Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Κι άλλα αιολικά μαργαριτάρια (και διαβολικές συμπτώσεις) από την όμορφη Σύρο


Το άκουσα (εγώ και άλλοι 5-6) χτες στην Δασική Υπηρεσία στην Σύρο και κουφάθηκα:

"είναι συνηθισμένες οι αντιδράσεις από τοπικές κοινωνίες ενάντια σε αιολικά, και είναι πιο έντονες εκεί που υπάρχει χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, πχ στην Θράκη δεν έχουμε πολλές αντιδράσεις, ενώ στην Κρήτη έχουμε περισσότερες αντιδράσεις. Εκεί που υπάρχουν διαφωνίες, δεν προχωράμε, ή προχωράμε και μέχρι να επιλυθούν οι διαφορές πληρώνουμε μισθωτήρια"

Εδώ γελάμε περίπου όπως και με την επιστολή της ΕΛΙΚΑς, που ατυχώς έστειλε η Εταιρία σε πολύ κόσμο στις Κυκλάδες, και ήταν τόσο φαιδρή, που κάποιοι στην Άνδρο χαρακτήρισαν αυτόν που υπέγραφε την επιστολή ...μεθυσμένο! Εγώ απλά σχολίασα την επιστολή, κάθε παράγραφος και από 1-2 αρλούμπες... Αλλά οι αρλούμπες είναι σήμα κατατεθέν όλων των αιολικών "επιχειρηματιών", ανά την υφήλιο... Οι Κρητικοί λοιπόν πιο αγράμματοι από τους Θρακιώτες, και σίγουρα οι Κυκλαδίτες, και εγώ ο πιο αγράμματος από όλους -- για αυτό αντιδρούμε κατά της μεγαλύτερης ενεργειακής, οικονομικής και περιβαλλοντικής απάτης που έχει υπάρξει μέχρι τώρα!...(*)

Αυτά είπε εκπρόσωπος του Αιολικού Πάρκου Γκάγκαρη στην Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων, όπου είχα πάει και εγώ για να αμφισβητήσω μία "Πράξη Χαρακτηρισμού" που βγήκε, χωρίς να το πάρω χαμπάρι, περί το 2013, από την Δασική στην Σύρο, μετά από αίτημα του Αιολικού Πάρκου Γκάγκαρη, το φθινόπωρο του 2012 -- λίγες εβδομάδες αφού μού είχε τηλεφωνήσει κάποιος από την Εταιρία (έχω τα στοιχεία του), και με είχε ρωτήσει "γιατί θα είχα αντίρρηση εάν έπαιρνα κάποιο νοίκι από αιολικά στα χωράφια μου" και μάλλον εξεπλάγη όταν του είπα ότι "δεν ήθελα νοίκι, ευχαρίστως θα του έδινα κάτι εγώ να φύγει από την περιοχή, και ότι θεωρούσα τα αιολικά, γενικά, κάτι μεταξύ κοροϊδίας και απάτης". Ήταν η ίδια περίοδο που ο Δήμος Εξωμβούργου είχε παίξει ένα θέατρο με καταγγελίες ότι δήθεν κλείνω δρόμους (και ίδια περίοδος που ο ΔΕΔΔΗΕ, από την Αθήνα, είχε προσπαθήσει να περάσει να βάλει κολώνες ΔΕΗ προς την ...ερημιά, και δεν τους άφησα. Κατά σύμπτωση, ήθελαν να βάλουν κολώνες εκεί που δείχνει η άδεια των ENEL-Κοπελούζου-Σαμαρά "θα περάσει υπόγειο καλώδιο". Γιατί να βάλουμε υπόγειο καλώδιο αφού υπάρχουν κολώνες; Λογικό...  Εδώ παραμυθιάσαμε τον κόσμο ότι θα πληρώσουμε για την διασύνδεση των Κυκλάδων, και θα κολλήσουμε σε 20-25 ψωροκολώνες μεσαίας τάσης;  Ίδίως όταν οι αγράμματοι δεν πουν τσιμουδιά αν περάσουν μέσα από τα χωράφια τους...

Θα μου πείτε "τι δουλειά έχει η Δασική της Σύρου με όλα αυτά";   Είναι απλό: Προσπαθούν να βγάλουν Άδεια Εγκατάστασης (προεξοφλώντας ότι θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις προσφυγές που έχουν γίνει εναντίον των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, στο Συμβούλιο της Επικρατείας) και για να βγάλουν Άδεια Εγκατάστασης, ή πρέπει να έχουν συμβόλαια για την γη που θα χρησιμοποιήσουν, ή πρέπει να βρουν Δημόσια γη, όπου με βάση τον Νόμο Μπιρμπίλη, την νοικιάζουν για μια αιωνιότητα έναντι ...30 ευρώ το στρέμμα -- όσο και οι ...μελισσοκόμοι. Θα ρωτήσετε "και πού θα βρουν Δημόσια γη στις Κυκλάδες (και ειδικά στην Τήνο) όπου τα πάντα περίπου έχουν ιδιοκτήτη; Εύκολο: Παρακαλούν γονυπετείς να χαρακτηριστούν εκτάσεις "χορτολιβαδικές" και, καπάκι, με λίγο τέντωμα της νομοθεσίας "δημόσιες". Και όποιος αντέξει... "Ασ' τον να τρέχει στα δικαστήρια" ειπώθηκε αρμοδίως ενώπιον τρίτων, για μένα. Και με λίγες μεθοδευμένες καταγγελίες, και πολλά, ατέλειωτα, τηλέφωνα από βαλτούς αφελείς προς τις υπηρεσίες, για ...μαλάκωμα, γίνεται και πιο ...διασκεδαστικό.

Το Αιολικό "Πάρκο" Γκάγκαρη σας αφορά περισσότερο από όσο φαντάζεστε γιατί οι περισσότερες ανεμογεννήτριές τους είναι πάνω από το Βρυσί και τον Άγιο Ρωμανό, αν και ακούω ότι ψάχνουν να τις τρυπώσουν λίγο πιο πίσω -- τότε θα είναι χάρμα για την Καλλονή και την Αετοφωλιά. Και μερικές είναι μπαμ γύρω γύρω ή μέσα από τα χωράφια μου στην Βαθειά Λίμνο. Περιττό να σας πω, ότι με στενοχωρεί λιγάκι αυτό.  Δεν τα αγόρασα για σκουπιδότοπο... Όπως κανένας από εσάς δεν έφτιαξε το σπιτάκι του για να ακούει φουπ-φουπ-φουπ γκρρρ-γκρρρ-γκρρρ...

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από την ιστοσελίδα της ΡΑΕ. Από αυτή την ιστοσελίδα πήρα χαμπάρι το 2010 ότι κάτι ψήνεται. Όλοι μου έλεγαν "μπάα, δεν θα γίνει, ή μπάαα, θα πάνε στον Τσικνιά":





Και για περισσότερη λεπτομέρεια εκεί που είμαι εγώ, με τις τρεις ομορφιές στην σειρά:


Και για μέγιστη λεπτομέρεια εκεί που ζωγράφισα τις μπλε γραμμούλες:


Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω πότε ακριβώς ανοίχθηκε αυτός ο χωματόδρομος. Προκύπτει, από αεροφωτογραφίες της Γ.Υ.Σ ότι δεν υπήρχε το 1997-08 (που εμφανίστηκε η πρώτη διάνοιξη μέσα από το χωράφι του συγχωρεμένου του "Μαλαπά") και υπήρχε όταν αγόρασα εγώ, το πρώτο μου χωράφι στην Βαθειά Λίμνο, το 2005. Άρα κάπου μεταξύ 1998 και 2005...  Τα τοπωνύμια "Βαθειά Λίμνο" και "Κουμαρίδι" είναι γνωστά στους πάντες, σήμερα, και εμφανίζονται και σε Κοινοτικό Έγγραφο της Κοινότητας Καλλονής (Κελλίων), του 1938! Όπως επίσης αναφέρεται και το "Ύψωμα Μαραγκού"... Διαβάστε το έρμο το έγγραφο του 1938...

Πάμε τώρα σε μια σειρά από διαβολικές συμπτώσεις που αφορούν σε αυτή την περιοχή, θαυμάσιες για μυθιστόρημα, και μερικές από αυτές, που είναι δημόσιες πληροφορίες, τις παραθέτω τώρα:

Διαβολική Σύμπτωση Νούμερο 1

Υπάρχει μια ευκρινέστατη αεροφωτογραφία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, του 1983.  Μπορεί να μην καταλαβαίνετε τι δείχνει, αλλά με λίγη προσπάθεια θα δείτε ότι έχει κάτι γύρω-γύρω που μοιάζει με περίφραξη από ξερολιθιά, κάτι ασπριδερές παράλληλες, καμπύλες γραμμές που φαίνονται σε ισοϋψείς και μοιάζουν με πεζούλες, και εκεί στο κέντρο, ένα διπλό παραλληλόγραμμο ασπριδερό περίγραμμα με σκούρο εσωτερικό, κάτι σαν  ...β'ληστό κελλί:

 

Διαβολική Σύμπτωση Νούμερο 2

Εμφανίστηκε στο Google Earth μία επιτέλους ευκρινής και χωρίς σύννεφα, δορυφορική φωτογραφία της περιοχής που θέλουν, οπωσδήποτε,  οι αιολικοί, και που χαρακτήρισε το 2013 η Δασική Υπηρεσία Κυκλάδων.  Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμένα μου φαίνεται ότι ο δορυφόρος βλέπει τα ίδια πράγματα που είδε το αεροπλάνο του Στρατού το 1983:



Διαβολική Σύμπτωση Νούμερο 3, 4 και 5

Οι αεροφωτογραφίες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού του 1971, του 1960 και του 1945, δείχνουν περίπου τα ίδια πράγματα με αυτά του 1983!  Όχι τόσο καθαρά βέβαια, αλλά οι πιο ευκρινείς γραμμές από τις μεγάλες πεζούλες και την περίφραξη είναι "πασιφανείς" και ακόμα και αυτό το έρμο το κτίσμα φαίνεται μέχρι και το 1945, και φαίνεται να "βούλησε" μεταξύ 1970 και 1983.  Όποιος ενδιαφέρεται...

Υπάρχουν κι άλλες διαβολικές συμπτώσεις, αλλά δεν είναι ...δημόσιες πληροφορίες.

Ξέρω, ξέρω, χρειάζονται και παλαιοί τίτλοι...  Και το 1850 (ή είναι 1870;) και γενικά πριν το 1960, δεν είχαν τοπογραφικά, αλλά το 1996 είχαν τοπογραφικά.  Ή δεν είχαν ούτε το 1996;...  Απίθανα ενδιαφέρουσα και όχι και πολύ δύσκολη, η έρευνα παλαιών τίτλων... Βγάζει ένα σωρό ...διαβολικές συμπτώσεις.

___________________
(*)  Τα αιολικά για ηλεκτροπραγωγή σε δίκτυο:

Είναι "ενεργειακή απάτη" επειδή δήθεν ηλεκτροδοτούν με δωρεάν αέρα, όταν στην πραγματικότητα 1) δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή (το έχει πει και ο ΑΔΜΗΕ και η ΡΑΕ), 2) δεν εξοικονομούν σημαντικά πραγματικά καύσιμα (προκύπτει κατά κόρον από την διεθνή βιβλιογραφία) και 3) μετά 40-50 χρόνια ύπαρξης και περίπου 25 χρόνια εντατικών επιδοτήσεων εξακολουθούν να είναι κάτω από 1%  της παγκόσμιας ενέργειας (και μικροσκοπικά ποσοστά της παγκόσμιας ηλεκτροδότησης). Οι αιολικοί, βέβαια, εκμεταλλεύονται την τεχνικά άγνοια του κόσμου και παραμυθιάζουν με "εγκατεστημένα (αλλά βασικά άχρηστα) μεγαβάτ"  (μπερδεύουν επίτηδες τα μεγαβάτ με τις μεγαβατώρες) ή με μεμονωμένες στατιστικές για χώρες όπως η Δανία όπου φαίνεται μεγάλη αιολική ηλεκτροπαραγωγή μόνο και μόνο επειδή απορρίπτεται το αιολικό ρεύμα στην γειτονική υδροηλεκτρική Νορβηγία, ή χάνεται στο Γερμανικό δίκτυο.  Η δε Γερμανία έχει πολλά αιολικά, αλλά και αυτή μόνο επειδή πληρώνει για να απορρίπτει το αιολικό ρεύμα σε γείτονες. Πολλά αιολικά, αλλά δεν ηλεκτροδοτείται από αυτά.  Κλασσικό παραμύθι είναι το "προχτές, το 20% του ρεύματος ήταν από αιολικά". Ναι, αλλά δεν μειώθηκε κατά 20% η χρήση άλλων καυσίμων και για να έχουμε ρεύμα τον Δεκαπενταύγουστο, θα δουλεύει η ΔΕΗ, είτε έχει μελτέμι είτε όχι. 

Είναι "οικονομική απάτη" επειδή πληρώνονται χωρίς να παραδίδουν κάτι χρήσιμο.  Από δημόσια στοιχεία του "ΛΑΓΗΕ" (Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) πληρώνουμε μέσα από λογαριασμούς της ΔΕΗ περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ για επιδοτήσεις σε αιολικούς. Και πολλά παραπάνω αν βάλετε και τις χρεώσεις δικτύου που και αυτές είναι κυρίως για διασυνδέσεις ΑΠΕ.  Όχι, δεν έχουμε εξοικονομήσει ούτε το 10% από τα 500 εκατομμύρια από κάποιο άλλο καύσιμο, χάρη στα αιολικά. Πληρώνουμε για να γυρίζουν στον αέρα και να βγάζουν λεφτά. Όχι επειδή μας ηλεκτροδοτούν.   Αν σταματούσαν αύριο όλα τα αιολικά στην Ελλάδα, θα μειωνόταν ο λογαριασμός του ρεύματος και η μόνη διαφορά που θα καταλάβαινε η ΔΕΗ είναι ότι θα γλίτωνε τον μπελά να αναβοσβήνει μονάδες για να κρατάει ισορροπία. Τους πληρώνουμε τα λεγόμενα "κερατιάτικα".

Είναι "περιβαλλοντική απάτη" επειδή πλασάρονται σαν καθαρά, δηλαδή δεν ρυπαίνουν και επειδή δήθεν μειώνουν εκπομπές CO2.  Πράγματι, ρυπαίνουν ελάχιστα, δηλαδή δεν βγάζουν καπνό, παρά μόνο όταν παίρνουν φωτιά. Αλλά η χώρα στην οποία βρίσκονται, δεν μειώνει ρύπους συνολικά, αφού οι συμβατικές μονάδες αναγκάζονται σε μεταβλητή λειτουργία και εκπέμπουν έτσι περισσότερους ρύπους αφού καίνε πιο αναποτελεσματικά και περισσότερα καύσιμα!  Η Γερμανία είναι κλασσική περίπτωση όπου παρ' όλες τις πολλές ΑΠΕ και τα πολλά αιολικά, δεν έχει μειωθεί κανένας ρύπος λόγω ΑΠΕ.

Το ότι προσπαθούν να μου πάρουν χωράφια είναι ...σύμπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου