ! Θα μου πείτε ο αέρας τσάμπα κλπ, θα σας πω ότι τα αιολικά δεν δουλεύουν όταν δεν φυσάει, ούτε όταν φυσάει πολύ. Το ζητούμενο δεν είναι ασκήσεις επί χάρτου, το ζητούμενο είναι να έχει κάποιο ρεύμα το νησί ασχέτως προβλημάτων στο δίκτυο. 

Τα αιολικά, είτε είναι του Κοπελούζου, είτε του Δήμου, υπάρχουν μόνο επειδή επιδοτούνται (από όλους εμάς) και μόνο για τις επιδοτήσεις -- που τις πληρώνουμε ο ένας στον άλλο με μόνο κερδισμένο τους αιολικούς. Ποτέ και πουθενά δεν μπόρεσαν να ηλεκτροδοτήσουν, ή να υποκαταστήσουν συμβατικές μονάδες, και όποτε μετρήθηκαν, είτε δεν εξοικονόμησαν καύσιμα, είτε αύξησαν την χρήση καυσίμων, είτε εξοικονόμησαν πολύ λιγότερα από αυτά για τα οποία πληρώθηκαν. Κοινώς, απάτη. Γιατί μπαίνουν? Είπαμε... Πολλά και εύκολα λεφτά -- που τους πληρώνουμε εμείς. Δεν ηλεκτροδοτούν. Πληρώνονται, χωρίς να ηλεκτροδοτούν.

2 σχόλια:

  1. Αυτά που λένε για την Κόστα Ρίκα είναι αλήθεια ή ψέματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. είναι αλήθεια, αλλά όπως σερβίρεται είναι κοροϊδία. Η Κόστα Ρίκα (υπάρχουν στοιχεία στην wikipedia) ήταν και είναι μια 100% υδορηλεκτρική χώρα που κάθεται πάνω σε ένα ηφαίστειο. Ήταν πάντα υδροηλεκτρική. Πριν λίγα χρόνια, λόγω ξηρασίας έβαλαν και γεωθερμία. Τώρα είναι 100% υδροηλεκτρική και 10-20% γεωθερμική, κοινώς 110-120% από ΑΠΕ. Δεν είναι είδηση ότι η Νορβηγία είναι 100% ΑΠΕ, είναι ανέκαθεν υδροηλεκτρική. Και η Ισλανδία, υδροηλεκτρική και γεωθερμική (κάθεται πάνω σε ενεργό ρήγμα). Φαντάσου λοιπόν εάν είχαμ πρωτοφανή είδηση ότι στην Ελλάδα, το πρώτο τρίμηνο του 2015 η πλειοψηφία μιλάει Ελληνικά.

    Μιλάμε Ελληνικά, αλλά α δικά μας Υ/Η δεν μετράνε σαν ΑΠΕ, μην ρωτάς γιατί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή