Έχουμε και λέμε... Δεν τα θέλουν στην Άνδρο, δεν τα θέλουν στην Πάρο, δεν τα θέλουν στην Νάξο, και δεν, νομίζω, τα θέλουμε στην Τήνο, δεν τα θέλει η Περιφέρεια, δεν τα θέλω και εγώ. Μην υποτιμάτε το Κοπελουζοστάν... Τους ξέρω και μην τους υποτιμάτε... Αλλά 1) Δεν τους θέλουμε, 2) Τα λεφτά δεν είναι εύκολα, και 3) οι άδειες τους είναι τόσο μαϊμούδες που περισσεύουν μπανανόφλουδες. Θέλει προσοχή να μην πατήσουμε καμία. Κι αν σας τάζουν (ξέρω ότι τάζουν), μην τους πιστεύετε. Σας τάζουν κάτι που δεν έχουν, κι αν το πάρουν ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ θα τους το πληρώνετε.
Τα αιολικά δεν τα θέλω γιατί δεν ηλεκτροδοτούν. Πουθενά, και ποτέ, από το 1970 που υπάρχουν δεν έχουν μπορέσει να υποκαταστήσουν μια συμβατική μονάδα. Μπορεί να στηθεί μια ακριβή βιτρίνα να έχουν ρεύμα από αιολικά και φωτοβολταϊκά και μπαταρίες και "αντλησιοταμίευση". Αλλά αυτό είναι μία ακριβή βιτρίνα. Η Γερμανία που είναι γεμάτη, έχει γίνει παράδειγμα προς αποφυγή. Κάτι θλιβεροί ταλαίπωροι που μιλάνε εν έτει 2015 για "καθαρή αιολική ενέργεια" και "αιολικό δυναμικό", είναι πληρωμένοι ψεύτες. Δεν ηλεκτροδοτούν, υπάρχουν μόνο για τις ταρίφες (τις επιδοτήσεις) και διπλασιάζουν το κόστος του ρεύματος όπου πάνε. Μόνο και μόνο επειδή πληρώνονται αλλά ταυτόχρονα ΠΡΕΠΕΙ να καίμε και κάτι άλλο για να μην καταρρεύσει το δίκτυο. Για όποιον αμφιβάλλει, είμαι ανοιχτός σε δημόσιο διάλογο, και θα το διασκεδάσω κιόλας.
Το καλώδιο της διασύνδεσης δεν είναι για την ηλεκτροδότησή μας. Είναι για να έχουν τρόπο να γυρίζουν κουτουρού και να "εγχέουν στοχαστικό ρεύμα" κατά 90% άχρηστο. Δεν το λέω εγώ αυτό, το λέει ο ΑΔΜΗΕ, ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, τέως της ΔΕΗ. Και φυσικά δεν το πληρώνουν αυτοί οι παραμυθάδες, αλλά εμείς, δηλαδή ο ΑΔΜΗΕ που είναι και πρέπει να παραμείνει δημόσιος.
Με την από 18-12-2014 Απόφασή του, ο Υπουργός ΠΕΚΑ (Α.Π. 177360), ανακάλεσε την πρώτη, από 23-12-2013 «Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων» (Α.Π. 172568), λόγω ακυρότητάς της εξ αιτίας της μη ανάρτησης της τελευταίας στο δικτυακό τόπο (aepo.ypeka.gr), όπως προβάλαμε στους νομικούς μας ισχυρισμούς.
Με τη νέα απόφαση, εγκρίνονται εκ νέου οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση γιγαντιαίου, βιομηχανικών διαστάσεων (περιοχές natura-βιοποικιλότητα) έργου αιολικών πάρκων στα νησιά Άνδρο-Νάξο-Τήνο-Πάρο, συνολικής ισχύος 218,5 MW (95 ανεμογεννήτριες ύψους 100 m η κάθε μία), διασυνδεόμενα μεταξύ τους με υποθαλάσσιο καλώδιο υψηλής τάσης 150 KV συνολικού μήκους 158,86 χλμ.
Οι τοπικές κοινωνίες των νησιών μας, οι δήμοι και η διοικητική μας περιφέρειεα, αγωνιζόμαστε ενάντια στην υλοποίηση του βιομηχανικού αυτού έργου διότι:
1.Ανατρέπει τη βιωσιμότητα των νησιών μας.
2.Ακυρώνει τα ήπια αιγαιοπελαγίτικα χαρακτηριστικά.
3.Υποβαθμίζει ανεπανόρθωτα το αναγνωρισμένο διεθνώς νησιωτικό φυσικό μας περιβάλλον
4.Τσιμεντοποιεί τεράστιες εκτάσεις γης καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον και την βιοποικιλότητα, χωρίς αναστροφή και δυνατότητα αποκατάστασης, ενώ παράλληλα μειώνει σημαντικά την κατείσδυση ομβρίων υδάτων εμποδίζοντας έτσι την τροφοδοσία του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.
5.Παραβιάζει την καταγεγραμμένη από αιώνες πολιτιστική μας παράδοση και πολιτισμό, επιβάλλοντας νέους βιομηχανικούς όρους διαβίωσής μας.
6.Πλήττει την τοπική οικονομία, ακυρώνοντας τους όρους νησιωτικής ανάπτυξης.
7.Διαμορφώνει μεταναστευτικές συνθήκες των οικογενειών μας εξαιτίας του επαναπροσδιορισμού των νέων συνθηκών της λειτουργίας και βιωσιμότητας των επιχειρήσεών μας.
8.Απαξιώνει τις αξίες της γης και των ακινήτων μας.
9.Επιφέρει θανάσιμο πλήγμα στον τουρισμό μας και στην οικονομία που στηρίζεται σε αυτόν και στην οποία επενδύουμε χρόνια καθημερινά.
10.Αντιστρατεύεται την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης (κοινωνία-περιβάλλον-ανάπτυξη) προς όφελος του επενδυτικού και επιχειρηματικού και μόνο κέρδους.
Ο αγώνας μας θα καθορίσει τις τύχες μας!».
Η απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 34/2015
Ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος, τα Μέλη