Κυριακή 24 Μαΐου 2015
Καρδίτσα, 24 Μαΐου 2015 -- Μου αρέσουν πάρα πολύ τα αιολικά
Μου αρέσουν, μόνο που: 1) δεν εξοικονομούν πραγματικά καύσιμα, 2) δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες ηλεκτροπραγωγής, 3) δεν μειώνουν ρύπους ή CO2, 4) ακριβαίνουν το ρεύμα χωρίς να ηλεκτροδοτούν, 5) κάνουν ζημιά στην Εθνική και την Τοπική οικονομία και 6) θα μείνουν όπου μπουν μέχρι την Β’ Παρουσία.
Σε περίληψη,
Το θέμα δεν είναι εάν μας αρέσουν, ή όχι, τα αιολικά, αλλά τι κάνουν και τι δεν κάνουν τα αιολικά. Τα αιολικά προωθούνται σαν μια καθαρή και φτηνή πηγή ηλεκτροδότησης που κάνει καλό στο περιβάλλον. Αυτό είναι παραμύθι που βασίζεται σε λογοπαίγνια:
1) Είναι ενεργειακά ατελέσφορα: Το ρεύμα που παράγουν είναι τυχαίο κα μεταβλητό και ακατάλληλο για ηλεκτροδότηση χωρίς δύσκολες και ακριβές προσαρμογές
2) Είναι νομιμοποιημένη οικονομική απάτη: Επιδοτούνται, υποχρεωτικά, χωρίς να μάς δίνουν αυτό που νομίζουμε ότι πληρώνουμε. Είναι σαν μην ανταποδοτικός φόρος. Νόμιμος, αλλά βασιμένος σε παραμύθια.
3) Είναι περιβαλλοντική κοροϊδία: Δεν ρυπαίνουν, αλλά δεν ηλεκτροδοτούν, δεν μειώνουν ρύπους ή κατανάλωση καυσίμων, κάνουν μόνιμη ζημιά σε περιοχές.
Βλάπτουν την εθνική οικονομία, και την τοπική οικονομία, μονιμοποιούν την ύφεση.
Δεν είναι ούτε «επένδυση», ούτε «ανάπτυξη»
Το γράφημα που "τσούζει" όλους τους προπαγανδιστές της Πράσινης Απάτης είναι αυτό που δείχνει πόσο πραγματικά ασήμαντες είναι οι ΑΠΕ, όλες οι ΑΠΕ, μαζί:
Οι ΑΠΕτζήδες μας και εμείς ασχολούμαστε με κάτι που παγκοσμίως δεν ηλεκτροδοτεί, και δεν είναι κάποια καινούργια τεχνολογία που ωριμάζει, αλλά μια τεχνολογία του 1970 που επιδοτείται γενναιόδωρα από το 1990, και υπάρχει μόνο επειδή επιδοτείται.
Το δικό μας "success story" με τις ΑΠΕ, και με όλο το ενεργειακό πρόγραμμα της ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΝΔ 2007-2014 είναι ότι έχουμε δώσει και χρωστάμε περί τα 9 δις ευρώ για ΑΠΕ. Για 2.000 αιολικά μεγαβάτ και 3.000 φωτοβολταϊκά μεγαβάτ. Και εάν τα φ/β μεγαβάτ κάνουν κάτι για την ημερήσια ισχύ αιχμής το καλοκαίρι, τα αιολικά είναι άχρηστα και προβληματικά, με βούλα από την ίδια την ΡΑΕ και τον ίδιο τον ΑΔΜΗΕ. Το αποτέλεσμα είναι ότι επενδύσαμε και χρωστάμε και πληρώνουμε 1,3 δις ευρώ τον χρόνο για ανύπαρκτο Πράσινο ρεύμα, και φτάσαμε να εισάγουμε το 1/3 του ρεύματος που χρειαζόμαστε σε καιρό ύφεσης! Και λέω ότι το Πράσινο ρεύμα είναι ανύπαρκτο, επειδή εμφανίζεται μεν ένα 9% (ή ίσως ένα 17% εάν η "παραγωγή στο δίκτυο" είναι ΑΠΕ, αλλά η νεκροψία, όταν γίνει, θα δείξει ότι το μισό ή και παραπάνω από αυτό το Πράσινο ρεύμα, ή ζεσταίνει κάποιο βυθό θάλασσας, ή απορρίπτεται σε γείτονες, σε καλή (για αυτούς) τιμή.
Με τα 9 δις ευρώ που έχουμε πετάξει, θα είχαμε φτιάξει 1-2 σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες, θα είχαμε εκσυγχρονίσει τις παλιές και θα περίσσευαν πολλά λεφτά... Η εξοικονόμηση καυσίμων και η μείωση ρύπων επιτυγχάνεται με σύγχρονες, αποτελεσματικές μονάδες και όχι με ανεμιστήρες. Εάν η αποτελεσματικότητα μιας μονάδας είναι 50%, για την ίδια ηλεκτροπαραγωγή, καταναλώνει το μισό καύσιμο (και εκπέμπει τους μισούς ρύπους) από το εάν η αποτελεσματικότητα είναι 25%
Απόδειξη για την μη μειώση εκπομπών CO2, παρά τις πάμπολλες ΑΠΕ, είναι η ίδια η Γερμανία! Μείωσε τις εκπομπές της μετά το 1990, όταν αντικατέστησε παλιές αναποτελεσματικές μονάδες της Αν. Γερμανίας, με σύγχρονες, με το που αναπτύχθηκε η οικονομία, ανέβηκαν οι εκπομπές, με το κραχ του 2008 έπεσαν και μετά ξανα-ανέβηκαν. Πού είναι οι Γερμανικές ΑΠΕ? Πουθενά. Στις τσέπες των Γερμανών (και στις δικές μας τσέπες) είναι.
Να τες οι ΑΠΕ: Το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη το έχει η αιολικότατη Δανία. Το δεύτερο πιο ακριβό, η Γερμανία, επίσης γεμάτη ΑΠΕ. Βέβαια, και η Δανία και η Γερμανία εξάγουν ΑΠΕ και εκεί είναι οι Πράσινες θέσεις εργασίας. Εμείς τις εισάγουμε και τους ταΐζουμε.
Βάλτε πολλά αιολικά για να σώσετε τον Πλανήτη. Λεφτά υπάρχουν!
οι μπαλαρίνες που κολάνε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό ρήση του τέως Δημάρχου Ανάβρας, που πράγματι έφτιαξε καλά πράγματα στην Ανάβρα, αλλά όταν έφυγε έγινε πλασιέ αιολικών και το πιο δυνατό του επιχείρημα είναι ότι τα αιολικά είναι ωραία. "Μπαλαρίνες στα βουνά" τις είχε πει πάνω από την Άρτα. :-)
ΑπάντησηΔιαγραφή