Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019
"Εκτός της βεβήλωσης που θα υποστεί ο τόπος, δεν ανεχόμαστε κάποιοι να μας κοροϊδεύουν και να πλασάρουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες"
Το κείμενο είναι όπως το μετέφερα. από το παραπάνω ηχητικό, εγώ. Η υπογράμμιση δική μου.
"...Πρώτη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας τον Φλεβάρη του 2015 ... που αφορούσε το μεγάλο αιολικό πάρκο [Damco-Κοπελούζος-ENEL]. Αυτό που τώρα είναι μπροστά μας έχει να κάνει με τρεις ανεμογεννήτριες της Ενεργειακής Κυκλάδων ΕΠΕ στην θέση Πράσσα. Και εκεί έγινε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας τον Φλεβάρη του 2016, που δικάστηκε 9 Γενάρη του ’19. Και ενώ περιμένουμε την απόφαση από το ΣτΕ, μέσα σε μια νύχτα, κάποιοι πέρασαν από την Δημοτική Έκταση που γειτόνευε με την έκταση εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, έσπασαν τις αλυσίδες, πέρασαν τα μεγάλα μηχανήματα, έκαναν τις εκσκαφές και ετοιμάζονται για να ρίξουν μπετόν για τις βάσεις των α/γ. Ο Δήμος έκανε Ασφαλιστικά Μέτρα, δεν καταφέραμε να πάρουμε την πολυπόθητη Προσωρινή Διαταγή για να σταματήσουν οι εργασίες. Δικάστηκαν 19 του μήνα [Φεβρουαρίου] τα Ασφαλιστικά Μέτρα και περιμένουμε την απόφαση. Είμαστε ανυποχώρητοι, όποιο και να’ ναι το αποτέλεσμα, είμαστε ανυποχώρητοι στον αγώνα μας και αυτό το διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση.
Οργανώθηκαν ως τώρα πολλές ενημερώσεις για τον κόσμο, η πρώτη είχε γίνει το καλοκαίρι του ’14, και το καλοκαίρι του ’18 ξανάγινε από τον Δήμο ενημέρωση και εκτός από την πρόσφατη από την Επιτροπή Αγώνα [Κυριακή 17 Φεβρουαρίου] είχε ξαναγίνει ενημέρωση, παραμονές της εκδίκασης των Ασφαλιστικών Μέτρων. Ο κόσμος έχει πια ξεκάθαρη άποψη, ας μην γελιόμαστε: Αυτό που κάποιοι πλάσαραν σαν μία καλή και επιθυμητή μορφή εναλλακτικής ηλεκτροδότησης, δεν ισχύει. Το αντίθετο. Το μόνο όφελος είναι για τον επενδυτή, αυτό έχει καταλάβει ο κόσμος. Και για αυτό, εκτός της βεβήλωσης που θα υποστεί ο τόπος, δεν ανεχόμαστε κάποιοι να μας κοροϊδεύουν και να πλασάρουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
Ο αγώνας κατά των ανεμογεννητριών είναι αγώνας όλων των Κυκλάδων, η πρώτη προσφυγή αφορούσε και την Άνδρο και την Πάρο. Όλα τα νησιά είναι ξεσηκωμένα, στόχος μας είναι να μην τοποθετηθεί ούτε μια ανεμογεννήτρια στο νησί. Το πολύ καλό είναι ότι ο κόσμος έχει συσπειρωθεί. Είναι όλοι σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Θα αποφασισθεί κλιμάκωση του αγώνα, περιμένουμε την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων, αλλά δεν κάνουμε πίσω.
Το πολύ άσχημο της βεβήλωσης που θα υποστεί ο τόπος μας, είναι ότι η ευρύτερη περιοχή, η αισθητική, αυτό το πανέμορφο ανάγλυφο τοπίο, με τα μονοπάτια μας και τον εναλλακτικό τουρισμό, όπως καταλαβαίνετε, θα βεβηλωθεί. Φαντάζεστε να υπάρχουν στην κορυφογραμμή πάνω από τα Υστέρνια, πάνω από την Β’ Εύρεση, φαντάζεστε 400 κυβικά μπετόν σκυρόδεμα και τερατώδεις δρόμοι, τα «συνοδά έργα» που θα χρειαστούν για να φτάσουμε στις ανεμογεννήτριες. Τόνοι μπάζα. Βεβήλωση. Και στο οικοσύστημα, και η χλωρίδα και η πανίδα του τόπου, η μελισσοκομία... Η υδρογεωλογική μελέτη που έγινε από τον καθηγητή κ. Στουρνάρα, βρήκε ότι επηρεάζεται ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής, και είναι περιοχή που υδροδοτεί τα μεγαλύτερα χωριά μας, την Καλλονή, τον Πύργο, τα Υστέρνια και οι συνέπειες θα είναι τεράστιες και στην πρωτογενή παραγωγή. Ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Και όλα αυτά τα κουφάρια που θα γεμίσουμε... Ήδη στην Ευρώπη είναι μία παρωχημένη μορφή εναλλακτικής ηλεκτροδότησης. Όλος ο αγώνας μας είναι για τον τόπο μας σε πρώτη φάση και δευτερευόντως για τον τουρισμό και για την αξία των οικοπέδων και κατοικιών. Όπου μπαίνουν ανεμογεννήτριες είναι αποτρεπτικό, δεν θα πάει κανείς να αγοράσει δίπλα, και ο ήχος ενοχλεί και υπάρχει κάθετη πτώση του τουρισμού.
Ο Δήμος μας έχει εκφραστεί με ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου κατά της τοποθέτησης των ανεμογεννητριών και για μας είναι αδιανόητο, η Τήνος, το χειροποίητο νησί του Κορνήλιου Καστοριάδη με τις παραδοσιακές πεζούλες, την μαρμαροτεχνία μας, τους περιστεριώνες, τα μονοπάτια, την βράβευση σαν τουριστικός προορισμός με πολιτιστικό ενδιαφέρον... Δεν θα επιτρέψουμε. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές, στα παιδιά μας, δεν θα επιτρέψουμε αυτή την βεβήλωση.
Είναι συγκινητικό οι άνθρωποι ενός νησιού, οι Κυκλαδίτες, να συσπειρώνονται ενάντια σε μία απειλή και πραγματικά, αυτός ο αγώνας, επειδή είναι δίκαιος πιστεύω ότι θα δικαιωθεί."
Και η δική μου απορία είναι από που θα ηλεκτροδοτείται από ο τόπος σας . Μήπως από κάποια άλλη περιοχή που παράγει υδρογονάνθρακες και τους καίει με αποτέλεσμα την ρύπανση του περιβάλλοντος τους ώστε εσείς να έχετε καθαρό αέρα. Κατά των Ανεμογεννητριών αλλά να επανέρχεται σε μια κοινωνία χωρίς ηλεκτρισμό
ΑπάντησηΔιαγραφήη απορία σου έχει απλή απάντηση. Όχι από αιολικά. Τα αιολικά, είτε στην Τήνο, είτε στην Γερμανία, ΔΕΝ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΝ. Δηλαδή, 1) δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες. 2) δεν εξοικονομούν καύσιμα που να αντιστοιχούν σε ό,τι "εγχέουν, 3) δεν συμβάλλουν στην εξασφαλισμένη επάρκεια ισχύος. Το αιολικό ρεύμα και το κόστος του, "προστίθεται στο ενεργειακό μείγμα χωρίς να υποκαθιστά ή να εξοικονομεί κάτι άλλο". Μετρημένο, τσεκαρισμένο και δημοσιευμένο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν θες ρεύμα, οι μέθοδοι ηλεκτροδότησης, διεθνώς και επισήμως, είναι α) κάρβουνο και λιγνίτης, β) αέριο, γ) πυρηνικά και δ) υδροηλεκτρικά. ΟΛΑ τα άλλα είναι για να γίνεται κουβέντα και κυρίως για να φορολογείται η ηλεκτροδότηση -- χωρίς να παρέχεται ηλεκτροδότηση από "όλα τα άλλα" (με εξαίρεση ίσως την βιομάζα, που είναι "κατανεμόμενη".
Αν δεν θες ρεύμα και θες να πληρώνεις πολλά για το προνόμιο, βάζεις αιολικά.
Η Ελλάδα ήδη έχει 2.500 αιολικά μεγαβάτ, πανηγυρικά "άχρηστα", "αόρατα" είτε τα έχουμε είτε όχι.
Και αν δεν το καταλαβαίνεις (πολύς κόσμος δεν το καταλαβαίνει) ο λόγος είναι απλός: Ό,τι κερδίζεται από την "έγχυση" τυχαίου και μεταβλητού και διαλείποντος ρεύματος, χάνεται από την μείωση της αποδοτικότητας της αναγκαστικά μεταβλητής λειτουργίας των συμβατικών μονάδων. Και, επαναλαμβάνω, αυτό προκύπτει και από διεθνείς δημοσιευμένες μετρήσεις και από στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ για μη διασυνδεδεμένα νησιά, όπου το πρόβλημα δεν "κρύβεται": Τα αιολικά ΑΥΞΗΣΑΝ αντί να μειώσουν την κατανάλωση πετρελαίου σε Κρήτη και Ρόδο -- με σταθερή ζήτηση.
Απορίες?