Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Παραμύθια με καρκίνους για να μάς κλέβουν με αιολικά

Στην τελευταία του επίσκεψη στην Τήνο για να εγκαινιάσει την διασύνδεση των Κυκλάδων με το καλώδιο του ΑΔΜΗΕ, ο κύριος Τσίπρας έπιασε νέα χαμηλά επίπεδα. Ο κύριος Τσίπρας φέρεται να απάντησε σε διαμαρτυρία στελέχους του Δήμου που δεν θέλει αιολικά στην Τήνο:  "Δηλαδή προτιμάτε καρκίνους στην Πτολεμαΐδα"; Η απάντηση στον κ. Τσίπρα και στους υποβολείς που του σερβίρουν ιδιοτελή και παραπλανητικά επιχειρήματα είναι από την κα Περέζ, του Άγιου Σάββα.


ΠρώτονΤα αιολικά δεν υποκαθιστούν τις λιγνιτικές μονάδες της Πτολεμαΐδας. Πουθενά στον κόσμο δεν έχουν υποκατασταθεί λιγνιτικές, ή άλλες μονάδες βάσης, από μεταβλητές πηγές ενέργειας όπως τα αιολικά ή τα φωτοβολταϊκά.  Οι λιγνιτικές μονάδες μπορούν να υποκατασταθούν μόνο από μονάδες αερίου, μονάδες λιθάνθρακα, πυρηνικές μονάδες, μεγάλα υδροηλεκτρικά (σε χώρες με πολλά νερά), ή από άλλες, πιο σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες.  Μια σύγχρονη μονάδα παράγει το ίδιο ρεύμα με το μισό περίπου καύσιμο από μια παλιά (αν σας νοιάζει η εξοικονόμηση καυσίμων). Και, φυσικά, οι λιγνιτικές μονάδες μπορούν να υποκατασταθούν από εισαγωγές ρεύματος, κάτι που κάνουμε κατά κόρον στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια.

Δεύτερον:  Τα αιολικά δεν εξοικονομούν λιγνίτη! Δεν έχει μετρηθεί πουθενά εξοικονόμηση λιγνίτη από αιολικά. Δεν έχει μετρηθεί πουθενά μείωση κατανάλωσης καυσίμων από ΑΠΕ! Η κατανάλωση καυσίμων μειώνεται λόγω φτώχειας, ύφεσης και αποβιομηχάνισης. Όχι από ΑΠΕ. Αν σας ακούγεται παράδοξο, το καταλαβαίνω, αλλά αυτό δείχνουν τα δεδομένα και περίπου αυτό απάντησε το Υπουργείο Ενέργειας και η ΡΑΕ σε Βουλευτή όταν ρώτησε "πόσα γραμμάρια λιγνίτη εξοικονομούμε κάθε χρόνο με τα δυο δις επιδοτήσεις σε ΑΠΕ";

Τρίτον:  Οι χώρες, ή οι περιοχές με πολλές λιγνιτικές μονάδες ΔΕΝ έχουν περισσότερους καρκίνους και οι χώρες με πολλά αιολικά ΔΕΝ έχουν λιγότερους καρκίνους.  Αυτό είπε η κα Περέζ, του Άγιου Σάββα, στο άρθρο της.  Αν ο κ. Τσίπρας μίλησε για καρκίνους της Πτολεμαΐδας, κάποιος τον δουλεύει, και αυτός δουλεύει εμάς με την σειρά του, εκμεταλλευόμενος τον φόβο για την αρρώστια.

Τέταρτον:  Πέρα από την προφανή ζημιά που κάνει κάθε ορυχείο και κάθε βιομηχανική μονάδα, τα πραγματικά προβλήματα υγείας στην Πτολεμαΐδα προέρχονται από τους ξεσκέπαστους ταινιόδρομους και από την μεταφορά τέφρας με φορτωτές και φορτηγά, σαν να ήταν ...χαλίκια. Φυσάει λίγος αέρας και η πραγματικά βλαβερή τέφρα γίνεται σύννεφο.  Με ελάχιστα λεφτά, σε σχέση με τις επιδοτήσεις που πετάμε κάθε χρόνο σε απάτες, θα λυνόταν το πρόβλημα της τέφρας.

Πέμπτον:  Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση έχει ξεβρακωθεί για να βάλουμε αιολικά.  Τα αιολικά δεν ηλεκτροδοτούν, δεν μειώνουν χρήση καυσίμων, δεν προλαμβάνουν και δεν θεραπεύουν καρκίνους. Η Κυβέρνηση ξεβρακώνεται για να πουλήσουν οι Γερμανοί αιολικά, για να βγάζουν οι Ιταλοί και οι Γάλλοι τσάμπα λεφτά από αιολικά "πάρκα" και για να παίρνει ποσοστά ο Έλληνας που βγάζει και πουλάει τις αιολικές άδειες. Και για να ελπίζουν οι ντόπιοι ότι θα πουλήσουν καμμιά παραγκαιριά, ή κανένα πιάτο μακαρόνια, να νοικιάσουν κανένα δωμάτιο όσο θα γίνονται εργασίες ή να κάνουν καμμιά παράνομη διάνοιξη χωματόδρομων στου ...Πολέμου τον Κάμπο. Πείτε αντίο στον τουρισμό, αν σας νοιάζει ο τουρισμός. Οι τουρίστες δεν πάνε σε νησιά για να βλέπουν αιολικά...



Δεν θέλω να κάνω "αντιπολίτευση", αλλά ο Σύριζα βγήκε και από τις αντιαιολικές τοποθετήσεις των βουλευτών του και ο κόσμος που ψήφισε Σύριζα ή Συρμαλένιο ψήφισε κατά των αιολικών.  Μια χαρά τα έλεγε ο Συρμαλένιος το 2014 -- και του το είπα, με κάθε ειλικρίνεια του ίδιου, όταν τον είδα.

Η διασύνδεση των Κυκλάδων είναι μια ιστορία που σέρνεται από καιρό. Η Τήνος (και η Άνδρος), πρώτα από όλα, είναι διασυνδεμένες εδώ και χρόνια. Πρόλαβα την Τήνο και τα χωριά της χωρίς ρεύμα και, πέρα από ρομαντικές επιστροφές σε περίοδο τζακιών με φρύγανα, φωτισμού από λάμπες πετρελαίου ή λυχνάρια λαδιού, σαφώς και προτιμώ ηλεκτροδότηση. Αλλά η διασύνδεση δεν γίνεται για την ηλεκτροδότηση, ή δήθεν για το περιβάλλον. Γίνεται για να μπούνε αιολικά και να ηλεκτροδοτούμαστε από φυσικό αέριο και εισαγωγές ρεύματος. Το ρεύμα έχει ήδη υπερδιπλασιαστεί, σε καιρό ύφεσης, λόγω ΑΠΕ (και αερίου). Θα ανέβει κι άλλο.  Οι ΑΠΕ ακριβαίνουν το ρεύμα επειδή πληρώνονται χωρίς να υποκαθιστούν ή να εξοικονομούν κάτι άλλο. Είναι σαν "καπέλο", σαν φόρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου