Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Τα αιολικά στην Πάρο, στην Τήνο, στην Άνδρο, στην Νάξο, οπουδήποτε, είναι μια ακριβή ενεργειακή απάτη

Είναι "απάτη" επειδή πληρώνονται, υποχρεωτικά, χωρίς να συμβάλλουν στην ασφάλεια της ηλεκτροδότησης ή στην ενεργειακή επάρκεια.

Δεν υποκαθιστούν οποιαδήποτε ρυπογόνα ή καθαρή θερμική μονάδα. Δεν εξοικονομούν μετρήσιμα καύσιμα. Η συμβολή τους στο δίκτυο είναι μόνο στο ότι δημιουργούν αστάθειες που απαιτούν ακριβές παρεμβάσεις για αποφυγή προβλημάτων.

Και, απαιτούν μονάδες αερίου ταχεία απόκρισης, που δεν έχουμε, και αέριο που επίσης δεν έχουμε, και όταν το βρίσκουμε, είναι πανάκριβο.  Και, φυσικά, τελικά ευνοούν τις εισαγωγές ρεύματος. Ήδη εισάγουμε πάνω από 20% των αναγκών μας σε ρεύμα, από 0% πριν μερικά χρόνια.

Εάν βέβαια είστε εισαγωγέας ρεύματος ή εισαγωγέας φυσικού αερίου, τα αιολικά είναι θαυμάσια!  Δικαιολογούν και επιδοτούν τις εισαγωγές σας και ακριβαίνοντας το ρεύμα τις κάνουν και ελκυστικές!

Ωστόσο, η απάτη είναι "νόμιμη", χάρη στον Νόμο Μπιρμπίλη, του 2010.  Αυτός ο Νόμος, αντιγραφή Γερμανικού Νόμου του 1992, προβλέπει υποχρεωτικές ποσοστώσεις, υποχρεωτικές επιδοτήσεις , υποχρεωτική προτεραιότητα στο δίκτυο και κάθε λογής τερτίπι για την εξασφάλιση δημόσιας γης για εγκατάσταση.

Οι λόγοι που δεν τα θέλει ο κόσμος ξεκινάνε από την αισθητική (και ακουστική) όχληση, αλλά η ζημιά που κάνουν στην ηλεκτροδότηση και στην οικονομία είναι πολύ πιο σοβαροί. Τώρα, στις Κυκλάδες, και εν  όψει εκδίκασης προσφυγών όλων των νησιών και της Περιφέρειας, η Πάρος έχει αναλάβει σχετικό συντονιστικό ρόλο (κλικ αριστερά).

Θα ακούσουμε πολλά παραμύθια, προκειμένου είτε να αποθαρρυνθούμε, είτε να καμφθούμε:



Όπως, πχ, ότι πρέπει και εμείς να συμβάλλουμε για να καθαρίσει η Πτολεμαΐδα: Μέγα ψέμα. Όλα τα αιολικά της Ελλάδας, έστω και δωρεάν, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ούτε την πιο μικρή μονάδα στην Πτολεμαΐδα!  Ούτε μπορούν να εξοικονομήσουν ένα κιλό λιγνίτη (ακριβώς λόγω του "στοχαστικού", του τυχαίου και κουτουρού, ρεύματος που παράγουν)

Ένα άλλο επιχείρημα όσων προωθούν αιολικά είναι "μα για να βάζουν οι ξένοι, κάτι θα ξέρουν". Σάς το αναφέρω σε περίληψη:  Τα αιολικά υπάρχουν από το 1975 και επιδοτούνται από το 1990.  Αλλά εξακολουθούν και είναι ...αόρατα.

Το γράφημα, αριστερά, δείχνει τις πηγές παγκόσμιας ηλεκτροδότησης.  Η μόνη ΑΠΕ που φαίνεται είναι τα μεγάλα υδροηλεκτρικά. Η συμβολή των αιολικών στην παγκόσμια ηλεκτροδότηση είναι περίπου ...αόρατη!  Υπάρχουν πάνω από 40 χρόνια και επιδοτούνται πάνω από 25 χρόνια! Αόρατα!



Οι ξένοι που βάζουν αιολικά είναι αυτοί που τα εξάγουν!  Και έχουν το ακριβότερο ρεύμα από όλους (δείτε την περίληψη, αριστερά, μεγαλώνει με κλικ).  "Ρεφάρουν", όμως,  με την απασχόληση και τις εξαγωγές.

Η Δανία εξάγει αιολικά και έχει πολλά αιολικά και η ίδια, αλλά μόνο επειδή βρίσκεται στην διασύνδεση μεταξύ Γερμανίας και της 100% υδροηλεκτρικής Νορβηγίας.  Έχει το ακριβότερο ρεύμα επειδή ξεφορτώνεται (εξάγει φτηνά) το αιολικό ρεύμα στην Νορβηγία και το επανεισάγει όταν το χρειάζεται. Κάτι σαν διακρατική "αντλησιοταμίευση".

Η Γερμανία εξάγει το 80% των αιολικών που κατασκευάζει και έχει και αυτή πολλά αιολικά, μόνο που το αιολικό της ρεύμα, και της Γερμανίας "εξάγεται" σε γειτονικές χώρες με υδροηλεκτρικά.  Και αυτή έχει πανάκριβο ρεύμα (και θα ήταν ακριβότερο εάν δεν έχαναν τρομακτικά λεφτά οι συμβατικοί ηλεκτροπαραγωγοί της...  Εξ αιτίας των επιδοτούμενων ΑΠΕ, βεβαίως, όλα αυτά στις ειδήσεις.

Μερικοί προωθητές αιολικών τολμούν ακόμα να πούνε ότι "βάζουμε αιολικά για να σώσουμε το κλίμα από την υπερθέρμανση", αλλά αυτό το παραμύθι έχει ξεφτίσει πια...  Εάν οι ξένοι που βάζουν αιολικά είναι τυπικά αυτοί που τα εξάγουν, τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτοί που έχουν μειώσει τις εκπομπές CO2 δεν είναι αυτοί με τα αιολικά, αλλά οι φτωχοί που έχουν μπει σε παρατεταμένη ύφεση. Αυτοί με παρατεταμένη μείωση του ΑΕΠ τους!

Όταν δεν έχετε λεφτά για θέρμανση ή για οδήγηση αυτοκινήτου, μειώνονται αυτόματα οι ...εκπομπές σας!  Τα αιολικά (όταν τα βάζουμε εμείς που τα εισάγουμε) βοηθάνε στην φτωχοποίησή μας, άρα έτσι και μόνο έτσι, μας βοηθάνε να μειώσουμε τις ...εκπομπές μας.

 Τα αιολικά μπαίνουν μόνο για τις επιδοτήσεις και μόνο με επιδοτήσεις και τίποτε άλλο. Τα δήθεν ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη είναι ένα ακόμα παραμύθι της μεγαλύτερης απάτης που κυκλοφορεί στην αγορά. Υπάρχουν οφέλη από τα αιολικά:  Τζάμπα και εύκολα λεφτά για τις εταιρίες που πουλάνε αιολικά, και για τους πονηρούς που τα εγκαθιστούν. Λεφτά πληρωμένα από επιδοτήσεις που πληρώνουμε εμείς μέσα σε φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Και φυσικά, όπως είπα παραπάνω, "διευκόλυνση" σε εισαγωγείς ρεύματος και φυσικού αερίου. Ξέρετε κανέναν?


Η εγκατάσταση φτερωτών ύψους 100 μέτρων στο περιβάλλον των Κυκλάδων θα ρίξει τις αξίες γης και ακινήτων, θα διώξει τουρισμό και θα μετατρέψει μεγάλα κομμάτια μικρών νησιών σε σκουπιδότοπους. Τα περί θέσεων εργασίας είναι στάχτη στα μάτια αφελών και εύπιστων από πονηρούς που θέλουν επιδοτήσεις που θα πληρώνουν οι ίδιοι αφελείς και εύπιστοι.

Για τα περί φθηνού ρεύματος, ρίξτε μια ματιά στον λογαριασμό σας. Το "ΕΤΜΕΑΡ" (Ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων -- άλλο ένα ψέμα) και τα τέλη διασύνδεσης είναι για τις λεγόμενες ΑΠΕ.  Το ότι έχει ακριβύνει το ρεύμα είναι για το φυσικό αέριο που απαιτούν οι λεγόμενες ΑΠΕ.

Ο κύριος Σταθάκης έψαχνε για αέριο μέσα στον χειμώνα για αποφυγή blackout.  Να του το θυμίσετε κύριε Δήμαρχε, όταν πάτε να τον δείτε.

Η κοινοπραξία των Damco/ΕΝΕL έχει και ένα άλλο ιδιότυπο χαρακτηριστικό: Οι Έλληνες της κοινοπραξίας έχουν (από δημόσιες πληροφορίες της ΡΑΕ) ήδη μεταβιβάσει την πλειοψηφία των μετοχών στην ENEL.  Και, από ό,τι ακούω, περιμένουν να πληρωθούν, ή να εξοφληθούν, για αυτή την μεταβίβαση. Η πληρωμή (ακούω αλλά φυσικά δεν μπορώ να διασταυρώσω) θα είναι με την αδειοδότηση, είτε γίνει, είτε δεν γίνει το έργο (αξιοπερίεργο πώς η ENEL συμφώνησε σε τέτοιο όρο, αν αληθεύει). Άρα καταλαβαίνετε τι πίεση έχει πέσει και τι πίεση θα πέσει ακόμα.  Επομένως, πραγματικά καλή δύναμη στον κ. Κωβαίο και στους πολίτες που τον στηρίζουν.

Τέλος, η ENEL (που στην χώρα της είναι σχετικά σοβαρή εταιρεία παραγωγής ρεύματος), ήταν μία από τις μεγάλες εταιρίες  παραγωγής που υπέγραψαν κοινό αίτημα στις Βρυξέλλες, τον Οκτώβριο του 2013, υπέρ του να καταργηθούν οι επιδοτήσεις σε ΑΠΕ επειδή καταστρέφουν την πραγματική ηλεκτροπαραγωγή.  Για την δική της ηλεκτροπαραγωγή, η ΕΝΕL είναι κατά των ΑΠΕ. Αλλά σε φαλιρισμένες χώρες όπως εμείς, ευχαρίστως θα τσιμπήσει επιδοτησούλες.  Και για να τσιμπήσει επιδοτησούλες, ψάχνει για χωράφια και "δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις" (μέσω του ικανού συνεταίρου τους).


Δεν μπορούν να υποκαταστήσουν καύσιμα. Δεν συμβάλλουν στην ασφάλεια ή αξιοπιστία της ηλεκτροδότησης, Δεν μειώνουν καρκίνους στην Πτολεμαΐδα (ή οπουδήποτε). Το μόνο που κάνουν είναι να χρυσώνουν 2-3 τσέπες.  Δεν ταιριάζουν πουθενά, και δεν είναι ...αισθητικό το θέμα.

econews 2016: Οι ΑΠΕ παγκόσμια απάτη: Μπορούν να υποκαταστήσουν τον άνθρακα;
http://parospress.blogspot.gr/2017/03/blog-post_36.html
http://parospress.blogspot.gr/2017/03/blog-post_11.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου